Mari Säisä on 31-vuotias jatko-opiskelija, joka asuu Turussa ja kirjoittaa väitöskirjaa opiskelijayhteisöistä. Arki kuluu usein kirja kourassa ja bujoillessa. ”Tavallinen kalenteri on vain luuranko. Bujo on lihakset sen ympärillä.”
Mari Säisä on 31-vuotias jatko-opiskelija, joka asuu Turussa ja kirjoittaa väitöskirjaa opiskelijayhteisöistä. Arki kuluu usein kirja kourassa ja bujoillessa. ”Tavallinen kalenteri on vain luuranko. Bujo on lihakset sen ympärillä.”

Kun mieleen juolahtaa kiinnostava ajatus, Mari Säisä kirjoittaa sen bullet journaliinsa. Se selkeyttää elämää ja opettaa itsestä.

Mikä ihme on bullet journal?

"Minulle bujo on ajanhallintaväline, käytännössä vihko, johon merkitsen tehtävälistat ja menot kavereiden tapaamisista lääkärikäynteihin. Millään muulla kalenterilla tai sovelluksella en ole saanut asioitani pysymään näin hyvin kasassa. Nimen bullet journal keksi newyorkilainen suunnittelija Ryder Carroll, joka etsi itselleen hyvää tapaa hallita aikaa ja ideoita."

Miten bujoillaan?

"Piirrän vihkoon kalenterimaisen viikkonäkymän ja lisäksi sivut kullekin kuukaudelle ja koko seuraavalle puolelle vuodelle. Niihin listaan tavoitteita. Tälle keväälle merkitsin opiskelutavoitteiden lisäksi sen, että muistaisin juhlia pääsiäistä. Myös ilot kuuluvat bujoon."

”Myös ilot kuuluvat bujoon.”

Miksi hurahdit bullet journaliin?

"Se on lohdullinen työkalu. Hoidettavien asioiden väliin voi pyhittää kokonaisen sivun vaikka ajatusten listaamiseen. Kirjoitan ylös omilta kuulostavat mietelauseet ja koristelen sivut kauniiksi. Ei haittaa, vaikka asiat eivät etenisi loogisesti. Jokainen sivu merkitään alun sisällysluetteloon, josta ne löytää helposti myöhemminkin."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onko tämä siis päiväkirja?

"Sitäkin. Yritän bullet journalissa avata tunteeni rehellisesti. Kirjoitan iltaisin yhden lauseen siitä, miten päivä on mennyt ja teen onnellisuusmittareita. Merkkaan ylös alkoholin ja kofeiinin kulutuksen, mielialan sekä unen määrän. Siten saan seurattua, onko vaikkapa huonosti nukutuilla öillä vaikutusta mielialaani. Bujon avulla olen huomannut, että pitkien työrupeamien jälkeen tarvitsen useamman päivän levon. Tämä on siis myös itsetutkiskelua."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Merkkaan ylös alkoholin ja kofeiinin kulutuksen, mielialan sekä unen määrän.”

Mikä bujoilussa koukuttaa?

"Aikaisemmin oloni tuntui ajelehtivalta ja epämääräiseltä, sillä en saanut asioita valmiiksi. Bujo auttaa saamaan päivään selkeän rakenteen. Jos seuraava päivä vaikuttaa kiireiseltä, teen sille oman sivun jo edellisenä iltana. Saan jaettua pienemmiksi kokonaisuuksiksi jopa suuren väitöskirjaprojektini. Tehtyjen asioiden ruksiminen tyydyttää. Tuntuu ihanalta nähdä, mitä on saanut aikaiseksi."

Kun toiveet on kirjattu ylös, ne ovat askeleen lähempänä toteutumista.
Kun toiveet on kirjattu ylös, ne ovat askeleen lähempänä toteutumista.

Miksi et tyydy tavalliseen kalenteriin?

