Toimituksen sienihullu-graafikko kokosi yhteen kolme kirjaa, jotka sienistä innostuneen kannattaa hankkia hyllyynsä.

Napakkaa infoa

Lasse Kosonen: Sienenmetsästystä. Tunnista parhaat ruokasienet (WSOY 2015)

Viime syksyn uutuussienikirja on perusteellinen ja erittäin havainnollinen teos, jossa faktat on esitetty kiinnostavasti ja selkeästi.

Erityisen plussan kirja saa runsaasti kuvitetusta osiosta "Näin ryhdyt tunnistamaan sientä". Valokuvista aloittelevankin sienestäjän on helppo oppia harrastuksen kannalta tärkeitä yksityiskohtia, kuten esimerkiksi miltä näyttää vyöhykkeinen lakin pinta, millaista on itiöpöly tai mitä eroa on nukkatupsuisella ja karvaisella jalalla.

Sienilajeja kirjassa on lähes 300, joten sieniretken tuotokset löytyvät suurella varmuudella kansien välistäkin. Valokuviin on hienosti saatu sekä nuoria että vanhoja sieniyksilöitä (monet sienilajit kun muuttuvat vanhetessaan paljonkin!), ja mikä tärkeintä; sieni on näytetty myös alhaaltapäin.

Avuksi sienten tunnistukseen on kuvien yhteyteen laitettu näppärät pienet ikonit, parhaat tuntomerkit, joihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota. Lajikuvaus on hyvin jäsennelty ja oleelliset tiedot (kasvupaikka- ja aika sekä käyttötapa) on helppo selkeiden väliotsikointien avulla löytää nopeasti.

Tuntomerkit on koottu erilliseen laatikkoon, josta ne näkee yhdellä silmäyksellä. Monissa sienissä on myös hauska pieni pätkä knoppitietoa perässä, kuten että lehmäntattia on kutsuttu ennen löpötatiksi ja mesisienten rihmasto tuottaa pimeällä heikkoa valoa!

Kirjan lopussa on infopaketti myrkyllisistä sienistä ja siitä, miten eri tavoin sienimyrkyt vaikuttavat - kiinnostavaa ja samalla karmivaa. Raakoina vatsanväänteitä aiheuttavat sienet on listattu kätevästi yhteen.

Tästä listasta olisi ollut apua punikkitattia raakana maistaneelle ystävälleni, joka aamuyöllä heräsi ja luuli kuolevansa sienimyrkytykseen... Ja toki mukana on myös toimintaohjeet oikean myrkytyksen varalle. 

Plussat: Selkeä taitto, havainnolliset kuvat ja jäsennelty, ytimekäs teksti. Ei liian laaja. Sopii aloittelevalle sienestäjälle.

Miinukset: Kirjan sidonta on huono, se ei pysy itsekseen auki.

 

Uppoudu ja fiilistele

Saimi Hoyer ja Petri Salmela: Sieniä ja ihmisiä. (Tammi 2014)

Toissavuonna ilmestynyt fiilistelykirja on jokaisen sieni-ihmisen unelmateos. Ei pelkkää kovaa tieteellistä faktaa ja lajintunnistusta, vaan kirjan täydeltä kiinnostavia tarinoita, hurmaavia ihmisiä ja herkullisia reseptejä.

Ja kirjan kuvamaailma vasta herkullinen onkin. Jo kantta katsoessa pääsee fiilikseen mukaan - saappaan alla upottavat sammalet, syksyisen metsän raikkaan kirpeä tuoksu, maastoa haravoiva katse...

Kirja yhdistää nimensä mukaisesti sienet ja ihmiset. Himosienestäjien tarinoiden kautta pääsee kulkemaan haperojahdissa, tattimetsällä, kasvattamaan korvasieniä, maistamaan japanilaisten himoitsemaan matsutakea, katsomaan huikeaa sienikokoelmaa...

On ihana huomata, ettei suinkaan ole sienihulluutensa kanssa yksin - meitä on iso joukko, joita sienet yhdistää!

Sieniä & ihmisiä sopii mielestäni erityisesti sienikauden ulkopuolella lueskeltavaksi herkkupalaksi. Kun ei vielä pääse apajille, voi kirjasta tankata tunnelmaa ja inspiraatiota.

Plussat: Kaunis, kaunis kirja! Sopii hyvin lahjakirjaksi innokkaalle sienestäjälle. Erilainen ja antoisa. Paljon hyviä ruokaohjeita.

Miinukset: Ei sovi hyllyn ainoaksi sienikirjaksi.

Muhkea klassikko tosiharrastajalle

Pertti Salo, Tuomo Niemelä ja Ulla Salo: Suomen sieniopas. (WSOY 2006)

Tämän kirjan avulla on tunnistettu monen monta metsästä kotiin kannettua sientä. Laaja ja tiiliskiven paksuinen sienikirja on hyvä perusteos innokkaalle sienestäjälle: sivuilta löytyy liki 900 lajia värikuvin. Jos löytämääsi sientä ei tästä kirjasta löydy,  olet todennäköisesti törmännyt superharvinaisuuteen.

Kirja on täyttä asiaa, paikoitellen jopa vähän kuivakkaa ja tieteellistä, vaikeaselkoistakin. Mutta sienten lajikuvaus on tiivisti ja tarkasti kirjoitettu, kuvat havainnolliset ja hakemisto hyvä.

Kirjaa on hauska selailla myös muuten vain. Sienimaailman nimistö on hupaisaa luettavaa: Tunnetko liuskahytykän tai vihvilänpahkapikarin? Entä konnankorvan, pikipallon tai mäntymaahikkaan? Suomen sieniopas on hintavahko kirja, mutta tämän hankittuaan ei välttämättä tarvitse muita.

Plussat: Laaja ja erittäin kattava perusteos. Hyvä sidonta, pysyy auki pitämättä.

Miinukset: Aloittelijalle ehkä liiankin laaja. Tekstimassasta oleellisen asian löytäminen vaatii haeskelua.

Perheeni kesken juhlittiin Suomen itsenäisyyspäivää suolapaloilla, itse leivotuilla donitseilla ja mustikkamoussekakulla.  - Heidi

Kodin Kuvalehden Facebook-kaverit juhlistivat Suomen 100-vuotispäivää ihanilla tarjoiluilla ja komeilla kattauksilla. Katso juhlavat kuvat!

Tällaisella Blue Velvet -kakulla herkuteltiin perheen ja parin sukulaisen kanssa. - Heidi Burtsoff
Tällaisella Blue Velvet -kakulla herkuteltiin perheen ja parin sukulaisen kanssa. - Heidi Burtsoff

Hyvien ystävien kesken! - Sanna Suutari
Hyvien ystävien kesken! - Sanna SuutariMeillä perheen jälkkärinä oli peilikuva-Suomi-neitokakkua. - Paula Väliaho
Meillä perheen jälkkärinä oli peilikuva-Suomi-neitokakkua. - Paula Väliaho

Bataattiranskalaiset ja naudanlihapihvi, perussalaatti leipäjuuston sekä viinirypäleiden kera. Jälkiruoaksi kahvi ja pulla. - Hanne Helasuo
Bataattiranskalaiset ja naudanlihapihvi, perussalaatti leipäjuuston sekä viinirypäleiden kera. Jälkiruoaksi kahvi ja pulla. - Hanne Helasuo

Mustikkajuustotorttu kahvin kera. Lisäksi juustoleipää ja lakkahilloa, kotipullaa ja Suomi-konvehteja. - Maria Kiljunen
Mustikkajuustotorttu kahvin kera. Lisäksi juustoleipää ja lakkahilloa, kotipullaa ja Suomi-konvehteja. - Maria Kiljunen

Karjalanpiirakoita ja kuohuvaa, kakkua, konvehteja ja kahvia. Suomi 100! - Salla Kivistö
Karjalanpiirakoita ja kuohuvaa, kakkua, konvehteja ja kahvia. Suomi 100! - Salla Kivistö

Koivuhalko eli mustikkaista kääretorttua. - Tiina Pyykkö
Koivuhalko eli mustikkaista kääretorttua. - Tiina Pyykkö

”Lapinakka” teki kunnon juhlaruokaa: poronkäristystä ja perunamuusia kera puolukkahillon, palanpainikkeeksi oli olutta. Jälkiruokaa on turha tehdä, koska pääruokaa tulee syötyä mahan täydeltä. - Bigga Guttorm
”Lapinakka” teki kunnon juhlaruokaa: poronkäristystä ja perunamuusia kera puolukkahillon, palanpainikkeeksi oli olutta. Jälkiruokaa on turha tehdä, koska pääruokaa tulee syötyä mahan täydeltä. - Bigga Guttorm

Jälkkäriksi pannacottaa mustikoilla ja pipareita kera Aurajuuston sekä Fazerin suklaata kera shampanjan. - Satu-Maaria Kirjavainen
Jälkkäriksi pannacottaa mustikoilla ja pipareita kera Aurajuuston sekä Fazerin suklaata kera shampanjan. - Satu-Maaria Kirjavainen

Jälkiruokana oli lasteni kanssa tekemä juustokakku. Meillä oli paluumuuttajapariskunta kylässä. - Tiita Jauhiainen
Jälkiruokana oli lasteni kanssa tekemä juustokakku. Meillä oli paluumuuttajapariskunta kylässä. - Tiita Jauhiainen

Kun käärit joululahjapakettiin seurapelin, välipäivätkin sujuvat yhdessä leppoisasti. Alla 20 lämmintä suositusta pukinkonttiin!

KK:N TOIMITUS TESTASI:

1. Dr. Eureka

Mikä? Dr. Eureka -nopeuspelissä siirretään koeputkissa olevia erivärisiä kuulia haastekortin osoittamaan järjestykseen. Homman tekee haastavaksi se, ettei palloihin saa koskea käsillä, vaan niitä on vieritettävä putkesta toiseen. Voittoon tarvitaan siis monipuolinen yhdistelmä näppäryyttä, nopeutta ja hyvää hahmottamiskykyä. Tähän jää koukkuun.

Kenelle? Kerrankin ihan aidosti koko perheelle, sillä aikuiset ja lapset ovat yllättävän tasaväkisiä. Monimutkaisia peliohjeita inhoava ei joudu ahdistumaan, sillä pelin säännöt ja juju selviävät kertasilmäyksellä.

Testaajan kommentti: ”Kun samaan aikaan pitää olla nopea ja tarkka, niin se ei siis todellakaan ole helppoa.” (Viena, 8)

Dr. Eureka (Amo), ikäsuositus 6+, 27,90 e.

2. Aikamatka

Mikä? Aikamatka-pelissä pannaan Suomen historian tapahtumia järjestykseen. Milloin Linnanmäki avattiin? Koska Tuntematon sotilas ilmestyi? Minä vuonna Turku paloi? Tarkkoja vuosilukuja ei tarvitse tietää, vaan vain se, tapahtuiko kysytty tapahtuma ennen vai jälkeen jo aikajanalla olevia. Peruspelin oppii minuutissa.  Pelaaminen herättää keskusteluja, muistoja ja hauskoja pohdintoja.

Kenelle? Isovanhempien ja lastenlasten yhteiseksi peliksi.

Testaajan kommentti: ”Mitä! Rustattiinko Maamme-laulu kynttilän valossa?” (Venla, 10)

Aikamatka (Lautapelit), ikäsuositus 10+, 24,90 e.

3. Déjà-vu?

Mikä? Déjà-vu? on helposti opittava ja tavallista koukuttavampi muistipeli. Pöydälle levitetään kuvia esineistä. Samat kuvat toistuvat korteissa. Kun kortteja käännetään ja sama esine esiintyy toiseen kertaan, pelaaja voi napata esineen itselleen. Hauskuus syntyy siitä, että on yllättävän vaikea muistaa, onko esineen todella nähnyt jo aiemmin. Virheistä putoaa pois.

Kenelle? Pienestä aivojumpasta pitäville.

Testaajan kommentti: ”Ärsyttävää, miten hyvä muisti lapsilla on!” (Maria, 43)

Déjà-vu (Lautapelit), ikäsuositus 8+, 19,95 e.

4. Carcassonne

Mikä? Carcassonne on jo peliklassikko. Pelaajat pyrkivät rakentamaan teitä, kaupunkeja ja luostareita ja keräämään niistä pisteitä. Peruspelin oppii nopeasti, ja lukuisten lisäosien ansiosta kiinnostus säilyy vuodesta toiseen. Carcassonneen koukussa olevan silmin maailma näyttää lentokoneen ikkunasta yhdeltä suurelta pelikentältä. 

Kenelle? Todellinen koko perheen viihdyttäjä.

Testaajan kommentti: ”Revanssin paikka! Ihan hyvin ehditään pelata vielä kolmas!” (Maria, 43)

Carcassonne (Lautapelit), ikäsuositus 7+

5. Robogem Deluxe

Mikä? Robogem Deluxessa timantteja etsiviä robotteja ohjataan ohjelmoinnista tutuilla käskysarjoilla: askel eteen, käännös oikeaan, askel eteen, toista sama. Pelaaja saa järkeillä, millainen sarja korteista on paras koota, jottei robotti jää pyörimään paikoilleen. Deluxe-version komentokortit antavat mahdollisuuden kaapata kaverin robotin tai räjäyttää pelilaudalla olevan esteen. 

Kenelle? On esikoululaisen ja kärsimättömän vanhemman onni, että peli etenee nopeasti eikä vaikeimpia komentoja tarvitse opiskella heti. Molemmat pääsevät kyllä pian jyvälle pelin ja samalla ohjelmoinnin logiikasta. Insinööripuoliso ja isommat koululaiset ovat suvereeneja.

Testaajan kommentti: "Kivointa oli, että mä voitin äidin ja sain pinkit timantit." (Eedit, 6) 

Robogem Deluxe (Oppi & ilo), ikäsuositus 6+, 29,90 e.

15 x LUKIJOIDEN LEMPIPELIT:

6. Afrikan tähti

"Jo omasta nuoruudesta tuttu Afrikan tähti oli perheemme lempipeli sadepäivinä mökillä. Nyt pelin salaisuuksia opetetaan lapsenlapselle." Anne-mamma

7. Huojuva torni (Tower)

"Huojuva torni on meidän perheen suosikki. Peli on ostettu jo ennen lapsia, ja nyt kun on kaksi lasta, sitä pelataan edelleen. Peli on yksinkertainen, ja säännöt osaa meidän kohta 3-vuotias tyttömmekin. Isovanhemmat pelaavat peliä lastenlasten kanssa. Lasten mentyä nukkumaan me vanhemmat pelaamme siitä, kuka herää aamulla lasten kanssa." Katja

"Tornipeli oli helppoa ja rentoa pelattavaa, taustalla voi soida hyvää musiikkia ja peli on näppärä kuljettaa mukana. Lisäksi pelistä on helppoa kehittää omia variaatioita." Outi

8. Scrabble

"Amerikan-vuosien tuliainen on lempipelini, jota myös koko perhe pelaa mielellään. Teini-ikäiselle pojalle ei äiti meinaa enää pärjätä!" Scribblescrabble

9. Kuka kukin on

"Tätä peliä pelattiin vuosia tyttären kanssa. Nyt odotellaan lapsenlapsia, jotta voidaan pelata taas." Sipe

10. Pekingin mysteerit

"Kirpparinpitäjä muistaa edelleen sen kiljaisun, mikä pääsi, kun tämä lapsena serkkujen luona pelattu autuus löytyi. Nyt tämä peli on ikioma, ja tätä pelataan namutellen omien lasten kanssa. Koskea saa vain äidin luvalla." Piipa

11. Uno

"Joka ilta pelataan iltapalan aikana." Ike

"Uunokortit taipuvat moneen hauskaan peliin! Näitä on läiskitty eräänkin kerran pöytään. Ja lopuksi vaikkapa korttitaloksi." Uunonen

"Tämä peli on mieluinen, kun lastenlasten kanssa pelaamme." Harpie

12. Alias

"On kiva välillä pitää teeveetä kiinni ja jättää älypuhelimet parkkiin. Nauttia perheen yhteisestä ajasta ja pelata." Ella 8v.

13. Cars Piston Cup

"Cars Piston Cup on mielenkiintoinen lautapeli, jota en ole aikaisemmin pelannut. Siskon kanssa on kiva pelata. Itse tykkään pelata lautapelejä useamman ihmisen kanssa. Se on mukava tapa viettää aikaa yhdessä." Pikku Myy

14. Bezzerwizzer

"Meidän perheen lempparipeli on Bezzerwizzer. Pelaamme nuorison kanssa muitakin tietovisapelejä, mutta tämä on noussut suosikiksi. Peli-ilta kuluu rattoisasti nauraen ja jutellen, samalla tulee kerrottua kuulumiset, kun nuoret asuvat jo omillaan. Herkuttelemme myös siinä pelin tuoksinassa, ja selvin päin tottakai, kahvin voimalla. Aina ollut hauskaa." Mamma Maare

15. Trivial Pursuit (tavallinen tai perhepainos)

"Tämän pelin parissa viihtyy koko perhe! Perhepainoksessa lapsille on omat kysymyksensä ja aikuisille omansa. Aika usein lapset voittavat!" Peliperhe

"On ihana voittaa, mutta tappio on karvas!" JasminV

16. Yatzy

"Yatzya voi pelata missä vain. Kotona, purjeveneessä, ravintolassa, pihalla, koulussa..." Satu

17. Ludo

"Meidän muksujen mainio matkapeli mökkireisuilla. Mukavaa mietittävää minikokoisista murrosikäisiin. Matkakin menee melkein meluamatta." Lili

18. Mölkky

"Kun en nyt voinut kuvata ulkona pelattavaa Mölkkyä, kuvasin pöytämölkyn. Hyvä peli tämäkin!" HelmiOrvokki

"Ehdottomasti mölkky. Siihen osallistuvat meillä kaikki karvoihin katsomatta." Elviira

19. Sequence

"Sain tämän siskoltani monta vuotta sitten. Se on yhdistelmä kortti- ja lautapeliä parhaimmillaan. Taktikointitaitoa tarvitaan ja vähän hyvää tuuriakin. Pelin ääressä on tullut vietettyä monta mukavaa hetkeä. Se on jopa pakattu mukaan ulkomaanmatkoille." Sappu

20. Alfapet

"Tämä sananmuodostuspeli on ollut lempipelini jo lapsuudesta lähtien. Edelleen on kivaa yrittää keksiä sanoja, joista saisi mahdollisimman paljon pisteitä. Hyvää aivojumppaa samalla!" Xenia