Laastaria haavoihin! Muista varsinkin mätäkuussa.
Laastaria haavoihin! Muista varsinkin mätäkuussa.

Heinäkuun lopulla alkaa vanhan kansanperinteen mukaan mätäkuu. Kaikki mätänee tavallista helpommin, niinkö?

Mätäkuu ei ole pelkkää puhetta, vaan se oli kauan merkitty jopa suomalaiseen almanakkaan. Mätäkuu alkoi 23.7. ja päättyi 23.8. Merkintä poistettiin almanakasta vasta 1990-luvulla.

Käytännössä oli huomattu, kuinka lämpimän ja kostean loppukesän aikana bakteerit lisääntyivät ja taudit levisivät tavallista nopeammin. Naarmut tulehtuvat ja ruokakin pilaantuu helteellä herkemmin.

Monissa maissa mätäkuuta kutsutaan koirakuuksi tai koiranpäiviksi. Tämän kumman nimityksen puolestaan selittää yötaivaalle nouseva Sirius-niminen tähti, joka vanhalta nimeltään oli Koira tai Orionin koira.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sairaalaan laskettiin tulevan enemmän tulehduspotilaita kuin muulloin.

Mätäkuun todellisuutta on myös tutkittu. Helsinkiläisessä Töölön sairaalassa tehtiin 2000-luvulla vertailututkimus, jossa todettiin, että mätäkuussa on todella perää: sairaalaan laskettiin tulevan mätäkuussa enemmän leikkaushoitoa tarvitsevia tulehduspotilaita kuin muulloin. Myös leikkauspotilailla todettiin olevan selvästi muita aikoja suurempi riski saada leikkaushaavaan tulehdus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mätäkuuhun liittyy myös vanha sanonta ”mätäkuun juttu”. Sillä taas tarkoitetaan juttua, joka saa tärkeämpien asioiden puutteessa huomiota, mutta jonka todenperäisyys on kyseenalaista. Nyt taas uutisten ääressä valppaana!

Sisältö jatkuu mainoksen alla