Bengtskär on suurin ja kaunein, mutta sinne mahtuu enää päiväretkelle. Onneksi merellä on muitakin majakoita.

 

Kuva Ulla-Maija Lähteenmäki

Söderskär

Mitä ja missä? Porvoon ulkosaaristoa on vuodesta 1862 valvonut Söderskärin majakka. Saarella ei voi majoittua, mutta elokuun puoliväliin asti majakkaa pääsee ihastelemaan päiväristeilyllä Helsingin Vuosaaresta.

Miten mahtuu? Päiväristeilyillä on melko hyvin tilaa, mutta tee varaus ajoissa. Päiväristeilyt lähtevät m/s Södeskär -aluksella päivittäin Vuosaaren Aurinkolahdesta klo 9. Risteilyn voi varata netissä. Perillä Söderskärissä se on 1 h 45 min.

Milloin? 11. syyskuuta asti.

Mitä maksaa? Risteily maksaa aikuiselta 53 euroa ja lapselta 27 euroa, 0-6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Lisätietoja: www.soderskar.fi

Kuva Vesa-Matti Väärä

Kylmäpihlaja

Mitä ja missä? Kylmäpihlajan majakka sijaitsee Rauman edustalla, kymmenen kilometrin päässä mantereelta. Se on rakennettu vuonna 1953 ja sen tornissa on 13 huonetta.

Miten mahtuu? Majakassa on vapaita huoneita arkisin että viikonloppuina. Varatuin on ylimmän kerroksen näköalasviitti.

Miten sinne pääsee? Vesibussit kulkevat Kylmäpihlajaan Poroholman leirintäalueen satamasta. Heinä-elokuussa vuoroja on kolme päivässä. Kylmäpihlajaan voi hyvin tehdä myös päiväretken.

Milloin? Kylmäpihlaja on avoinna päivittäin 28. elokuuta asti ja tilauksesta ryhmille myös syyskuussa.

Mitä maksaa? 2 hengen huone maksaa 135-165 euroa ja sviitti 265 euroa. Meno-paluu vesibussilla kustantaa aikuiselta 28 euroa ja päiväristeily 25 euroa.

Lisätietoa: www.kylmapihjala.com

 

Kuva Antti Johansson

Isokari

Mitä ja missä? Isonkarin majakka sijaitsee Uudenkaupungin edustalla, 22 kilometrin päässä mantereesta. Majakka on valmistunut 1833 ja kohoaa Suomen toiseksi korkeimmalle, 49,4 metriin.

Miten mahtuu? Isossakarissa voi majoittua majakkamestarin taloon ja sen piha-aittoihin.

Miten sinne pääsee? Vesibussit Diana ja Mary Ann kuljettavat Isoonkariin kerran päivässä keskiviikosta sunnuntaihin.

Milloin? Vesibussit liikennöivät 14. elokuuta asti. Sen jälkeen saareen pääsee tilauskuljetuksella.

Mitä maksaa? 2 hengen huone majakkamestarin talossa maksaa 226 euroa ja piha-aitoissa 153 euroa. Meno-paluu maksaa aikuiselta 55-60 euroa ja lapselta 28-33 euroa. Päiväristeilyn aikuinen tekee 59 eurolla ja lapsi 25 eurolla. Laivamatka sisältää lounaan ja opastuksen.

Lisätietoja: www.isokari.fi

Kuva Leila Mäki

Tankar

Mitä ja missä? Tankarin majakka sijaitsee Kokkolan edustalla, 15 kilometrin päässä mantereesta. Vuodelta 1889 peräisin olevan majakan lisäksi pienellä saarella on vanha kalastajakylä, luotsiasema ja kirkko.

Miten mahtuu? Tankarissa majoitutaan majakkamestarin talossa, vierasmajassa tai luotsirakennuksen Tankar Inn –majatalossa.

Miten sinne pääsee? 11. elokuuta asti Ms Jenny kuljettaa Tankariin ja takaisin kerran päivässä tiistaista sunnuntaihin ja elokuun loppuviikoilla harvemmin. Päiväristeilyllä saaressa ollaan 2 tuntia.

Milloin? Majoitus on avoinna ja m/s Jenny liikennöi 31. elokuuta asti.

Mitä maksaa? 2 hengen huone Tankar Innissä maksaa 110 euroa. 4-6 hengen huoneessa nukkuu 90 eurolla ja vuodepaikan 8 hengen huoneesta vierasmajassa saa 15 eurolla. Meno-paluu m/s Jennyllä maksaa 20 euroa ja lapselta 10 euroa.

Lisätietoja: www.kokkola.fi/tankar

Kuva Sami Kilpiö

Bengtskär

Mitä ja missä? Vuonna 1906 valmistunut Bengtskärin majakka on yksi Suomen suosituimmista ja näyttävimmistä majakoista. 52-metrinen majakka on Pohjoismaiden korkein ja sijaitsee Hangon edustalla 25 kilometrin päässä mantereesta.

Miten mahtuu? Viikonloppuyöt Bengtskärissä ovat kuumaa kamaa, joten toimi nopeasti. Ensi kesän viikonloppuyöt kannattaa varata nyt.

Miten sinne pääsee? Päiväristeily Bengtskäriin maksaa aikuiselta 59 euroa ja 4­-14-vuotiaalta 29,50 euroa. Varaa risteily etukäteen.

Milloin? Bengtskärin majakka on avoinna joka päivä elokuun 28. asti ja syyskuussa tilauksesta.

Mitä maksaa? Meno-paluu maksaa 59 euroa ja sisältää sekä lounaan että vierailun Rosalan viikinkikeskuksessa. Yöpyminen maksaa 70-120 euroa riippuen siitä, montako ihmistä huoneeseen majoittuu. 4-14-vuotiaat pääsevät puoleen hintaan.

Lisätietoja: www.bengtskar.fi

 

Muokattu 30.6.2016 kello 10: Päivitetty artikkeliin vuoden 2016 hinta- ja päivämäärätiedot.

John Nurmisen Säätiö

Haluatko majakkaan? Tässä viisi merellistä kohdetta, joihin vielä pääset

Majakat ovat merihistoriaa ja kulttuuriperinnettä kauneimmillaan! Lisää saman teeman sisältöjä löytyy John Nurmisen Säätiön ja merimuseoiden vasta avatusta Loki-palvelusta: www.lokistories.fi Tarkoituksena on esitellä palvelussa ensi kesään mennessä myös kaikki Suomen majakat, jotka aiemmin jo esitelty Valo merellä -teoksessa. Tervetuloa tutustumaan!
Lue kommentti

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.