KK selvitti lukijoiden saunatottumukset. Lukijat kertovat, mitä muuta saunassa voi tehdä kuin saunoa - ja mitä siellä ei saa tehdä lainkaan. 

Suomessa on yli 5 miljoonaa asukasta ja yli kolme miljoonaa saunaa. Enemmistö kansasta rakastaa löylyissä istumista, mutta saunalla on kodissa muutakin käyttöä.

KK:n saunakyselyyn vastanneista 45 prosenttia kuivattaa pyykkinsä saunassa. Muutama vastaaja myös säilyttää pyykin siellä. Joka viides tunnustaa piilottavansa saunaan ylimääräiset tavarat, kun yllätysvieraat tupsahtavat oven taakse.

Sauna on kätevä paikka myös muunlaiselle puuhalle:

”Luen saunassa joskus kirjaa tai pänttään kokeisiin:”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Saunassa on hyvä pestä talvisin matot.”

Joissakin perheissä myös nelijalkaiset asukkaat viihtyvät lauteilla. Muutama lukija kertoo, että perheen kissa asuu saunassa tai nukkuu siellä ainakin talvisin. Eräs kertoo pesevänsä koirat saunassa.

Lukijat kertovat, että sauna on ihana piilopaikka nautiskelulle ja hemmottelulle. Moni kertoo harrastavansa saunassa seksiä.

”Hieromme toisiamme matalassa lämmössä.”

”Rakastellaan, kun siltä tuntuu.”

Saunassa ei saa piereskellä 

KK kysyi lukijoilta myös sitä, mitä heidän mielestään saunassa ei sovi tehdä. Ylivoimainen enemmistö sanoo, että saunassa ei saa ikinä riidellä. Melskaaminen ja riehuminen on myös epäsoveliasta saunakäytöstä, tuumivat lukijat. Sauna on rauhoittumisen paikka.

”Saunassa ei riidellä eikä huudeta vaan nautitaan rauhassa.”

”Ei saa leikkiä, varsinkaan kiukaan vieressä.”

”Saunassa ei puhuta politiikasta tai liian vakavista asioista.”

Muutaman mielestä saunassa ei saa syödä mitään. Ja vaikka alkoholi ja sauna kuuluvat Suomessa yhteen, ei liiallinen juominen ole sopivaa, muistuttavat lukijat:

”On kamalaa, jos saunassa örvelletään kännissä. Pari voi ottaa, mutta ei enempää.”

Sauna on pieni paikka, jossa istutaan tiiviisti ja vieläpä alasti. Siksi varsin moni lukija sanoo, että erilaiset ruumiintoiminnot on hyvä pitää omana tietonaan.

”Edesmennyt äitini sanoi, ettei saunassa saa piereskellä. En tiedä miksi, mutta en piere edelleenkään! Äidin sana on laki.”

 

Kodin Kuvalehden nettikyselyyn vastasi 156 ihmistä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla