Kokki Antti Lukkari, 22, työskentelee Kööpenhaminassa kolmen Michelin-tähden ravintolassa Geraniumissa. Tänä keväänä hän kokkaa arkiruokaa Soppa365-tv-ohjelmassa Nelosella joka arkipäivä.
Kokki Antti Lukkari, 22, työskentelee Kööpenhaminassa kolmen Michelin-tähden ravintolassa Geraniumissa. Tänä keväänä hän kokkaa arkiruokaa Soppa365-tv-ohjelmassa Nelosella joka arkipäivä.

Antti Lukkarille 18 tunnin työpäivä on taistelu, jonka voittamisesta tulee hyvä fiilis. KK seurasi Tanskassa asuvan kokin päivää.

"Heräsin puoli seitsemältä uudessa kodissani. Muutimme tyttöystäväni kanssa Tanskaan Kööpenhaminaan jo joulukuussa, mutta saimme asunnon vasta viikko sitten. Tanskassa vuokra-asuntoa ei voi saada ilman paikallista henkilötunnusta, jota taas ei saa ilman paikallista osoitetta.

Jouduimme nukkumaan tuttujen ihmisten sohvilla, joten onneksi olin paljon töissä.

Tyttöystävälle täytyy antaa iso kiitos, että löysimme lopulta asunnon. Isä ajoi autolla kaikki huonekalumme Suomesta Tanskaan, mikä oli huikeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pyörällä pääsen kätevästi töihin.
Pyörällä pääsen kätevästi töihin.

Pyöräilin töihin, koska ravintola on vain vajaan kahden kilometrin päässä. Täällä pyörätiet suolataan, joten ne ovat mahtavassa kunnossa.

Pyöräillessäni yritin pysyä hereillä ja mietin, kuinka kiireinen päivä tänään tulee olemaan.

Lähden töihin aina tyhjin vatsoin, koska puoli kymmeneltä meillä on pakollinen aamiainen. Jos aamupala ei olisi pakollinen, kaikki paiskisivat töitä taukoamatta.

Suurin ero Suomeen onkin työtahti, joka on täällä ihan käsittämätön. Geraniumissa on koko ajan jättiläiskiire eikä tosiaan ole aikaa nojailla tolppaan.

Aamiaisella kävimme läpi päivän varaukset ja erikoisruokavaliot. Olen huomannut, että Tanskassa asiakkailla on huomattavasti vähemmän allergioita kuin Suomessa.

Asiakkaat odottavat annoksilta täydellisyyttä.
Asiakkaat odottavat annoksilta täydellisyyttä.

Leivon ravintolassa leivät ja teen jälkiruuat. Reseptien kanssa täytyy olla tarkkana ja jokainen raaka-aine pitää punnita. Se on uutta, koska olen tottunut siihen, että lämpimiä ruokia voin valmistaa fiiliksen mukaan.

Ohuet sokerikeksit ovat vaikeimpia valmistaa, koska ne vievät aikaa ja menevät helposti rikki.

Ravintolasta on 8. kerroksen näkymät.
Ravintolasta on 8. kerroksen näkymät.

Huippuravintolassa työskentely on todella organisoitua. Täällä siisteys on kolme kertaa tiukempaa kuin armeijassa. Emme usein edes puhu toisillemme, koska se vie liikaa aikaa ja häiritsee keskittymistä.

Saan täällä hyvää kokemusta, mutta samalla huomaan, mitkä asiat Suomessa tehdään paremmin.

Suomessa on esimerkiksi parempi työilmapiiri. Geraniumin kokit ovat itsekeskeisempiä ja auttavat toisiaan vähemmän, mutta sellainen on huippuravintoloiden kulttuuri. Jos teet jotain väärin, saat sen kyllä kuulla.

Pahin kiire iski iltakymmeneltä. Jokainen asiakas tilasi 22 ruokalajin menun, joten tekemistä riitti.

Kiireestä huolimatta jokaisen jälkiruuan tulee olla täydellinen. Olen tosi kunnianhimoinen ja vihaan häviämistä yli kaiken. Ehkä se on edellytys työssä pärjäämiselle.

Juon kymmenen kuppia kahvia päivässä.
Juon kymmenen kuppia kahvia päivässä.

Kun lopulta selvisin illasta, oli tosi hyvä fiilis. Poljin kotiin aamuyhden jälkeen ja nautiskelin vielä muutaman oluen. Tanskassa parasta on se, että kaupasta saa olutta iltayhdeksän jälkeen.

Päivän viimeinen ajatukseni ennen nukahtamista oli, että saan onneksi nukkua pitkään, koska huomenna on vapaapäivä."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2016. Antti Lukkari kokkaa kevään aikana uudessa Soppa365-ruokaohjelmassa, joka alkaa 7.3. Nelosella. Nelonen, Soppa365 ja Kodin Kuvalehti kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Juttua on muokattu 8.3. Geranium-ravintolalla on kolme Michelin-tähteä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla