Riitta Palomäki, 33, asuu Hämeenkyrössä. Sairauseläkkeellä olevan Riitan perheeseen kuuluvat puoliso Sami, 37, sekä lapset Ofelia, 5, ja Emil, 3. Perheessä on myös kaksi mäyräkoiraa ja suomenlapinkoira Gimma, josta koulutetaan Riitalle virallinen avustajakoira.
Riitta Palomäki, 33, asuu Hämeenkyrössä. Sairauseläkkeellä olevan Riitan perheeseen kuuluvat puoliso Sami, 37, sekä lapset Ofelia, 5, ja Emil, 3. Perheessä on myös kaksi mäyräkoiraa ja suomenlapinkoira Gimma, josta koulutetaan Riitalle virallinen avustajakoira.

ELÄMÄNI TARINA. Riitta Palomäki asui lapsena kaksin Alzheimerin tautiin sairastuneen isän kanssa. Nyt elämän tärkein mies on aviomies Sami, ja on Riitan vuoro olla autettavana.

"Kun äiti kävi meillä kylässä, hän harjasi mielellään hiuksiani. Paksuun tukkaani oli varmaan hänestä kiva tehdä kampauksia.

Sitten äiti lähti taas omaan kotiinsa. Isä keitti minulle kaakaota ja lämmitti maidon kattilassa varovasti, ettei se kiehu yli.

Aloimme asua isän kanssa kahdestaan, kun täytin kolme vuotta. Se oli isän päätös. Äidillä oli alkoholiongelma.

Äiti oli 20-vuotias, kun synnyin. Isä oli 55. Ikäero oli suuri. En tiedä, miksi he päätyivät hetkeksi yhteen. Suoraan sanottuna olen tainnut olla yhden illan jutun seuraus. Se ajatus ei ole koskaan surettanut tai hävettänyt, koska isä on rakastanut minua niin paljon.

Äiti ei käynyt meillä kovin monta kertaa. Jos hän oli humalassa, isä ei avannut ovea."

Ei hätää, isä hoitaa

"'Tyttö tarvitsee rintaliivit, neuvoisiko joku? Minä en ymmärrä sellaisista hölkäsen pöläystä.'

Muistan isän kommentin vieläkin.

Olin jo alakoulussa rintava. Isä vei minut kodin lähelle Helsingin Kontulan ostoskeskuksen vaatekauppaan ja pyysi myyjiltä apua. Kaupassa tuntui hämilliseltä mutta samalla siltä, että minulla ei ole mitään hätää. Isä hoitaa ja jos ei osaa jotakin, kysyy neuvoa.

Rintaliivit löytyivät, valkoiset B-kupit, ja vähän myöhemmin terveyssiteet.

Rintaliivit löytyivät, valkoiset B-kupit, ja vähän myöhemmin terveyssiteet.

Isä ei koskaan ottanut sylin tai sanonut, että tykkää minusta. Hän oli sellainen jäyhä, perinteinen mies. Mutta hän osti minulle aika paljon barbeja ja kaveripiirin ensimmäisen Nintendon - ne olivat siihen aikaan tosi kalliita.

Se oli isän tapa kertoa rakkaudesta. Muitakin tapoja oli.

Isä osti kouluun uudet luistimet. Hän istui kevätjuhlassa takapenkissä ja sanoi, että hyvinhän se esitys meni.

Ostimme yhdessä jaffaa kaupasta lauantaisin ja menimme illalla saunaan. Tykkäsimme saunomisesta. Isä määräsi, että kotiin on tultava viimeistään iltaseiskaksi.

”Olen aina tiennyt, että isä ilahtui, kun synnyin.”
”Olen aina tiennyt, että isä ilahtui, kun synnyin.”

Isä oli jo silloin sairauseläkkeellä linja-autonkuljettajan töistä, joten hänellä riitti aikaa minulle.

Isä selitti, että äiti juo liikaa eikä siksi voi asua kanssamme. En ihmetellyt asiaa. Se oli minulle tavallista elämää. Isä ei koskaan puhunut äidistä arvostellen tai haukkuen."

Vieraammat kaverit kysyivät joskus, asunko isoisäni kanssa. Vastasin, että ei kun isän.

Ei siitäkään enempää puhuttu. Jostain syystä olin mieluiten kavereiden kanssa ulkona, en meillä kotona.

Kun olin yhdeksän, istuin taas kaverin kanssa kotipihan keinuissa. Emme enää sen ikäisinä keinuneet mutta juttelimme. Minulla oli uudet lenkkarit jaloissa.

Minua ei itkettänyt, vaikka isä itki. Sanoin vain, että onpa ikävää. En itkenyt hautajaisissakaan.

Äidin kihlattu käveli pihalla meille päin ja näytti surulliselta. Lähdin hänen mukaansa kotiin. Sisällä hän kertoi, että äiti oli jäänyt auton alle suojatiellä.

Minua ei itkettänyt, vaikka isä itki. Sanoin vain, että onpa ikävää. En itkenyt hautajaisissakaan.

Kuulostaako se kamalalta? Toivon, että ei. Äiti oli niin etäinen, etten osannut surra."

Jo kymmenvuotiaana isän hoitajana

"Isä sairastui Alzheimerin tautiin, kun olin kymmenen. Tai ehkä jo aikaisemmin, ei ole yhtä käännekohtaa.

Ensin isä oli vain hetken etäinen, vähän kuin omissa ajatuksissaan, vaikka puhuin hänelle. Sitten hän oli taas sama isä kuin aina ja kysyi, onko nälkä.
Vähän myöhemmin isä alkoi pissata minne sattuu, kun ei löytänyt vessaa. Yöllä hän karkasi hortoilemaan samoille pihoille, joilla minä leikin päivisin.
Siivosin pissan rätillä ja kävin etsimässä isää. Naapurissa asui muutama ystävällinen nainen, joille soitin joskus. He lähtivät etsimään isää kanssani.

Toisinaan he antoivat minun jatkaa unia, menivät itse ulos ja palauttivat isäni kotiin.

Elämässä oli paljon hyviä, iloisia asioita: ratsastustunteja, oma perhoskoira Roope, kimallekyniä ja kolmivaihteinen pyörä, jolla ajoin ostarille kavereiden kanssa.

Pistin isän pyjamanhousut pesukoneeseen. Pakkasin repun ja lähdin kouluun.

En voi sanoa, että olisin ollut tilanteesta kamalan huolissani. Ehkä lapsi osaa ottaa ikävätkin asiat aika arkisina, jos häntä ei pelota. Minun ei koskaan tarvinnut pelätä isää.

Elämässä oli paljon hyviä, iloisia asioita: ratsastustunteja, oma perhoskoira Roope, kimallekyniä ja kolmivaihteinen pyörä, jolla ajoin ostarille kavereiden kanssa.

Tietysti mietin välillä, mitä tapahtuu, jos isä menee huonommaksi. Se ajatus ei koskaan jatkunut kovin pitkälle, sillä en halunnut miettiä sellaista.

Nykyään ihmettelen eniten, mikseivät naapurit ilmoittaneet lastensuojeluun, että meillä tarvitaan apua. Ehkä he eivät halunneet rikkoa perhettä, koska näkivät, kuinka kiintyneitä olimme toisiimme.

”Kun pääsin ripille, isä ei enää tunnistanut minua kovin usein.”
”Kun pääsin ripille, isä ei enää tunnistanut minua kovin usein.”

Sosiaalityöntekijät odottivat eteisessä, kun tulin kuudennen luokan toukokuussa koulusta. Heitä oli kaksi ja he sanoivat, että pakkaa jotakin mukaan, pitää lähteä.

Edellinen ilta oli ollut ihan tavallinen. Olin tehnyt läksyt ja ruuaksi nakkikastiketta ja vienyt koiran iltalenkille.

Isä istui keittiönpöydän ääressä eikä katsonut minua. Hän oli itse soittanut jonakin selkeämpänä hetkenä sosiaalitoimistoon ja sanonut, ettei enää pysty hoitamaan minua.

Aloin itkeä vasta, kun minulle sanottiin, että koira pitää lopettaa, koska sitä ei voi ottaa lastenkotiin.

Oli varmasti ihan kamalaa myöntää, että pää ei pelaa eikä oman lapsen kanssa pärjää.

En ymmärtänyt yhtään, mitä tapahtuu. Aloin itkeä vasta, kun minulle sanottiin, että koira pitää lopettaa, koska sitä ei voi ottaa lastenkotiin. Roope oli paras ystäväni.

Pakkasin vähän vaatteita ja sanoin isälle, että heippa."

Isää oli kevyt työntää pyörätuolissa

"Lastenkoti oli muutaman kilometrin päässä vanhasta kodista. Meitä oli siellä noin kaksitoista 7–20-vuotiasta.

Sinä keväänä en mennyt enää kouluun. Seuraavana syksynä menin yläasteelle. Sain ostaa uuden repun.

Elämä sujui niinkin. Olen aina tullut hyvin toimeen ihmisten kanssa, ja lastenkodissa näki kaikenlaista. Monet asukkaat halusivat kertoa minulle asioitaan. Olin vähän kuin yleinen psykologi.

Toisinaan jouduin vain toistelemaan: muistatko sinä, että olen Riitta, sinun tyttäresi?

Isä pääsi asumaan palvelutalon dementiaosastolle tien toiselle puolelle. Sinne sai mennä koska tahansa, ja kävin isän luona ainakin kaksi kertaa viikossa. Joskus vein hänet ulos. Isää oli aika kevyt työntää pyörätuolissa.

Jos saimme yhteisestä jutusta kiinni, juttelimme. Toisinaan jouduin vain toistelemaan: muistatko sinä, että olen Riitta, sinun tyttäresi? Silloin emme paljon puhuneet, mutta katselin isää tarkasti.

Välillä olin isälle vihainen, vaikka tiesin, ettei hän voi tilanteelleen mitään. Mikset vastaa? Mikset kuuntele?

Rippijuhliini isä ei enää jaksanut tulla. Konfirmaation jälkeen menin hänen luokseen ja meistä otettiin valokuvia. Näytin isälle ruusujani.

Isä kuoli, kun olin 16-vuotias. Silloin surin ensimmäisen kerran. Yhtäkkiä iski ymmärrys, että olen ihan yksin.

Isä kuoli, kun olin 16-vuotias. Silloin surin ensimmäisen kerran. Yhtäkkiä iski ymmärrys, että olen ihan yksin. Lastenkodin kaverit ja henkilökunta halasivat, mutta työnsin heidät kauemmas."

"Kun Emil syntyi, olisin halunnut heti soittaa isälleni ja kertoa uutisen. Häntä olisi ehkä kutsuttu ukiksi", Riitta sanoo. Riitan takana seisoo Sami ja Samin vieressä hänen poikansa Tomi.
"Kun Emil syntyi, olisin halunnut heti soittaa isälleni ja kertoa uutisen. Häntä olisi ehkä kutsuttu ukiksi", Riitta sanoo. Riitan takana seisoo Sami ja Samin vieressä hänen poikansa Tomi.

Vaarin vuoro pitää huolta

"Ilman vaaria en olisi pärjännyt. Kun itkin, että nyt olen orpo, ajattelin aina hetken päästä, että onhan minulla vaari.

Vaari on äidin isä. Äiti kasvoi lastenkodissa ilman vanhempiaan kuten minäkin, mutta kun isä meni huonoon kuntoon, vaari alkoi pitää minuun yhteyttä. Tiesin vaarin olemassaolosta aikaisemminkin, mutta hän seuraili silloin elämääni etäältä.

Kun kaverit lähtivät viikonloppuina kaupungille rälläämään, minä halusin matkustaa junalla vaarin luo Juupajoelle.

Vaari oli asemalla vastassa autollaan. Kävimme kaupassa, teimme ruokaa ja touhusimme omiamme. Minä olin koiran kanssa ulkona, ja vaari korjaili vanhoja autojaan.

Se oli turvallista yhdessä olemista.

En lapsena tai nuorena ajatellut, että olisipa minulla oikea koti ja oikea perhe. Mielestäni minulla oli ne molemmat.

17-vuotiaana muutin vaarin luokse kokonaan. Asuin taas iäkkään miehen kanssa kahdestaan. Minulla oli oma huone yläkerrassa, ja aloin opiskella matkailualaa.

En lapsena tai nuorena ajatellut, että olisipa minulla oikea koti ja oikea perhe. Mielestäni minulla oli ne molemmat."

Samilta ei tarvitsisi ikinä piilotella mitään

"Tapasin mieheni Samin Suomi24-deittipalstalla. Ensimmäiset treffit olivat heinäkuussa 2011 Tampereen Keskustorilla. Heti tuli tunne, että nyt se oikea löytyi! Sami oli rauhallinen ja puhelias.

Juttelimme Sokoksen kahvilassa. Huomasimme arvostavamme elämässä samoja asioita, maanläheisyyttä ja ihmisten sisäistä kauneutta. Sami kertoi, että hänellä on ala-asteikäinen poika, mutta minua se ei haitannut yhtään. Olen aina ollut lapsirakas.

