Henry Liukko-Sipi kertoo videolla, kuinka muiden kannattaisi kohdata ihminen, jonka elämässä on suuri suru.

Ennen kuin Henry Liukko-Sipin kuopus Laina sairastui verisyöpään, isä painoi pitkää päivää uraputkessa ja ajatteli, että vahvat pärjäävät. "Miten saatanan tyhmä olin."

"Osasto K10 on lasten syöpäosasto. Siitä ovesta astuminen muuttaa ihmistä pysyvästi. Minä jouduin sille osastolle viime vuonna, kun silloin vielä yksivuotias tyttäreni Laina sairastui. Sitä ennen olin mies, joka tiesi ratkaisumyynnistä kaiken, mutta elämästä ei paljon mitään", kertoo Henry Liukko-Sipi Kodin Kuvalehdelle.

Helmikuussa 2016 selvisi, että Henryn ja hänen vaimonsa nuorimmalla lapsella Lainalla on leukemia, verisyöpä. Lainan leukemia on kaikkein vaikeinta muotoa, JMML-tyyppiä, johon sairastuu noin yksi suomalainen vuodessa.

"Vielä vuosi sitten vahvin tunteeni oli viha. Nyt päällimmäisenä on pohjaton suru ja jäätävä pelko. Jokainen verikoe, jokainen luuydinpunktio – aina me ollaan sydän syrjällään."

Kun olo sairauden kanssa on voimaton, Henryä helpottaa, kun voi tehdä edes jotakin. Siksi hän puhuu aktiivisesti sen puolesta, että ihmiset liittyisivät Punaisen Ristiin Veripalvelun kantasolurekisteriin.

"Se voi pelastaa jonkun hengen."

Syyskuussa Henry perusti Elämä on Laina -keräyksen, johon tulevat rahat menevät suoraan Sylvan eli Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten valtakunnallisen yhdistyksen käyttöön. Niillä järjestetään osaston lapsille ohjelmaa, esimerkiksi taideterapiaa. Järjestetty ohjelma voi olla sairaan lapsen päivän ainoa normaali hetki.

"Pitäisi ottaa oppia Lainasta: ei miettisi huomista"

Kesällä ennen Lainan toista kantasoluhoitoa lääkärit kertoivat vanhemmille, että vaikka mitä tehdään, on 70–80 prosentin mahdollisuus, että tämä päättyy huonosti.

"En pysty olemaan ajattelematta sitä. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää saman niin, että on 20–30 prosentin mahdollisuus, että Laina selviää. Se kuulostaa jotenkin toiveikkaammalta", Henry sanoo.

"Pitäisi ottaa oppia Lainasta. Ei miettisi huomista vaan sitä, että nyt ollaan tässä koko perhe. Laina jaksaa hetken leikkiä, leikitään siis piilosta."

"Pahinta, mitä surevalle voi tehdä, on antaa tilaa" 

Oheisella videolla Henry Liukko-Sipi pohtii, kuinka hän toivoisi muiden kohtaavan ihmisen, jonka elämässä on suuri suru.

"Minusta kyse ei ole siitä, miten myötätuntonsa ilmaisee. Siinä ei tyylipisteitä jaeta. Tärkeintä on, että se tapahtuu. Pahin, mitä voi tehdä surun kanssa kamppailevalle ihmiselle tai perheelle, on aika tyypillinen 'antaa tilaa'. Vaikeassa tilanteessa olevilla on todennäköisesti tilaa vähän liikaakin.

Henry miettii, että myötätunnon osoittamisesta ei kannattaisi tehdä vaikeampaa kuin se on.

"Usein ei edes tarvita sanoja. Riittää, että vain on läsnä. Jos miettii kovasti, mitä pitää sanoa, sanomisen kynnys nousee. Itse olen aikaisemmin koettanut kehittää muille jotain tosi fiksua sanottavaa. Mutta aika harvalla meistä on sanottavaa, jolla voisi tilannetta helpottaa."

"Kysymys on läsnäolosta."

Tuoreessa Kodin Kuvalehdessä 20/2017 Henry Liukko-Sipi kertoo, kuinka hänen ja koko perheen elämä muuttui pysyvästi, kun Laina sairastui. Koko haastattelun voit lukea KK:n maksullisesta digilehdestä.

Elämä on Laina -keräykseen voit osallistua täällä.

Lisätietoja kantasolurekisteristä ja siihen liittymisestä löytyy Punaisen ristin sivuilta.

"Kun uusi ihminen tulee kotiini, kaikki alkaa tarinasta. Minä kerron omani, ja tulija kertoo itsestään sen mitä haluaa."
"Kun uusi ihminen tulee kotiini, kaikki alkaa tarinasta. Minä kerron omani, ja tulija kertoo itsestään sen mitä haluaa."

Katja Lemberg olisi kaivannut avoimien ovien taloa silloin, kun oli itse oli masentunut. Nyt hän on avannut oman kotinsa ovet kaikille apua tarvitseville. ”Kun joku on ovellani, en kysy nimeä, lähetteitä enkä selityksiä.”

”Aamupalapöydässäni istuu tutuksi tulleita ja vielä vieraita ihmisiä. Jonkun keittämä kahvi tuoksuu eriparikupeissa.

Juttelu kääntyy kouluvuosiin, ja huomaan yhden kahvia juovan katseessa surua. Laitan soimaan Syvälle sydämeen sattuu -biisin. Kahvia juonut nainen itkee ja kertoo...

Maija Mattila tietää, että hänellä on Downin syndrooma. Hän tietää myös, että moni unelma voi toteutua, kun on oikein sitkeä. ”Tämä mallin työ on unelmani.”

Maija Mattilalla, 20, on monta erityistä asiaa. Häntä vähän harmittaa, että niin usein puhutaan siitä yhdestä erityisestä, Downin syndroomasta.

”Vaikka on se vamma, on muita, tärkeämpiä asioita.”

Niitä tärkeämpiä asioita ovat esimerkiksi nämä:

Perhe.

”Asun äidin ja meidän koiran kanssa. Koiran nimi on Bella, se tarkoittaa kaunista. Isoveli ja isosisko asuvat omissa kodeissa.

”Kerran pienenä suutuin ja huusin äidille 'Neekeli!' En tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta olin kuullut sen huudon.”

Kerran pienenä suutuin ja huusin äidille 'Neekeli!' En tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta olin kuullut sen huudon. Vain minä olen meidän perheessä tummaihoinen. En pala, mutta tulee rusketusraidat.

En ole käynyt Afrikassa, isä asuu siellä. Haluaisin mennä Afrikkaan.”

Itsenäistyminen.

”Opiskelen koulussa äidinkieltä, tanssia, kellon tuntemista ja itsenäistymistä. Opiskelussa on kaupungilla käymistä ja bussimatkailua ja sitä, että pitää itsenäisesti maksaa oikeat summat.

”Koulussa opetellaan kotiasioita. Kahvinkeitto on helppoa ja moppaus on helppoa.”

Koulussa opetellaan myös kotiasioita. Kahvinkeitto on helppoa ja moppaus on helppoa ja imurointi on helppoa, mutta käsipapereiden laitto telineeseen on vähän haastavaa.

Haluan asua omassa kämpässä poikaystävän kanssa, mutta en vielä.”

Musiikki.

”Kuuntelen paljon musiikkia. Vanhassa kodissa ja uudessa kodissa olen laittanut musiikin soimaan ja kävellyt olohuoneessa sinne ja tänne, kun olen harjoitellut mallikävelyä. Tykkään Diandrasta, Robinista, Ari Koivusesta, Pete Parkkosesta ja Yemi Aladesta. Yemi Alade on nigerialainen laulaja.

Joululauluja kuuntelen kesälläkin. Joululaulut, joissa lauletaan englanniksi, ovat ihania.”

Unelmat.

”Minulle sanottiin, että voisin mennä keittiöhommiin tai lastenhoitohommiin. Sanoin, että haluan olla malli.

”Olen harjoitellut monta vuotta kävelyä ja poseerausta.”

Jos on unelma, pitää vain harjoitella ja harjoitella. Olen harjoitellut monta vuotta kävelyä ja poseerausta. Harjoittelen vielä lisää käännöksiä.

Nyt olen jo tullut malliksi, on ollut näytöksiä ja kuvauksia. Kameran edessä on kivaa, ja pystyn tulemaan ihmisten kanssa toimeen. Seuraavaksi on lisää unelmia. Haluaisin päästä kävelemään catwalkille Amerikkaan ja perustaa bändin.”

Sisukkuus.

”Karkit on tosi hyviä, ja sipsit! Mutta en enää syö niitä. Syön terveellisiä herkkuja: kasviksia ja ruissipsejä ja smoothieta, siinä on luonnonjugurttia ja marjoja ja jotain hedelmää.

”Unelmia voi olla ja sitkeyttä voi olla. Vaikka olen omanlainen ihminen.”

Mallin homma on mun juttu ja siksi olen laihduttanut. Olen tosi ylpeä, että olen liikkunut enemmän ja syönyt vähemmän. Olen aika sisukas.

Unelmia voi olla ja sitkeyttä voi olla. Vaikka olen omanlainen ihminen.”

Henkilöllä, jolla on Downin syndrooma, on yksi ylimääräinen kromosomi. Kromosomia 21 on kahden sijasta kolme. Tämän vuoksi kansainvälistä Downin syndrooma -päivää vietetään 21.3.