"Haluaisin olla armollisempi ja kärsivällisempi itseäni kohtaan. Bujo on auttanut siinä. Kun teen kalenteriruudukoita ja kirjaan ylös ajatuksia, tulee helposti virheitä. Joskus laitoin bujostani pieleen menneen sivun klemmarilla kiinni toiseen, jotta minun ei tarvinnut enää nähdä sitä. Nyt siedän omia virheitäni jo paremmin. Kenenkään elämä ei ole täydellistä eikä bujonkaan tarvitse olla."

Mari Säisä pitää myös Bibliofiilin päiväunia -nimistä kirjablogia.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 10/2017.

Näin pääset bujoilun alkuun

1. Valitse sopiva vihko

Ensimmäinen askel on ostaa vihko, jonka sivuilla on vähintään 31 riviä. Näin kuukauden päivät mahtuvat yhdelle sivulle allekkain.

Ensimmäisen vihkon ei tarvitse olla kallis ja hieno. Sillä voit rauhassa totutella bullet journalin logiikkaan. Jos bujoilu alkaa tuntua omalta, vihkoihin voi satsata myöhemmin. Bujoilusta innostuneiden suosikkivihko on tällä hetkellä Leuchtturm1917.

2. Numeroi sivut

Merkkaa ensimmäisenä sivunumerot vihkon jokaiselle sivulle.

Sen jälkeen voit tehdä ensimmäiselle aukeamalle sisällysluettelon, joka toimii bujon kokoajana. Sivuja on helppo lisätä tähän luetteloon, kun vihkon jokainen sivu on valmiiksi numeroitu.

3. Pohdi tulevaisuuttasi

Bujon varsinainen sisältö kannattaa aloittaa tekemällä tulevaisuuskatsaus seuraavalla puolelle vuodelle.

Aukeama jaetaan kuuteen osuuteen, jotka nimetään kuukausien mukaan. Aukeamalle kirjoitetaan tärkeät päivät ja erilaisia tavoitteita tuleville kuukausille.

Tavoitteita voivat olla vaikkapa ”aloita saksan kielen opiskelu” tai ”juhli juhannusta”. Muista, että bujoon kuuluvat myös iloiset asiat!

4. Merkkaa menot

Kun olet päässyt vauhtiin, voit piirtää bujoon esimerkiksi kalenterimaisia kuukausiaukeamia tai listata sivulle päivän hoidettavia asioita.

Bujossa eri asioita merkitään erilaisin symbolein. Kun lauseen merkitsee pisteellä, se tarkoittaa hoidettavaa asiaa. Ympyrällä merkitään tapahtumat, kuten tuttavien häät tai kahvihetki kaverin kanssa.

Bujo on myös huojentava työkalu. Nuolisymbolilla asioita voi nimittäin siirtää eteenpäin. Jos siis jonkin kuukauden tehtävälistalta on jäänyt hommia tekemättä, siirrä ne nuolisymbolilla tulevaisuuden tehtävälistoille.

Voit keksiä merkkejä myös itse. Esimerkiksi kysymysmerkillä voi merkitä asioita, joista täytyy ottaa selvää tai sydämellä asioita, jotka inspiroivat.

Bujosta voi tehdä juuri sellaisen kuin itse haluaa.

5. Inspiroidu koristeluista

Bujoon voi halutessaan merkitä ainoastaan tärkeimmät tapahtumat ja menot. Sinne voi kuitenkin kirjoittaa myös ajatuksiaan tai seurata mielialojaan erilaisten mood trackereiden, mielialamittareiden, avulla.

Sivuja kannattaa elävöittää koristeluilla. Inspiraatiota voi kerätä muiden bujoilijoiden kokemuksista.

Esimerkiksi Pinterestistä, Instagramista ja Facebookin Bullet journal Suomi -ryhmästä saa hyviä vinkkejä koristelutarvikkeista tai bullet journalin sisällöistä. Testaa tunnistetta #bulletjournal

Sisältö jatkuu mainoksen alla