Siinä höpötellessämme olin kuitenkin peloissani. Minulla oli todettu suolistosairaus Crohnin tauti, ja olin saanut ohutsuoliavanteen neljä vuotta aikaisemmin.

Treffien jälkeen lähetin Samille tekstiviestin: 'Tykkään olla kanssasi, mutta nyt on pakko paljastaa, että minulla on avanne. Jos et tiedä, mikä se on, niin etsi netistä.' Asia tuntui niin kamalalta, etten pystynyt selittämään sitä itse.

Tiesin, ettei minun tarvitsisi ikinä piilotella Samilta mitään.

Kun Sami vastasi, että mitäs yhdestä avanteesta, tiputin puhelimen lattialle ilosta. Tiesin, ettei minun tarvitsisi ikinä piilotella Samilta mitään.

Halusin parisuhdetta eniten siksi, että saisin lapsia. Sami oli samoilla linjoilla. Ofelia syntyi keskosena kahdeksan kuukautta ensitapaamisemme jälkeen, ja Emil reilu vuosi myöhemmin."

Liikuntakyky ei ole äitiyden mittari

"Minulle on sanottu leikkipuistossa, että ihanaa, kun olen saanut lapset ennen kuin jouduin pyörätuoliin.

Noin vain, vieraat äidit, kun lapset leikkivät vieressä.

Itse en aina edes muista pyörätuoliani.

Crohnin taudin lisäksi minulla on sidekudossairaus Ehlers-Danlosin syndrooma. Raskauksien aikana kivut pahenivat, joten sain pyörätuolin vuonna 2014.

Vuosi sitten jäin työkyvyttömyyseläkkeelle. Uudelleenkoulutus ei auttanut, selkä ei kestänyt. Aikaisemmin työskentelin siivousalalla ja henkilökohtaisena avustajana.

Minusta hyvän äitiyden mittari ei ole liikuntakyky.

Minusta hyvän äitiyden mittari ei ole liikuntakyky.

En ole koskaan surrut tosissani sitäkään, että sairauteni saattavat periytyä Ofelialle ja Emilille. Minulle riittää, kun mietin, olisinko itse halunnut jäädä syntymättä.

Vastaus on yksinkertainen: ikinä ei ole tuntunut siltä."

Voin valita iloisen tarinan

"Ihminen voi valita, millaisena tarinana elämänsä näkee. Tiedän, että minulla olisi ainekset surulliseen tarinaan. Miksi näkisin sellaisen, kun voin valita myös iloisen?

Sami jäi omaishoitajakseni rakennusalalta, kun vointini huonontui. Lisäksi avustaja käy joka päivä. He auttavat vessaan ja sänkyyn, siivoavat ja käyvät kaupassa.

Huonoina päivinä makaan pedissä aamusta iltaan, mutta hyvinä voin tehdä aika paljon. Voin peitellä Ofelian sänkyyn ja lukea Emilille Puuha-Peteä.

Sami on Riitan omaishoitaja. ”Kun rakastaa toista, ei laske, kumpi kantaa parisuhteessa enemmän vastuuta”, Riitta sanoo
Sami on Riitan omaishoitaja. ”Kun rakastaa toista, ei laske, kumpi kantaa parisuhteessa enemmän vastuuta”, Riitta sanoo

Voin kaataa heille lasiin maitoa ja vetää hupparin vetskarin ylös. Voin nauraa miehen kanssa kippurassa sohvalla, kun katsomme telkkarista
Salatut elämät.

Kerran kuukaudessa lähetän Samin viettämään poikien iltaa kavereidensa kanssa. Välillä pitää oikein käskyttää, että hän malttaisi rentoutua.

Joskus pelkään Samin ajattelevan, että minusta on vain haittaa. Jos hän lähtisi, en pärjäisi arjessa.

Joskus pelkään Samin ajattelevan, että minusta on vain haittaa. Jos hän lähtisi, en pärjäisi arjessa. Lapset pitäisi ehkä ottaa huostaan. He kokisivat saman kuin minä ja äitini.

Mutta kenelle tahansa voi tapahtua jotakin, vaikka tippua kattotiili päähän kesken päiväkävelyn. Etukäteen on turha surra.

Omaishoitajan palkasta Samille jää kuukaudessa käteen 330 euroa ympärivuorokautisesta työstä. Lisäksi perheen tuloina on eläkkeeni. Vuokran jälkeen ruokaan ja muihin menoihin jää parisataa euroa.

Kyllä se riittää.

Jos jostain tupsahtaisi tuhat euroa ylimääräistä, en tiedä, mihin käyttäisin sen. Meillä on kaikkea. En ole sen tyylinen, että haaveilisin autosta tai makailusta etelän palmujen alla.

Sekin on onnellisuutta, ettei ole tarvetta haaveilla suuria.

Sekin on onnellisuutta, ettei ole tarvetta haaveilla suuria.

Ehkä lähtisimme kylpylään koko perhe. Lilluisimme kunnolla. Jos isä eläisi, ottaisin hänet mukaan. Tarjoaisin hieronnan ja pippuripihvin. Antaisin lapseni hänelle syliin. Se olisi minun tapani osoittaa isälle rakkautta."

26.11.–3.12.2017 on valtakunnallinen omaishoitajien viikko.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 15/2017.

Kirje avustajalta

Heippa Riitta!

Tapasin sinut ekaa kertaa 13-vuotiaana, kun setäni Sami toi sinut näytille isän synttäreille. Siinä me sukulaiset sitten vilkuilimme. Vaikutit mukavalta ja puheliaalta. Sami katsoi sinua tosi kauniisti.

Neljä vuotta myöhemmin pyysit minua henkilökohtaiseksi avustajaksesi. Istuit silloin jo pyörätuolissa, mutta et tehnyt siitä numeroa. Et voivotellut.

Asenteesi oli, että tässä ollaan ja ihan ookoo näin.

Tulimme heti tosi hyvin juttuun. Jokaisena työpäivänä saa revetä hervottomaan nauruun. Meillä on nykyään paljon omia läppiä. Yleensä ne ovat erittäin kaksimielisiä, mutta huumoria pitää olla!

Kun kerrot joskus, millaista sinulla oli lapsena ja nuorena, löydät aina hyvät puolet.

Olen kasvanut nuoreksi naiseksi lähelläsi. Toivottavasti osa positiivisuudestasi on tarttunut minuun. Olet opettanut, että tärkeimpiä asioita ei näe silmillä. En ole ikinä sanonut ääneen, että ihailen sinua. Nytkin on helpompi kirjoittaa se.

Olet enemmän ystävä kuin pomo. Kiitos siitä.

Milla

Evaa vähän nolottaa kertoa, millainen rahankäyttäjä hän aikaisemmin oli. ”Haluan muistuttaa, että keskituloinenkin voi joutua vaikeuksiin raha-asioissa – ja onneksi saada ne järjestykseen.”

Säästötilillä oli parikymmentä euroa, se tili oli varattu hätätilanteita varten. Laskuja oli maksettavana reilusti enemmän. Eivätkä ne laskut olleet hätätilanteessa syntyneitä, vaan tavallisessa arjessa.

Ruokakauppa, bensatankkaus, capuccino, lounassalaatti.

Kolme vuotta sitten Eva Haapala, 55, valvoi öisin ja mietti raha-asioitaan.

Eva tiesi: tuleepa rahaa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

”Vaikka yritin olla miettimättä, kun en halunnut ajatella sellaisia. Yrittäjän tulot vaihtelivat. Minulla ei ollut selvää käsitystä siitä, paljonko rahaa kuukaudessa tulee, ja kuinka paljon sitä kuluu.”

Oikeastaan Eva tiesi vain yhden asian: Tuleepa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

Hävetti ja ahdisti.

”Kuka tahansa voi joutua vaikeuksiin raha-asioidensa kanssa, eivät pelkästään nuoret tai vähävaraiset.”

Eva on keski-ikäinen ja keskipalkkainen kolmen aikuisen lapsen äiti.

En kuitenkaan tajua numeroista mitään

Joskus aikaisemmin Eva oli yrittänyt saada raha-asioitaan järjestykseen.

”Kävin kursseillakin, mutta joku mielen blokki sai aikaan sen, etten ottanut oppeja käyttöön. Ajattelin vain, etten kuitenkaan tajua numeroista mitään enkä ole koskaan tajunnutkaan.”

”Ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

Eva miettii, että yksi syy tilanteeseen oli se, ettei hänelle lapsena tai nuorena koskaan puhuttu talousasioista. Säästämisestä, rahan arvosta ja merkityksestä.

Toinen syy oli se, että kaikki kuitenkin sujui jotenkuten. Laskut saatiin maksettua, vaikka luoton joutui ylittämään ja välillä ottamaan uutta, että pääsi vanhasta eroon. 

Velkaneuvonnat tuntuivat olevan niille, joiden elämä on romahtanut. Tai niille, jotka tuhlaavat holtittomasti, vaikkapa kalliisiin vaatteisiin ja matkoihin.

”Minä ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

 ”Koko ajan tuntui siltä, että on vaikea hengittää, eivätkä asiat ole enää omissa käsissä.”

Voiko kahvilaan mennä näin paljon rahaa?

”Sitten yhtenä päivänä päätin, että nyt pitää saada talous kuntoon. Maksan laskut ja luottokorttivelat pois, eikä ikinä tarvitse enää pelätä, saako niitä maksettua”, Eva sanoo.

Evaa alkaa naurattaa. Saman päätöksen hän oli tehnyt kymmeniä kertoja aikaisemmin.

”Välttelin budjetin tekemistä. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Nyt kaksi asiaa oli kuitenkin toisin kuin aikaisemmin.

Päätös ja sitoutuminen.

Lopulta Eva teki ensimmäistä kertaa elämässään budjetin. Hän keräsi kuitit ja selvitti, mihin rahat kuukauden aikana kuluvat. Asumiskulut, lainat, velat, ruoka?

”Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta.”

”Se oli kamalaa ja pelottavaa.”

”Vähän samalla tavalla kuin ennen laihduttamista välttelee menemästä vaa'alle. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Eniten yllätti, miten paljon rahaa kului vaatteisiin, kirjoihin ja kahviloihin.

Nyt kaikki oli luettavissa omin silmin paperilla.

”Taas hävetti. Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta. Päätin, että tällä kertaa tämä nainen ei anna periksi.”

Haluanko vai tarvitsenko?

Esimerkiksi näitä asioita Eva vähensi:

Kahvilakäynnit. ”Olen enemmän kutsunut ihmisiä kotiini ja keittänyt kahvit kuin lähtenyt Helsingin keskustan kahviloihin.”

Ravintoloissa syöminen. ”Teen enemmän ruokaa kotona kuin tilaan lounaita ravintoloissa.”

”Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voi luopua tai vähentää.”

Uusien huonekalujen ja kodin tavaroiden hankkiminen. ”Käytettyinä löytyy siistejä ja hyväkuntoisia paljon pienemmällä rahalla kuin uutena.”

Vaatteiden ostaminen. ”Kun mietin, haluanko vai tarvitsenko, ostokset harvenevat. Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voin luopua tai vähentää.”

Kalliiden parkkimaksujen pulittaminen. ”Kun googlettaa etukäteen, löytää usein halvemman parkkipaikan – tai voi valita julkisen liikenteen.”

Rahaa ei ole valtavasti, mutta nyt se riittää

Puskurirahasto tuntui Eevasta todella kaukaiselta ajatukselta, vaikka moni oli kannustanut sellaisen perustamiseen.

”Että säästäisin vaikka tuhat euroa hätätilanteita varten samaan aikaan kun rahat eivät riitä nykyiseenkään kulutukseen. Hah!”

Ensin Eva siirsi eri tilille talteen vähän rahaa. Kun kasassa oli satasia, Evasta alkoi tuntua siltä, että tuhatkin olisi mahdollinen.

Sitten hän perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

”Aloin innostua. Ihan outoa. Mutta jotenkin ilo siitä, että rahaa on säästössä yllättävien menojen varalle oli parempi asia kuin se, että ostelen miettimättä.”

Eva perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

Evaa vähän nolottaa kertoa omasta rahankäytöstään.

”Haluan kertoa kokemukseni, koska tämä on ehkä tuttua monelle. Se, ettei oikein tiedä, missä mennään. Nyt tiedän. Rahaa ei ole valtavasti, mutta se riittää.”

Viimeksi Eva matkusti säästörahoillaan tapaamaan tytärtään Australiaan. Hiekkarannat olivat upeita.

Aikaisemmin hän maksoi lomansa jälkikäteen. Tuntui ikävältä maksaa lomasta, kun se oli jo ohi.

Öisin Eva nukkuu hyvin.

22 rekikoiran lauma pitää seuraa emännälleen Eliisalle.
22 rekikoiran lauma pitää seuraa emännälleen Eliisalle.

Eliisalta kysytään usein: ”Etkö pelkää asua aivan yksin, kaukana kaikesta?” Hän vastaa aina: ”Luonnossa ymmärtää, mikä on oikeasti tärkeää. En ole keksinyt yhtään asiaa, jota pitäisi pelätä.”

Saattaa kulua viikko siten, ettei Eliisa Kiiskinen, 44, tapaa ainuttakaan ihmistä. Se tuntuu hyvältä, omalta rauhalta.

Lähimpään naapuriin Pohjois-Karjalassa on seitsemän kilometriä. Ympärillä ovat vain 22 rekikoiraa, metsän eläimet ja hiljaisuus.

”Me metsän asukit olemme täällä omassa rauhassa, kaukana hullun maailman hössötyksestä.”

Elisalta kysytään jatkuvasti: etkö pelkää asua aivan yksin, kaukana kaikesta?

Hän vastaa aina: en ole keksinyt yhtään asiaa, jota pitäisi pelätä.

”Alueella liikkuu susia ja karhuja, mutta juuri se tekee oloni kotoisaksi. Me metsän asukit olemme täällä omassa rauhassa, kaukana kaikesta hullun maailman hössötyksestä.”

Usein suuret elämänmuutokset alkavat pienistä ja ohimennen lausutuista ajatuksista, tietää Eliisa.
Usein suuret elämänmuutokset alkavat pienistä ja ohimennen lausutuista ajatuksista, tietää Eliisa.

Vaatimaton, mutta oma

Vuonna 2012 Eliisa myi talonsa Etelä-Suomessa, pakkasi omaisuutensa pakettiautoon ja muutti Lieksan korpeen.

Vuotta aikaisemmin hän oli ollut treenaamassa koiriaan Itä-Suomessa, kuten usein aiemminkin. Siellä riitti lunta. Kohta pitäisi palata kotiin, myyjän työt odottivat, avoliitto oli hiipumassa.

Aurinkoisen päivän päätteeksi Eliisa ja treenikaverit istuivat kahvilla. Eliisa huokaili, kuinka kaunista kaikki onkaan, vaarat ja suot ja erämaatunnelma.

Joku seurueesta ehdotti: hommaa täältä mökki.

”Syrjäseutujen hintatasoa on vaikea tajuta. Maksoin mökistä nelinumeroisen summan.”

Aika usein suuret elämänmuutokset alkavat tämän kaltaisista pienistä ja ohimennen lausutuista ajatuksista.

”Kun saan päähäni idean, olen aika nopealiikkeinen. Pian huomasin seisovani pienen punaisen torpan pihalla ihmettelemässä.”

Liki satavuotias hirsimökki oli vaatimaton. Pihalla oli puucee, kaivo ja pikkuruinen sauna. Mutta se oli oma.

”Eteläsuomalaisen oli vaikea tajuta näiden syrjäseutujen hintatasoa. Maksoin mökistä nelinumeroisen summan.”

Kaatunut huussi ja seikkailun tuntu

Ensimmäinen ilta mökissä oli ikimuistoinen. Oli lokakuun pimeä. Vanha leivinuuni ei suostunut yhteistyöhön, eikä mökkiin tullut sulakevian vuoksi sähköjä.

”Istuin tuvassa pähkäilemässä otsalampun valossa ja ulkovaatteet päällä. Mutta siinä oli heti suuren seikkailun tuntua, riemua ja vapautta.”

Arki alkoi sujua.

”Kerran kyllä sain uunin kanssa tapellessa lievän häkämyrkytyksen, ja eräänä myrskyisenä yönä huussi kaatui... mutta niistäkin selvittiin. Kun on aikaa, voi rauhassa miettiä mitä tekee ja miten tekee.”

Tässä metsämökissä on asuttu jo liki sata vuotta.
Tässä metsämökissä on asuttu jo liki sata vuotta.

Myyjästä navettatyöntekijäksi

Elämänmuutoksesta on kulunut kahdeksan vuotta. Eliisa on muuttanut mökistä toiseen, vaaran laelle. Vesi pitää edelleen kantaa sisälle ja koti lämpiää puilla, jotka pitää itse pieniä.

Aamulla Eliisa herää viideltä. Sitten hän lähtee navettaan.

”Silmiini osui ilmoitus, jossa haettiin navettatyöntekijää. Minulla ei ollut mitään kokemusta lehmistä, mutta ennakkoluuloton tilallinen uskalsi ottaa minut kokeilemaan.”

Aamuyhdeksältä Eliisa palaa navetasta, iltayhdeksältä hän nukahtaa.

”Nopeasti huomasin tulevani hyvin juttuun lehmienkin kanssa. Niistä löytyy yhtä mahtavia, erilaisia persoonia kuin koiristakin.”

Aamuyhdeksältä Eliisa on takaisin kotona.

”Pistän tulet uuniin, syön aamupalaa ja sitten nukun tunnin päiväunet.”

Päivällä Eliisa siivoaa koiratarhoja ja kantaa puita ja vettä. Neljäksi hän palaa navetalle. Iltayhdeksältä hän nukahtaa.

Vapaapäivät kuluvat syksystä kevääseen koirien treenissä, kisoihin tähdätessä aikaa menee helposti 5–6 tuntia kerralla.

Kaikki päivät kuluvat nopeasti.

Jos Eliisan on valittava, pitääkö siivouspäivän vai lähteekö koiravaljakolla laavulle keittämään kahvit, päätös on helppo.
Jos Eliisan on valittava, pitääkö siivouspäivän vai lähteekö koiravaljakolla laavulle keittämään kahvit, päätös on helppo.

Kaksitahtibensan käry tuvassa kuuluu asiaan

”Työmäärä on yhdelle ihmiselle suuri. Elämä ei ole varsinaisesti helppoa. Mutta miksi sen pitäisikään olla?”

Eliisaa alkaa naurattaa.

”Tässä iässä päässä on onneksi sen verran järkeä, että tajuaa huolehtia omasta jaksamisestaan. Teen vaan oleelliset. Tunnustan olevani vähän kapinallinen ja vastustan ihmisten keksimiä muka-pakollisia hommia.”

”Täällä tulisi hulluksi, jos vaatisi kaiken olevan tiptop.”

Kun ei leikkaa nurmikkoa, kotipihan saa vallata kaunis kukkaketo. Tuntikausien lumenluonnin sijaan voi lapioida vain polun kaivolle.

”Täällä tulisi hulluksi, jos vaatisi kaiken olevan tiptop. Polttopuista karisevat roskat ja ämpäreistä loiskuu vesi. Mieto lehmäntuoksu ja kaksitahtibensan käry kuuluvat tässä tuvassa asiaan.”

Jos Eliisan on valittava, pitääkö hän siivouspäivän vai lähteekö koiravaljakolla laavulle keittämään kahvit, päätös on helppo. Kotityöt ehtii myöhemminkin.

Hän tekee omasta pyynnöstään lyhennettyä työviikkoa.

”Se tarkoittaa, että rahat on laskettava todella tarkasti. Mutta pienet ovat kulutkin. Syön yksinkertaisesti enkä juuri koskaan osta vaatteita uutena.”

Elämä on valintoja. ”Tuntikausien lumenluonnin sijaan voi lapioida vain polun kaivolle”, Eliisa sanoo.
Elämä on valintoja. ”Tuntikausien lumenluonnin sijaan voi lapioida vain polun kaivolle”, Eliisa sanoo.

Tuntuu, että kuulun tänne

Eliisa ei ole kaivannut kaupunkiin.

”Kun käänsin auton nokan lopullisesti kohti Lieksaa, en tuntenut ratkaisustani pienintäkään epäilystä. Mielessä oli jotenkin kristallinkirkkaana ajatus siitä, että näin tämän piti mennä.”

Maailma näyttää nyt erilaiselta, Eliisa miettii. Pienestä ehtii iloita ja sen ehtii huomata.

Hän katsoo koiria, auringonnousun värejä, kauniisti harmaantunutta hirsiseinää, kurkia suon yllä. Vesiämpäriä.

Uskalsinpas muuttaa elämäni. Ja osasin. Miksen olisi osannut.

”Kuulostaa ihan hullulta, mutta joskus vettä kantaessani mietin, miten hienoa on, kun tuvassa on täydet vesiämpärit! Aikaisemmin vesi oli itsestäänselvyys, jota sopi lorottaa hanasta mielin määrin.”

Uskalsinpas muuttaa elämäni, Eliisa ajattelee. Selvisin ja osasin. Ja miksen olisi selvinnyt ja osannut.

”Oloni on seesteinen ja luottavainen. Tuntuu, että kuulun tänne.”

JuhaniSaarinen

Eliisa, 44, myi omaisuutensa ja muutti yksin metsän keskelle: ”En kaipaa vesihanaa tai ihmisten seuraa”

Parempi ratkaisu tuo lienee kuin Helsinkiin muuttaminen. Uusi yksiö maksaa 300 000€, sillä saa muualta aika paljon kaikkea hienoa ja säästöönkin jää. Eihän normaali perhe maksa ikinä tuollaista asuntolainaa mitä oma pienuus Helsingissä vaatisi. Maalla on oma rauha ja kulutus vähäisempää.
Lue kommentti