”Minussa on paljon oinaan hätäistä luonnetta”, sanoo huumorimies Jope Ruonansuu, joka tykkää kotona kokkailla.
 

”Aamuyöstä kun tulen keikalta kotia, asfaltti vilisee silmissä pitkään ­ennen kuin saan unta. Yleensä nukun kahteentoista. Sen jälkeen uskallan luvata, että minut saa puhelimellakin kiinni.

Ensimmäinen asia on pistää kahvi tippumaan. Tavallista suodatinkahvia. On meillä vähän parempikin keitin, jolla saa cappuccinoa, mutta se on ­lähinnä juhlaversio.

"Välillä olen diktaattori"

Joka aamu mittaan verensokerin ja pistän pitkä­vaikutteisen insuliinin. Heti ­herättyä ei mikään oikein maistu, mutta voileipää pitää välillä yrittää syödä. Tummaa leipää, vaaleata en syö koskaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen sairastanut diabetestä vuodesta 1995. Viime aikoina arvot ovat heittelehtineet. Se aiheuttaa väsymystä ja ärtymystä. Muutenhan olen aika kiltti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työasioissa olen välillä diktaattori. Olen melko omapäinen sen suhteen, ­mitä töitä suostun tekemään. En olisi siinä asemassa kuin nyt, ellen olisi pitänyt kiinni ideoistani.

Kanavokki maistuu naisväelle

Poikani Josen, 4, taidepainotteinen kerho päättyi varttia vaille kaksitoista. Hain hänet sieltä, ja veimme yhdessä keikkasopimukseni postiin.

Kaupasta ostimme valmiskaalikääryleitä. Kotona tykkään värkätä ruokaa: kalakeittoa, kalalaatikkoa, lihakeittoa, makkarasoosia ja tietysti makaronilaatikkoa. Eilen pyöräytin naisväen pyynnöstä kanavokin. Kastikkeeksi tuli purkista intialaista masalaa.

Jose kokosi pientä leikkiautoa äitinsä Marin kanssa. Minä en tällä kertaa saanut osallistua.

Minulla on Josen kanssa paljon omia leikkejä, ääniä ja hahmoja, kuten hammaspeikko ja mörkö. Mörkö on vähän ­pelottava mutta silti ihan hyvä kaveri.

Pihalle oli tullut pikkuisen lunta, joten menin Josen ja parin naapurinpojan kanssa pelaamaan hankijalkapalloa. Kun pojat laskivat mäkeä, minä vastailin puhe­limeen.

Oli piristävää haukata happea. Pidän lumesta, sen kylmyydestä ja valosta. Tykkään myös ajella moottorikelkalla. Hiihtämisestä en välitä. Armeijassa piti väkisin hiihtää, vaikka olin siinä huono, ja ­siitä jäi kammo.

Kotona vain pienet aluhousut

Naapurusto tuntee minut mie­henä, joka ei juuri koskaan pidä pitkiä housuja kotona. Kun tulee vieraita, vaimo pakottaa panemaan housut jalkaan.

Saan usein kuulla, että nostelen housujani, myös keikkalavalla. Oikeasti se ei kuulu show’hun. Minulla on vain niin iso maha, että housut pyörähtävät sen alle, ja siksi niitä tulee nosteltua.

Ehkä tuon takia en käytä housuja ­kotona. Tänäänkin minulla on vain mustat sukat, pikku aluhousut ja musta t-paita. Mikään ei ahdista.

Masennus on hellittänyt

Minulla on ollut taipumusta maanisdepressiivisyyteen. Se tuskin on parantunut täysin, mutta masennuskohtauksia tai ylilyöntikausia ei ole ollut pitkään ­aikaan. Uskon, että perhe on vaikuttanut siihen suuresti.

Josen lisäksi minulla ja Marilla on ­aiemmista liitoistamme 18-vuotiaat ­tytöt. Fiksuja, hienoja tyt­töjä. Ei niissä ole paimentamista, mitä nyt joskus pitää nalkuttaa roskapussin viemisestä.

Olen ollut yhdessä Marin kanssa vuodesta 2007. Ei meillä ole mitään seitsemän vuoden riisipuuroa, siis kriisiä. ­Mari hoitaa keikkakalenterini, sähkö­postit ja puhelinliikenteen. Iltapäivisin käymme yhdessä tunnin tai pari sähköposteja ­läpi.

Ärsyttää, ettei ihmisiä saa puhelimella ja meilillä heti kiinni. Minussa on oinaan hätäistä luonnetta niin paljon, että haluaisin asioiden tapahtuvan nopeasti.

Karikatyyreistä näyttely

Rämpyttelin haitaria olohuoneessa nahkaisessa kuninkaantuolissani. Pimputan lähinnä vanhaa tanssimusiikkia. Meinaan viisikymppiskiertueella pientä soittotaitoa näyttää.

Kun muut menivät nukkumaan, piirsin puoleenyöhön asti karikatyyrejä kaikenlaisista julkkiksista: Lauri Tähkää, Jörn Donneria ja Baba Lybeckiä. Heinäkuussa niistä on näyttely Raumalla. Olen piirtänyt parikymmentä vuotta erilaisia kuvia, mutta en ole aiemmin näyttelyä edes kehdannut ja kerennyt ajatella.

Annan päivän arvosanaksi 8. Ei liikaa dramatiikkaa, ei turhia höpinöitä.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2014.

Jope asuu omakotitalossa Heinolassa ja harrastaa museoautoja, moottoripyöriä ja mopoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla