Kuolinsiivouksen kannattajat haluavat eroon kaikesta turhasta. ”Kenellekään ei ole hyötyä 10 vuotta sitten kaatopaikalle joutuneen laitteen käyttöohjeesta tai takuukirjasta”, eräs KK:n kyselyn vastaajista kirjoittaa.
Kuolinsiivouksen kannattajat haluavat eroon kaikesta turhasta. ”Kenellekään ei ole hyötyä 10 vuotta sitten kaatopaikalle joutuneen laitteen käyttöohjeesta tai takuukirjasta”, eräs KK:n kyselyn vastaajista kirjoittaa.

Jopa 95 prosenttia KK:n lukijoista on sitä mieltä, että tavaroita ei pidä jättää perillisten vaivoiksi. Kuolinsiivous on syksyn puhutuin raivausilmiö. Mikä komeroiden koluamisessa vetoaa?

”Onko kuolinsiivous hyvä teko läheisille vai itse asiassa vainajan viimeinen yritys hallita jälkikuvaa itsestään? Eikö kunnon ihminen saa olla kenellekään vaivaksi?” kysyi eläkkeellä oleva toimittaja Marja Kuparinen lokakuussa Kirkko ja kaupunki -lehden verkkosivuilla.

Kuparinen sairastaa parantavan leikkaushoidon ulottumattomiin levinnyttä vatsasyöpää. Hän ei halua tuhlata päiviään komeroiden siivoamiseen.

Moni haluaa. Kuolinsiivous on syksyn puhutuin järjestelytrendi, jonka idea on miettiä hyvissä ajoin, mitä haluaa jättää jälkeensä. Ajatus on kantaa vastuu omaisuudestaan eikä jättää kaikkea omaisten raivattavaksi.

Trendin keksijä on ruotsalainen kuvataiteilija Margareta Magnusson, 82. Hän kirjoitti kuolinsiivouksesta kirjan, jonka oikeudet myytiin 20 maahan ennen kuin teos oli edes ilmestynyt. Tammikuussa kirja julkaistaan myös suomeksi nimellä Mitä jälkeen jää – Taito tehdä kuolinsiivous (Tammi).

Kysyimme hiljattain Kodin Kuvalehden lukijoilta, millaisia ajatuksia kuolinsiivous heissä herättää.

Suurin osa kannatti sitä innokkaasti: 53,5 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että jokaisen pitäisi ehdottomasti käydä omaisuutensa läpi ennen kuolemaansa. 41 prosenttia ajatteli, että siivous on hyvä tehdä, jos siihen suinkin pystyy.

Vain 5,5 prosenttia vastaajista sanoi, että siivouksen voi jättää läheisille.

Raivaus säästää omaisia

”Mummoni kuoleman jälkeen jouduin tyhjentämään hänen asuntonsa. Siellä oli todella paljon tavaraa, jonka jouduin heittämään pois. Mummoni oli kerännyt kaikenlaista turhaakin, mitä ei todellakaan tarvinnut. Kaiken sen surun keskellä se oli todella raskasta ja aikaa vievää hommaa. En haluaisi, että minun kuolemani jälkeen läheiseni joutuisivat samanlaiseen urakkaan, koska minullekin on kertynyt elämäni aikana ihan liikaa tavaroita”, eräs kyselyn vastaajista kirjoittaa.

Suurin osa kuolinsiivouksen kannattajista on joutunut itse raivaamaan kuolleen läheisen omaisuutta. He haluavat säästää omaisensa samalta vaivalta.

”Mielestäni on järkyttävä ajatus jättää kaikki omaisten hoidettavaksi surun keskellä.”

Yksi KK:n kyselyn vastaajista hävittäisi kaiken, mitä ei halua perillistensä näkevän. ”Sairauskertomukset, koulutodistukset, rakkauskirjeet.”
Yksi KK:n kyselyn vastaajista hävittäisi kaiken, mitä ei halua perillistensä näkevän. ”Sairauskertomukset, koulutodistukset, rakkauskirjeet.”

Osa vastaajista ajattelee käytännön järjestelyjä: kun siivouksen on tehnyt, tärkeät paperit ja hautajaisjärjestelytoiveet löytyvät helposti.

Eräs 27-vuotias vastaaja on tehnyt hoitotestamentinkin valmiiksi.

”Haluan jättää mahdollisimman vähän jälkeeni. Isovanhempani jakavat jo nyt omaisuuttaan, jotta heidän poismenonsa jälkeen ei kenenkään tarvitse tapella ja jossitella”, hän kertoo.

”Koskaan ei tiedä, milloin oma aika koittaa, ja näen tällaisten asioiden järjestämisen pelkästään positiivisena asiana. Kuolema on kuitenkin osa elämää. Mielestäni on järkyttävä ajatus jättää kaikki omaisten hoidettavaksi surun keskellä. Mihin sitä kaikkea tavaraa kukaan edes tarvitsee?”

Se parempi minä

Vai onko kyse sittenkin  itsestä? Halusta pitää langat omissa käsissään?

Ehkä pelkäämme sotkuista kellarikomeroa, siivotonta vinttiä, salaisuuksia, jotka saattavat kuoleman jälkeen paljastua. Kun laittaa kaapit ajoissa ojennukseen, saa itse päättää, mitä muut myöhemmin näkevät.

”Paljon on jo lähtenyt, mutta puoliso ei lämpene ajatukselle, että lapset aikanaan kiittävät, kun ei tarvitse kaatopaikkajätettä periä ja siivota”, eräs vastaajista kertoo.

”Tätini jäämistön siivous avasi omat silmäni sille, mitä kannattaa jättää ja mitä ei. Sitä ei usko, mitä kaikkea tarkka, säästäväinen ihminen voi tallettaa. Rikkinäiset ja vanhat vaatteet pitäisi ymmärtää laittaa aikanaan pois. Samoin ruoka-aineet.”

”Sitä ei usko, mitä tarkka, säästäväinen ihminen voi tallettaa ennen kuin itse sen näkee ja joutuu hävittämään.”

Suuri osa vastaajista säästäisi muistot ja luopuisi turhasta. Ajatus on sama kuin Konmari-aatteessa: jäljelle jäävät tavarat ovat itsellä hyvästä syystä – ilosta tai aidosta tarpeesta.

”Muistot ja kuvat lämmittävät paljon enemmän kuin vuosia säästetty voirasia”, eräs vastaajista sanoo.

Osa kyselyn vastaajista on jo aloittanut raivauksen. ”Vinttikomerossa ei ole yhtään minun tavaraani. Vielä kun saisi kaiken säästävän miehen tekemään samoin”, yksi vastaajista sanoo.
Osa kyselyn vastaajista on jo aloittanut raivauksen. ”Vinttikomerossa ei ole yhtään minun tavaraani. Vielä kun saisi kaiken säästävän miehen tekemään samoin”, yksi vastaajista sanoo.

Turhaa tunnollisuutta

”Kenenkään ei tarvitse siivota perillisten elämän helpottamiseksi! Koko ajatus on mielestäni jotenkin kieroutunut, ja median lanseeraama sana kuolinsiivous vastenmielinen. Sen sijaan jokaisen on toki hyvä raivata kotiaan ja lahjoittaa, myydä tai heittää pois turhia tavaroita, mutta nimenomaan oman elämän helpottamiseksi”, eräs kyselyn vastaajista kirjoittaa.

”Omat tavarani ovat minua varten. Haluan nauttia niistä. Raivaaminen on jäljelle jäävien homma”, toteaa toinen.

He kuuluvat vähemmistöön. Vain reilut viisi prosenttia kyselyn vastaajista sanoi, että raivauksen voi jättää läheisten hoidettavaksi.

Kertooko tulos tunnollisuudesta, joka on syvällä suomalaisuudessa? Kun on marittanut komerot, lajitellut paperit ja leiponut hautajaispullat valmiiksi pakkaseen, ei varmasti ole kellekään vaivaksi.

”Elämä on liian lyhyt hukattavaksi turhanpäiväiseen tavaroiden karsimiseen. Nautitaan kaikesta ihanasta ympärillämme, niin kauan kuin pystytään. Olisi kauheaa, jos äitini hävittäisi tiettyjä lapsuusmuistojani ennen kuin hänestä aika jättää”, eräs vastaajista sanoo.

”Olisi kauheaa, jos äitini hävittäisi lapsuusmuistojani ennen kuin hänestä aika jättää.”

Muutkin puolustavat tavaroiden tunnearvoa. Jos kaiken hävittää, läheisille ei jää konkreettista muisteltavaa. Etukäteen on vaikea tietää, kaipaavatko läheiset juuri sitä, minkä on itse heittänyt pois.

”Mummon tavaroita läpi käydessä tuli vastaan yllätyksiä mummusta ja myös itsestäni. Mummu oli säästänyt kirjeitä, joita olin kirjoittanut koko ikäni, noin 40 vuotta. Niitä oli jännä lukea. Itku tuli vasta silloin”, yksi vastaaja kertoo.

Parhaimmillaan tavarat voivat auttaa surun käsittelyssä.

”Tavaroissa on paljon muistoja. Kun raivasin mummoni jäämistöä, surin häntä samalla esineiden kautta. Ne toivat hyviä muistoja mieleen ja auttoivat surutyössä.”

Mikään ei ole suomalaiselle yhtä vaikeaa kuin luonteva halaus. Tässä yhdeksän tapaa, joilla se voi mennä pieleen. 

1. HALAAT, vaikka toinen on aikeissa vain kätellä. Halauksesta tulee lyhyt mutta kiusallinen. Pelkäät vaikuttaneesi yli-innokkaalta.

2. KÄTTELET, vaikka toinen on aikeissa halata. Yrität liu'uttaa kättelyvalmiudessa sojottavan kätesi halausasentoon, mutta tiedät, että ehdit jo paljastua. Pelkäät vaikuttavasi kylmältä.

3. KOSKA ET ole varma, aikooko toinen halata vai kätellä, sohit käsilläsi varmuuden vuoksi joka suuntaan. Osut toista vahingossa mahaan, takapuoleen tai rintoihin.  

4. ET TIEDÄ, aikooko toinen halata sinua vasemmalta vai oikealta puolelta. Arvaat väärin ja pam – kolautatte päänne yhteen.

5. ET TIEDÄ, aikooko toinen halata sinua vasemmalta vai oikealta puolelta. Arvaat väärin ja pam – kolautatte nenänne yhteen.

6. HALUAT VAIKUTTAA todella lämpimältä ihmiseltä, joten halaat muutaman sekunnin liian pitkään. Sitten tunnet itsesi ahdistelijaksi.

7. HALAAT LIIAN lyhyesti. Pelkäät vaikuttavasi kylmältä.

8. HERMOSTUKSISSASI läiskit toista liian lujaa selkään. Läiskimällä yrität korostaa, että ihan kaveripohjalla tässä vaan halitaan.   

9. AJAUDUT halaukseen puolitutun ihmisen kanssa, joka oikeasti nauttii lähikontaktista. Hän hellittää tiukkaa halausotettaan vain sen verran, että saa sinuun katsekontaktin, ja alkaa höpöttää kuulumisiaan niin vaivaannuttavan lähellä naamaasi, että nenänne hipovat toisiaan. Pidätät hengitystäsi ja päätät, ettet koskaan enää halaa.

Ylioppilaskirjoitukset ovat käynnissä, ja abit ovat monipuolisemmin kirjaviisaita kuin ehkä koskaan muulloin elämässään. Vuosien saatossa iso osa opeista unohtuu, mutta jotkin koulussa opitut asiat jäävät lähtemättömästi mieleen – oli niistä hyötyä tai ei.

Keski-ikäiset muistelivat, minkä kouluvuosina oppimansa asian he muistavat yhä kirkkaimmin, syystä tai toisesta.

Sota ja rauha

”Muistan kouluvuosista kaksi lukua: 1323 ja 1.9.1939. Toinen maailmansota alkoi 1.9.1939, ja Pähkinäsaaren rauha solmittiin vuonna 1323. En muista yhtään, miksi se solmittiin tai kuka sen solmi.”

”Pähkinäsaaren rauha 1323. Yhtään en muista, miksi se solmittiin tai kuka sen solmi.”

Kielillä puhuminen

”Latinaksi pallo on 'pila'. Yläasteella koetta tehdessäni en muistanut vastausta, ja näin sen vahingossa vieruskaverin koepaperista. Kamppailin koko tunnin omantuntoni kanssa ja päädyin siihen, että olen rehellinen enkä kirjoita vastausta paperiini. Sanan muistan kuitenkin ikuisesti.”

”KONSUKIEPRE, muistan vaikka unissani. Se muistisääntö auttaa aina, jos mietin ruotsin sivulauseen sanajärjestystä. Jag har studerat svenska många år, men jag inte har talat svenska eli konjuktio, subjekti, kieltosana, predikaatti.”

”Sain pitkästä venäjästä laudaturin ja stipendin. Nykyään osaan venäjäksi enää laulaa Minä soitan harmonikkaa ja Oi, kuusipuu.”

”Muistan, että venäjän verbit taipuvat joko ket-jut tai vit-jat ja erilaisten S-kirjainten nimiä olivat muun muassa kaalikeitto ja hämähäkki. 10 vuoden opiskelun jäljiltä muistin ylppäreissä tietysti nämä sekä kaiken maailman monikon datiivin ja instrumentaalin taivutukset. Sain venäjästä laudaturin ja stipendin mutta en ole varma, olisinko saanut silloinkaan venäjäksi tilattua olutta baarissa. Nykyään osaan venäjäksi enää laulaa Minä soitan harmonikkaa ja Oi, kuusipuu.”

”Muistan parhaiten sanat, joita en kokeessa muistanut. Enkun koe meni muuten hyvin, mutta kirjoitin sanan 'aviomies' ihan väärin muotoon 'hospent' enkä 'husband' niin kuin olisi pitänyt. Kyllä hävetti.”

”Muistan tarkalleen tämän elämänohjeen: Älkää koskaan väittäkö minulle, että teillä ei ole aikaa johonkin. On teillä.”

