Renen oma helpotuskeino helteellä on hiekkaan kaivettu viileä kuoppa. Karkeakarvainen mäyräkoira viilentää mielellään vatsanalustaan myös kahlailemalla rantavedessä.
Renen oma helpotuskeino helteellä on hiekkaan kaivettu viileä kuoppa. Karkeakarvainen mäyräkoira viilentää mielellään vatsanalustaan myös kahlailemalla rantavedessä.

Helle on vaarallinen myös karvaisille ystävillemme. Eläimen oloa voi helpottaa kuitenkin monin tavoin.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että helteet ovat karvaisille eläimille tukalia, koska ne eivät kykene hikoilemaan. Kuumuus voi aiheuttaa niille jopa hengenvaarallisen lämpöhalvauksen.

Eläimen oloa voi kuitenkin virkistää monella helpolla tavalla.

1. Pidä huoli vedensaannista.

Ensiarvoisen tärkeää on tarjota kaikille ja etenkin ulkona pidettäville lemmikeille runsaasti raikasta vettä. Hanki sellainen vesikuppi, joka ei pääse kaatumaan. Ulkona tärkeää on myös varjoisa suoja, johon eläin pääsee viilentymään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mieti puuhat eläimen kunnon mukaisiksi.

Mitoita ulkoilu ja matkustelu lemmikillesi sopiviksi. Vanhat lemmikit, lyhytkuonoiset koira- ja kissarodut sekä eläimet, joilla on sydän- tai keuhkosairauksia, ovat alttiimpia uupumaan helteessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harkitse huolella, jaksaako koira ylipäätään harjoitella helteellä: esimerkiksi agility tai etsintätyö on hyvin rankkaa. Ajoita rasittavin liikunta aamuun ja iltaan.

3. Älä koskaan jätä eläintä kuumaan autoon.

Helteellä auton sisälämpötila nousee hengenvaarallisen kuumaksi hyvin lyhyessä ajassa, ja eläin voi saada lämpöhalvauksen. Lämpöhalvaus kehittyy nopeasti ja voi hoitamattomana johtaa lemmikin kuolemaan.

4. Pidä matkustaessa taukoja.

Lemmikin kanssa matkustavien on pidettävä säännöllisesti taukoja, jolloin eläimelle annetaan juotavaa. Tauot olisi hyvä pitää varjoisilla pysähdyspaikoilla ja vesistöjen äärellä. Automatkan voi ajoittaa iltaan ja aamuun, kun aurinko on matalimmillaan.

5. Varo sinilevää, kun uitat koiraa.

Kesähelteillä monet vievät koiran veteen vilvoittelemaan. Koiraa ei saa kuitenkaan koskaan päästää uimaan sinilevän saastuttamiin vesistöihin, sillä se voi saada myrkytyksen juodessaan sinileväpitoista vettä tai nuollessaan turkkiaan uimisen jälkeen. Sinilevä voi imeytyä myös ihon läpi koiran elimistöön.

6. Tarkkaile lemmikkiäsi.

Jos eläin on apaattinen, voi pahoin ja läähättää raskaasti ja jos sen hengitys ja sydämen syke nopeutuvat, vie se eläinlääkäriin tarkastettavaksi ja hoidettavaksi. Lämmön uuvuttama lemmikki tarvitsee ensiavuksi viilennystä: se siirretään viileään paikkaan ja sen turkkia jäähdytetään viileällä vedellä.

Vinkit ja lisätietoja: Helsingin Eläinsuojeluyhdistys, HESY ry

Sisältö jatkuu mainoksen alla