Ritva sai asiakkaalta ruusun kesälomansa kunniaksi. Se ilahdutti. "Joku ajatteli juuri minua."
Ritva sai asiakkaalta ruusun kesälomansa kunniaksi. Se ilahdutti. "Joku ajatteli juuri minua."

MINÄ KUUNTELEN 2/4. Miljoona suomalaista kokee itsensä yksinäiseksi. Ketkä kuuntelevat heitä, joilla ei ole ketään muuta? Juttusarjan toisessa osassa tavataan helsinkiläinen baarinpitäjä Ritva Hiironen, 69. Hän kuuntelee asiakkaidensa huolia ja kuivaa kyyneleet, mutta ilman heitä Ritva olisi yksinäinen itsekin.

"Eikka, Ville, Masa, Mäsä-Masa, Paroni... Kanta-asiakkailla on baarissani nimellä varustetut tuopit, tuossa ne tiskin päällä roikkuvat.

Suurin osa tuoppien omistajista on jo kuollut, he olivat vanhempia ihmisiä. Mutta tuoppeja en heitä pois, eikä niistä saa juoda kukaan muu. Välillä joku tulee kysymään enon tai papan tuoppia ja hörppää siitä oluen vainajan kunniaksi.

Olen pitänyt tätä baaria viisitoista vuotta ja sitä ennen muutamaa muutakin. Tiskin takaa näen ja kuulen koko ajan, missä mennään ja mikä on ilmapiiri.
Jos joku nakkelee nuuskamällit lattialle, pyydän keräämään ne. Jos jonkun juoma kaatuu vaatteille, kuivaan housut äkkiä hiustenkuivaajalla. Jos joku itkee niin, että nenä valuu, vien paperiservietin.

Monet istuvat täällä seitsemänkin tuntia yhteen menoon, koska baarissa he eivät ole yksin.

En vain kaada kaljaa, vaan olen paikalla, läsnä. Sellaista ihmiset tarvitsevat. Monet istuvat täällä seitsemänkin tuntia yhteen menoon, koska baarissa he eivät ole yksin. Kotona ehkä olisivat.

Kun avaan, ensimmäiset asiakkaat ovat jo odottamassa. Kun suljen paikan kahdelta, toivotan lähtijöille hyvää yötä. Ajattelen, että välttämättä kukaan muu ei toivota.

Nykyään asiakkaat puhuvat paljon rahahuolista. Toinen kova pala ovat erot ja varsinkin se, jos lapsetkin viedään siinä samassa. Monet jäävät niin solmuun ongelmiensa kanssa, että vedet tulevat omiinkin silmiin.

Kuunteleminen on tärkeämpää kuin se, mitä surijalle sanoo.

Kuunteleminen on tärkeämpää kuin se, mitä surijalle sanoo. Niin olen tämän asian järkeillyt. Usein en edes sano mitään. Ja monesti sanani eivät kuitenkaan auttaisi.

Joskus on avuton olo. Erityisesti iäkkäiden ihmisten alkoholinkäyttö on mennyt ihan hirveäksi. He kallistelevat kotonaan pulloa ja murehtivat menneisyyttä ja yksinäisyyttä. Sitten he tulevat baariin ja sama murehtiminen jatkuu.

Silloin minun paras apuni voi olla, etten myy heille, vaan kaadan vettä lasiin. Jankutus tai paheksuminen eivät muuttaisi mitään. Kyllä se on niin, että muutoksen pitää lähteä itsestä.

Jos asiakas uskoutuu, en koskaan seuraavalla kerralla kysy, että mikäs tilanne on nyt.

Aikaisemmin yritin pyydellä tällaisia tapauksia kanssani uimaan ja jumppaan, mutta ei heillä muka ole koskaan aikaa.

Minun paikassani on sellainen kirjoittamaton sääntö, että asioihin ei palata. Jos asiakas uskoutuu, en koskaan seuraavalla kerralla kysy, että mikäs tilanne on nyt.

En tiedä, onko tämä periaate ihan hyvä. Asiat jäävät jotenkin kesken. Saiko joku huoltajuusriidan sovittua, voiko hän viedä lapsensa lauantaisin uimaan? Myönsikö seurakunnan diakoni avustusta vuokrarästeihin?

Tällaisia asioita mietin öisellä kotimatkallani. En saa niihin koskaan vastausta.

Olisin itsekin yksinäinen ilman asiakkaitani.

Olen 16-vuotiaasta tehnyt niin paljon töitä, etten ole ehtinyt kerätä ympärilleni ystäviä. Ei minulla ole ketään, jolle voisin soittaa ja kysyä, että lähdetäänkö käymään jossakin.

Töissä en ole pelkästään kuuntelija, vaan myös minua kuunnellaan. Saanpahan edes jotakin puhua, kun aina on joku höpöttelykaveri. Ei kaiken tarvitse olla syvällistä, höpöttelykin tekee ihmiselle hyvää.

Kun Sirdie-baarini Jukeboksista soi Jääkärimarssi tai Fredin Kolmatta linjaa takaisin ja ympärillä kuuluu puheensorinaa, olen tyytyväinen.

En aio jäädä eläkkeelle vielä pitkään aikaan. Kestäisipä terveys. Baarissani en ole yksin."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2017.

Jyrki Karvo, 47, on reissussa 150 vuorokautta vuodessa. Ilman mukana kulkevia koiria illat olisivat tyhjiä ja hiljaisia.

”Tuossa ne aina ovat, Erin ja Jeze. Ilman niitä en osaisi olla.

Olen työni vuoksi tien päällä 150 vuorokautta vuodessa. Illat hotellihuoneissa ovat pitkiä ja tyhjiä ja hiljaisia.

Ilman koiria tulisi sellainen hotellikuolema: voisi kuvitella olevansa yksin maailmassa, ihan missä tahansa kaupungissa, lakanatkin tuoksuvat aina vieraalta pesuaineelta.

Kun Erin ja Jeze ovat mukana, hotellihuone tuntuu ihan erilaiselta. Siellä on elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.

llalla lähden koirien kanssa lenkille katselemaan vieraita kaupunkeja, ja pysyn kunnossa itsekin. Muuten vain tekisin töitä ja menisin nukkumaan.

Kun aamulla herään, Erin on sänkyni jalkopäässä ja Jezekin jossain lähellä.

”On elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.”

Virallisilta nimiltään koirat ovat Sushin Erin ja Sushin Bessi. Ne ovat länsisiperianlaikoja, eivät mitään pieniä räksyttäjiä, vaan kunnon kokoisia käyttökoiria.

Eerin ja Jeze viihtyvät autossa. Minä ajan, niillä on takana oma osasto, on juomat ja luut ja kaikki.

Jos koirat eivät ole mukanani vaan hoitopaikassa, niin totta tosiaan niitä on ikävä. Koitan olla soittelematta hoitajalle, että miten siellä menee, mutta aika usein soitan kuitenkin.

”Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen.”

Näillä vuodessa ajetuilla kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta. Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen, katsovat ja vaativat rapsutusta.

Tällaisella kulkuriluonteella ystävyyssuhteet jäävät usein pinnallisiksi. Pari ihmistä elämässäni on, mutta kun minulla on koirat, joku on aina kanssani.”

Onnellinen mies

Jyrki, 47: ”Näillä kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta, mutta koirat rakastavat ilman ehtoja”

Täällä myös Jyrki ja 2 kpl Itäsiperianlaikaa -reisumiehen elämää vietetty -vaikeinta on olla erossa näistä karvakamuista . Toki elämässäni hyviä ystävyyssuhteita mutta nää on sydämessä ja mielessä,aina hyvällä päällä ja hyvin vähäänkin tyytyväisiä.Siltikin koirani paremmassa kunnossa kun ne tarha-juoksunarukoirat ..
Lue kommentti

Evaa vähän nolottaa kertoa, millainen rahankäyttäjä hän aikaisemmin oli. ”Haluan muistuttaa, että keskituloinenkin voi joutua vaikeuksiin raha-asioissa – ja onneksi saada ne järjestykseen.”

Säästötilillä oli parikymmentä euroa, se tili oli varattu hätätilanteita varten. Laskuja oli maksettavana reilusti enemmän. Eivätkä ne laskut olleet hätätilanteessa syntyneitä, vaan tavallisessa arjessa.

Ruokakauppa, bensatankkaus, capuccino, lounassalaatti.

Kolme vuotta sitten Eva Haapala, 55, valvoi öisin ja mietti raha-asioitaan.

Eva tiesi: tuleepa rahaa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

”Vaikka yritin olla miettimättä, kun en halunnut ajatella sellaisia. Yrittäjän tulot vaihtelivat. Minulla ei ollut selvää käsitystä siitä, paljonko rahaa kuukaudessa tulee, ja kuinka paljon sitä kuluu.”

Oikeastaan Eva tiesi vain yhden asian: Tuleepa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

Hävetti ja ahdisti.

”Kuka tahansa voi joutua vaikeuksiin raha-asioidensa kanssa, eivät pelkästään nuoret tai vähävaraiset.”

Eva on keski-ikäinen ja keskipalkkainen kolmen aikuisen lapsen äiti.

En kuitenkaan tajua numeroista mitään

Joskus aikaisemmin Eva oli yrittänyt saada raha-asioitaan järjestykseen.

”Kävin kursseillakin, mutta joku mielen blokki sai aikaan sen, etten ottanut oppeja käyttöön. Ajattelin vain, etten kuitenkaan tajua numeroista mitään enkä ole koskaan tajunnutkaan.”

”Ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

Eva miettii, että yksi syy tilanteeseen oli se, ettei hänelle lapsena tai nuorena koskaan puhuttu talousasioista. Säästämisestä, rahan arvosta ja merkityksestä.

Toinen syy oli se, että kaikki kuitenkin sujui jotenkuten. Laskut saatiin maksettua, vaikka luoton joutui ylittämään ja välillä ottamaan uutta, että pääsi vanhasta eroon. 

Velkaneuvonnat tuntuivat olevan niille, joiden elämä on romahtanut. Tai niille, jotka tuhlaavat holtittomasti, vaikkapa kalliisiin vaatteisiin ja matkoihin.

”Minä ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

 ”Koko ajan tuntui siltä, että on vaikea hengittää, eivätkä asiat ole enää omissa käsissä.”

Voiko kahvilaan mennä näin paljon rahaa?

”Sitten yhtenä päivänä päätin, että nyt pitää saada talous kuntoon. Maksan laskut ja luottokorttivelat pois, eikä ikinä tarvitse enää pelätä, saako niitä maksettua”, Eva sanoo.

Evaa alkaa naurattaa. Saman päätöksen hän oli tehnyt kymmeniä kertoja aikaisemmin.

”Välttelin budjetin tekemistä. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Nyt kaksi asiaa oli kuitenkin toisin kuin aikaisemmin.

Päätös ja sitoutuminen.

Lopulta Eva teki ensimmäistä kertaa elämässään budjetin. Hän keräsi kuitit ja selvitti, mihin rahat kuukauden aikana kuluvat. Asumiskulut, lainat, velat, ruoka?

”Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta.”

”Se oli kamalaa ja pelottavaa.”

”Vähän samalla tavalla kuin ennen laihduttamista välttelee menemästä vaa'alle. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Eniten yllätti, miten paljon rahaa kului vaatteisiin, kirjoihin ja kahviloihin.

Nyt kaikki oli luettavissa omin silmin paperilla.

”Taas hävetti. Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta. Päätin, että tällä kertaa tämä nainen ei anna periksi.”

Haluanko vai tarvitsenko?

Esimerkiksi näitä asioita Eva vähensi:

Kahvilakäynnit. ”Olen enemmän kutsunut ihmisiä kotiini ja keittänyt kahvit kuin lähtenyt Helsingin keskustan kahviloihin.”

Ravintoloissa syöminen. ”Teen enemmän ruokaa kotona kuin tilaan lounaita ravintoloissa.”

”Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voi luopua tai vähentää.”

Uusien huonekalujen ja kodin tavaroiden hankkiminen. ”Käytettyinä löytyy siistejä ja hyväkuntoisia paljon pienemmällä rahalla kuin uutena.”

Vaatteiden ostaminen. ”Kun mietin, haluanko vai tarvitsenko, ostokset harvenevat. Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voin luopua tai vähentää.”

Kalliiden parkkimaksujen pulittaminen. ”Kun googlettaa etukäteen, löytää usein halvemman parkkipaikan – tai voi valita julkisen liikenteen.”

Rahaa ei ole valtavasti, mutta nyt se riittää

Puskurirahasto tuntui Eevasta todella kaukaiselta ajatukselta, vaikka moni oli kannustanut sellaisen perustamiseen.

”Että säästäisin vaikka tuhat euroa hätätilanteita varten samaan aikaan kun rahat eivät riitä nykyiseenkään kulutukseen. Hah!”

Ensin Eva siirsi eri tilille talteen vähän rahaa. Kun kasassa oli satasia, Evasta alkoi tuntua siltä, että tuhatkin olisi mahdollinen.

Sitten hän perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

”Aloin innostua. Ihan outoa. Mutta jotenkin ilo siitä, että rahaa on säästössä yllättävien menojen varalle oli parempi asia kuin se, että ostelen miettimättä.”

Eva perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

Evaa vähän nolottaa kertoa omasta rahankäytöstään.

”Haluan kertoa kokemukseni, koska tämä on ehkä tuttua monelle. Se, ettei oikein tiedä, missä mennään. Nyt tiedän. Rahaa ei ole valtavasti, mutta se riittää.”

Viimeksi Eva matkusti säästörahoillaan tapaamaan tytärtään Australiaan. Hiekkarannat olivat upeita.

Aikaisemmin hän maksoi lomansa jälkikäteen. Tuntui ikävältä maksaa lomasta, kun se oli jo ohi.

Öisin Eva nukkuu hyvin.