”Ranskanopettajamme oli hyvä mutta vaativa. Ranska on käyttämättömänä unohtunut melkein kokonaan, mutta muistan tarkalleen tämän elämänohjeen: 'Älkää koskaan väittäkö minulle, että teillä ei ole aikaa johonkin. On teillä.' Tuli muistoja mieleen, kun näin Putous-ohjelmassa Ansa Kynttilän.”

”Ranskasta jäi mieleen ensimmäinen säkeistö laulusta, jota ymmärtäväinen opettajamme antoi meidän kuunnella aina, kun väsytti eikä olisi jaksanut opiskella mitään (usein, siksi se jäikin mieleen). Se alkaa: Toutes les garcons et les filles de mon age se promenent dans le rue deux par deux. Todennäköisesti sitä ei kirjoiteta noin, mutta osaisin kyllä lausua sen.”

Maantietoa rimpsuina

”Opettaja opetti, että kourallinen kauroja loiskahti lumeen. Siitä muistaa väli-ilmansuunnat: koillinen, kaakko, lounas, luode.”

”Jos osallistuisin tietovisoihin, osaisin planeettojen järjestyksen.”

”Muistan litanioita, kuten an auf hinter in neben über vor schwissen saksan tunneilta sekä Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto maantiedon tunneilta. Saksan pronomineja en ole liiemmin hyödyntänyt, mutta osaan aina vastata kysymyksiin planeetoista ja siitä, mikä on lähinnä mitäkin planeettaa tai aurinkoa. Olisi hyvä tieto, jos osallistuisin tietovisoihin.”

”Jostain syystä mieleen iskostui alaluokilta rimpsu: Ob, Jenisei, Lena. En tosiaan tiedä, miksi muistan Venäjän jokien nimet ylivoimaisesti parhaiten maantiedon tunneilta. Ei ole ollut hirveästi käyttöä myöhemmässä elämässä, mutta ehkäpä pääsen vielä loistamaan Trivial Pursuitissa.”

Äidinkieli, äidinkielen ja muut taivutukset

”Meille opetettiin äidinkielen sijamuodot perheenä. Vähän asenteellinen sisältö mutta hyvä metodi, koska ne jäivät näin mieleen:

Nominatiivi on isä, perusäijä. Koira, kissa.

Genetiivi on äiti, ja äiti tietää perheessä aina, kenen mikäkin on. Koiran, kissan.

Essi Essiivi on perheen esiintyjä ja haluaa aina olla jonakin: koirana, kissana.

Paavo Partitiivi haluaa aina jotakin: koiraa, kissaa.

Transu Translatiivi taas haluaa aina tulla joksikin muuksi: koiraksi, kissaksi.”

”Aina kun minun pitää miettiä, missä kohdassa jokin kirjain on aakkosjärjestyksessä, joudun laulamaan päässäni ala-asteella opitun aakkoslaulun: aa bee cee dee ee äf gee… En pysty muistamaan aakkosia ilman sitä ärsyttävää melodiaa.”

”Vuosikymmeniin en ole komitatiivia tarvinnut, mutta kyllä sillä voi ehkä joskus päteä, kun istuu iltaa YSTÄVINEEN.”

”Meille opetettiin sijamuodot tällä litanialla: genen essinä partia translaksi inessä elasta illaan adella ablalta allalle abetta komineen instruin.

Genen on genetiivi, translaksi translatiivi, adella adessiivi ja niin edelleen. Luettelo on siitä nerokas, että se kertoo paitsi taivutusmuodon nimen myös sen, miten se taipuu. Vuosikymmeniin en ole komitatiivia tarvinnut, mutta kyllä sillä voi ehkä joskus päteä, kun istuu iltaa YSTÄVINEEN.”

Pitkää matematiikkaa (hyvin lyhyesti)

”Sen muistan, että on olemassa jokin, jota hypotenuusaksi kutsutaan.”

”Kirjoitin laajasta matikasta ällän enkä muista ainuttakaan matemaattista kaavaa. En yhtäkään.”

”A toiseen + B toiseen = C toiseen. Liittyi kolmioihin jotenkin.”

Mitä koulussa opetettua sinä et unohda ikinä? Kerro alla kommenttikentässä meille muillekin muistin virkistykseksi!

Ulla - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt2.1.2017

Koulusta jäi muistiin outoa knoppitietoa – mutta onko hypotenuusasta ollut mitään hyötyä?

Hei Vierailija, kiitos oikaisustasi! Tämä keski-ikäinenkin täällä toimituksessa muistaa konsukiepre-säännön, mutta tuota en olisi virheeksi tunnistanut. Itse muistelen Min lilla flicka -sääntöä, joka auttaa muistamaan, miten sanat taipuvat omistusmuodon jälkeen. Toivottavasti tuo meni oikein! Yst, Ulla Kodin Kuvalehden toimituksesta
Lue kommentti