Paras juttu KK 10/2014

Äiti opettaa miehelle hyvin tärkeitä asioita.

Sandra Lampun kirjoittama ja kuvaama juttu Kyllä äiti tietää oli
lukijoiden mielestä paras juttu Kodin Kuvalehden numerossa 10.
Tässä juttu kokonaisuudessaan:

Kyllä äiti tietää

Toukokuun toisen sunnuntain kunniaksi kysyimme miehiltä, mitä he ovat oppineet äideiltään.

”Siivoamisen.”
Opiskelija Matias Aho, 16, Kangasala

”Että pitää olla läsnä lapsilleen. Äiti osasi lopettaa touhuamisensa, jos me lapset halusimme huomiota. Äiti meni 17-vuotiaana naimisiin 10 vuotta vanhemman isäni kanssa. Hän oli perheen voimahahmo ja huolehti arjen asioista. Isä oli lapsuuteni ensimmäiset vuodet sodassa. Äidillä oli tapana laulaa murheellisia lauluja. Luulen, että hän oli yksinäinen ja ikävöi isääni.”
Insinööri ja Tampere-seuran orkesterin viulisti Markku Leinonen, 70 ja risat, Tampere

”Suvaitsevaisuutta ja toisten kunnioitusta. Olen oppinut myös taidetta ja kulttuuria. Äiti vei minua teatteriin ja taidenäyttelyihin. Siksi olen nyt teatterialalla. Kun olin 17, äiti kysyi, mitä haluaisin nähdä. Matkustimme Lontooseen katsomaan Phantom of the Operan ja kaksi muuta musikaalia.”
Valoteknikko Jussi Rusanen, 21, Helsinki

"Äiti on sponsoroinut sulhasretkiäni toiselle paikkakunnalle. Häneltä olen oppinut, että sulhashommissa kannattaa aina yrittää.” Konseptisuunnittelija Jonni Haasanen, 26, Helsinki

”Äidiltä sain hyvän kasvatuksen: kohteliaisuutta, suvaitsevaisuutta ja myönteistä elämänkatsomusta. Isältä opin musiikin. Hän kuskasi minua pyörän tarakalla viulu­harjoituksiin, vaikka pakkasta oli 30 astetta. Isä oli operettilaulaja ja huilisti. Pääsin hänen kanssaan soittamaan orkestereihin.” Myyntiedustaja ja Tampere-seuran orkesterin viulisti Juhani Saikkonen, 57, Tampere

”Lämpöä, myötätuntoa, moraalia, käyttäytymissääntöjä ja hellyyttä.”Ohjelmistoasiantuntija Ilkka Mäki, 38, Tampere

”Opin äidiltä, että toiset tulee hyväksyä. Meitä on neljä sisarusta, ja äiti lähetti meidät vuorotellen lasten ja nuorten leireille Eurooppaan. Äiti on ollut huolehtivainen ja hoitanut asiansa tosi hyvin." Kehitysjohtaja Mats Fagerlund, 54, Pärnäinen

”Siisteyttä. Äiti oli itse siisti ja pyyteli meitäkin tiskaamaan ja piiskaamaan mattoja. Siihen aikaan oli miesten ja naisten työt. Siskot auttoivat siivouksessa enemmän. Olen oppinut myös hyviä käytöstapoja ja yleistä lainkuuliaisuutta.”
Sahalla työskentelevä Seppo Hämäläinen, 60, Mikkeli

”Kaiken oleellisen. Olen oppinut olemaan kohtelias ja tasa-arvoinen. Olen saanut kaiken tarvittavan rakkauden. Äiti on räväkkä, huumorintajuinen ja ottaa toiset huomioon.” Teatterityöläinen Jani Rapo, 33, Helsinki

”Että elämässä voi tapahtua kaikenlaista. Äiti oli yksinhuoltaja. Opin varautumaan asioihin: säästämään, elämään sen mukaan mitä tienaan ja olemaan varovainen lainojen ottamisessa. Olen raha-asioissa ehkä liiankin varovainen.” It-tukihenkilö Marko Leinonen, 38, Oulu

”Ettei kannata valehdella. Pienenä valehtelin ihan kaikesta. Mutsi sai kiinni, muut eivät. Tosin kerran jäin poliisille kiinni väärien papereiden käytöstä. Sen äiti sai tietää vasta, kun jouduin käräjille. Hän oli todella vihainen. Siellä me istuimme vierekkäin oikeudessa.” Näyttelijä Miro Lopperi, 22, Helsinki

”Perusasioita elämästä: toisten kunnioittamista ja jonkin verran tanssitaitoa. Olen saanut hyvät peruseväät.”  Trukinkuljettaja Jussi Nieminen, 39, Mänttä

”Että pitää rauhoittua. Jos me siskoni Martan kanssa keksitään juttuja ja nauretaan ruokapöydässä, äiti sanoo: rauhoitu.” Koululainen Einar Rantala, 8, Helsinki

Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto

Happosateet, kuukautiset, Pelle Hermanni... Vuoden alussa muistelimme asioita, jotka valvottivat 1980-luvun lapsia. Nyt kysyimme lukijoilta lapsuuden karmivimpia pelkoja. KK:n lukijat pelkäsivät esimerkiksi näitä!

1. Elvistä.

Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto
Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto

”Pelkäsin pienenä Elvistä. Silloin puhuttiin paljon, että Elvis onkin elossa ja nähty missä vaan. Pelkäsin, että hän tulee meille.”

2. Lottokonetta.

Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto
Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto

”Kun arvontamusiikki alkoi, juoksin keittiöön piiloon.”

3. Poliisia.

Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto
Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto

”Olin varma, että poliisi ampuu, jos näkee lapsen itkevän kylällä.”

4. Oksennustautia.

Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

”Ukkonen, hämähäkit ja oksennustauti olivat pelkojani. Ihan samat pelot minulla on edelleen.”

5. Tappajahaita.

Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto
Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto

”Kukapa ei olisi tullut uimasta kiljuen, että siellä oli tappajahai!”

6. Hessu Hopoa.

Kuva: Sanoma arkisto
Kuva: Sanoma arkisto

”Pelkäsin Hessu Hopoa, jonka luulin asuvan ullakolla.”

7. Pihapiirin fasaaneja.

Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto
Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto

”Niitä asusti meidän kuusiaidassa. Nimikin kuulosti kauhistuttavalta.”

8. Salaisia kansioita.

Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Kuva: Handout / Sanoma arkisto

”X-filesin ansiosta olin varma, että ufot tulevat hakemaan minut. Niin, ja olihan siinä se maksansyöjäihminenkin (Eugene Victor Tooms), joka pystyi kulkemaan ilmastointiputkissa ja viemäreissä. Arvatkaa vaan, pelottivatko esimerkiksi vessakäynnit!”

8. Nukkumatin unihiekkaa.

Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto
Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto

”Nukkumatti heitti sen Pikku Kakkosessa niin aikaisin, ettei siihen aikaan voinut kuvitellakaan ottavansa sitä vastaan. Oli laitettava kädet silmille, ettei hiekka tavoittanut silmiä.”

Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.
Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.

Elämme harhassa: kutsumme mansikkaa marjaksi, maapähkinää pähkinäksi ja valkosuklaata suklaaksi. Eivät ne ole! Lue tästä asioiden todellisesta luonteesta.

1. Jukkapalmu ei oikeasti ole palmu.

Mitä! No ei ole, koska se ei kuulu palmukasvien vaan yucca-kasvien sukuun. Sikäli loogisemmalta tuntuisi, että sen nimenkin pitäisi olla palmujukka. Toiselta kutsumanimeltään se onkin kiiltojukka, jossa ”jukkaisuus” tulee selvemmin esiin kuin jukkapalmussa. Sekavaa!

2. Tervapääsky ei ole pääsky.

Tervapääsky on kiitäjä. Se kyllä näyttää pääskyltä ja on nimeltäänkin pääsky, joten erehtymisen vaara on ilmeinen. Tervapääsky on muuten Suomessa ainoana vakituisena lajina esiintyvä kiitäjälintu eli kirskulintu. Muita kiitäjiä ovat esimerkiksi kolibrit.

3. Valkosuklaa ei ole suklaata.

Suklaaseen tarvitaan kaakaomassaa, jota valkosuklaassa ei ole. Valkosuklaa on ihana sokerinen maitoherkku.

4. Mansikka ei ole marja.

Arkikielessä mansikka on marja, mutta jos kasvitieteilijältä kysytään, kyseessä on pohjushedelmä. Punainen osa on hedelmöittymisen jälkeen paisunut pohjushedelmä.

5. Piirretty tsekkiläinen animaatiohahmo ei ole myyrä.

Se on kontiainen ja on ollut sitä myös alkuperäiseltä tsekkiläiseltä nimeltään. Kyseessä lienee kääntäjän virhe: kontiaista kun kutsuttiin ennen myös maamyyräksi. Myyrät ja kontiaiset eivät kuitenkaan ole läheistä sukua, sillä myyrä on jyrsijä, kontiainen taas hyönteissyöjä. Piirretyn Myyrä taas syö myös vesimelonia.

6. Maapähkinä ei oikeasti ole pähkinä.

Ei ole, koska se kuuluu hernekasveihin. Nimi ilmenee englannin kielessä paljon paremmin: Peanut sisältää molemmat sanat, pavun ja pähkinän. Samaan tapaan kuin muutkin hernekasvit, maapähkinä kasvattaa palkoja.

7. Herne ei ole vihannes.

Herne on hedelmä. Palon sisällä olevat herneet ovat sen siemeniä.

8. Lauri Tähkä ei ole Lauri Tähkä.

Lauri Tähkä on Jarkko Suo.