Tinnan oli aluksi vaikea sopeutua vauva-arjen säännölliseen rytmiin. ”Ajattelin, että muut handlaavat tämänkin paremmin. Nyt tajuan, että kaikki eivät ole kahdeksasta neljään -ihmisiä.”
Tinnan oli aluksi vaikea sopeutua vauva-arjen säännölliseen rytmiin. ”Ajattelin, että muut handlaavat tämänkin paremmin. Nyt tajuan, että kaikki eivät ole kahdeksasta neljään -ihmisiä.”

Kun Tinna Pehkonen, 35, sairastui neljä vuotta sitten synnytyksen jälkeiseen masennukseen, hän ajatteli olevansa maailman huonoin äiti.

Ensimmäisenä vuonna Tinna Pehkonen itki enemmän kuin koskaan. Ensin ilosta, sitten väsymyksestä. Kahdet kyyneleet Tinna muistaa aina.

Ensin ne, jotka lapsi pyyhki unirievulla hänen poskiltaan. Se tuntui niin väärältä. Ei lapsen kuulu lohduttaa minua vaan minun häntä. Olenko itkenyt niin paljon, että lapsi on oppinut lohduttamaan?

Ja sitten ne, jotka alkoivat valua bussissa kesken tavallisen kotimatkan. Ilman syytä. Aivan tyhjästä.

Tilanne oli niin kummallinen, että Tinna kertoi siitä serkulleen. Tämä osasi kysyä tärkeän kysymyksen. Voisikohan tuo olla masennusta?

Sitä Tinna ei ollut tullut ajatelleeksi.

Yksin äidiksi

Tinna oli aina halunnut äidiksi. Koska sopivaa kumppania ei ollut löytynyt, lyhyttä suhdetta seurannut raskaus oli positiivinen yllätys.

”Ajattelin, että tämähän on kätevää. Vaikka ei ole miestä, voin saada lapsen”, Tinna sanoo.

Ennen lasta elämä oli vilkasta. Tinna opiskeli, harrasti dancehall-tanssia, tapasi ystäviä, kävi baareissa tanssimassa. Tekemistä oli paljon, rutiineja vähän. Tinna oli tottunut huolehtimaan vain itsestään.

”Olin jo lähtökohtaisesti erilainen äiti kuin muut. Oli vaikeaa saada äitiystäviä, jotka olisivat ymmärtäneet tilanteeni.”

Vauva-lehden mukaan synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastuu noin 10–15 prosenttia synnyttäneistä. Masentunut olo kestää pidempään kuin tavallinen alakulo, usein viikkoja tai kuukausia. Itkettää, suututtaa, väsyttää. Ajatukset muuttuvat synkiksi. Tulevaisuus näyttää toivottomalta.

Oireita on joskus vaikea huomata itse. Tinnakin ajatteli ensin, että uudessa elämäntilanteessa tunteiden kuuluu olla vähän pinnassa.

”Neuvolassa keskityttiin siihen, miten vauva voi, ei siihen, miten äiti voi.”

Omasta olosta oli myös vaikea puhua. Mitä jos muut eivät itkekään? Jos olen niin huono äiti, etten jaksa?

”Neuvolassa keskityttiin siihen, miten vauva voi, ei siihen, miten äiti voi. Kukaan ei sanonut, ettei ole ihan normaalia, että äiti itkee päivät pitkät.”

Tinna ei osaa sanoa, milloin itku muuttui alakuloksi. Ehkä silloin, kun vauva oli valvottanut tarpeeksi monta yötä putkeen.

Pahimpina öinä lapsi heräsi vartin välein huutamaan. Tinna nosti lapsen syliinsä ja käveli puoli tuntia ympäri asuntoa. Hyssyttely oli ainoa keino, joka auttoi.

Kun Tinna laski lapsen takaisin sänkyyn, huuto saattoi alkaa saman tien uudestaan. Joskus Tinna oli niin vihainen, että hän meni hetkeksi vessaan rauhoittumaan.

”Tunsin ihan hirveää häpeää ja syyllisyyttä. Ajattelin, että pilaan lapseni sillä, että olen ihan raivona, kun hän herää”, Tinna sanoo.

”Minut yllätti se, kuinka paljon negatiivisia fiiliksiä oma lapsi toi esiin. On vaikea käsittää sitä eläimellistä raivoa, joka itsessä voi nousta.”

Kuristavat rutiinit

Päivällä lapsi nukahti vain liikkuviin vaunuihin. Tinna käveli joka päivä saman lenkin, kunnes itku vaimeni.

Rutiinit tuntuivat kuristavilta. Oli vaikea saada itseään liikkeelle. Väsytti. Negatiiviset ajatukset täyttivät pään. Olen huono äiti. En vain kestä näitä äitiyden paineita. Ei minusta ole mihinkään.

”En usko, että ystävät tajusivat, kuinka paha tilanteeni oli.”

Koska Tinna oli lapsen kanssa yksin, kukaan ei antanut nukkua aamuisin pitkään. Vanhemmatkin asuivat ulkomailla.

”En voinut koskaan pyytää toiselta, että mene sinä tällä kertaa.”

Ystäviä oli, mutta ahdistuneena heihin oli vaikea pitää yhteyttä.

”En usko, että ystävät tajusivat, kuinka paha tilanteeni oli. Kun näin ystäviä, en halunnut itkeä. Koetin olla se entinen iloinen minä”, Tinna sanoo.

”Väsyneimpinä aikoina olin katkera kaikille. Kukaan ei kysynyt, miten voin tai mitä minulle kuuluu. Nyt tajuan, että kaikki elävät omaa elämäänsä. Ei kukaan tiedä, että minulla on vaikeaa, jos en kerro.”

Tinna koetti käydä perhekerhoissa, mutta uusin ihmisiin tutustuminen takkuili. Kun muut juttelivat lasten ruokailusta, Tinna mietti, kertoisiko yöllisistä kiukunpuuskistaan.

”Ei kuulu kahvipöytäkeskusteluun kertoa, että huusin viime yönä lapselleni. Siitä on tosi vaikea sanoa läheisillekin, saati sitten tuntemattomille”, Tinna sanoo.

”Usein tuntui siltä, että olin ainut yksinhuoltaja eikä kukaan oikeasti ymmärtänyt tilannettani.”

Masennus hiipi Tinnan elämään vasta muutama kuukausi lapsen syntymän jälkeen. ”Ensin ajattelin, että en ole ikinä ollut näin onnellinen”, Tinna sanoo.
Masennus hiipi Tinnan elämään vasta muutama kuukausi lapsen syntymän jälkeen. ”Ensin ajattelin, että en ole ikinä ollut näin onnellinen”, Tinna sanoo.

Mustat ajatukset

Koska lapsi itki jatkuvasti, Tinna varasi ajan lääkärille. Hän epäili refluksitautia tai allergiaa.

”Sanoin lääkärille, että en jaksa tätä itkua enää. Olen ihan yksin”, Tinna sanoo.

”Minulle sanottiin vain, että vauvat itkevät, koeta pärjäillä. Ajattelin, että olen huono äiti, koska en osaa reagoida vauvan itkuun oikein. Tuli myös vainoharhainen olo. Kuvittelenko tämän kaiken?”

Pahimpina väsymyksen hetkinä Tinna ajatteli asioita, joita on vaikea sanoa ääneen.

”Kun lapsi oli kahdeksan kuukautta, näin mielessäni itseni heittämässä hänet seinään, että hän hiljenisi. Silloin tajusin, että tilanne on tosi paha.”

Tinna varasi neuvola-ajan vielä samalle päivälle. Hänellä todettiin vakava masennus.

”Yhteiskunnassa toitotetaan täydellistä äitiyttä, jota ei ole olemassakaan.”

Tinna sai mielialalääkityksen ja ajan psykiatriselle sairaanhoitajalle, lapsi lähetteen sairaalan unikouluun. Lisäksi kotipalvelu alkoi käydä Tinnan luona kahdesti viikossa. Kun he veivät lapsen ulos, Tinna sai nukkua.

Myöhemmin hän pääsi terapiaan ja alkoi ymmärtää masennuksensa syitä sekä sitä, miten radikaalisti elämä oli lapsen myötä muuttunut.

Vapaus oli vaihtunut tiukkoihin rutiineihin, univaje sumentanut ajatukset. Ei ollut ketään, jonka kanssa jakaa huolia tai iloita lapsen ensimmäisistä askelista.

