Kuvat
Piia Arnould
Tuula Visa, 80, auttaa vapaaehtoisena ihmisiä, jotka ovat joutuneet rakkaushuijausten uhreiksi.
Tuula Visa, 80, auttaa vapaaehtoisena ihmisiä, jotka ovat joutuneet rakkaushuijausten uhreiksi.

Tuula Visa, 80, saa lähes joka päivä puheluita ihmisiltä, jotka ovat lähettäneet rahojaan netissä rakkautta ja avioliittoa lupailleille ”kenraaleille” ja ”kirurgeille”. Jopa 90 000 suomalaista on päätynyt rakkaushuijauksen uhriksi.

Tuula Visa, 80, nojautuu lähemmäksi läppärin ruutua, että näkisi paremmin. Tänne jonnekin hän ne miehenkuvat arkistoi. Jokaista niistä huijarit ovat käyttäneet, kun he ovat houkutelleet naisia ensin rakastumaan ja sitten luopumaan rahoistaan. Jokainen kuva on varastettu jonkun oikean ihmisen nettisivuilta.

Helsinkiläisestä Tuula Visasta on tullut Suomen tunnetuin netin rakkaushuijausten uhrien auttaja. Hän auttaa ihmisiä vapaaehtoistyönä, niin kuin on auttanut usein ennenkin. 1980-luvulla Tuula alkoi pyörittää Viron Lasten Apu ry:tä, joka vei Viron köyhille perheille kuorma-autolasteittain vaippoja, ruokaa, lääkkeitä ja leluja.

”Kun sain ensimmäisen tietokoneen, heti alkoi Facebookissa tulla kaveripyyntöjä kenraaleilta.”

Netin rakkaushuijauksiin Tuula törmäsi ensimmäisen kerran neljätoista vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kun sain ensimmäisen tietokoneen, heti alkoi Facebookissa tulla kaveripyyntöjä kenraaleilta. Joka pyytäjällä oli eri nimi, mutta kuva oli sama.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuula huomasi, että kenraalit ja lääkärit lähettivät pyyntöjä muillekin vanhemmille naisille. Hän alkoi ottaa naisiin yhteyttä varoittaakseen heitä.

”Tässä näitä on”, Tuula sanoo ja ojentaa selkänsä.

Läppärin ruudun täyttävät hymyilevät miehet. Kuvien virta jatkuu ja jatkuu, kun Tuula skrollaa ruutua alaspäin. Niitä on satoja.

Kenraali Fraserilta varastetulla kuvalla on huijattu Suomessa yli 200 naista.

Yhden komean harmaapään kohdalla Tuula pysähtyy. Siinä on oikea amerikkalainen kenraali, Douglas M. Fraser nimeltään.

Tuula tietää Suomessa yli 200 naista, joita on huijattu Fraserilta varastetulla kuvalla. Kenraalin nimeä googlatessa löytyvät myös nettisivut, joilla varoitetaan huijausvaarasta. Sivujen mukaan kenraali tietää, että hänen kuviaan käytetään huijauksissa, mutta ei pysty sitä estämään. Tuula on löytänyt Facebookista kenraalille kolmatta sataa eri nimeä.

”Yhdelle naiselle hän oli Elmeri Marttinen ja Syyriassa rauhanturvatehtävissä. Nainen lähetti Elmerille 25 000 euroa”, Tuula kertoo.

”Kummasti nauru lakkaa kaikumasta, kun huijatuksi joutuu oma läheinen.”

Toisen hymyilevän miehen kuvalla huijattiin eläkeläisnaiselta 200 000 euroa. Huijari kertoi olevansa insinöörinä öljynporauslautalla, ja lautalta hajosi jokin kone. Insinööri oli epätoivoisessa tilanteessa, kun ei päässyt mereltä käsiksi firman tileihin.

”Suomalaisen mummun piti sitten sekin kone rahoittaa.”

Tuula Visa on itsekin kirjoitellut huijareiden kanssa, jotta näkisi, miten tyypillinen huijaus etenee. Yhdelle huijarille Tuula kirjoitti, että hän ei keskustele verkossa perheestään eikä rahasta. "Viestittely loppui siihen."
Tuula Visa on itsekin kirjoitellut huijareiden kanssa, jotta näkisi, miten tyypillinen huijaus etenee. Yhdelle huijarille Tuula kirjoitti, että hän ei keskustele verkossa perheestään eikä rahasta. "Viestittely loppui siihen."

Tuula tietää, että monia tarinat naurattavat.

”Kummasti nauru lakkaa kaikumasta, kun huijatuksi joutuu oma läheinen.”

Huijari varmistaa, että uhrilla on omaisuutta

Huijarit vaanivat kaikilla somealustoilla ja deittisivustoilla. Yhteydenpito alkaa viattomasti. Joku tykkää päivityksestäsi ja liittää siihen esimerkiksi tämän tapaisen viestin:

Hei muukalainen. Viestisi ovat aina lukemisen arvoisia, mutta emme ole ystäviä facebookissa. Lähetin ystävällisen pyynnön, mutta se ei koskaan mennyt perille. Haluaisin olla ystäviä ja jakaa ideoita. Voitteko ystävällisesti lähettää minulle kaveripyynnön.

Kun kaveripyynnön sitten tulee lähettäneeksi, huijari menee nopeasti asiaan.

Olet kaunis, olet ihana, hän kehuu. Miten sinä, rakas, asut? Asutko yksin? Asutko omassa talossa tai huoneistossa?

”Huijari varmistaa, ettei naisella ole ukkoa tai lapsia häiritsemässä ja että hänellä on omaisuutta. Ei hän persaukisten kanssa rupea keskustelemaan”, Tuula Visa sanoo.

”Huijari selittää, että rahalähetykset ovat meidän salaisuutemme, josta ei saa kertoa kenellekään.”

Tuulan kokemuksen mukaan uhrin pehmittelyyn menee neljä viikkoa. Sen jälkeen huijarille tulee ensimmäinen hätätilanne, jonka vuoksi hän pyytää naista lähettämään rahaa. Summat ovat aluksi pieniä, mutta kasvavat nopeasti.

”Huijari selittää, että rahalähetykset ovat meidän salaisuutemme, josta ei saa kertoa kenellekään. Ei varsinkaan lapsille, koska he ovat kateellisia ja suuri uhka meidän rakkaudellemme.”

Monet pankit osaavat jo kieltäytyä rahansiirrosta, jos asiakas koettaa lähettää suuria summia epäilyttäville ulkomaisille tileille. Se ei uhria pelasta. Huijarit opastavat auliisti, miten rahaa voi lähettää Western Unionin, Moneygramin tai jonkin muun rahansiirtopalvelun kautta. Rahat päätyvät rikollisliigoille, joita on pidätetty esimerkiksi Nigeriassa.

Kun uhrin rahat loppuvat eikä ystäviltäkään heru, huijari neuvoo, miten hän voi ottaa pikavippejä.

”En edes tiennyt, että Suomessa on niin paljon pikavippifirmoja, mutta amerikkalaiset kenraalit ja ortopedit tuntuvat tietävän”, Tuula Visa sanoo.

Kiristystä alastonkuvilla

Huijaukset jatkuvat, koska ne toimivat. Vakuutuspalveluyritys Mysafetyn teettämän tutkimuksen mukaan noin 90 000 suomalaista on joutunut rakkaushuijauksen kohteeksi ja noin 180 000 suomalaista tietää jonkun rakkaushuijatun.

Kerta toisensa jälkeen Tuula Visa on ihmetellyt, miten voi olla, etteivät uhrien hälytyskellot soi.

He ottavat vastaan nettirakkaan lähettämiä rahoja ja siirtävät ne edelleen toisen tuntemattoman ihmisen tilille, koska rakas niin pyytää. Samalla he syyllistyvät rahanpesuun.

Kohta alkaa tulla luottokorttilaskuja tuntemattomista luottofirmoista.

He uskovat, kun rakas sanoo lähettävänsä heille paketissa miljoonaomaisuuden: rahaa, koruja, tietokoneita. Kun paketti sitten ”juuttuu tulliin”, he maksavat tuhansia euroja ”tullimaksua”.

He lähettävät rakkaalleen kopion passistaan, jotta tämä ”voisi ilmoittaa viranomaisille tulevan vaimonsa henkilötiedot”. Kohta heille alkaa tulla luottokorttilaskuja tuntemattomista luottofirmoista.

”Jos yrität jotain hölynpölyä, en epäröi lähettää kuvaasi ystävillesi ja perheellesi Facebookissa.”

Seksi tulee Tuula Visan havaintojen perusteella kuvioihin kolmen viikon sisällä viestittelyn aloittamisesta. Aikansa eroottisia viestejä lähetettyään huijari pyytää uhrilta alastonkuvaa.

”Sen kun lähettää, sitten ollaan pulassa”, Tuula sanoo ja lukee ääneen kiristysviestiä, jonka yksi huijari lähetti uhrilleen.

Suomennettuna viestin sisältö kuuluu näin:

Rakastan sinua niin paljon. Jos haluat olla turvassa, lähetät minulle 100 000 dollaria turvallisuutesi vuoksi… Näytän, että olen viisaampi kuin sinä. Jos yrität jotain hölynpölyä, en epäröi lähettää kuvaasi ystävillesi ja perheellesi Facebookissa.

Puheluita huijatuilta tulee lähes joka päivä

Kun huijattu viimein havahtuu todellisuuteen, se on tuskallinen paikka. Tuula Visa on nähnyt sen monesti.

”On kovaa tajuta, että on itse omin pikku kätösin naputellut omaisuutensa menemään.”

Monet havahtuneista soittavat Tuulalle. Heitä hävettää liikaa ottaa yhteyttä poliisiin, pankkiin tai edes Rikosuhripäivystykseen. Tuula myös tietää varmimmin, mistä rakkaushuijauksissa on kysymys. Hän on luennoinut aiheesta niin poliiseille ja pankinjohtajille kuin Rikosuhripäivystyksessä ja seurakunnissa työskenteleville.

"Olen aika monta naista taluttanut korvasta Asiakastieto Oy:hyn, jotta he tekisivät itselleen luottotietomerkinnän eivätkä olisi enää vastuussa huijarin luottokorttilaskuista", Tuula Visa kertoo.
"Olen aika monta naista taluttanut korvasta Asiakastieto Oy:hyn, jotta he tekisivät itselleen luottotietomerkinnän eivätkä olisi enää vastuussa huijarin luottokorttilaskuista", Tuula Visa kertoo.

Tuula saa huijatuilta puheluita lähes joka päivä. Kerran puhelu kesti seitsemän ja puoli tuntia. Soittaja oli niin sokissa, että aloitti tarinansa alusta aina uudestaan. Tuula antoi hänen jatkaa. Sanoi välillä, että älä hätkähdä kolinaa, keitän kahvia täällä.

”Maailmassa on neljä ja puoli miljardia naista. Kuinka se kenraali just sinut löysikin, suomalaisen mummun?”

Jos soittaja epäröi, voisiko nettirakkaus sittenkin olla totta, Tuula ei jää silittelemään hänen päätään.

”Sanon suoraan, että mieti nyt, jumankekka. Maailmassa on neljä ja puoli miljardia naista. Kuinka se kenraali just sinut löysikin, suomalaisen mummun?” Tuula kiihtyy.

”Senkin minä sanon, että jos sinulla on peiliä kotona, kurkista siihen. Minä kurkistan omaani vähän väliä ja totean, että viimeinen käyttöpäivä on mennyt.”

Tuula on laskenut, että hänen tietämiensä huijattujen keski-ikä on 68 vuotta. Vanhin on ollut 93-vuotias. Hän menetti yli 200 000 euroa.

Millaista on, kun oma sisar joutuu nettihuijarin pauloihin? Miksi romanssihuijarit onnistuvat vakuuttamaan uhrinsa, vaikka läheiset näkevät heti, että kyseessä on huijaus? Lue koko juttu Kodin Kuvalehdestä 9/2023 tai täältä. Jos et vielä ole tilaaja, kokeile Digilehdet.fi-palvelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla