Joulun alla Kaarina leipoo noin viisi satsia pipareita. Neljä menee myyjäisiin ja yksi perheelle.
Joulun alla Kaarina leipoo noin viisi satsia pipareita. Neljä menee myyjäisiin ja yksi perheelle.

Kaarina Heiskanen on Äänekoskella asuva seurakunnan tiedottaja, joka on hurahtanut piparkakkumuotteihin. Hänellä on niitä yli 250.

Miten jäit koukkuun?

Olen jouluhöppänä. Joulun odottaminen tuo sisäistä valoa pimeään syksyyn.  Piparin tuoksu vie lapsuuden jouluihin. Kun 15 vuotta sitten tajusin, että piparimuotteja voi olla vaikka millaisia, hurahdin saman tien.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikä muoteissa kiehtoo?

Piparimuottien kautta liityn keskiaikaiseen perinteeseen. Piparit kantavat mukanaan eurooppalaista historiaa. Niiden reseptit ovat olleet luostareiden salaisuuksia ja mausteet valtavan kalliita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä tunteita saat piparimuoteista?

Muottien omistaminen ilahduttaa minua enemmän kuin leipominen. Ne tuovat myös riittämättömyyden tunnetta, kun en saa upeasta muotista huolimatta piparista niin kaunista kuin haluaisin. Olen ihaillut Egyptin kuningatar Nefertitiä 13-vuotiaasta asti ja teetin Nefertiti-muotin pläkkyrillä. Koristeluni ei koskaan tee oi­keutta tälle universumin kauneimmalle naiselle.

Jos tapaisit terapeutin, mitä kertoisit hänelle?

Kertoisin, että piparimuotit saavat minut miettimään, kuinka me ihmiset pistämme toisiamme muotteihin ja yritämme muovata toisiamme.

Onko jotakin, mitä et kehtaa kertoa?

Pipareihin liittyy taikauskoa. Viime jouluna muotoilin taikinasta Barcelonassa olevan Sagrada Família -kirkon. Salaa toivoin, että pipari on kuin uhri: kun syön sen, pääsen Barcelonaan tänä vuonna. En ole päässyt.

Millaiset hetket ovat hienoimpia?

Kun ilo yllättää odottamatta. Kerran kävelin Äänekoskella pienen kirpputorin ohi ja tuli tunne, että on pakko mennä sisään. Siellä oli avaamaton muottipakkaus: Sveitsin kartta, Sveitsin lippu ja edelweiss-kukka. Mikä onni, ja kahdella eurolla! Ostin välittömästi.

Oletko yrittänyt päästä irti riippuvuudestasi?

En. Olen koukussa, mutta ei ole syytä olla olematta. Ostin juuri Martti Luther -muotin ja tilasin netistä Kölnin tuomiokirkon ja Dresdenin Frauenkirchen piparimuotteina. Seuraavaksi taidan teettää universumin toiseksi kauneimman naisen eli Marilyn Monroen.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2014.

Kaarinan vinkit aloittelijalle

  1. Jos itse muotit ovat tärkeämpiä kuin piparit, voit hankkia myös hassuja muotteja, joissa on pieniä osia. 
  2. Tutustu piparin historiaan. Leipomisesta saa enemmän, kun tuntee historiaa suunnilleen Raamatun alkulehdiltä lähtien. 
  3. Nauti. Huvittele kuvittele­malla, miltä eri asiat näyttäisivät pipareina. Itse kuvittelen pipareiksi punaisia mummonmökkejä ja keskiaikaisia kivikirkkoja.
Sisältö jatkuu mainoksen alla