Meissä on voimaa! Korsolaiset nuoret rohkaisevat ikätovereitaan puhumaan liiallisesta alkoholinkäytöstä kotona.
Meissä on voimaa! Korsolaiset nuoret rohkaisevat ikätovereitaan puhumaan liiallisesta alkoholinkäytöstä kotona.

Jos vanhemmat juovat, se ei ole asia, josta pitäisi olla hiljaa, sanovat aiheesta videon tehneet vantaalaisnuoret. Gutsy Go -liikkeen kautta yläkouluikäiset saavat mahdollisuuden auttaa ja vaikuttaa.

Vanhempien liiallista alkoholinkäyttöä ei tarvitse hävetä. Etkä ole asian kanssa yksin, muistuttaa joukko korsolaisnuoria Gutsy Go -liikkeen videoprojektissa. Videon näet tästä linkistä.

Videota varten nuoret haastattelivat ikätovereitaan nimettömänä ja keräsivät tarinoita. Niitä riittää: 

”Jos joku oli meillä yötä oli kauheeta, kun oma isä tuli aina kännissä kotiin.” – Tyttö, 14 v.

”Sisarusta monesti jouduin hoitamaan ja tekemään kaikki kotihommat koulun ohella. Koulussa sen takia arvosanat laski. En puhunut siitä tilanteesta kenellekään.” –Tyttö, 14 v.

Joka viides lapsi kärsii vanhempiensa juomisesta.

Kahdeksasluokkalaiset valitsivat teeman videoonsa itse. Joka viides lapsi kärsii vanhempiensa juomisesta, eikä asiasta puhuta tarpeeksi.

”Videon ideana on tukea niitä lapsia ja nuoria, joiden elämää alkoholinkäyttö kotona haittaa”, sanoo sanoo Gutsy Go -liikkeen tuottaja Ilona Malinen.

”Nuoret halusivat muistuttaa, että vanhemman juominen ei koskaan ole nuoren häpeä.”

Jokainen voi vaikuttaa

Rohkeiden rauhantekojen Gutsy Go sai alkunsa pari vuotta sitten. Pedagogiaa ja mediaa uudella tavalla yhdistävä menetelmä antaa nuorille välittömän kokemuksen siitä, että he voivat yhdessä vaikuttaa yhteisöönsä.

Gutsy Go -viikkojen aikana yläkoululaiset ideoivat ja toteuttavat projekteja, jotka auttavat muita ihmisiä. Nuorten tukena on media-ammattilaisten ja Gutsy Go -valmentajien tiimi.

Projekteissa on ollut mukana jo satoja nuoria Vantaalta, Forssasta, Sipoosta ja Kotkasta.

”Tulevina vuosina osallistujia on tuhansia”, Ilona Malinen uskoo.

Nuoret kuvaavat projektinsa ja ne editoidaan videoiksi, jotka jaetaan sosiaalisessa mediassa. Tarkoitus on kerätä nuorten luoma rohkeiden tekojen ”digitaalinen pankki”, josta kuka tahansa voi saada inspiraatiota ja tarttua toimeen samalla tavalla.

”Tehdään eikä vain suunnitella”

Nuorten kehittämiä ratkaisuja löytyy jo nyt kymmeniä vanhusten yksinäisyyttä helpottavista konsepteista ystävyyttä luovaan frendisandaali-ideaan ja yksinhuoltajien apupalveluun. Vanhempien alkoholinkäytön nuoret nostivat esille, jotta ikätoverit rohkaistuisivat puhumaan asiasta esimerkiksi tutulle aikuiselle tai koulun terveydenhoitajalle.

”Idea on se, että tehdään eikä vain suunnitella. Nuorilla on raikkaita näkökulmia ja he ottavat puheeksi asioita, joita vanhemmat eivät aina uskalla.”

”Kun nuoret saavat tehdä itse, innostus on käsinkosketeltavaa.”

Ilona Malinen näkee, että osallisuuden tunne on nuorille tärkeä.

”Kun nuoret saavat tehdä itse, innostus on käsinkosketeltavaa.”

Gutsy Go on Suomen suurimman ideakilpailun, Vuosisadan rakentajien, voittaja viime vuodelta. Se on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta.

”Meillä Suomessa osataan koulutus ja rauhantyö. Miksi ei yhdistetä näitä kahta ja kouluteta kaikista Suomen nuorista rauhantekijöitä.”

Vertaistukea ja tietoa tarjoavat mm. Varjomaailma sekä Lasinen lapsuus.