Kiire vai kondolaisuus? Voit valita. Aamusta rauhallinen päivä alkaa.
Kiire vai kondolaisuus? Voit valita. Aamusta rauhallinen päivä alkaa.

Jos tuli taas kiire ja tuskanhiki, pysähdy hetkeksi ja mieti: mitä Marie Kondo tekisi? Järjestyksen supernaisen päiväohjelmalla kaaos talttuu ja mieli seestyy. Kannattaa kokeilla!

1. Aloita aamu seesteisellä omalla hetkellä

Kyllähän päivä lähtisi varmasti ihan eri tavalla käyntiin, jos kännykän herätyskelloa ei torkuttaisi viimeiseen asti ja kimpoilisi sitten otsa hiessä ja pinna kireällä ees taas lasten kurahousujen perässä. Jos päiväsi tuppaa käynnistymään tähän malliin, sisäistä ihan aluksi tämä ajatus: se voisi alkaa toisinkin.

Järjestyksenpidon supernainen Marie Kondo paljasti New York Magazinelle, miten hän onnistuu säilyttämään seesteisen mielentilan aamusta seuraavaan. Hän vain noudattaa omaa filosofiaansa, joka on tuttu miljoonia myyneistä Konmari-elämänhallintaoppaista.

Marie Kondo herää siistissä kodissaan luonnollisesti ilman herätyskelloa kuudelta tai puoli seitsemältä. Ihan ensimmäiseksi hän avaa ikkunat, jotta raikas ilma pääsee tulvahtamaan sisään. Kondo asuu miehensä ja kahden tyttärensä kanssa Kaliforniassa. Suomen talvessa riittänee pikainen tuuletus. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen talvessa riittänee pikainen tuuletus. 

Seuraavaksi Marie Kondo sytyttää suitsukkeen ja rukoilee šintolaisen kotialttarinsa edessä terveyttä läheisilleen. Itselleen (tai itseltään) hän pyytää sitä, että saisi tehtyä mahdollisimman paljon asioita, jotka täytyy tehdä. Hänen mukaansa kyse ei ole uskonnollisuudesta vaan ”hetkestä, jolloin hän saa tuntea kiitollisuutta”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiitollisuuden nimiin vannovat nyt kaikki onnellisuusgurut, joten pieni kiitollisuushetki lienee kokeilemisen arvoinen aamurutiini, suitsukkeilla tai ilman.

Vasta tämän rauhallisen oman hetken jälkeen Marie Kondo hoitaa lastensa aamutoimet ja pukemiset. Sillä aikaa hänen miehensä valmistaa kunnon aamiaisen.

2. Pidä kalenterisulkeiset puolison kanssa

”Meillä on selvä työnjako kotona”, Kondo kertoo amerikkalaislehden haastattelussa. ”Mieheni vastaa kokkauksesta, minä siivoamisesta. Eli mieheni tekee aamiaisen, ja minä panen astiat tiskikoneeseen, tavarat paikoilleen ja puhdistan pöydän.”

”Kun menimme naimisiin, istuimme alas ja keskustelimme siitä, millaisen kotielämän haluamme ja kuinka sen saavutamme.” 

Kondon perheessä kaikki organisoidaan systemaattisemmin kuin armeijassa.

Kondon perheessä kaikki organisoidaan systemaattisemmin kuin armeijassa. Tehtävät luetteloidaan ja perään merkitään ruksi, kun askare on hoidettu. Puoliso voi tällöin huomioida asian ja esimerkiksi kiittää.

”Tällä tavalla saamme hyvin selkeän kuvan siitä, mitä pitää tehdä.” 

Kondo suosittelee myös kalentereiden synkronointia. Yhteisestä sähköisestä allakasta puolisot näkevät toistensa menot ja pystyvät siten sopimaan, kumman aikatauluun sopii illan kauppareissu tai lastenhoito. Ei enää ikäviä tietokatkoksia tai väärinkäsityksiä!

3. Ryhdy laatimaan listoja ja lopeta sählääminen

Utelepa kenen tahansa menestyneen yksilön rutiineja, niin hän kertoo laativansa tehtävälistoja.

Työpäivän alkajaisiksi myös Marie Kondo tekee itselleen tarkan to do -listan hoidettavista asioista.

Työpäivän alkajaisiksi Marie Kondo tekee itselleen tarkan to do -listan hoidettavista asioista.

Yleensä hän aloittaa tehtävistä, jotka on helppo saada valmiiksi eli vähemmän ajattelua vaativista hommista. Hän uskoo peruna kerrallaan -metodiin.

”Teen yhden asian kerrallaan ja siirryn sitten seuraavaan.”

Myös monet aivotutkijat ovat sitä mieltä, että multitaskaamisesta seuraa vain sutta ja sekoilua.

4. Muista nollaus! Ennen nukkumaanmenoa palauta koti alkutilaan

Kondon kuulun filosofian mukaan meidän pitää hankkiutua rivakasti eroon kaikesta tavarasta, joka ei tuota iloa. Sitten tiukan seulan läpäisseet tavarat pystyviikataan tai järjestellään muuten kauniisti niin, että  jokaisella tavaralla on oma paikkansa, johon se myös välittömästi käytön jälkeen palautetaan. Näin konmaritettu koti pysyy siistinä ikuisesti.

Järjestelyguru myöntää, että vauva-arjen kaoottisuus koetteli hieman hänen hermojaan, mutta nyt elämä alkaa jälleen selkiintyä. Kondon tyttäret ovat 1- ja 2-vuotiaita. Tulevien konmarittajien kasvatus aloitetaan varhain, esimerkkiä näyttämällä.

”Minä ja tytöt siivoamme lelut yhdessä. Opetan heille askel askeleelta siisteyttä. He katsovat, kuinka taittelen vaatteita, ja vanhempi auttaa jo. Tietenkään he eivät ole vielä tasollani”, Kondo kertoi lehtihaastattelussa.

Pikkulasten epäjärjestelmällisyyttä on vain siedettävä. Lasten iltapesujen ja -satujen jälkeen Kondo käy kuitenkin vielä koko huushollin läpi niin sanotulla nollauskierroksella.

Joka ilta Kondo käy koko huushollin läpi niin sanotulla nollauskierroksella.

Tarkoitus on varmistaa, että kaikki tavarat ovat varmasti omilla paikoillaan. Kondo myös kiittää jokaista tavaraa, joka on auttanut häntä elämässä sinä päivänä. Nollausoperaatio on kevyt, koska kaikilla tavaroilla tosiaan on omat paikkansa, joilta ne eivät juuri poistu.

Jotta välttyisi jättiraivaukselta illan nollauskierroksella, kannattaa astiat tosiaan laittaa tiskikoneeseen heti käytön jälkeen, likaiset vaatteet pyykkikoriin ja puolipitoiset omaan säilytyspaikkaansa, joka ei ole nojatuolin selkänoja.

Kun koti sitten on kondolaisittain resetoitu eli palautettu siistiin alkutilaansa, myös ajatukset nollautuvat. Olo on onnellinen ja uni tulee kuin itsestään, yleensä kello 11:n tai 12:n kieppeillä, Marie Kondo kertoo.

Hän vakuuttaa, että siistissä kodissa mieli on selkeä ja kirkas illasta aamuun ja aamusta iltaan.

”Järjestämällä kotisi teet elämästäsi selkeämpää. Siisti koti, selkeä pää”, kuuluu hänen pääteesinsä.

Pakko myöntää, että päivä alkaisi varmasti kivemmin, jos ei joka aamu kompastelisi eteisen kenkäkasoihin etsiessään kadonneita kurahousuja. Kondon elämä kuulostaa niin ihanalta, että sitä tekee mieli ainakin kokeilla!

 

Nuorehko eläkeläinen 70 v384

No olen aina ollut kuin hän. En vaan ymmärtänyt, että toisin voisi tehdä
Ollakseen tyytyväinen. Selkeä järjestys, tavarat paikoillaan. Järisyttävä
Uutinen on tästä tehty.

Siistisatu

Siisti koti, selkeä pää!
Ihana lause. En ehkä ole ihan Kondon tasolla, mutta parhaiten rentoudun siistissä kodissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla