Ensin ruokasoodalla kahvikupit, pehmolelut, tiskirätit ja matot raikkaammiksi ja kirkkaammiksi, sitten ruokasoodaa piimäkakkuun. Miten olisi?
Ensin ruokasoodalla kahvikupit, pehmolelut, tiskirätit ja matot raikkaammiksi ja kirkkaammiksi, sitten ruokasoodaa piimäkakkuun. Miten olisi?

Ruokasooda on joka kodin turvallinen ja helposti käytettävä ihmeaine. Se raikastaa hikiset lenkkarit ja pehmolelut, kirkastaa kupit ja kattilat ja puhdistaa vaikka kätesi. Kokeile vaikka!

Jo muinaiset foinikialaiset tai ainakin isoäitimme tiesivät, että ruokasooda sopii paitsi piimäkakkuun myös matoille, hopeisiin ja kattiloihin. Harva kuitenkaan tietää, kuinka loistava ja monipuolinen kodin puhdistaja ruokasooda lopulta onkaan.

Ruokasoodalla on monta erittäin siistiä ominaisuutta. Se neutralisoi hajuja, ja lisäksi se emäksisenä aineena irrottaa rasvaa. Ruokasooda on myös myrkytöntä ja hyvin edullista. Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto kertoo, mihin kaikkeen ruokasoodaa voi kodinhoidossa käyttää.

1. Pehmoleluille

Pehmolelujen vesipesu on välillä hankalaa, koska ne voivat venyä ja vanua. Marttojen helppo ja toimiva ekovinkki on tämä:

Ruokasooda on hienojakoista ja lähtee imuroimalla hyvin pois, mutta jos joitakin hippusia jää, aine on turvallista.

Ripottele pehmoleluihin ruokasoodaa, voit vaikka vähän myös hieroa sitä leluun. Anna vaikuttaa puolisen tuntia, ja imuroi ruokasooda sitten pehmoleluista. Ruokasooda on hienojakoista ja lähtee imuroimalla hyvin pois, mutta jos joitakin hippusia jää, aine on turvallista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pehmolelut ovat taas paitsi rakkaita, myös raikkaita.

2. Hikisille lenkkareille ja tennareille

Onko teilläkin niitä kenkiä, joiden kotiin tuloon haistaa? Kun hikiset lenkkarit tai tennarit seuraavan kerran tulevat eteisen lattialle, anna kosteuden kuivua niistä. Sen jälkeen ripottele kenkien sisälle ja päälle ruokasoodaa ja anna vaikuttaa vaikka yön yli. Imuroi sitten ruokasooda pois.

”Ruokasoodan voima on sen hajuja neutralisoivassa vaikutuksessa.”

"Ennen kuin hankkii virallisia hajunsyöjäaineita, kokeilisin ilman muuta ruokasoodaa, jonka voima on sen hajuja neutralisoivassa vaikutuksessa. Ylipäätään kodinhoidossa kannattaa lähteä miedommasta ja ympäristöystävällisemmästä tavasta liikkeelle", Marttojen kotitalousneuvoja sanoo.

3. Ummehtuneille matoille

Vintiltä tai kellarikomerosta tuotu matto tuoksuu usein – no, vintille tai kellarikomerolle. Pikaraikastus ruokasoodalla on helppoa ja halpaa.

Ripottele matolle ruokasoodaa, anna vaikuttaa ainakin puoli tuntia tai vaikka huomiseen ja imuroi sitten pois.

4. Rasvatahroille matoissa, puseroissa, housuissa tai missä vain

Ruodasooda tehoaa rasvalikaan, koska ruokasooda on emäksinen aine.

Laita kuppiin pieni tilkka vettä ja sen sekaan ruokasoodaa niin, että niistä tulee tahna. Hiero tahnaa rasvatahran päälle.

Jos matossa, puserossa tai missä vain vaatteessa tai kankaassa on rasvatahra, laita kuppiin pieni tilkka vettä ja sen sekaan ruokasooda niin, että niistä tulee tahnaa. Hiero tahnaa rasvatahran päälle ja anna vaikuttaa hetki. Huuhtele tai imuroi sitten tahna pois tai laita vaate pesuun.

5. Tummentumille kupeissa, lautasissa ja muissa astioissa

Turha alistua, että tummentumille teemukin sisällä tai muissa astioissa ei voi mitään. Usein auttaa supernopea kikka: Kaada hiukan ruokasoodaa vedellä kostutettuun siivousliinaan ja hankaa sillä tummentumaa. Huuhtele lopuksi astia.

6. Pinttyneille kattiloille

Laske tummaksi pinttyneeseen kattilaan muutama desi vettä ja pari ruokalusikallista ruokasoodaa. Kuumenna sitten vesi kiehumispisteeseen ja sammuta lämpö.

Anna ruokasoodaveden olla kattilassa yön yli ja harjaa sitten kattila sillä vedellä.

Anna ruokasoodaveden olla kattilassa yön yli. Harjaa seuraavana päivänä kattila tiskiharjalla tai puhdistussienellä siinä seisoneella vedellä.

7. Haisevalle mikrolle

Myös mikroon voi tarttua pinttynyt, ei niin hyvä haju. Laita silloin mikroon astia, jossa on kupillinen vettä ja veden sessa kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa. Lämmitä astiaa hetki ja anna sen olla mikrossa sen jälkeen muutamia minuutteja.

8. Siivousliinoille (ja siinä sivussa lavuaarille)

Siivousliinojen raikastamiseksi kotitalousneuvoja suosittelee tapaa, jota itse käyttää paljon.

Vettä, ruokasoodaa ja siivousliinoja lavuaariin, ja sekä liinat että lavuaari puhdistuvat.

Laske siis lavuaarin pohjalle jonkin verran vettä ja kaada sekaan ruokasoodaa, vaikka pari ruokalusikallista. Laita siivousliinat likoamaan ruokasoodaveteen. Samalla raikastuvat liinat ja lavuaari.

9. Lattiakaivoihin

Jotta kylpyhuoneen lattiakaivo vetäisi, kannattaa lattiakaivoon kaataa välillä reilu puoli desiä ruokasoodaa ja kaksi desiä väkiviinaetikkaa. Anna niiden muhia kaivossa ja huuhtele sitten kaivo suihkulla.

10. Pesukoneisiin

Vaikka pyykinpesukone pesisi päivät pitkät, välillä myös itse kone kannattaa pestä. Raikastuksena toimii, että laittaa koneeseen ruokasoodaa puolet siitä määrästä, mitä pesuainetta laitetaan täyteen koneelliseen. Sen jälkeen pesukone tyhjänä päälle vaikkapa 60 asteen pesuohjelmalle.

11. Tummuneille hopeille

Jospa juhlan kunniaksi kattaisikin pöytään perintöhopeita! Mutta ups, miten tummuneita ne ovat.

Tavoite: Veitset kiiltämään niin, että syödessä häikäisee.

Laske siis hanasta tilkka lämmintä vettä astiaan ja kaada veteen ruokasoodaa hiukan niin, että vedestä tulee tahnamaista. Ota tahnaa puhtaaseen pesurättiin ja pyyhi sillä hopeita. Joko kiiltää?

12. Leikkuulaudoille

Kalan, sipulin ja valkosipulin hajua saa leikkuulaudoista pois, kun kaataa leikkuulaudalle vähän ruokasoodaa ja hankaa sitä tiskiharjalla, huuhtelee lopuksi.

13. Omille käsille

Kalan, sipulin ja valkosipulin haju tarttuu myös omiin käsiin. Kalamiesten perinteinen tapa on ollut puhdistaa hajuja käsistä sitruunalla, mutta vähemmän kirvelee, jos käsiin ripottelee ruokasoodaa, hankaa käsiä yhteen ja sitten huuhtelee.

Neuvot antoi kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista.

Vierailija

Ruokasoodalla saa muoviastioista hajut pois. Sekoittamalla vähän vettä ruokasoodaan tehdään tahna jolla pestään muovikipot. Ja jos on erehtynyt käyttämään karhunkieltä posliiniseen kippoon tai lavuaariin niin ruokasoodalla hankaamalla saa sen virheen (ainakin ensimmäisellä kerralla) korjattua. Minulla on aina ruokakellarissa ja jääkaapissa paketti ruokasoodaa pitämässä mahdolliset hajut kurissa.

Vierailija

Emäksinen sooda tappaa bakteereja ja hometta, joten kyllä se myös puhdistaa tekstiilejä samalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla