Lapselle voi koska vain antaa lisää kummeja, jos vanhat eivät enää pidä yhteyttä, Kati Tervo-Niemelä muistuttaa.
Lapselle voi koska vain antaa lisää kummeja, jos vanhat eivät enää pidä yhteyttä, Kati Tervo-Niemelä muistuttaa.

Kolmasosa Kodin Kuvalehden kyselyn vastaajista sanoo, että valitsi lapselleen väärät kummit.

”Esikoisella on hyvät kummit, mutta toisella lapsella on käynyt epäonni kummien suhteen. Kummitäti oli alkuaikoina innoissaan roolistaan, mutta viime aikoina intous on vähentynyt. Kummisetä ei juuri ole kummitytöstään kiinnostunut. Tyttö on vasta 5-vuotias, mutta on jo sanonut ääneen, että olisipa hänellä samanlaiset kummit kuin isoveljellä”, kertoo yksi KK:n kummikyselyn vastaajista.

Tarina on melko tavallinen. Monen kummin ja lapsen yhteydenpito hiipuu ajan myötä. Yleisimpiä syitä ovat muutto toiselle paikkakunnalle, kummin ja kummilapsen vanhempien välien viilentyminen ja kummien ero.

Jos kummin tehtävä tuntuu jo kysyttäessä liian suurelta velvollisuudelta, kummiudesta voi kieltäytyä, sanoo käytännöllisen teologian professori Kati Tervo-Niemelä Itä-Suomen yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Moni kokee kummiudesta kieltäytymisen vaikeaksi. Oikeasti se voi olla ystävyyden ylläpitoa. Ei tule pettymyksiä myöhemmin, jos tietää heti, että ei voi sitoutua kummiuteen”, Kati Tervo-Niemelä sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kieltäytyisin, jos nyt kysyttäisiin kummiksi.”

Samoin uskoo 87 prosenttia KK:n kyselyn vastaajista.

”Itse kieltäytyisin, jos nyt kysyttäisiin. Sen tietää, mitä siitä tulee, jos suostuu kummiksi vain velvollisuudesta”, yksi kyselyn vastaajista sanoo.

”Olen kieltäytynyt kummiudesta kerran. Minua ja poikaystävääni pyydettiin kummeiksi poikaystäväni siskon ensimmäiselle lapselle. En halunnut sitoutua sukuun, kun emme olleet poikaystäväni kanssa vielä miettineet kihloja, naimisiinmenoa tai lopullista sitoutumista ylipäätään. Tutustuimme vasta toisiimme. Päätöksemme tuotti hetkellisen surun vastapuolelle, mutta he ymmärsivät kyllä. Myöhemmin avioiduin tuon poikaystävän kanssa, ja olemme nyt miehen siskon toisen lapsen kummeja”, kirjoittaa toinen.

Annatko aikuisten välien vaikuttaa?

Puolet KK:n kyselyn vastaajista valitsi lapsen kummin sillä perusteella, että tämä on itselle läheinen sukulainen tai ystävä.

Eniten kummilta odotetaan tukea ja turvaa lapsen elämässä. Lähes kaikki kyselyn vastaajat pitävät kummin ja lapsen läheisiä välejä melko tai todella tärkeänä asiana. Kummiuteen liittyvistä odotuksista ja toiveista keskustellaan silti harvoin.

Se voi aiheuttaa pettymyksiä. Kolmasosa kyselyn vastaajista kertoo, että kummivalinta on osoittautunut myöhemmin vääräksi.

”En ole keskustellut, mutta olisi pitänyt kysyä lapsen vanhemmilta, mitä he odottavat kummiudelta. En pysty sitä tarjoamaan eli olemaan jatkuvasti lastenhoitajana”, yksi vastaajista sanoo.

”Harmittaa lapsen puolesta, että kummien eron jälkeen kummitäti liukeni kokonaan lapsen elämästä. Sitkeästi lähettelemme edelleen kortteja, kuvia ja kutsuja. Ei mitään vastakaikua. Onneksi kummisetä on edelleen läsnä”, kertoo toinen.

”Kummisuhde on lapsen ja kummin suhde, ei vain kummin suhde lapsen vanhempiin.”

Kati Tervo-Niemelä uskoo, että kummin katoamisessa on vain harvoin kyse siitä, että kummi olisi unohtanut lapsen.