”Olin ainut ihminen, joka oli vastuussa siitä pienestä ihmisestä. Se tuntui musertavalta vastuulta.”

Lepää sinä, minä hoidan

Kun lapsi täytti vuoden, Tinna tutustui toiseen yksinhuoltajaäitiin Facebookin Hätäkahvit-ryhmässä. Nykyään he asuvat melkein naapureina ja näkevät monta kertaa viikossa. Käyvät kylässä, leffassa ja leikkipuistossa. Jakavat ilot, surut ja uupumuksen.

Se kumpaa väsyttää enemmän, saa maata sohvalla. Toinen tekee ruuan ja laittaa lapset syömään.

Ystävälle voi puhua silloinkin, kun hävettää sanoa ajatus ääneen.

”Yhteiskunnassa toitotetaan täydellistä äitiyttä, jota ei ole olemassakaan. Äitiydestä annetaan ruusuinen kuva, ja jos se olekaan niin ruusuista, aletaan miettiä, mikä minussa on vikana. Niitä tunteita on tosi vaikea käsitellä yksin omassa päässään”, Tinna sanoo.

Hän toivoo, että synnytyksen jälkeisestä masennuksesta puhuttaisiin enemmän. Että se otettaisiin tosissaan. Ei soimattaisi, syyllistettäisi tai sanottaisi, että mitäs hankit lapsia.

”Kun äiti on uupunut, ei sanottaisi vain, että sitä se äitiys on. Jotkut jaksavat raskaita asioita enemmän, jotkut vähemmän.”

Tinnan olo paranee pikkuhiljaa. Lapsi nukkuu välillä, eikä ole enää niin kiinni äidissä.

Kun syyllisyys iskee, Tinna koettaa miettiä vastapainoksi tilanteen, joka sujui. Aamulla en suuttunut, vaikka teki mieli. Laskin kymmeneen. Pärjäsin ihan hyvin.

Tinna kirjoittaa elämästään Masentunut mutsi -blogia.

Matias syntyi terveenä, sitten hän sairastui Leighin syndroomaan. Lapsesta tuli Mika Ahosen suurin opettaja. "Olen ylpeä Matiaksesta juuri sellaisena kuin hän on."

Matiaksen nelikuukautisneuvolassa paino ja pituus olivat terveydenhoitajan mielestä kohdillaan, mutta vauvan katsekontakti oli kadonnut.

Mika Ahonen oli huomannut sen itsekin.

”Kun pari viikkoa aikaisemmin pidin Matiasta sylissä ja juttelin hänelle, lapsi katsoi suoraan silmiini ja kuunteli, mitä asiaa isällä oli.”

Niin kuin terveet vauvat. Sellaisena Matias oli syntynyt. Nyt lapsi tuntui luisuneen jonnekin kauemmas, omiin maailmoihinsa.

Matias ei jaksanut enää imeä maitoa. Sitten alkoivat epilepsiakohtaukset.

Pari kuukautta myöhemmin neurologi kertoi diagnoosin: Harvinainen, perinnöllinen Leighin oireyhtymä. Etenevä keskushermostosairaus, joka aiheuttaa älyllisten ja liikunnallisten taitojen taantumisen.

Parantavaa hoitoa ei ole. Noin puolet sairastuneista menehtyy kolmeen ikävuoteen mennessä.

Elämä laittoi polvilleen

Suru lapsen sairaudesta ja lähestyvästä kuolemasta on arkista ja suurta.

Sellaista, että ruokakauppaan lähteminen vaatii ylivoimaisia ponnistuksia ja perillä unohtaa, mitä oli tarkoitus ostaa.

Että yrittää puhua pikkuveljen sairaudesta  9- ja 10-vuotiaiden isosisarusten kanssa ja huomaa, etteivät he halua jutella.

Suru on sitä, että keittää muille lapsille spagettia ja annostelee nuorimmalleen ravintoliuosta PEG-letkuun.

Että ymmärtää, ettei kaksivuotiaalle isosiskolle ehkä koskaan jää muistoja pikkuveljestään. Eikä lastenhuoneesta koskaan kuulu heidän pulinaansa illalla, kun pitäisi jo nukkua.

Että valvoo, pelkää ja toivoo. Ja herää aamulla jälleen yhtä sairaalareissua varten.

Että kuulumisten kyselijöille on vaikea vastata, koska itkettää niin paljon.

Että keittää muille lapsille spagettia ja annostelee nuorimmalleen ravintoliuosta PEG-letkuun.

”Elämä laittoi polvilleen”, Mika sanoo.

Kolme sanaa kertoo kaiken. 

"Kun aamulla katson Matiasta, mietin, että siinä on minun poikani, joka herää taistellakseen ja selviytyäkseen taas yhden päivän elämästä. Isän poika."
"Kun aamulla katson Matiasta, mietin, että siinä on minun poikani, joka herää taistellakseen ja selviytyäkseen taas yhden päivän elämästä. Isän poika."

Minun piti opettaa poikani luistelemaan

Ensimmäisten kuukausien aikana Mika ajatteli usein Matiaksen diagnoosista kertoneen neurologin sanoja. Ne olivat Mikan mielestä viisaat.

”Hän puhui äideistä, jotka ovat usein lapsen nykyhetkessä kiinni ja isistä, jotka miettivät jo lapsen tulevaisuutta ja sitä, mitä kaikkea haluavat antaa lapselleen.”

Mikakin oli kuvitellut kaikenlaista.

Matiaksen kanssa voisi istua illalla saunanlauteilla vierekkäin. Ehkä hän innostuisi jääkiekosta, kuten isoveljensä. Joskus voisi tehdä miesten reissun ihan kahdestaan, mennä vaikka hotelliin yhdeksi yöksi. 

”Diagnoosipäivänä menetin ne toiveet ja unelmat. Kaikki muuttuikin eloonjäämistaisteluksi.”

Kun ensimmäinen vuosi tuli täyteen, se oli jotenkin yllätys. Kaikki selvisivät.

Päivät kuluivat. Mika katsoi Matiasta ja ajatteli: pienet ovat minun murheeni, kun vierestä seuraa, mitä oma poika käy läpi.

”Kun ensimmäinen vuosi tuli täyteen, se oli jotenkin yllätys. Kaikki selvisivät. Jokainen vuosi sen jälkeen on ollut samanlainen yllätys”, Mika sanoo.

Jossain vaiheessa arjesta tuli aika tavallista, vaikka se ei ollutkaan sellaista kuin oli suunnitellut tai toivonut.

Tunnen itseni pieneksi Matiaksen rinnalla

Matias on nyt neljävuotias. Häntä voi kuvailla monella tavalla, Mika sanoo. Niin kuin ihmisiä ja asioita yleensäkin.

Voi kertoa, ettei Matias osaa istua, ei kannattele päätään eikä pysty lainkaan liikkumaan. Matiasta on käsiteltävä kuin vastasyntynyttä. Hän ei osaa puhua eikä juurikaan osaa näyttää tunteitaan.

Jotenkin näen sairauden taakse ja uskon, että jos Matias olisi terve, hän olisi äärimmäisen kiltti ja reipas poika.

Tai voi kertoa, että Matias on kiltti ja reipas lapsi.

”Jonkun mielestä se voi olla oudosti sanottu, koska Matias on vakavasti sairas. Mutta jotenkin näen sairauden taakse ja uskon, että jos Matias olisi terve, hän olisi äärimmäisen kiltti ja reipas poika.”

Tai voi puhua rakkaudesta.

”Olen ylpeä Matiaksesta juuri sellaisena kuin hän on. Itse asiassa näen Matiaksessa jotain niin suurta, että tunnen itseni aika pieneksi ihmiseksi hänen rinnallaan.”

"Matiaksella on sydän, jota rakastan."
"Matiaksella on sydän, jota rakastan."

Jokainen ihminen on erityinen

”Minun elämäni on nyt tällaista. Siihen kuuluu neljä erityistä lasta, joista Matias on vain vähän eri tavalla erityinen”, Mika sanoo.

”Vaikka eihän arki aina niin helppoa ole. Ei se ole kenelläkään.”

Matias tarvitsee hoivaa vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Lääkitystä, kateterointia, vaippoja, valvontaa. Elämä pitää suunnitella.

”Olen aika pedantti monessa asiassa. Illalla laitan kaiken mahdollisen aamua varten valmiiksi. Lasten vaatteet, Matiaksen tarvikkeet ja asunnon siihen kuntoon, että on kiva herätä.”

