KK selvitti lukijoiden saunatottumukset. Useimpien mielestä saunan jälkeen syödään leipää ja jano sammutetaan vedellä. Saunaa ei myöskään saa sisustaa liikaa.

KK:n lukijoista kaksi viidestä setvii saunassa mieluiten ihmissuhde- ja ystävyysasioita. Kasvatuksesta juttelee neljä prosenttia, työasioista vain kaksi:

”Perheen tärkeät päätökset syntyvät saunassa.”

”On niin ihanaa, kun suomalaisissa saunoissa voi jutella. Näin totesi saksalainen poikaystäväni, kun hän kävi saunassa ensimmäistä kertaa.”

”Saunassa parannetaan maailmaa.”

Suurin osa lukijoista on kuitenkin ehdottomia: saunassa ollaan heidän mielestään hiljaa.

”Saunassa on hyvä olla rauhallisesti. Ei rasiteta aivoja!”

Kahvia ja leipää, olutta ja makkaraa

Puolet lukijoista kertoo syövänsä saunan jälkeen mieluiten kahvia ja leipää tai muuta pientä iltapalaa. Makkara ja sauna ovat täydellinen pari joka viidennen mielestä.

”Saunomme usein vanhempien luona ja sen jälkeen syömme grillattua broileria.”

”Kesällä mökillä syömme saunomisen jälkeen makkaraa, muutoin vaikkapa suolaista piirakkaa. EI kahvia!”

Janon sammuttaa saunan jälkeen parhaiten vesi, tuumii joka kolmas vastaaja. Oluesta nauttii yksi viidestä, lonkerosta tai siideristä hieman useampi. Limsaa hörppii niin ikään joka viides. Eniten hajaääniä sai vissy.

”Saunomiseen kuuluu ananasjaffa.”

”Nautin saunan jälkeen mieluiten lasillisen valkoviiniä.”

Saunan jälkeen olo on raukea, eikä silloin pukeuduta kiristäviin vaatteisiin. Lukijoista puolet turvautuu yöpukuun, 30 prosenttia kietoutuu kylpytakkiin. Loput vetävät ylleen kotiasun.

Kynttilöitä ja saunatonttuja

KK tiedusteli lukijoilta myös sitä, miten heidän saunansa on sisustettu. Useimpien mielestä sauna saa lisätunnelmaa kynttilöistä. Joidenkin kotien kiukaalla asuu löylynhenki.

”Saunastamme löytyy valaistu vesikiulu, led-valoja ja saunatyynyt.”

”Mökkisaunassa asustaa kaksi saunatonttua.”

”Saunan ja pesuhuoneen kattoon on laitettu tähtitaivaalta näyttävät valot.”

”Meidän saunan seinällä on katajasta tehty taulu, josta lähtee taivaallinen tuoksu saunan lämmetessä.”

Erityisen tunnelman saunaan tuovat nostalgiset esineet, joihin liittyy rakkaita muistoja.

”Poikamme ovat tehneet löylykauhat, jotka ovat nykyään saunassa koristeina.”

”Saunan seinällä on tiimalasin mallinen saunakello, josta voi katsoa, kuka on perheen saunamestari. Lapset antoivat sen isälleen joululahjaksi.”

Suurin osa vastaajista vannoo kuitenkin minimalismin nimeen. He kertovat, että perheen saunaa koristavat vain lämpömittari ja laudeliinat, sekä tietenkin kiulu.

”Meillä saunassa ei ole mitään turhaa, eikä varsinkaan saunatuoksuja. Paras tuoksu on saunan tuoksu.”

”Sauna ei ole mielestäni kylpylä. Kynttilät ja lyhdyt ymmärrän, koska ne tuovat tunnelmaa. Tontut ja maahiset voi jättää takanreunalle, eikä missään tapauksessa mitään saunahiippahattuja.”

 

KK:n netissä julkaistuun kyselyyn vastasi 156 lukijaa.

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.