Kun Riitta-Liisa ja Eugeniusz saunovat, juttuja kuuntelee aina myös saunatonttu Sauli.
Kun Riitta-Liisa ja Eugeniusz saunovat, juttuja kuuntelee aina myös saunatonttu Sauli.

Saunapäivä on hyvä päivä, joten miksi ei saunottaisi tänäänkin? Hankolainen Riitta-Liisa Orob saunoo miehensä kanssa joka päivä. Tunnelman täydentävät hyvä musiikki ja juhlapäivinä jopa lasillinen samppanjaa.

”Elämäni on pyörinyt saunan ympärillä lapsesta asti. Ensin isäni oli töissä Helo-kiuastehtaalla. Sitten minä sain leipäni kiuastehtaalta 31 vuotta, kunnes vuosi sitten jäin eläkkeelle.

Asumme mieheni Eugeniuszin kanssa rivitalossa Hangossa. Jo 15 vuotta meillä on ollut kiukaana Ristomatti Ratian suunnittelema Saunatonttu, eikä parempaa kiuasta meidän käyttöömme olekaan. Se on aina päällä oleva kiuas, joten odotella ei tarvitse, sen kun vain avaa kiukaan kannen.

Saunatontun sisällä on punainen valo, joka löylyn heittämisen aikana väreilee ja heijastuu kiviin. Se saa ne hehkumaan kuin kekäleet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

EN KÄYTÄ SAUNASSA lämpömittaria. Se on ihan turhaa. Kun menen saunaan ja avaan kannen, heitän heti reilusti vettä. Niin saa muhkeat ja kosteat löylyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saunomme 30 kertaa kuukaudessa. Mieheni heittää löylyt.

Saunamme lämpötila ei nouse yli 60 asteen, mutta kostea löyly tuntuu iholla 80-asteisena. Tehoja kyllä riittäisi kovempiinkin, mutta ne ovat tukalammat.

Saunon mieheni kanssa joka päivä, siis 30 kertaa kuukaudessa. Mieheni heittää löylyt.

Kesällä käymme vilvoittelemassa terassilla. Saatamme laittaa hiiligrillin valmiiksi niin, että pääsemme saunan jälkeen suoraan syömään. Välillä maistuu makkara ja välillä puolalaisen mieheni tekemät gourmet-henkiset saslik-vartaat.

SAUNOMME ENITEN ILTAISIN, koska saunominen on päivän nollaus. Löylyssä mieli rauhoittuu.

Nyt eläkkeellä hieno asia on päästä aamupäivällä lenkkisaunaan kymmenen kilometrin pyörälenkin jälkeen. Silloin venyttelenkin saunassa.

Sauna toimii meillä jutustelupaikkana. Välillä voi istua hiljaakin.

Kotona saatamme mieheni kanssa olla eri huoneissa ja touhuta eri asioita, mutta saunassa toinen on leikillisesti vähän kuin ahdistettuna nurkkaan. Sauna toimii meillä jutustelupaikkana. Välillä voi istua yhdessä ihan hiljaakin ja nauttia lämmöstä ja saunatuoksusta.

"Istumme lauteilla vartin verran kerrallaan, mutta saunomista fiilistellään kauemmin", Riitta-Liisa kertoo.
"Istumme lauteilla vartin verran kerrallaan, mutta saunomista fiilistellään kauemmin", Riitta-Liisa kertoo.

Olen tuoksuallergikko, mutta eukalyptus ja terva sopivat saunatuoksuiksi. Perjantaisin on erikoissauna: silloin otamme lauteille saunaoluet ja kaadamme lorauksen olutta löylyveteen. Voi miten ihana tuoreen ruisleivän tuoksu siitä saunaan tulee. Tuoksu tuo mieleen mummolan.

MEILLÄ ON PESUTILASSA KAIUTTIMET ja isompi subwoofer-basso, joten voimme kuunnella saunassa radiota tai musiikkia. Toisinaan pidämme levyraatia. Toinen sanoo jonkin numeron ja toinen hakee levyhyllystä sillä järjestysnumerolla olevan levyn. Sitten kuuntelemme saunassa sen.

Joulusaunassa kuuntelemme joulumusiikkia ja hiljennymme.

Olemme olleet naimisissa yli 40 vuotta. Pari vuotta sitten päätimme, että emme enää säästele turhaan. Hääpäivinä juomme saunoessa samppanjaa kristallilaseista. Joskus siihen ei tarvita edes merkkipäivää. Joulusaunassa kuuntelemme joulumusiikkia ja hiljennymme.

Pari kertaa vuodessa matkustamme etelään. Hotelleissa saunon aina kun on mahdollista. Reissuissa näkee kaikenlaisia saunoja ja kiukaita, joiden kivien välistä pilkottavat vastukset.

Omasta saunastani pidän hyvää huolta. Saunan pitää olla puhdas, ja pesen sen kunnolla neljä tai viisi kertaa vuodessa. Öljyän lauteet parafiiniöljyllä. Se sulkee puun syyt ja saa puun hylkimään likaa.

MEIDÄN KOVALLA KÄYTÖLLÄMME kiuaskivet pitää latoa uudestaan pari kertaa vuodessa ja katsoa, että väliin jää pienen nyrkin kokoisia aukkoja. Sieltä tulevat ne kosteat ja täyteläiset löylyt.

Juhannuksen aikaan käyn tekemässä lähimetsässä vihdan tai pari. Olen opettanut taidon miehellenikin. Hänestä vihtominen on hieno suomalainen perinne.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2017.

Riitta-Liisan saunaviikko

MAANANTAI Saunaan kello 17.45. Saunatonttu istui tuttuun tapaan mieheni ja minun vieressä omalla pikku lauteellaan.

TIISTAI Saunaan kello 18.15. Nautimme rentouttavasta eucalyptuksen tuoksusta. Lopuksi pesin saunan, aamulla öljyän sen.

KESKIVIIKKO Saunaan kello 18.30. Sauna oli puhdas ja tuoksui tuijapuulta. Saunan jälkeen oli uudestisyntynyt olo.

TORSTAI Saunaan kello 19.05. Tiiviin päivän jälkeen toivoin löylyjen huuhtovan kiireet pois. Istuimme hiljaa. Sauna teki tehtävänsä.

PERJANTAI Saunaan kello 18.30. Viikon paras saunapäivä, saunaolutta suuhun ja löylyveteen.

LAUANTAI Saunaan kello 17.30. Kävimme jääkiekkomatsin jälkipeliä saunassa, ja löylyjen päätteeksi grillattiin. Voiko elämä olla ihanampaa?

SUNNUNTAI Saunaan kello 18.20. Päätimme helliä jalkojamme ja laitoimme ne suolakylpyyn. Löylyjen taustalla soi musiikki. Kylläpäs virkistyi mieli – ja jalat.

Vierailija

"Perjantaisin on erikoissauna: silloin otamme lauteille saunaoluet ja kaadamme lorauksen olutta löylyveteen. Voi miten ihana tuoreen ruisleivän tuoksu siitä saunaan tulee."

Oluen tuoksu ei ole lähelläkään tuoreen ruisleivän tuoksua!! Johtuu suuresti siitä että olut valmistetaan enimmäkseen ohrasta ja ruisleipä (yllätys, yllätys) rukiista.

Vierailija

Mekin olemme saunoneet jo 20v melkein joka päivä. Ensin puulämmitteisessä saunassa 12v. Muuton jälkeen ainavalmiissa.
Meillä saunassa vain tonttu kaverina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla