Janne Käpylehto latasi YouTubeen videon mökkijärvensä jäälle tekemästään jääkarusellista. Videosta tuli hetkessä hitti ulkomaita myöten.

Janne Käpylehto on ennenkin kehitellyt keksintöjä, mutta tänä talvena hänestä tuli äkkiä kuuluisa. Mies toteutti Helsingin edustalle merenjäähän valtavan, pyörivän jäälautan ja pääsi sillä uutisiin. 

Käpylehdon elämäntavassa on paljon sellaista, mistä voi oppia. Tässä keksijän vinkit siihen, kuinka jokainen voi elää omannäköistä elämää.

1. Usko siihen, mitä teet.

"Jos olisin lannistunut niiden ihmisten sanomisista, jotka ovat epäilleet ideoitani, en olisi saanut elämässäni aikaiseksi mitään. Olen aina uskonut omiin visioihini, olipa kyse sitten opiskeluaikojen kahjosta teekkarihuumorista tai aurinkoenergian mahdollisuuksien esille tuomisesta Suomen kaltaisessa ankaran talven maassa."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ajattele isosti.

"Jääkaruselleja on tehty ennenkin, mutta minä jalostin ideaa nikkaroimalla maailman ensimmäisen jääkarusellin rakennuskoneen. Sillä voi leikata tarkasti ja nopeasti. Ensimmäisen karusellin jälkeen tein Helsingin Vanhankaupunginlahdelle toisen, suuremman. Sen halkaisija oli 26 metriä ja paino 250 tonnia. Lautta toimi rock-bändi Panssarijunan esiintymislavana. Luulen, ettei kukaan ole aiemmin tehnyt vastaavaa."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kulje omaa polkuasi.

"Jos jotakin rakastaa, siihen kannattaa panostaa. Itse rakastin koulussa matematiikkaa ja pelasin shakkia matikanopettajan kanssa, mikä sai jotkut pilkkaamaan minua shakkimadoksi. En lannistunut. Lukiossa sain stipendin pitkästä matematiikasta. Myöhemmin pyrin ja pääsin opiskelemaan Teknilliseen korkeakouluun."

Keksijä ja tietokirjailija Janne Käpylehto on 2-vuotiaan Karhu-pojan ylpeä isä.
Keksijä ja tietokirjailija Janne Käpylehto on 2-vuotiaan Karhu-pojan ylpeä isä.

4. Muista hauskuus.

”Olen osaomistajana seitsemässä eri firmassa, vapaa-aikani kuluu keksijänverstaassani kotitaloni kellarissa. Kehittelen villejä ideoita ja erilaisia härveleitä. Joskus minulla oli itse pystytetty tuulivoimala talon kyljessä, nyt aurinkopaneelit katolla. Tavanomaista työpaikkaa minulla ei ole, mutta yrittäjänä en ole oikeastaan koskaan pois töistä. Lähden mukaan vain hauskoihin ja kiinnostaviin juttuihin.”

5. Uskalla innostua.

”Kun tekee asioita, joita kohtaan tuntee aitoa intohimoa, innostuu aina vain enemmän. Jos saan ensimmäinen version jostakin keksinnöstäni toimimaan jotenkin, haluan heti tehdä seuraavan, paremman ja toimivamman. Innostus ruokkii itse itseään. Uskon, että luovuudessa on pohjimmiltaan kyse samantyyppisestä flow-tilasta kuin lasten keskittyneessä leikissä. Aikuisen olisi hyvä säilyttää itsessään hitunen leikkivää ja innostuvaa lasta.”

Janne Käpylehdon jääkarusellin pyörimässä näet tästä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla