Kaikki keinot sallitaan sodassa hyttysiä vastaan. Oletko jo kokeillut näitä?

Seuraavasta listasta löytyy muun muassa Kodin Kuvalehden Facebook-ystävien vinkkejä hyttysten häätämiseen. Testaa!

1. Askartele ovela ansa
Facebookissa kiertänyt kotitekoinen pulloansa on ainakin testaamisen arvoinen. Leikkaa ensin muovipullo poikki keskeltä. Laita 2 desiä fariinisokeria kiehuvaan veteen. Jäähdytä seos. Lisää joukkoon 1 gramma hiivaa. Kaada seos pullon pohjapuoliskoon. Laita sitten leikkaamasi pullon yläpuoli ylösalaisin pullon alapuolen sisään ja teippaa tukevasti kiinni. Vaihda uusi sokerivesi pulloon joka toinen viikko.

2. Pukeudu kunnolla ja ulkoile oikeaan aikaan
Tyylilyyli ei ehkä suostuisi vuorautumaan hyttysverkkoihin, mutta viisas säästyy puremilta, kun pukeutuu mahdollisimman peittävästi. Kannattaa suosia vaaleita sävyjä, koska uskomuksen mukaan hyttyset innostuvat enemmän tummista vaatteista.
Hyttyset liikkuvat vilkkaimmin pilvisellä ja lämpimällä säällä sekä öisin ja iltaisin. Suosi siis aurinkoisia ja tuulisia paikkoja.

3. Popsi pillereitä ja vedä valkosipulia naamaan
Pari kuukautta ennen lomaa aloitettu b-vitamiinikuuri voi tepsiä hyttysiä vastaan. Myös valkosipulin tuoksu saattaa hätyyttää ne tiehensä. Grilliherkut kannattaa siis maustaa tuhdisti valkosipulilla.

4. Ota rohdot ja kosmeettiset konstit käyttöön
Toiset uskovat, että voimakkaantuoksuinen parfyymi kaikottaa hyttyset. Varmuuden vuoksi voit siis testata kosmetiikkahyllysi tuotteet läpi. Eräs vinkkaaja nimittäin paljastaa saaneensa itikat pysymään loitolla, kun on käyttänyt kookoksentuoksuista aurinkorasvaa.
Puremiin voi kokeilla helpotukseksi teepuuöljyä tai apteekista saatavia hydrokortisoni- tai antihistamiinivoiteita. Antihistamiinitabletteja voi syödä myös ennalta ehkäisevästi.

5. Tutut tuotteet ja uusin tekniikka avuksi
Jos olet kokeillut Offin savukiehkurat ja Autanin voiteet, voit tutustua uusimpiin teknisiin härveleihin. Pohjois-Amerikassa hitiksi nousseen Thermacellin hyttysansan saa muutamalla kympillä. Se vapauttaa säiliöstään ilmaan karkoteainetta. Pistorasiaan kiinnitettävä sähköinen karkoitin toimii myös samalla tekniikalla. Älypuhelimeen ladattava ilmainen Anti mosquito -sovellus pyrkii puolestaan pelottelemaan hyttysiä äänitaajuuksilla.
Toisaalta jos hyttysongelman ottaa kovin tosissaan ja rahaa on kuin roskaa, lähes tonnin arvoinen laite Mosquito Magnet Independence lupaa hyttysettömän alueen jopa muutamalle hehtaarille.

Lue myös:

Hyttysen elämä ja teot - tiesitkö tämän hyttysestä?

Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto

Happosateet, kuukautiset, Pelle Hermanni... Vuoden alussa muistelimme asioita, jotka valvottivat 1980-luvun lapsia. Nyt kysyimme lukijoilta lapsuuden karmivimpia pelkoja. KK:n lukijat pelkäsivät esimerkiksi näitä!

1. Elvistä.

Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto
Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto

”Pelkäsin pienenä Elvistä. Silloin puhuttiin paljon, että Elvis onkin elossa ja nähty missä vaan. Pelkäsin, että hän tulee meille.”

2. Lottokonetta.

Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto
Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto

”Kun arvontamusiikki alkoi, juoksin keittiöön piiloon.”

3. Poliisia.

Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto
Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto

”Olin varma, että poliisi ampuu, jos näkee lapsen itkevän kylällä.”

4. Oksennustautia.

Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

”Ukkonen, hämähäkit ja oksennustauti olivat pelkojani. Ihan samat pelot minulla on edelleen.”

5. Tappajahaita.

Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto
Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto

”Kukapa ei olisi tullut uimasta kiljuen, että siellä oli tappajahai!”

6. Hessu Hopoa.

Kuva: Sanoma arkisto
Kuva: Sanoma arkisto

”Pelkäsin Hessu Hopoa, jonka luulin asuvan ullakolla.”

7. Pihapiirin fasaaneja.

Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto
Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto

”Niitä asusti meidän kuusiaidassa. Nimikin kuulosti kauhistuttavalta.”

8. Salaisia kansioita.

Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Kuva: Handout / Sanoma arkisto

”X-filesin ansiosta olin varma, että ufot tulevat hakemaan minut. Niin, ja olihan siinä se maksansyöjäihminenkin (Eugene Victor Tooms), joka pystyi kulkemaan ilmastointiputkissa ja viemäreissä. Arvatkaa vaan, pelottivatko esimerkiksi vessakäynnit!”

8. Nukkumatin unihiekkaa.

Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto
Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto

”Nukkumatti heitti sen Pikku Kakkosessa niin aikaisin, ettei siihen aikaan voinut kuvitellakaan ottavansa sitä vastaan. Oli laitettava kädet silmille, ettei hiekka tavoittanut silmiä.”

Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.
Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.

Elämme harhassa: kutsumme mansikkaa marjaksi, maapähkinää pähkinäksi ja valkosuklaata suklaaksi. Eivät ne ole! Lue tästä asioiden todellisesta luonteesta.

1. Jukkapalmu ei oikeasti ole palmu.

Mitä! No ei ole, koska se ei kuulu palmukasvien vaan yucca-kasvien sukuun. Sikäli loogisemmalta tuntuisi, että sen nimenkin pitäisi olla palmujukka. Toiselta kutsumanimeltään se onkin kiiltojukka, jossa ”jukkaisuus” tulee selvemmin esiin kuin jukkapalmussa. Sekavaa!

2. Tervapääsky ei ole pääsky.

Tervapääsky on kiitäjä. Se kyllä näyttää pääskyltä ja on nimeltäänkin pääsky, joten erehtymisen vaara on ilmeinen. Tervapääsky on muuten Suomessa ainoana vakituisena lajina esiintyvä kiitäjälintu eli kirskulintu. Muita kiitäjiä ovat esimerkiksi kolibrit.

3. Valkosuklaa ei ole suklaata.

Suklaaseen tarvitaan kaakaomassaa, jota valkosuklaassa ei ole. Valkosuklaa on ihana sokerinen maitoherkku.

4. Mansikka ei ole marja.

Arkikielessä mansikka on marja, mutta jos kasvitieteilijältä kysytään, kyseessä on pohjushedelmä. Punainen osa on hedelmöittymisen jälkeen paisunut pohjushedelmä.

5. Piirretty tsekkiläinen animaatiohahmo ei ole myyrä.

Se on kontiainen ja on ollut sitä myös alkuperäiseltä tsekkiläiseltä nimeltään. Kyseessä lienee kääntäjän virhe: kontiaista kun kutsuttiin ennen myös maamyyräksi. Myyrät ja kontiaiset eivät kuitenkaan ole läheistä sukua, sillä myyrä on jyrsijä, kontiainen taas hyönteissyöjä. Piirretyn Myyrä taas syö myös vesimelonia.

6. Maapähkinä ei oikeasti ole pähkinä.

Ei ole, koska se kuuluu hernekasveihin. Nimi ilmenee englannin kielessä paljon paremmin: Peanut sisältää molemmat sanat, pavun ja pähkinän. Samaan tapaan kuin muutkin hernekasvit, maapähkinä kasvattaa palkoja.

7. Herne ei ole vihannes.

Herne on hedelmä. Palon sisällä olevat herneet ovat sen siemeniä.

8. Lauri Tähkä ei ole Lauri Tähkä.

Lauri Tähkä on Jarkko Suo.