Kymmenen vuotta kirjailija Essi Kummu ajatteli olevansa äiti, joka ei sovi äidiksi. Hän pelkäsi lapsiaan, kunnes oppi suremaan ja lakkasi osoittamasta rakkauttaan pullalla.

Liikennevaloissa Oulunsalon Shellin kohdalla kaksi vuotta sitten Essi Kummu tajusi, että jotain puuttui.

Matka lasten isän luota kotiin Essin luo oli sama kuin joka toinen viikon­loppu. Lapset juttelivat erossa eletyistä päivistä ja Essi sanoi ”ihan tosi?” ja ”kiva kuulla” kuten aina, mutta jokin oli toisin: Essi ei pelännyt.

Hän ei pelännyt omia lapsiaan.

Aino ja Kalle olivat melkein kymmenen vuotta.

Ei pidä ymmärtää väärin. Kaikki ne kymmenen vuotta Essi oli kyllä rakastanut lapsiaan. Hän oli rakastanut lapsiaan ja pelännyt rakastaa heitä. Oli tosin ollut kausia, jolloin hän oli vain pelännyt lapsiaan ja hävennyt sitä niin, ettei ollut ­aikonut kertoa sitä koskaan kenellekään. Hädin tuskin hän oli uskaltanut myöntää sen edes itselleen.

Essi jatkoi ajamista. Lapset pulputtivat takapenkillä, ja Essi oli iloinen, etteivät he nähneet hänen silmiinsä kohonneita kyyneleitä. Voiko se olla nyt ohi?

Sairaalan vauvat

Raskaana Essi ei pelännyt mitään. Hänellä oli korkeat korot, kiireitä ja seksiä, vaikka lääkäri oli sanonut, että enää ei kannattaisi olla.

Kaksosraskaudessa on riskinsä, lääkäri oli muistuttanut.

Miten kahden villin pojan kanssa selviäisi?

Essistä suurin riski oli mahdollisuus saada kaksi poikaa: Miten kahden villin pojan kanssa selviäisi?

Lapset syntyivät lokakuussa 2002 puolen tunnin välein: Tyttö tiistaina, poika keskiviikkona. Tyttö vaakana, poika skorpionina. Kumpikin kilon painoisena, kumpikin kolme kuukautta liian aikaisin.

Tytöstä Essi ehti kuulla itkun, pojasta hiljaisuuden. Vauvat kiidätettiin tehohoitoon.

Seuraavana aamuna satoi ensilumi.

Ensin elämä oli hengityksen mittaista, sitten tuntien. Silloin Essi oli jo kotona miehensä kanssa, pesi aamuisin hampaat ja lähti sairaalaan vauvojensa luo. Vaikka ei hän ajatellut niitä vauvoinaan. Lapset olivat sairaalan vauvoja, syntymättömiä.

Niin oli helpompi.

”Olin koko ajan varautunut pahimpaan. Olin vahva nainen ja kestäisin, vaikka tapahtuisi mitä.”

Sairaalassa Essi katsoi ensitöikseen tulehdusarvot ja hengityskäyrät. Vasta sitten hän katsoi lapsiaan.

"Laula sinä, sanoin hoitajalle."

Hoitajat olivat kilttejä ja iloisia, ja Essi oli kiltti ja iloinen. Hän kesti poikansa aivoverenvuodon, sydänleikkauksen ja elvytykset.

Mutta kun hoitaja ehdotti Essille vauvalle laulamista, Essi ei tahtonut. Hän ei kestänyt laulaa syntymättömälle pojalle, joka saattaisi lähteä koska vain.

”Kun ajattelin laulamista, näin kultalangat, joilla minut ja vauva kiedotaan yhteen. Laula sinä, sanoin hoitajalle.”

Salaa sopimaton äiti

Rivitalon päädyssä on kolme huonetta ja keittiö. Kun Essi, 37, laittaa keittiössä ruokaa, vaihtoehtoja on noin neljä.

Paistettuja kasviksia ja linssikeittoa 11-vuotiaat Aino ja Kalle eivät haluaisi syödä. Silloin Essi sanoo heille, että lasten kuuluu syödä kasviksia äläkä istu siinä haukkumassa ruokiani ja saat nousta, kun puolet on syöty.

Jauhelihakastike- ja lihapullapäivinä kaikki ovat tyytyväisiä. Essi ja Aino huudattavat levyltä kappaleita, joissa on luovuttu jostakin tai rakastetaan hulluna. Essi ruskistaa jauhelihaa, Aino piirtää vieressä poneja ja molemmat laulavat Adelen kanssa.

Seinän takana olohuoneessa Kalle lukee Aku Ankkaa. Jos ei lue, Essi käy kaksi kertaa yläkerrassa Kallen huoneen ovella ja uhkaa kolmannella kerralla takavarikoida älypuhelimen.

Lapset täyttävät lokakuussa 12. Teiniytyminen on tulossa mutta vielä hallittavissa.

”Jos Kalle kiukuttelee, alan puhua mitä tahansa jalkapallosta. Mikä ton julisteen hepun nimi olikaan? Ai niin, Lionel Messi. Kalle ei malta olla jatkamatta juttua.”

Ahdistus ja kauhu tulivat arvaamatta.

Juuri tällaiseksi tavalliseksi Essi yritti elämän saada kymmenen vuoden ajan. Useimmiten elämä näyttikin ihan ­tavalliselta.

Ahdistus ja kauhu tulivat arvaamatta ja järjettömistä asioista. Essi leikki lasten kanssa ja lelu putosi kolahtaen lat­tiaan, ja siinä se oli, pelko. Hän olisi halunnut huutaa tai potkia, mutta hän vain nosti lelun.

Päivät Essi hoiti lapsia niin hyvin kuin osasi. Jos jompikumpi itki, Essi hätääntyi valtavasti. Jos kuka vain lapsi ruokakaupassa itki, Essi käänsi ostoskärrynsä toiseen suuntaan. Ei siksi, että itku olisi häirinnyt häntä, vaan siksi, ettei menisi paniikkiin.

Kun lapset illalla nukahtivat, Essi meni saunaan. Kylmään saunaan, vaatteet päällä.

Äiti sanoi Essille, että hellittäisit.

Ei hän puhunut kenellekään, miltä tuntui. Ei sen jälkeen, kun vuosi lasten syntymän jälkeen tuli taas ensilumi. Silloin muistot tulvivat esiin ja Essi sanoi, että hänen on paha olla. Muut kertoivat hänelle, että se on ihan turhaa: vauvathan ovat terveitä, vaikeudet ohi, kaikki hyvin.

Joskus äiti sanoi Essille, että hellittäisit. Ei äitiyttä tarvitse suorittaa. Nykynuoret ovat sellaisia, äiti arveli, eivät kestä normaalielämää.

”Hyväksyin, että niin sen täytyy olla. Ajattelin, että kaikki eivät vain sovi ­äideiksi, minä en sovi. Yritin hyvittää ­sitä lapsilleni ja peittää huonouttani.”

Jaksaa, jaksaa

Essi on taitava hetkissä.

Hän tietää täsmälleen, milloin kipu alkoi: Oulun yliopistollisen sairaalan vessassa vuoden 2003 ensimmäisellä viikolla. Aino ja Kalle olivat silloin 2,5 kuukautta ja Essi 25 vuotta.

Sinäkin aamuna Essi oli tullut bus­silla sairaalaan keskoskaapin luo. Laka­noissa näkyivät vielä vauvan painaumat, mutta Essin poika oli poissa.

Essi oli kuvitellut tilanteen tuhat kertaa. Tyhjän keskoskaapin, sairaalan siunaushuoneen, kuolleen poikansa. Hän oli rukoillut Jumalaa ja tehnyt diilejä: jos et vie lapsiani, annan pois muut haa­veeni, romaanin ja talon. Silti se oli tapahtunut.

Huoneessa oli uusi, vieras vauva.

Essi käveli viereiseen huoneeseen, siihen, jossa tytär happiviiksissä oli. ­Lisäksi huonessa oli uusi, vieras vauva. Sitten tuli hoitaja ja sanoi: ”Sinä löysitkin omasi.”

Essi ei ymmärtänyt. Hän osasi poikavauvastaan hengitysmaskin takaa vain palan otsaa ja meritähden sakaroilta näyttävät raajat. Tämä vauva oli ihan erilainen.

Hän katsoi uudelleen.

Vauva näytti isältään ja äidiltään. Essiltä.

”Kalle oli ollut vauvojen teho-osaston pahat tapaukset -huoneen vaikein potilas. Olin valmistanut itseäni kaikkeen muuhun paitsi siihen, että hän sittenkin selviytyy.”

Essi keskittyi kävelemään rauhalli­sesti vessaan. Vessan pimeydessä hän laittoi kätensä suunsa eteen, jotta ei huutaisi.

Sinä hetkenä kipu alkoi levitä.

Helmikuussa Aino ja Kalle pääsivät kotiin. Essi kantoi yhtä turvakaukaloa ja lasten isä toista. He ihmettelivät, mikä lapsia vaivasi, kun ne olivat niin tyytyväisiä.

"Sairaala jäi minuun."

”Mietimme, eivätkö vauvat tajua, että joutuvat nyt selviämään meidän kanssamme. Että sairaala loppui. En vielä tiennyt, että minuun sairaala jäi.”

Lapset kasvoivat hyvin, ja Essi kir­joitti esikoisromaaniaan. Rakennettiin omakotitalo ja sinne sauna, jonka piti lämmetä. Perhe vain ei perheytynyt. Ajomatkat lasten isän luota Essin luokse alkoivat, kun Aino ja Kalle olivat kolme.

”Olin päättänyt, että sinnittelen. Olin tullut kestämisessä hyväksi, joten minua sanottiin vahvaksi. Mutta kun tuli avioero ja olin oikeasti yksin, asiat alkoivat ryöpsähdellä esiin.”

Se oli parasta, mitä Essille saattoi tapahtua. Lopulta oli pakko hakea apua.

Ja tuli toisenlainen hetki. Sinä iltana Kalle oli kuusivuotias ja alkoi itkeä legolaivansa hajoamista. Essi ei lähtenyt täyttämään pesukonetta eikä pyytänyt Kallea lopettamaan itkemistä.

Hän meni poikansa luokse, otti tämän syliin, oli pitkään hiljaa ja sanoi sitten: ”Sinä olet nyt surullinen.”

Sinä samana päivänä vähän aiemmin Essi oli itsekin oppinut tunnistamaan surun terapeutin luona.

Kalle rauhoittui. Essi rauhoittui. Se oli taikaa.

"Vasta kun lopetin kestämisen, voimat alkoivat palautua."

”Käsitin, että monet epämukavat tunteet, joita olin työntänyt väkisin pois, olivatkin surua. Vasta kun lopetin kestämisen, voimat alkoivat palautua.”

Essi alkoi parantua.

Pulla murheeseen

Välipalaksi Essi paistaa lettuja, rasvaisia, mutta gluteenittomia. Hän on luopunut vehnäjauhoista, koska halusi irti sokerikoukusta ja sukupolvien ketjusta.

Essin mummo teki rapeita kampanisuja ja maailman kuohkeinta piimäkakkua. Niillä piimäkakuilla mummo ­rakasti kaikkia.

Äiti teki korvapuusteja leivinuunissa. Pullaa oli aina saatavilla. Sitä syötiin, kun oli juhlan aika, ja etenkin kun ei ollut. Samalla nielaistiin murheet, vaikka ei Essi sitä silloin pulla suussa käsittänyt.

Essi ei enää yritä paeta itkua.

Essi on oppinut monta asiaa samalla kun on kirjoittanut. Kolme vuotta hän on kirjoittanut kirjaa siitä, mistä hänen ei koskaan pitänyt kertoa kenellekään. Kirja on juuri ilmestynyt, ja sen nimi on Lasteni tarina. Samalla se on Essin tarina, ja vähän myös Essin vanhem­pien ja isovanhempien.

”Olen saanut perintönä vaikenemisen. Niin saivat myös vanhempani ja heidän vanhempansa”, Essi sanoo.

”Teen parhaani, että vaikeneminen loppuu tähän. On ollut jättimäisen työn tulos, että tässä talossa on lupa olla ­surullinen. Jos olisin osannut sen, minuun ei olisi kertynyt kaikkea sitä salahätää.”

Kun Aino tai Kalle itkee, Essin ensimmäinen ajatus on yhä, että lopeta nyt tai otatko pullaa. Hän ei sano sitä. Hän ei enää yritä paeta itkua ja hätää.

Kymmenen vuotta hän yritti, kunnes kaksi vuotta sitten istui lentokoneessa ja hänen edessään istui perhe: äiti, isä ja pyöreäposkinen vauva.

Mitähän tästäkin tulee, Essi ehti ajatella, ja silloin vauva alkoi itkeä. Essi odotti ahdistustaan, edes jonkinlaista levottomuutta. Mutta ei.

”Se hellyyden määrä, mitä tunsin vierasta vauvaa kohtaan! Olisin tahtonut mennä lohduttamaan sitä. Olin varma, että jos saisin 20 sekuntia pitää vauvaa, se rauhoittuisi. Vauvan äiti vain heilutteli vauvalle pahvista turvaohjetta.”

"Minusta tuli melkein normaali."

Lopulta vauva pääsi haistelemaan äitinsä kaulaa ja rauhoittui. Hyvä, Essi sanoi mielessään vauvan äidille. Olen vihdoin parantunut, hän sanoi itselleen.

”Olisin halunnut tietää tarkan paikan, missä minusta tuli melkein normaali. Lähempänä Helsinkiä kuin Oulua joka tapauksessa.”

Käykää sisään

Jotakin sairaalasta ja pullasta on vielä Essissä. Lähteminen on hänelle yhä vaikeaa, joten hän inhoaa eteisiä. Jokai­sessa eteisessä on ovi, ja ovista lähdetään.

”Jos minulta kysyttäisiin, kukaan ei koskaan menisi mihinkään. Kaikki olisi ennakoitavaa ja hallittavissa, ja asiat olisivat niin kuin aina.”

Nyt se naurattaa Essiä.

Kesäloma on ollut hieno. Essi, Aino ja Kalle olivat kaksi viikkoa lomalla Espanjassa. Se oli Essiltä niin suuri irtiotto, että matkaa varten piti pakata viisi päivää ja valvoa yksi yö, taltuttaa lasten kuolemanpelko ja lukea kaikki Kyllikki Villan matkakirjat. Matka onnistui, vaikka aluksi Kalle kieltäytyi espanjalaisesta ruuasta ja pyörä­retkellä Essi eksyi Ainon kanssa. Aino lupasi ohjata heidät takaisin, ja ­Essi päätti luottaa häneen. Perillä äiti ja tytär heittivät ylävitoset.

Olohuoneessa oli nuupahtanut peikonlehti.

Paras päivä oli kuitenkin kotiintulopäivä. Saunassa odottivat kuivumaan jääneet pyykit, olohuoneessa oli nuu­pah­tanut peikonlehti ja jääkaapin ovessa ­Ainon vanha lappu: Kiitos että olet äitini.

Paluu arkeen sopii Essille. Lapset lähtevät koulubussille jämptiin aikaan, ja Essi polkee työhuoneelle kirjoittamaan. Illalla ei tarvitse olla hämmennyksissään niin kuin silloin, kun lapset kesälomalla valvoivat puoli tuntia tavallista pidempään. Että miten tässä nyt näin kävi ja kuinka tästä selvitään!

Kun lapset nykyisin ovat viikonlop­puja isällään, Essillä on yksinäistä. Se on uutta ja hienoa. Sunnuntaisin kotimatkalla lasten kanssa hän laulaa ja tanssii autossa, hytkyy liikennevaloissa niin, että lapsia nolottaa.

Elämä on hyvin tavallista. Niin hyvin, että Essi ei meinaa uskoa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2014.

Kun Toni Välitalo syntyi ja sai Down-diagnoosin, Aira-äiti ei osannut kuvitellakaan, mihin kaikkiin seikkailuihin poika hänet vielä vie.

Toni Välitalo, 35, tunnetaan Pertti Kurikan Nimipäivät -yhteen rumpalina.
Toni Välitalo, 35, tunnetaan Pertti Kurikan Nimipäivät -yhteen rumpalina.

Toni Välitalo: ”Muutkin naiset hakevat minua tanssimaan, mutta äiti on paras”

Kun olin pieni poika, asuin vanhassa kodissa. Meillä oli piha, jossa me äidin kanssa puhalsimme saippuakuplia, potkimme palloa ja pelasimme sulkapalloa. Sisällä pelasimme muistipeliä.

Äiti opetti minut kävelemään oikein kunnolla. Kun opin pyöräilemään, kysyin aina äidiltä, milloin menemme lenkille. Äiti juoksi ja minä pyöräilin. Nyt ajan niin kovaa, että äiti ei pysy perässä. Siksi pyöräilen nykyään isän kanssa yhdessä ja käyn isän kanssa keilaamassa.

Minulla on oma huone, jossa on rummut ja oma tv ja kotiteatteri ja videot ja karaokelaitteet. Katson usein Salattuja elämiä. Äiti katsoi kauan sitten paljon Kauniita ja rohkeita. Nyt hän katsoo Kettua, Seitsemän uutisia ja päivän säätä. Kun äiti ei katso teeveetä, hän jättää sen päälle ja sanoo, etten saa vaihtaa kanavaa. Siksi on hyvä, että minulla on oma televisio.

Meille tulee usein kinaa valoista. Minä haluan, että keittiössä palaa valo, mutta äiti sammuttaa sen. Se ärsyttää minua. Jos keittiössä on pimeää, laitan oman huoneen oven kiinni. Kun äiti menee lenkille, hän jättää itse vessaan valot ja minä joudun sammuttamaan ne.

Kaupassa äiti sanoo, että älä osta karkkia. Sitten minulle tulee paha mieli. Lempikarkkini on suklaa. Syön myös kermakarkkeja, Marianne-karkkeja, Panttereita ja Väiski Vemmelsääri -karkkeja. Pätkis-pussi on hyvä, Suffeli-pussi on hyvä ja Panda-pussi.

Äiti sanoo, että voin syödä Fazerin sinisen suklaalevyn kuin se olisi voileipä. Siksi hän sanoo aina, että pitää syödä kunnon ruokaa.

Työni on soittaa rumpuja. Faija vie minut autolla töihin Lyhtyyn, tai sitten menen taksilla. En mene bussilla, koska en osaa liikennesääntöjä.

”Tykkään enemmän tanssimusiikista kuin punkista.”

Lyhdyssä musapajan kaveri opettaa minua soittamaan. Kun bändini Pertti Kurikan Nimipäivät loppui, aloin soittaa tanssimusiikkia. Tykkään enemmän tanssimusiikista kuin punkista.

Aloitin rumpujen soittamisen kuusivuotiaana. Kun soitin aika paljon rumpuja, äiti sanoi, että nyt mennään ostamaan uudet rummut. Ne ovat nyt huoneessani. Viikonloppuna soitan rumpuja heti aamusta, aamupäivällä, iltapäivällä ja illalla. Kun soitan, ikkuna täytyy olla kiinni. Kerran naapuri soitti äidille, että nyt se ikkuna kiinni. Se naapuri muutti pois.

Kun tulen töistä, pesen kädet ja laitan kotivaatteet. Äiti sanoo, että kotivaatteita ei saa laittaa, jos meillä on vieraita, koska niissä on isoja reikiä. Minä pidän niistä vaatteista.

Kotona kuuntelen musiikkia, katson tv:tä, soitan rumpuja, laulan karaokea tai nukun. En tee kotitöitä.

Aina mun pitää -biisin videolla minä imuroin ja tiskaan, mutta se ei ole totta. Äiti sanoo, että olen laiskamato, koska en tee kotitöitä.

Tämä on minun koti, enkä muuta täältä koskaan pois.

”Kun olen lavalla, katson yleisöä eikä minua jännitä yhtään.”

Kun olen lavalla, katson yleisöä eikä minua jännitä yhtään. Minusta tuntuu hyvältä olla tv:ssä. Olen ollut aamu-tv:ssä, Hesarin haastattelussa, radiohaastattelussa ja muiden maiden haastattelussa. Äiti sanoo, että euroviisuissa me hoidimme meidän haastattelut sataprosenttisesti.

Ensi viikolla me teemme Tokasikajuttu-elokuvan uutisvideon Kiinaan. Siellä on paljon kameroita.

Vedämme PKN:n kanssa ehkä vielä yhden keikan, koska Lyhty kilpailutetaan. Jos saamme paljon nimiä, soitamme Eduskuntatalon portailla.

Täytin 35 vuotta syyskuussa. Syntymäpäivilleni tulivat kaikki työkaverini Lyhdystä. Äiti oli laittanut tarjolle mansikkakakkua, suklaata, Jaffa-keksejä, pikkupiirakoita ja Spriteä. Porukkaa oli paljon.

Äiti ja isä ovat minun parhaat vanhemmat. He hoitavat minut. He seuraavat sokeriarvojani ja painon kehittymistä. Illalla äiti hoitaa minun jalkojani. Ne ovat kuivat, ja kynsiä pitää leikata.

Jos äitiä ei olisi, ei olisi uutisia eikä politiikkaa ja minä itkisin. Kun tarkkailen äitiä näillä silmilläni, huomaan, että äiti vie yöhousuni pesuun ja muut vaatteet myös. Äiti voi pitää minua kädestä kiinni ja silittää. Kun menemme tanssilavalle, minä tanssin äidin kanssa. Muutkin naiset hakevat minua tanssimaan, mutta äiti on parempi.”

 

Aira Välitalo: ”Rakkausasioissa Tonilla on ollut huono tuuri”

Lääkäri pyysi minua katsomaan vauvaani tarkasti. Minä katsoin ja näin kauniit vinot silmät, pienen suppusuun ja pyöreät posket, en mitään erikoista. Mutta lääkäri kertoi, että pojalla oli kromosomihäiriöstä johtuva Downin oireyhtymä. Hän avasi Tonin pienen nyrkin ja näytti kämmenen poikki kulkevaa viivaa. Se oli merkki Downista. Tuntui pahalta nähdä muut äidit ja heidän terveet vauvansa. Mieheni kanssa itkimme ja katselimme pientä poikaamme.

33 vuotta myöhemmin sama poika soitti rumpuja Wienin euroviisulavalla Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeessä. Me istuimme Kyöstin kanssa katsomossa ja ajattelimme, että tämä ei voi olla totta. Siellä se Toni edustaa Suomea, paukuttaa estradisavussa ja spottivaloissa. En oikein vieläkään ymmärrä, kuinka siinä kävi niin.

Tonille on aivan sama, onko hänellä yksi vai miljoona kuulijaa. Hän on kuin aurinko, joka valloittaa yleisön hymyllään. Vaikka rumpalin paikka on takana, Toni ei jää taka-alalle.

”Sopeuduin Tonin vammaisuuteen aika nopeasti. Kyöstillä meni pitempään.”

Sopeuduin Tonin vammaisuuteen aika nopeasti. Minua helpotti se, että olin lapsena leikkinyt Down-lapsen kanssa, ja vamma oli tuttu. Kyöstillä meni sopeutumiseen pitempään, ehkä puoli vuotta. Näin hänessä surua, jota hän ei voinut täysin peittää.

Sopeutumisessa meitä auttoi se, että Toni kehittyi ensimmäisen vuoden melkein samassa tahdissa terveiden lasten kanssa. Iloitsimme siitä.

Kun kuulin Tonin vammasta, en surrut itseni puolesta, vaan sitä, mistä Toni jää paitsi. Päätin heti hänen ensimmäisinä elinpäivinään, että hoidan hänet kotona. Huoli lapsesta siirsi omat huoleni sivuun. Vamma ei ollut maailmanloppu, niin kortit vain jaettiin. Nuorempina olisimme ehkä surreet enemmän menetettyä vapautta.

Uuden elämäntilanteen taloudellinen vaikutus oli kova, koska pääsin palaamaan töihin koulun keittäjäksi vasta, kun Toni meni esikouluun, ja silloinkin puolipäiväiseksi. Se näkyy edelleen, sillä eläkkeeni ei ole juuri kansaneläkettä isompi.

Tonin musikaalisuuteen kiinnitti huomiota päiväkodin johtaja. Hän tunsi musiikinopettajan, joka suositteli Tonille rumpuja. Sama soitonopettaja ohjaa poikaa edelleen.

Kun Toni oli pienempi, kävimme usein Ikaalisten kylpylässä. Siellä Toni halusi joka kerta tanssia jenkkaa. Minua melkein hävetti, koska Toni ei osannut yhtään tanssia. Niinpä ilmoitin meidät Åke Blomqvistin tanssikurssille. Nyt Toni tanssii niin hyvin, että lavoilla saamme kehuja ja vieraat naiset hakevat Tonia tanssimaan.

”Minua melkein hävetti, koska Toni ei osannut yhtään tanssia. Niinpä ilmoitin meidät tanssikurssille.”

Kun PKN vuosi sitten lopetti, Toni alkoi soittaa Taikasydän-nimisessä kehitysvammaisten tanssimusiikkiyhtyeessä. Bändiä vetää siviilipalvelusmies, jonka palveluksen loppu saattaa olla myös Taikasydämen loppu.

Olisi mahtavaa, jos joskus löytyisi oikea tanssibändi, jossa Toni voisi soittaa. Mutta niin se taitaa olla, että vaikka Toni olisi kuinka hyvä, niin normaalibändiin häntä ei huolita.

Yksitoista vuotta sitten Toni alkoi käydä Lyhdyssä, jossa on työpajoja kehitysvammaisille aikuisille. Se on Tonin työ, jonne hän menee joka arkipäivä. Siellä ovat myös kaikki Tonin ystävät. Muita ystäviä hänellä ei ole. Tonin siskonpoika oli aikaisemmin Tonin hyvä kaveri, mutta hänestä on tullut aikuinen mies, jolla on oma elämä.

Lyhty ry:n toiminnan kilpailutus ihmetyttää minua. Halvin ei ole aina paras. Minne Toni menee, jos Lyhty häviää? Toni ei ole nyplääjäihmisiä. Jos häntä yritetään laittaa pussittamaan lasihelmiä, se ei tule onnistumaan.

Toni tarvitsee monessa asiassa huolenpitoa, mutta hän haluaa huolehtia myös meistä vanhemmista. Jos minulla on flunssa, Toni lämmittää vettä mikrossa ja sekoittaa siihen lääkettä. Joskus Toni sanoo, että ethän vain kuole. Olemme puhuneet Tonin kanssa, että myöhemmin hän joutuu muuttamaan, kun me tulemme vanhoiksi. Toni ei ole vielä kypsynyt ajatukseen, mutta uskon, että hän pärjää, vaikka ikävä on varmasti kova.

Kannan huolta Tonin tulevaisuudesta ja koetan pitää itseni hyvässä kunnossa, että jaksan hoitaa häntä mahdollisimman pitkään. Toivon, että löytyy hoitokoti, jossa hän saa mahdollisimman hyvää hoitoa.

”On surullista, ettei Toni saa kokea seurustelua, seksiä ja muita nuoruuteen kuuluvia asioita.”

Toni on hellyydenkipeä. Hän purkaa meihin vanhempiin rakkaudenkaipuuta, jonka pitäisi kohdistua johonkin ihanaan tyttöön. On surullista, ettei Toni saa kokea seurustelua, seksiä ja muita nuoruuteen kuuluvia asioita. Rakkausasioissa Tonilla on ollut huono tuuri, mikä johtuu vähän hänestä itsestäänkin. Tonille ei kelpaa kaltaisensa. Hän valitsee aina niin sanottuja terveitä tyttöjä, ja siinä jää tietysti luu valitsijan käteen.

Olen iloinen, että kehitysvammaisiin suhtaudutaan hyvin. Tonia ei ole koskaan kiusattu koulussa, eikä hänelle ole puhuttu loukkaavasti. Osasyy voi olla Tonin hurmaava luonne.

PKN teki valtavan hyvän työn. Bändi näytti konkreettisesti, että kehitysvammaiset pystyvät moneen.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2017.


Aira Välitalo, 73, on Tonin äiti. Hän lenkkeilee useita kertoja viikossa, jotta pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa ja pystyisi hoitamaan poikaansa pitkään.
Aira Välitalo, 73, on Tonin äiti. Hän lenkkeilee useita kertoja viikossa, jotta pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa ja pystyisi hoitamaan poikaansa pitkään.

 

Kodin Kuvalehden Joulu jokaiselle -tapahtuman tähtiesiintyjä Elias Kaskinen on sataprosenttisesti jouluihminen. Hänen perheensä joulupöytä on kaikille avoin. "Se on jouluperinne, jota haluaisin itsekin jatkaa. Tapa kuvastaa minulle joulun henkeä ja lähimmäisestä välittämistä."

”Olen sataprosenttisesti joulujätkä”, laulaja Elias Kaskinen, 25, sanoo.

”Asteikolla yhdestä kymmeneen kymppi plus.”

Eliaksella on tapana viettää joulua lapsuudenkodissaan Lohjalla.

”Meidän joulupöytä on auki kaikille. Vanhemmillani on tapana kutsua joulupöytään ihmisiä, joilla ei ole muuta paikkaa viettää joulua. En tiedä yhtään, ketä meille on tänä jouluna tulossa. Se selviää vasta sinä päivänä”, Elias kertoo.

Eliaksen isä on kirkkoherra ja äiti kirjailija-runoilija Anna-Mari Kaskinen. Kaikille avoin joulupöytä symboloi Eliakselle joulun tärkeintä sanomaa, lähimmäisten auttamista.

”Se on sellainen jouluperinne, jota haluaisin itsekin jatkaa. Tapa kuvastaa minulle joulun henkeä ja lähimmäisestä välittämistä.”

”En tiedä yhtään, ketä meille on tänä jouluna tulossa.”

Tiistaina 12.12. Elias esiintyy Kodin Kuvalehden, Vauvan, Meidän Perheen ja Radio Aallon ilmaisessa Joulu jokaiselle -joulutapahtumassa Sanomatalon Mediatorilla. Mukana ovat myös hyväntekeväisyysjärjestöt Hope ja HelsinkiMissio. Tapahtumassa kerätään joululahjoja vähävaraisille lapsiperheille.

”Lähimmäisen auttaminen on joulussa tärkeämpää kuin kaupallisuus. Se, että nostaa katseen sieltä omasta sopukasta ja katsoo, mitä ympärillä on. Sitä voi tietysti toteuttaa muulloinkin kuin jouluna”, Elias sanoo.

Elias Kaskinen esiintyy Tähdet, tähdet -ohjelman finaalissa sunnuntaina ja kaikille avoimessa Joulu jokaiselle -tapahtumassa tiistaina. Kuva: Warner Music Live.
Elias Kaskinen esiintyy Tähdet, tähdet -ohjelman finaalissa sunnuntaina ja kaikille avoimessa Joulu jokaiselle -tapahtumassa tiistaina. Kuva: Warner Music Live.

Perinteiden ystävä

Eliaksen joulut ovat lapsesta saakka olleet hyvin samanlaisia. Hänelle tärkeintä on mahdollisuus viettää rauhassa aikaa perheen ja ystävien kanssa. Monet yläasteaikaiset ystävät saapuvat joulun aikaan Lohjalle, ja välipäivinä juostaan lankomiesten kanssa pitkin metsiä.

”On minulle tosi tärkeä juttu, että jouluna pysähdytään ja ehditään olla perheen kanssa”, Elias sanoo.

”Aion valvoa mahdollisimman myöhään ja tehdä, mitä huvittaa.”

Yksi Eliaksen rakkaimmista jouluperinteistä on selailla joululaulukirjaa ja soittaa sieltä satunnaisia kappaleita kontrabassolla. Sylvian joululaulu on yksi Eliaksen suosikeista.

”Olen vanhanaikaisten surumielisten joululaulujen ystävä, en glitterjoulun miehiä. Välillä minua häiritsee se, että joulun varjolla myydään asioita, jotka eivät kuulu joulun keskiöön. Tykkään siitä, että laulussa on todellinen ajatus taustalla.”

”Australiassa meillä oli joulumänty. Meinasi mennä tunteisiin, kun kuusta ei saatu.”

Perinteisistä joulutraditioista Elias on poikennut vain kaksi kertaa – 9-vuotiaana, kun perhe vietti joulua Australian lämmössä ja 15-vuotiaana, kun hän lomaili Kanarialla asuneen siskonsa luona.

”Australiassa meillä oli joulumänty. Meinasi mennä tunteisiin, kun kuusta ei saatu”, Elias naurahtaa.

”Kanarialla kävin katolilaisessa joulumessussa, jossa laulettiin Jouluyö, juhlayö espanjaksi. On mahtavaa, että joulua vietetään kaikkialla maailmassa mutta se voi olla tosi erilainen kaikille.”

Jouluna Eliaksella on tapana soitella joululauluja kontrabassolla.
Jouluna Eliaksella on tapana soitella joululauluja kontrabassolla.

Erilaisuutta ei tarvitse pelätä

Sunnuntaina 10. joulukuuta Elias kisaa Tähdet, tähdet -ohjelman finaalissa.

”Fiilis on hyvä ja luottavainen. Pieni täpinä on päällä tietenkin. On tullut jo laskettua päiviä finaaliin”, Elias sanoo.

Hän on treenannut ohjelmaa varten tiukasti koko syksyn ja käynyt päivittäin tanssitunneilla. Finaalilähetyksen jälkeen koko työryhmä aikoo lähteä juhlimaan.

”Ryhmächatissa olemme jo fiilistelleet, että sunnuntaina mennään. Koko syksy on pitänyt elää aika kurinalaisesti. On kiva heittäytyä vapaalle porukalla.”

Kun Tähdet, tähdet -urakka on ohi, Elias keskittyy uuden Haloo-sinkkunsa promoamiseen.

Elias on saanut keikkapaikoilta palautetta, että hänen yleisönsä on käyttäytynyt poikkeuksellisen hyvin. "Keikoillamme käy tosi sekavaa sakkia, mutta kaikki tulevat sulassa sovussa toimeen."
Elias on saanut keikkapaikoilta palautetta, että hänen yleisönsä on käyttäytynyt poikkeuksellisen hyvin. "Keikoillamme käy tosi sekavaa sakkia, mutta kaikki tulevat sulassa sovussa toimeen."

Lähimmäisenrakkaus ja erilaisuuden hyväksyminen ovat Eliakselle tärkeitä arvoja myös musiikintekijänä.

”Ihmiset ovat erilaisia, outoja ja hullunkurisia. Keikoillamme käy tosi sekavaa sakkia, mutta kaikki tulevat sulassa sovussa toimeen”, Elias sanoo.

”Viime viikonlopun keikan jälkeen saimme keikkapaikan henkilökunnalta palautetta, että meidän keikalla ihmiset käyttäytyivät poikkeuksellisen hyvin. Toivon, että se heijastuu muillekin. Kaikki ovat tervetulleita ja jokainen saa olla sellainen, kun on. Ei tarvitse pelätä erilaisuutta.”

”Saimme keikkapaikan henkilökunnalta palautetta, että meidän keikalla ihmiset käyttäytyivät poikkeuksellisen hyvin.”

Tammikuussa Elias lähtee perheensä kanssa Australiaan, jossa hän asui ja kävi koulua 9-vuotiaana isän töiden vuoksi. Tuleva reissu on ensimmäinen kerta, kun Elias käy Australiassa siellä vietetyn vuoden jälkeen.

Hänestä on kiinnostavaa nähdä, kuinka moni asia on reilussa 15 vuodessa muuttunut. Eniten Elias odottaa lapsuudesta tuttuja tuoksuja. Lämpöä, merta, luontoa. Kuumia iltoja tropiikissa.

”Muistan vieläkin, miltä siellä tuoksui. Odotan sitä oloa, kun tajuan, että tämän minä muistan.”

Joulu jokaiselle -tapahtuma Sanomatalon Mediatorilla tiistaina 12.12. kello 10–11.30. Sanomatalo sijaitsee Helsingin keskustassa, Rautatieaseman vieressä osoitteessa Töölönlahdenkatu 2.

Tähdet, tähdet -ohjelma finaali nähdään MTV3:lla sunnuntaina 10.12. kello 19.30.