Astiat tiskataan heti syömisen jälkeen. Pyykit laitetaan pyykkikoriin aina, mitään ei jätetä lattialle.

”Jotenkin koen, että minun täytyy toimia näin, että hallitsen arkea. Ehkä sekin on jotain itsensä kasassa pitämistä.”

Välillä kyllä nauran mielessäni, että ollaan mekin melkoinen porukka.

Arjen suunnittelu ei kuitenkaan tarkoita, että arki kutistuisi neljän seinän sisään.

Se laajenee leikkipuistoon ja Hoplopiin, ystävien luokse ja uimarannalle, Ti-Ti Nallen Taloon ja pulkkamäkeen.

”Jos olemme julkisella paikalla, ei minua haittaa viritellä Matiaksen ruokaletkua PEG-nappiin. En häpeä, jos Matias saa ison epilepsiakohtauksen, tai ihmiset tuijottavat.”

Ylpeys on vahvempi tunne.

”Välillä kyllä nauran mielessäni, että ollaan mekin melkoinen porukka.”

Lastaan ei voi suojella, vaikka haluaisi

Vaikeinta on kokea voimattomuutta. Ettei omaa lastaan voi suojella pahimmalta, vaikka haluaisi. 

”Kun olen kaupassa, huomaan tuijottavani pieniä lapsia ja ihmettelen, miten noin pienet osaavat hymyillä. Tai jos vuoden ikäinen kävelee, se tuntuu jotenkin todella hämmentävältä.”

Mika miettii hetken.

”Ylipäätään lasten iloisuus ja energisyys saa aikaan tunteita, joita on vaikea käsitellä. Olen iloinen, että muilla on terveitä lapsia, mutta samalla jollain tavalla katkera elämälle.”

Pystynkö antamaan kaiken sen, mitä lapseni tarvitsevat siihen, että ovat onnellisia?

Toiseksi vaikein on riittämättömyyden tunne. Matiaksen isosisaruksista kaksi vanhinta on teini-iässä ja nuorinkin jo eskarilainen.

Riitänkö kylliksi kaikille, Mika pohtii. Pystynkö antamaan kaiken sen, mitä lapseni tarvitsevat siihen, että ovat onnellisia?

”En tarkoita materiaa, vaan elämänohjeita, välittämistä ja turvallisuuden tunnetta. Tällaiset asiathan kuuluvat isyyteen.”

Mutta kotona on paljon iloa.

”Nauramme lasten kanssa tosi usein jollekin Matiaksen hassulle ilmeelle tai muulle jutulle. Samalla nauramme Matiaksen kanssa. Kukaan ei ajattele häntä erityislapsena.”

Rakastaminen vaatii uskallusta

Mika ja hänen entinen vaimonsa Kirsi, Matiaksen äiti, hoitavat Matiasta vuoroviikoin. Toisinaan Matias käy lyhyillä hoitojaksoilla sairaalassa, mutta muuten vanhemmista tuntuu tärkeältä ja oikealta hoitaa lapsensa itse.

”Meillä on kuitenkin paras tuntemus ja parhaat tiedot.”

Joskus väsyttää. Aika usein väsyttää.

Musiikki lohduttaa ja rauhoittaa. Jenni Vartiainen, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Juha Tapio.

”Kun Matias on huonossa kunnossa ja esimerkiksi oikein limainen, tuntuu, etten pääse metriä kauemmaksi pojasta, kun hän jo tarvitsee huomiotani. Välillä huomaan, että saatan tiuskaista Matiakselle, että yritäs nyt hetken olla rauhallisesti.”

Silloin musiikki lohduttaa ja rauhoittaa, Mika sanoo. Jenni Vartiainen, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Juha Tapio.

”Matiaksen myötä olen löytänyt koskettavia ja toisaalta kivuliaita sanoituksia.”

Juha Tapion Ohikiitävää-kappaleen lopussa lauletaan: kaikki aikanaan, kun turha riisutaan, saitko rakastaa?

Sen kuullessaan Mikaa usein itkettää. Hän ajattelee, että rakastaminen vaatii uskallusta. 

Aika usein Mika sanoo Matiakselle: "Joskus me vielä leikimme kaikki ne leikit, joita nyt et pysty leikkimään."
Aika usein Mika sanoo Matiakselle: "Joskus me vielä leikimme kaikki ne leikit, joita nyt et pysty leikkimään."

Olisipa jäljellä paljon päiviä ja kuukausia

Olisipa Matiaksella jäljellä vielä paljon päiviä ja kuukausia, vuosiakin. Niin Mika toivoo.

Se toive on erilainen kuin terveiden lasten vanhemmilla.

”Minulla on kuolemansairas poika, enkä pelkää sanoa sitä ääneen.”

”En mieti kuolemaa joka päivä, mutta ajatukset ovat koko ajan ihon alla. Välillä käy niin, että kun Matias menee äidilleen ja jään yksin, tunteet saavat vallan. Silloin saatan hetken vain itkeä voimattomana.”

Olen rakastanut Matiasta ensimmäisestä päivästä lähtien, en ole luovuttanut, enkä aio ikinä luovuttaa.

Mikalla on muutama toive.

Hän haluaisi pitää Matiasta sylissä viimeisillä hetkillä.

Hän ei halua, että Matias kärsii tai että hänet kytketään hengityskoneeseen.

Hän haluaisi saattaa Matiaksen hautaan itse.

”Kun olen kantanut häntä tähänkin asti, haluaisin kantaa loppuun asti.”

Mika ei ole koskaan toivonut, ettei Matias olisi syntynyt.

”Olen rakastanut Matiasta ensimmäisestä päivästä lähtien, en ole luovuttanut, enkä aio ikinä luovuttaa.”

Meidän Matias -blogi löytyy täältä.

Kun Marko Kilpi pukee ylleen virkapuvun, hänelle tulee varma ja rauhallinen olo. "Poliisin virkapuku on taikaviitta. Se päällä tuntuu, ettei voi tapahtua mitään pahaa."
Kun Marko Kilpi pukee ylleen virkapuvun, hänelle tulee varma ja rauhallinen olo. "Poliisin virkapuku on taikaviitta. Se päällä tuntuu, ettei voi tapahtua mitään pahaa."

Marko Kilpi luuli tietävänsä kuolemasta kaiken. Sitten kuoli äiti. ”Tajusin, etten tiennytkään kuolemasta yhtään mitään.”

Jo vuosia Marko Kilpi oli pitänyt itseään kuoleman ammattilaisena.

Poliisin työssään hän oli tottunut välittämään omaisille kuolinviestejä, pyörimään ruumishuoneella ja käsittelemään vainajia.

Toisessa ammatissaan, dekkarikirjailijana, hän pohti kuolemaa, tappamista ja murhaajan mielensyövereitä.

”Kuvittelin, että jos jotain tässä elämässä hallitsen, niin kuoleman.”

"Tajusin, etten tiennytkään kuolemasta yhtään mitään."

Sitten, viime joulukuussa, Markon äiti kuoli.

”Tajusin, etten tiennytkään kuolemasta yhtään mitään. Tunsin itseni pohjattoman avuttomaksi. Ammatistani ei ollut mitään hyötyä”, Marko sanoo.

”Pikkupoika sisälläni huusi äidille: miten sinä pystyt minulle näin tekemään? Sinä, jonka piti suojella minua? Hädän hetkellä ensimmäisenä mielessä on äiti. Aikuisellakin. Kun ollaan sodassa tai poliisin hommissa ja henki on vaarassa, on ihan tavallista, että isotkin miehet huutavat äitiä.”

"Minulla on jatkuva hallinnan tarve."

Avuttomuus on tunne, jota Markon on pitänyt harjoitella hyväksymään.

”Olen tyypillinen poliisi, sillä minulla on jatkuva hallinnan tarve. Siksi on ollut vaikea kestää sekin, etten pystynyt aikoinaan suojelemaan omaa lastani koulukiusaamiselta. Vaikka tein kaikkeni, kiusaaminen kesti vuosia.”

Lue uudesta Kodin Kuvalehdestä 6/2018, mitä Marko Kilpi kertoo kuoleman hyväksymisestä, poliisin kuudennesta vaistosta ja avuttomuuden tunteesta, joka valtaa, kun ei pystykään suojelemaan omaa lastaan.