Uimaripojan konfirmaatiokakku. "Vesi" on siniseksi värjättyä voikreemiä.
Uimaripojan konfirmaatiokakku. "Vesi" on siniseksi värjättyä voikreemiä.

Kun lapset nukahtavat, Jaana Tiittanen hipsii koristelemaan kakkuja.

Jaana Tiittanen, 37, on Joensuussa asuva kolmen lapsen kotiäiti, joka on hurahtanut kakkujen koristeluun.  

Mikä koristelussa koukuttaa?

"Nautin, kun saan antaa mopon karata käsistäni. Intohimoni on näprätä kakkuni täyteen pieniä, aidonnäköisiä yksityiskohtia. Yritän luoda kakun pinnalle minimaailman, joka kuvastaa sitä ihmistä, jolle kakun annan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun tein kakun teho-osaston sairaanhoitajalle, väkersin koristeeksi kumihanskat, stetoskoopin, lääkepurkin ja jopa alusastian. Kuulostaa äklöltä, mutta hoitaja ilahtui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kerran tyttäreni pyysi kakun, jossa hän hyppää lehtikasaan. Minä tein. Marsipaanista muovailin pikkuruiset, auki repsottavat lenkkarinnauhat, jotka sojottivat kasasta.

Koristellessani vajoan omaan maailmaani. Muu ympäriltäni katoaa. Usein havahdun vasta, kun kello on kaksi yöllä. Ilman leipomista olisin ärtyisämpi ihminen. Kun kakku on valmis, tuntuu euforisen hyvältä."

Vuh, olen täytekakku. Uskotko?

Mistä intohimosi juontaa juurensa?

"Kun olin lapsi, äitini oli yksityisyrittäjä. Keskiviikkoisin hänellä oli vapaapäivä. Aina kun tulin keskiviikkoisin koulusta, äiti oli leiponut minua varten. Muistan vieläkin, miten hyvältä se tuntui. Haluan välittää saman tunteen omille lapsilleni. Ehkä leivonkin siis rakkautta."

Kuinka kauan pystyt olemaan leipomatta?

"Sain vieroitusoireita jo viikon lomareissulla. Muutuin levottomaksi. Aloin selata hotellin naistenlehtiä ja käydä niiden reseptejä läpi. Kun en saanut leipoa oikeasti, leivoin mielikuvituksessani."

Jaanan vinkit aloittelijalle:

  1. Valitse kakun koristeluun oikeat raaka-aineet. Marsipaani kuivuu hitaammin kuin sokerimassa. Jos muovailet koristeita, joiden pitäisi pysyä pystyssä, marsipaani saattaa valahtaa lötköksi. Tukitikku koristeen sisällä auttaa.
  2. Varaa koristeluun tarpeeksi tunteja. Hutaistun erottaa huolitellusta.
  3. Ota rennosti. Muista, että se on vain kakku. Muutaman tunnin päästä se on syöty.

Tätä kasvimaata kitkevät mielellään lapsetkin.

Lisää kuvia Jaanan kakuista näet täältä.

Jaana Tiittanen kertoi leipomishimostaan KK:n numerossa 10.

Sisältö jatkuu mainoksen alla