Jos valittamisesta tulee arkipäiväistä, hälytyskellojen pitäisi soida. Marmatuksesta voi päästä eroon – kunhan sen ensin itse huomaa.

Lentokoneessa kuultua: kone on pieni, jalkatila on ahdas, lentoemännät työskentelevät hitaasti. Matkakohteen vesi vaikutti liian suolaiselta, toisaalla olisi ollut turkoosimpaa vettä. Tuttua?

Moni meistä sortuu turhaan valittamiseen. Negatiivisuudesta tulee ongelma, kun asioissa ei näe mitään hyvää. Perheelle, kollegoille tai ystäville valittaja on raskasta seuraa. Valittaja kuvittelee tekevänsä muille palveluksen paljastamalla maailman kaikki virheet. Valittamisesta syntyy kuin huomaamatta kierre, sillä kielteisyys lisää kielteisyyttä. Voimakkaat tunteet myös tarttuvat kanssaihmisiin.

Jos löydät itsestäsi ainaisen marmattajan, pysähdy pohtimaan, mistä tyytymättömyytesi kumpuaa. Toki elämä joskus haastaa, mutta ainaiseen tyytymättömyyteen kannattaa puuttua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pohdi, mikä asia elämäntilanteessasi on se, joka sinua kismittää. Voi olla, että tulet tarttuneeksi kaikkeen siihen, mikä on näkyvää ja jotenkin tiellä, vaikka tosi asiassa jokin aivan muu ottaa päähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nähkää minut!

Marisemisen taustalla voi olla myös kateutta tai mustasukkaisuutta. Kun esimerkiksi itse ei viitsi tai jaksa panostaa vaikkapa uuden työn etsimiseen ja ystävä etenee urallaan, se ärsyttää ja laukaisee negatiivisia tunteita. Kulttuuriimme tuntuu muutenkin kuuluvan sen huomiointi, mitä muilla on, mutta itsellä ei. Valittaminen yhdistää ihmisiä ja on kuin kepeää small talkia. Voi tuntua turvalliselta kätkeä oma mielipide valittamisen taakse.

Unohdamme olla kiitollisia siitä, mitä on.

Lisäksi unohdamme usein olla kiitollisia siitä, mitä meillä on, kun kiinnitämme huomiomme siihen, mitä meidän pitäisi saada. Ikuinen tyytymättömyys ei kuitenkaan poistu, vaikka saavuttaisimme tavoitteemme. Kätevästi vain vaihdamme huomiomme kohdetta uuteen tavoiteltavaan asiaan ja jatkamme valittamista.

Valittamisen sijaan kannattaisikin keskittyä asioihin, joita elämäänsä tahtoo ja jättää vähemmälle huomiolle se, mitä ei pidä tavoiteltavana.

Toisinaan valittamisen taustalla on se, että elämässä ei ole tullut eteen todellisia ongelmia, ja siksi pikkuasioista on helppo mukista. Jos omassa elämänhallinnassa on pulmia, on näppärä syyttää kaikesta joko muita ihmisiä tai olosuhteita.

Hallitse stressiä

Valittamisen sijaan kannattaa kokeilla muita toimintatapoja ja asenteita. Lähes kaikesta voi löytää jotain hyvää, jos asiaa tarkastelee eri näkökulmista. Aina se hyvä ei astu elämään juuri tapahtumahetkellä, joskus positiiviset seuraukset huomaa vasta pitkän ajan kuluttua.

Stressaantuneena ei pysty omaksumaan uutta.

Stressaantuneen voi olla vaikea hahmottaa omaa valittamistaan, sillä silloin toimintatavat kapeutuvat ja vanhoihin kommunikointikeinoihin jumiutuu helposti. Stressaantuneet aivot eivät pysty edes omaksumaan uutta. Marmatuksen jatkaminen voi olla helpompaa kuin peiliin katsominen ja muutoksen tarpeen hyväksyminen.

Valittajan kannattaa ensi tilassa vahvistaa stressinsietokykyään. Arjesta on hyvä etsiä asioita, jotka oikeasti tuottavat mielihyvää. Vaikka omien toimintamallien muuttaminen saattaa aluksi tuntua työläältä ja jopa teennäiseltä, se kannattaa.

Kun harjoittelee tietoisesti toisenlaista tapaa olla, asiat alkaa nähdä positiivisemmassa valossa.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aava Pasilan työterveyspsykologi, psykoterapeutti Miia Rautiainen ja tiedostavan kirjoittamisen valmentaja Sanna Wikström. Jutussa on käytetty lähteenä myös Annastina Vrethammarin kirjaa Ajattele elämäsi hyväksi (Tammi 2009).

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2012.

Sano asiasta

Suomessa on edelleen suurtyöttömyys, toista miljoonaa ihmistä, täysin köyhyysrajan alapuolella, toisin kuin moderneissa hyvinvointivaltioissa - aiheesta pitää voida sanoa. Oikeudenmukaisuusvaatimuksia, ei pidä sekoittaa valittamiseen.

VoaantunutValittaja

Kyllä pitää myös valittaa. Ei kaikki voi aina olla huikeeta ja yltiöpositiivista linkedin virtaa. Se vasta alkaisi ahdistamaan ja masentamaan jos epäkohdista ei saa valittaa. Huikeeta, voimaannuttavaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla