Yksikään Eemilin kavereista ei ihmetellyt ennestään vierasta juhlijaa. Tärkeämpää oli leikkiä ja syödä kakkua yhdessä.
Yksikään Eemilin kavereista ei ihmetellyt ennestään vierasta juhlijaa. Tärkeämpää oli leikkiä ja syödä kakkua yhdessä.

Mitä voisin tehdä, että edes yhden yksinäisen lapsen elämä olisi valoisampaa? mietti jyväskyläläinen Maija Prusti suunnitellessaan Eemil-poikansa synttäreitä. Sitten hän keksi.

Millaista on, jos lapsi ei koskaan saa kutsua kaverisynttäreille? Miltä lapsesta tuntuu olla yksinäinen, näkymätön tai kiusattu, jäädä aina leikin ulkopuolelle?

Onko niin suurelle surulle edes sanoja?

Tällaisia kysymyksiä Maija Prusti mietti suunnitellessaan poikansa Eemilin 6-vuotissynttäreitä.

Ajatus jatkui: Mitä minä voisin tehdä, että edes yhden yksinäisen lapsen elämä olisi valoisampaa?

Maija päätti kutsua Eemilin syntymäpäiväjuhliin tuntemattoman vieraan Eemilin viiden eskarikaverin lisäksi. Hän laati ilmoituksen ja julkaisi sen kolmessa Facebook-ryhmässä.

Maijan FB-ilmoitus tavoitti tärkeimmän: pienen juhlavieraan.
Maijan FB-ilmoitus tavoitti tärkeimmän: pienen juhlavieraan.

Yksinäisyys ei näy päälle

Hetken Maijaa jännitti. Siellä ilmoitukset nyt olivat, kaikkien nähtävillä. Sitten puhelin alkoi piipata.

"Ilmoitukset keräsivät noin 600 tykkäystä ja paljon ihania kommentteja. Tärkeintä oli kuitenkin, että ilmoitus tavoitti myös pienen synttärivieraan."

Mitä lapsi vastaa, kun äiti kysyy: kenen kanssa tänään leikit?

Kun Maija oli peitellyt Eemilin nukkumaan ja sytyttänyt yövalon, hän viestitteli vieraan äidin kanssa ja sai kuulla tarinan yksinäisestä lapsesta. Lapsi löytyi yllättävän läheltä.

"Lapsi oli meille tuttu nimeltä ja leikkinyt joskus taloyhtiömme pihalla. Oli jotenkin riipaisevaa, että hän asuu melkein naapurissa."

Se, että lapsi ei ole koskaan saanut ikiomaa syntymäpäiväkutsua, ei näy päälle. Kaikki lapset ovat samaa haalarikansaa pipoineen, reppuineen ja hiekkaisine lenkkareineen.

Eikä sekään näy, ettei lapsi osaa vastata mitään, kun äiti kysyy illalla, kenen kanssa hän on päivän mittaan leikkinyt.

Yksikään lapsista ei ihmetellyt vierasta

Spiderman-kakku sinisellä kermavaahdolla, piilosta, juustonaksuja, legoleikkejä, Carneval-keksejä, aarteenetsintää... Synttäreillä oli sellaista kuin kuusivuotissynttäreillä on.

Yksikään lapsista ei ihmetellyt uutta vierasta tai kysynyt, kuka hän on. Oikeastaan tuntui kuin hän olisi ollut osa kaveriporukkaa jo pitkään.

"Viestikisaan arvoin parit, ettei kukaan kokisi, että häntä ei haluta pariksi, mutta sekin oli ehkä turhaa varovaisuutta. Tämä lapsijoukko osoitti olevansa ennakkoluulottomia ja ihania kavereita", Maija sanoo.

Maija katseli lasten leikkiä ja ajatteli, että monella aikuisella olisi heiltä paljon opittavaa.

Legoukkelit juttelivat kiivaasti keskenään, yksi niistä oli vieraan lapsen kädessä, lapsen kasvot olivat iloiset ja avoimet.

"Kakku oli päivänsankarin toive ja tuotti hieman harmaita hiuksia pursotuksen kanssa. Onneksi synttäreissä on kuitenkin kyse jostain paljon tärkeämmästä, kaveruudesta", Maija sanoo.
"Kakku oli päivänsankarin toive ja tuotti hieman harmaita hiuksia pursotuksen kanssa. Onneksi synttäreissä on kuitenkin kyse jostain paljon tärkeämmästä, kaveruudesta", Maija sanoo.

Joskus pieni teko riittää

Aika kului nopeasti. Kolmen tunnin juhlimisen jälkeen koti tuntui hiljaiselta. Maija rypisteli lahjapapereita roskikseen ja pyyhki suolatikunmurut pöydältä, Eemil selaili lahjaksi saamaansa Lego-lehteä.

Omaan kotiinsa lähti punaposkinen vieras. Hän näytti siltä miltä lapset näyttävät, kun ovat nauraneet ja riehuneet pitkään.

Synttärit oli joka tapauksessa järjestettävä, eikä yksi lapsi muiden seassa ollut mitenkään vaivaksi.

Teen tästä perinteen, Maija ajatteli.

"Synttärit oli joka tapauksessa järjestettävä, eikä yksi lapsi muiden seassa ollut mitenkään vaivaksi. Näin pienellä teolla voi antaa edes yhdelle lapselle kivan kokemuksen ja tunteen siitä, että hänestäkin tykätään."

Jokaisen lapsen kuuluisi ajatella: olen ihana

Jokaisen lapsen kuuluisi ajatella, että hän on ihana ja tärkeä. 

Eemilin synttärivieras ei enää ole kovin vieras. Hänen luotaan on lyhyt matka Eemilin pihalle keinumaan.

"En ajatellut tämän olevan ihmeellinen asia, vaan yhden äidin yksi arkinen tempaus", Maija sanoo.

Jos jokainen kaverisynttäreitä järjestävä vanhempi toteuttaisi saman tempauksen, Suomessa olisi aika monta iloista lasta enemmän.

 

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

”Jos lapsesi jää aina ilman synttärikutsua, hän on tervetullut meille Eemilin 6-vuotisjuhliin”, kertoi Maija Facebookissa – ja sitten alkoi ...

Vierailija kirjoitti: Ihana ajatus, mutta pisti vähän silmään tuo "koska kutsumme vain muutavan kaverin". Olisikohan ihan sieltä omasta eskarista löytynyt yksinäinen, joka ei nyt vieläkään päässyt kaveriporukkaan? Hei! Maija tarjosi myös eskariryhmälle tätä mahdollisuutta, mutta tällä kertaa kukaan ei sieltä tarttunut tarjoukseen. Ehkäpä joku toinen kerta, ja nythän kävi joka tapauksessa tosi kivasti. Kiitos palautteestasi!
Lue kommentti

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.

TÄTÄ MIETIN. Opiskelukaverini lähetti 20 vuotta sitten kirjoittamansa lehtijutun, jossa olin ollut kuvamallina ja haastateltavana. Jutussa kiittelin sähköpostia nopeaksi yhteydenpitokeinoksi ja moitin aikasyöpöksi. Yhtä asiaa en vielä silloin tajunnut harmitella.

Sain ensimmäisen sähköpostiosoitteeni parikymmentä vuotta sitten. Viestin lähetys onnistui vain yliopiston atk-luokassa ja tietokoneelle joutui jonottamaan. Koneella sai olla rajoitetun ajan, joten kirjoitin kirjeet kotona käsin ja kun pääsin tietokoneelle, naputtelin ne sähköpostiin. Paperista kirjettä en kehdannut lähettää ystävilleni vuosiin.

Sähköposti syrjäytti nopeasti soittamisen ja tekstiviestit.

Yhtäkkiä kaikki bilekutsut ja hampaankoloon jääneet asiat tulivat tekstinä tietokoneelle. Alkuun oli jännittävää saada uusia viestejä.

Nopeasti siitä tuli myös stressiä, kun sähköpostia piti olla tarkistamassa harva se hetki, jotta mikään tärkeä asia ei menisi ohi. Puhelimella soittaminen jäi unholaan, ja tekstiviestejäkin lähetin niukasti, koska ne maksoivat.

Kahdeksan vuotta sitten sain älypuhelimen ja sähköposti siirtyi puhelimeen. Sähköpostin käyttö lopahti ja tekstiviestit muuttuivat minikirjeiksi. Soittaminen pysyi paitsiossa.

Viime syksynä liityin viimein Whatsappiin ja tekstiviesteily loppui kuin seinään. Sitä en uskonut, että soittaminen voisi vähentyä entisestään, mutta niin tapahtui.

Lyhytkin asia vaati kymmenen viestin ketjun – ei mitään järkeä!

Nopeasti alkoi ärsyttää. Soittamalla asia olisi selvinnyt parissa minuutissa, nyt tuli naputeltua kymmenen pikaviestiä kerralla ja aikaa meni puolikin tuntia. Ärsytti lisää.

Ehkä siksi tapahtui ihme: aloin käyttää puhelinta jälleen soittamiseen – vihdoin, 20 vuoden tauon jälkeen!

Saman oivalluksen tekivät myös ystäväni, lapsen kavereiden vanhemmat ja äitini. Ja kas, nyt puhelin ei piippaa jatkuvasti vaikka pieniä suloisia sydän-viestejä ja pikakuulumisia onkin ihana saada. Melkein vielä ihanampaa on taas kuulla läheisten ääniä ja vaihtaa huomaamattaan myös muita kuulumisia kuin selvittää vain se asia, jota pelkkä pikaviesti – tai sähköposti – olisi käsitellyt.