”Enemmän kyse on siitä, että kummilla ei ole aikaa, välineitä tai väyliä pitää yhteyttä. Ei vain osata”, Tervo-Niemelä sanoo.

Hänestä kummin ja lapsen suhteen ei tarvitse heijastella aikuisten välejä.

”Kummisuhde on lapsen ja kummin suhde, ei vain kummin suhde lapsen vanhempiin. Jos välit vanhempiin katkeavat, voi pitää yhteyttä suoraan lapseen”, Tervo-Niemelä sanoo.

”Lapselle voi myös lisätä kummeja, jos vanhat eivät enää ole lapsen elämässä.”

Kun kummivalinta osoittautui vääräksi – lukijat kertovat

  • ”Kummit eivät osallistu lapsen arkeen tai kysele kuulumisia. Toisen kummitätinsä lapseni on nähnyt viimeksi ristiäisissä. Joululahjan lähettivät, mutta lahjoja enemmän arvostaisin esimerkiksi hoitoapua tai edes tekstiviestiä silloin tällöin.”
  • ”Kummi näki kummilapsensa yhden ainoan kerran 1,5 vuotta sitten lapsen ristiäisissä, ja sen jälkeen ei ole häntä nähty eikä hän ole muistanut lasta. Ollaan kyllä itse viestejä ja valokuvia lähetetty, joissa kerrotaan lapsen kuulumisia, mutta kummi ei pidä itse yhteyttä.”
  • ”Kummia ei voi poistaa virallisista tiedoista, jollei hän ole kuollut tai muuttanut ulkomaille. Yksi oman lapseni kummeista ei ole kastejuhlan jälkeen pitänyt minkäänlaista yhteyttä, ei vastannut mihinkään. Toisen lapsen kummeista yksi on katsonut kummisuhteen täyttyneen ripille- ja ylioppilaaksipääsyihin.”
  • ”Toinen kummi vain lakkasi pitämästä yhteyttä. Toinen hoiti velvollisuudet, mutta lopetti yhteydenpidon, kun tytär täytti 18 vuotta. Tyttären puolesta harmittaa. Otimme rinnalle kaksi uutta ’kunniakummia’.”
Vierailija

Entäs sitten ne tilanteet, missä kummi haluaisi olla hyvä kummivanhempi ja pitää yhteyttä, muistaa syntymäpäivinä ja viettää aikaa lapsen kanssa, mutta kummilapsen perhettä ei vain kiinnosta? Yhteydenpidon tulisi tapahtua puolin ja toisin, niin että molemmat saavat kummisuhteelta jotain, ei niin, että toinen on vain antava osapuoli ja se, joka haluaa nähdä ja osallistua lapsen elämään. Olisi ihanaa, jos saisin kummilapseltani vaikka syntymäpäivä kortin tai edes tekstiviestin, mutta en saa. Ei heitä kiinnosta pyytää minua kylään, eivätkä he tule luokseni vaikka pyydän. Harkitsen, etten enää itsekään sitten pitäisi yhteyttä... Harmillista.

  • ylös 26
  • alas 6
Kummitettu

Entä silloin kun kummiudesta tuleekin joku mystinen velvoite maksaa kummilapsen ja tämän vanhemman eläminen ja huvittelu? Niin kävi minulle. Kummiuteeni vedottiin kun haluttiin rahaa, tavaraa tai palveluksia. Lasta käytettiin välineenä jos en suostunut. Ei saa lapsi ruokaa jos et anna rahaa, mutta raha meni siideriin. Velkoja ei voitu maksaa koska lapsi ei sitten saisi ruokaa. Olisi pitänyt maksaa lapselle kallis harrastus. Lapsi jätettiin kysymättä luokseni kun itse häivyttiin päiviksi ryyppäämään enkä voinut siksi mennä töihin. Lastensuojelun mukaan tilanne kotona oli ok. Lapsi kasvoikin sitten samanlaiseksi kuin vanhempansa ja alkoi vain vaatimaan rahaa ja uusia kalliita tavaroita jotka minun olisi pitänyt maksaa. Oli pakko katkaista välit. Tekisittepä tästäkin puolesta jutun.

  • ylös 13
  • alas 2
Sisältö jatkuu mainoksen alla