Kodin Kuvalehden lukijat rakastavat leipomista. Näin ihania syttärikakkuja he tekevät!

"Tein kitaraa soittavalle miehelleni tämän synttärikakun. Käytin kakussa sokerimassaa ensimmäistä kertaa elämässäni. Ensimmäiset koristeet laitoin kuivumaan uuniin turvaan kissaltani, mutta unohdin niiden olevan siellä, laitoin uunin päälle ja poltin ne vahingossa. Alkuitkujen jälkeen tein uudet koristeet, joista tuli paljon paremmat kuin alkuperäisistä. Lopputulokseen olen enemmän kuin tyytyväinen. Ja kyllä oli mieskin vaikuttunut kakusta." - Leipuri Tahmasormi

"Mikki-kakku on tehty 3-vuotiaalle. Omille lapsille tehdyt kakut ovat aina tärkeitä ja toki vielä tärkeämpiä sankarille, jolle kakku on tehty. Tyttö muistaa vieläkin kahdeksan kuukauden jälkeen kertoa vieraille, että äiti teki hänelle Mikki-kakun." - Minnian

"Lapsenlapsen synttärikakun aihe on valittu harrastuksen mukaan. Juhlat juhlittiin kiekkohallissa Heinsuolla." - Matula

"Tyttäreni Salla täytti 20 vuotta ja tilaisuutta juhlistettiin kahdella marenkikakulla." - Sinikka

"2-vuotiaan puuhakkaan pikkumiehen syntymäpäiväkakussa esiintyy Puuha-Pete, joka on myös vapaapäivänsä ansainnut." - TaimiP

"Isän kihlattu Marianne täytti 50 vuotta, joten leivoin juhlapäiväksi mansikkaisen Marianne-rouheella maustetun kakun." - Suvi

"Pieni poikamme rakastaa kaikkia kaivureita ja traktoreita. Kysyessäni toivetta kakun suhteen hänen 3-vuotissynttäreilleen, vastaus oli tietenkin tietyömaakakku." - Äiti leipoo

"Äipän ensimmäinen sokerimassakakku vastasi kuulema täydellisesti pojan toivetta!" - Kaisa

"Tyttäremme 5-vuotissynttäreillä köllötteli Polly Pocket hiekkarannalla. Kuorrutus oli sokerimassaa, hiekka Marianne-crispiä ja kakun sisällä mansikkamoussea." - Ansku

"Kuvani on esikoispoikani 22-vuotissynttärikakusta. Hän on tammikuun lapsi, joten kuva on siksi hämyinen ja vadelmat ovat pakastimesta puutarhamme kesämuistoja. Poikani on täytekakkujen ystävä, ja äidin kakut ovat hänen mielestään niitä kaikkein parhaita." - Anne-mami

"Täytimme alkuvuodesta 60 vuotta mieheni kanssa. Vietimme yhteiset 120-vuotisjuhlat ystävien ja sukulaisten kanssa 50-luvun teemalla. Tein juhliin  kitarakakun!" - Mamma

"Laura oli saanut pienenä tyttönä synttärikakun, johon taiteilin Muumimamman. Nyt hän halusi taas muumikakun. Tein Niiskuneidin, jonka vatsassa oli pieni muuminalku, koska tyttäreni odottaa ensimmäistä lastaan tällä hetkellä." - Pikkumyystä tulee Muumimamma

"Kuvassa on anopin 60v-yllätysjuhliin tehty kakku. Juhlien teemana oli Hawaiji, joten mikäpä muu kakusta voisi tulla kuin ranta. Kaikki koristeet varjoja lukuunottamatta on käsin tehty ja koristeltu." - Heli

Jos olet odottanut australialaisen Kotiin takaisin -sarjan paluuta televisioon, tänään on onnenpäiväsi. Jos taas et ole vielä sarjaa huomannut, nyt pääset alusta asti mukaan.

Elizabeth Bligh, Sarah Adams, Jack Duncan… Pelkät nimetkin lämmittävät Kotiin takaisin -sarjan rakastajia! 1950-luvulle sijoittuva draamasarja on saanut valtavan suosion maailmalla ja myös meillä.

Uusia jatkoja odotellessa voi nyt palata lämmittämään muistoja vanhojen äärellä. Sarjan kaikki neljä ensimmäistä tuotantokautta, jotka on jo nähty kertaaseen Suomessa, ovat tänä aamuna ilmestyneet Yle Areenaan.

Lisäksi Yle TV1:ssä alkaa tänään kello 12.30 uusintana kolmas tuotantokausi maanantaista perjantaihin, jonka jälkeen sen perään nähdään myös neljäs tuotantokausi arkisin kello 12.30.

Ja nyt ihana tieto sarjan ystäville: aivan uusia jaksoja eli viides tuotantokausi alkaa TV1:llä suoraan neljännen kauden uusinnan jälkeen! Tärkeä päivämäärä on 5. tammikuuta 2018.

Jos et vielä ole ehtinyt kyytiin, KK suosittelee hyppäämään upeiden miljöiden, jännittävien käänteiden ja hyvien roolihahmojen seuraan. Erinomaista viihdettä marras-joulukuun hämäriin päiviin tai pimeisiin iltoihin!

Tuntuuko sinustakin, että jouluvalojen määrä on lisääntynyt ja ripustelu aikaistunut? Enemmistö KK:n lukijoista kertoi ilahtuvansa kovasti jo aikaisistakin kaamos- tai jouluvaloista.

Kodin Kuvalehden lukijat ovat perinteisten jouluvalojen ystäviä ja ilahtuvat jo aikaisinkin ripustetuista valontuojista. 82 prosenttia eli neljä viidestä sanoo, että on vain kivaa, jos joku sattuu ripustamaan omaan maisemaan jouluvaloja kovin aikaisin.

KK:n kyselyyn vastanneista itsekin 17 prosenttia eli noin joka kuudes alkaa valaista maisemaa jo lokakuussa, kun lehdet alkavat pudota ja maisema muuttuu tylsäksi.

Pimeys - se on kuitenkin tärkein kriteeri hetkelle, jolloin valoja useimmiten kaivetaan esiin. Puolet kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että jouluvalot on hyvä ripustella marraskuussa, kun päivät ovat jo lyhyitä ja illat pimeitä.

Joka viides alkaa virittelyn mieluiten hieman myöhemmin eli itsenäisyyspäivän nurkilla, kun joulumieli alkaa herätä. Harvemmat ehtivät asialle vasta joulukuun puolenvälin jälkeen tai pitää valot ripustettuna ympäri vuoden.

Jouluvalojen laittamisen hetkestä päättävät kyselyyn vastanneet enimmäkseen itse. Paljon harvempi päättää yhdessä puolisonsa kanssa.

Vain melko harvassa perheessä lapsetkin saavat vaikuttaa aikaan, jolloin pimeän valaisu aloitetaan.

Joulutunnelmaa luodessa lähinnä mielikuvitus on rajana.
Joulutunnelmaa luodessa lähinnä mielikuvitus on rajana.

Luonnonvalo korvaa jouluvalot

Valoista myös nautitaan enimmäkseen vain vuoden pimeimpinä hetkinä. Useimmat kerivät jouluvalot pois tammi-helmikuun vaihteessa tai viimeistään helmi-maaliskuussa, kun kevätaurinko alkaa paistaa.

Muutama kertoi säästyvänsä pois kerimisen vaivalta, koska pitää jouluvalot ripustettuina ympäri vuoden.

Värillisiä tai vilkkuvia valoja vieroksutaan.

Ja millaista valoa suositaan? Perinteistä valkoista valoketjua ja ikkunaan ripustettavia tähtiä, ne ovat KK:n lukijoiden kaksi selvää suosikkia. Jalansijaa ovat saaneet myös pikkuruiset, kirkkaat led-valot. Värillisiä valoketjuja tai vilkkuvia valoja harrastaa vain pieni osa joulukoristelijoista.

Sängynpäätyyn ja amppeliin

Tavallisimpia paikkoja jouluvaloille ovat parvekekaiteet, pihapuut ja pensaat. Ikkunoita, ulko-ovia ja leikkimökkejä kehystetään valonauhoilla, joku on ripustanut valot myös katolle vieviin tikapuihin. Ulkona roikkuvan lyhdyn sisäänkin mahtuu pieni valoketju.

Eräs vastaajista kertoo valojen tuovan turvallisuuden tuntua, koska "täällä maalla on niin pimeää".

Sisälläkin valojen ripustelun paikoissa vain mielikuvitus on rajana. Lukijat kertovat valojen päätyneen takan reunustalle, verhonipsuihin, maljakkoihin, minikuuseen, lasikippoihin, amppeliin, sängynpäätyyn ja kylpyhuoneen peiliä reunustamaan.

Kyselyyn vastasi Kodin Kuvalehden nettisivuilla marraskuussa 2017 kaikkiaan 296 ihmistä.