Jokainen lapsi ansaitsee arjen, jossa kaveri kysyy:  mitä tehtäisiin yhdessä?
Jokainen lapsi ansaitsee arjen, jossa kaveri kysyy: mitä tehtäisiin yhdessä?

Aikaisemmin Aino ei keksinyt, kenet haluaisi kutsua kaverisynttäreilleen. Nyt hän on täynnä suunnitelmia ja iloa. Näkymättömiä lapsia on kuitenkin koulun pihoilla edelleen liian paljon.

Aino, 11, oli lapsi, joka seisoi koulun pihalla aina yksin. Hän pysytteli mieluiten lähellä ulko-ovea ja toivoi, että välitunti loppuisi nopeasti.

Hän ei koskaan tuonut kavereita koulusta kotiin eikä kuulunut ainoaankaan luokan WhatsApp-viestiryhmään.

Kaikki on ihan hyvin, Aino vastasi vältellen, kun äiti yritti jutella hänen kanssaan tilanteesta.

Millaista on, jos kukaan ei katso kohti tai puhu?

Ei ketään voi pakottaa leikkimään toisen kanssa, sanoi Ainon opettaja huolestuneelle äidille. Eihän Ainoa kuitenkaan kiusata. Ainohan pärjää koulussa hyvin.

Opettaja ei tullut ajatelleeksi, kuinka paljon yksin jättäminen voi satuttaa lasta. Kukaan ei huutele tai töni, mutta kukaan ei katso kohti tai puhu.

Silloin lapsi muuttuu näkymättömäksi. 

Kenen kanssa lapsesi luokkakaveri leikkii?

Kerroin Ainosta syyskuussa. Kerroin myös Ainon luokkakaverin viisaasta äidistä.

Viisas äiti oli kysynyt tyttäreltään uutta luokkakuvaa katsoessaan jokaisen oppilaan kohdalla: Onko hänellä kavereita? Kenen kanssa Anni yleensä leikkii, entä Henri?

Ainon kohdalla vastaus oli ollut hiljaisuus. Siksi luokkakaveri kutsui Ainon kylään, kun äiti sitä ehdotti.

Liian monen kotona asuu yksinäinen lapsi.

Parin iltapäivätunnin aikana ei tapahtunut mitään ihmeellistä. Tytöt tekivät yhdessä läksyjä ja askartelivat hamahelmillä.

Mutta se iltapäivä muutti Ainon elämän. Ehkä niin voi sanoa, vaikka se vähän mahtipontiselta kuulostaakin.

Yhtäkkiä kotona oli ystäviä

Viime viikolla Ainon äiti sai tyttäreltään tekstiviestin, jossa tämä ilmoitti olevansa kaverinsa kanssa Tigerissa ostamassa joululahjoja muille kavereilleen.

Viestin luettuaan Ainon äitiä alkoi vähän itkettää onnesta. 

Äiti on syksyn kuluessa vähitellen tottunut siihen, että Aino on aika usein jonkun kaverin luona. Tai että kotona on vieras tyttö tai pari, kun hän palaa töistä kotiin.

Eteisessä on kavereiden kenkiä, keittiössä omatoimisesti valmistettujen välipalajuustoleipien murusia. Se on tuntunut helpottavalta ja ihanalta.

Aino on alkanut jutella kotona enemmän, ihan tavallisista asioista. Mitä koulussa on tapahtunut, mitä joku on sanonut, kuinka tyttöporukka melkein myöhästyi musiikkiesityksen kenraaliharjoituksesta muttei ihan.

Pari kuukautta sitten Aino ei keksinyt, kenet haluaisi kutsua syntymäpäivilleen.

Joululahjatekstiviesti muistutti Ainon äidille, kuinka uutta kaikki oikeastaan on. Kaveri, jonka kanssa lähteä kahdestaan kauppaan tuhlaamaan pari euroa! Kavereita, joille ostaa lahjoja!

Pari kuukautta sitten Aino ei keksinyt, kenet haluaisi kutsua syntymäpäivilleen.

Nyt Aino haluaa aloittaa keväällä kuviskerhon, partion ja luontokerhon, koska kaveritkin käyvät siellä.

Usein rohkaisu riittää

Joskus kaikki on hurjan pienestä kiinni. Viisaasta luokkakaverin äidistä esimerkiksi. Yhdestä kaverikyläilystä seurasi monta muuta, niistä tuli osa arkea.

Sellaista arkea, jonka jokainen lapsi ansaitsee. Että joku kysyy, mitä tehtäisiin yhdessä.

Kun kirjoitin Ainosta, moni lukija otti yhteyttä.

Osa kertoi, kuinka heilläkin asuu Aino, yksinäinen koululainen. Osa kertoi aikovansa koulukuvien saapuessa toimia ensimmäistä kertaa kuten Ainon luokkakaverin äiti: kysyä jokaisen kohdalla, kenen kanssa lapsi leikkii, leikkiihän jonkun kanssa.

Jokainen lapsi ansaitsee, että joku kysyy: mitä tehtäisiin?

Minäkin tein niin. Aikaisemmin olin vain kysellyt nimet ja katsonut vähän tarkemmin niitä lapsia, jotka vilahtelevat omani puheessa useimmin.

Olen iloinen, että sain kertoa Ainon hyviä kuulumisia. Aino on onnellinen.

Pelkään, että näkymättömiä lapsia on koulun pihoilla edelleen paljon. Lasta ei voi pakottaa olemaan toisen kanssa, mutta usein rohkaisu riittää.

"Kun uusi ihminen tulee kotiini, kaikki alkaa tarinasta. Minä kerron omani, ja tulija kertoo itsestään sen mitä haluaa."
"Kun uusi ihminen tulee kotiini, kaikki alkaa tarinasta. Minä kerron omani, ja tulija kertoo itsestään sen mitä haluaa."

Katja Lemberg olisi kaivannut avoimien ovien taloa silloin, kun oli itse oli masentunut. Nyt hän on avannut oman kotinsa ovet kaikille apua tarvitseville. ”Kun joku on ovellani, en kysy nimeä, lähetteitä enkä selityksiä.”

”Aamupalapöydässäni istuu tutuksi tulleita ja vielä vieraita ihmisiä. Jonkun keittämä kahvi tuoksuu eriparikupeissa.

Juttelu kääntyy kouluvuosiin, ja huomaan yhden kahvia juovan katseessa surua. Laitan soimaan Syvälle sydämeen sattuu -biisin. Kahvia juonut nainen itkee ja kertoo...

Maija Mattila tietää, että hänellä on Downin syndrooma. Hän tietää myös, että moni unelma voi toteutua, kun on oikein sitkeä. ”Tämä mallin työ on unelmani.”

Maija Mattilalla, 20, on monta erityistä asiaa. Häntä vähän harmittaa, että niin usein puhutaan siitä yhdestä erityisestä, Downin syndroomasta.

”Vaikka on se vamma, on muita, tärkeämpiä asioita.”

Niitä tärkeämpiä asioita ovat esimerkiksi nämä:

Perhe.

”Asun äidin ja meidän koiran kanssa. Koiran nimi on Bella, se tarkoittaa kaunista. Isoveli ja isosisko asuvat omissa kodeissa.

”Kerran pienenä suutuin ja huusin äidille 'Neekeli!' En tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta olin kuullut sen huudon.”

Kerran pienenä suutuin ja huusin äidille 'Neekeli!' En tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta olin kuullut sen huudon. Vain minä olen meidän perheessä tummaihoinen. En pala, mutta tulee rusketusraidat.

En ole käynyt Afrikassa, isä asuu siellä. Haluaisin mennä Afrikkaan.”

Itsenäistyminen.

”Opiskelen koulussa äidinkieltä, tanssia, kellon tuntemista ja itsenäistymistä. Opiskelussa on kaupungilla käymistä ja bussimatkailua ja sitä, että pitää itsenäisesti maksaa oikeat summat.

”Koulussa opetellaan kotiasioita. Kahvinkeitto on helppoa ja moppaus on helppoa.”

Koulussa opetellaan myös kotiasioita. Kahvinkeitto on helppoa ja moppaus on helppoa ja imurointi on helppoa, mutta käsipapereiden laitto telineeseen on vähän haastavaa.

Haluan asua omassa kämpässä poikaystävän kanssa, mutta en vielä.”

Musiikki.

”Kuuntelen paljon musiikkia. Vanhassa kodissa ja uudessa kodissa olen laittanut musiikin soimaan ja kävellyt olohuoneessa sinne ja tänne, kun olen harjoitellut mallikävelyä. Tykkään Diandrasta, Robinista, Ari Koivusesta, Pete Parkkosesta ja Yemi Aladesta. Yemi Alade on nigerialainen laulaja.

Joululauluja kuuntelen kesälläkin. Joululaulut, joissa lauletaan englanniksi, ovat ihania.”

Unelmat.

”Minulle sanottiin, että voisin mennä keittiöhommiin tai lastenhoitohommiin. Sanoin, että haluan olla malli.

”Olen harjoitellut monta vuotta kävelyä ja poseerausta.”

Jos on unelma, pitää vain harjoitella ja harjoitella. Olen harjoitellut monta vuotta kävelyä ja poseerausta. Harjoittelen vielä lisää käännöksiä.

Nyt olen jo tullut malliksi, on ollut näytöksiä ja kuvauksia. Kameran edessä on kivaa, ja pystyn tulemaan ihmisten kanssa toimeen. Seuraavaksi on lisää unelmia. Haluaisin päästä kävelemään catwalkille Amerikkaan ja perustaa bändin.”

Sisukkuus.

”Karkit on tosi hyviä, ja sipsit! Mutta en enää syö niitä. Syön terveellisiä herkkuja: kasviksia ja ruissipsejä ja smoothieta, siinä on luonnonjugurttia ja marjoja ja jotain hedelmää.

”Unelmia voi olla ja sitkeyttä voi olla. Vaikka olen omanlainen ihminen.”

Mallin homma on mun juttu ja siksi olen laihduttanut. Olen tosi ylpeä, että olen liikkunut enemmän ja syönyt vähemmän. Olen aika sisukas.

Unelmia voi olla ja sitkeyttä voi olla. Vaikka olen omanlainen ihminen.”

Henkilöllä, jolla on Downin syndrooma, on yksi ylimääräinen kromosomi. Kromosomia 21 on kahden sijasta kolme. Tämän vuoksi kansainvälistä Downin syndrooma -päivää vietetään 21.3.