Ei Googlea, ei Wikipediaa. Vain äiti, lapsi ja mutu-tuntuma.

Äiti, mitä ne kunnallisvaalit siis tarkoittaa?

”No kuules, on niin kuin monenlaisia vaaleja. Välillä valitaan esimerkiks eduskunta säätämään lait. Ja sit… ööö… neljän vuoden välein valtuustot päättämään näistä lähiasioista, niin kuin sairaaloista ja kouluista ja teistä ja silleen.  

Jokaisella on yks ääni. Äänestetään eri puolueiden tyyppejä. Yritetään löytää niitä jotka suunnilleen aattelee asioista samoin kuin itse.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikä on puolue?

”No niin kuin samanmielisten ihmisten yhteenliittymä. Niitä on vassarit ja kepulaiset ja vihreet ja kokkarit ja demarit ja persut ja joitain pieniä lisäksi.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eikö voisi äänestää kaikkia?

”No ööö… ei kun pitää valita se itselle tärkein juttu. Kun on vaan se yksi ääni. Ja toisaalta sen ehdokkaan pitää olla hyvä tyyppi.”

Ehdokkaan?

”No nää puolueet haalii niitä tyyppejä joista voisi tulla niiden edustajia ja tekee niistä ehdokkaita. Niiden naamat pannaan tollaseen mainokseen ja ne saa numeron ja sit äänestäjä katsoo et jaahas, toi. Ne jotka saa eniten ääniä pääsee päättämään sinne valtuustoon.”

Onko pakko äänestää vaikka ei jaksaisi?

”Ei ole pakko mutta kannattaa. Siis kyl ehdottomasti kannattaa. Äidin mielestä ainakin. Kun on nää sairaalat ja koulut ja päivähoito. Ja toi vanhustenhoito, se on tosi tärkeetä kans.”

Miksi?

”No kun kaikki voi sairastua. Ja perheet tarvii päivähoitoa. Lapset tarvii kouluja ja aikuiset työpaikkoja. Siks äitikin aina äänestää. 

Muista säkin äänestää sit kun oot aikuinen, kun se on tärkeetä. Se on demokratiaa. Päätetään yhteisistä asioista, esimerkiks verovarojen käytöstä.”

Mitä se demokratia ja ne verot siis tarkoittaa?

”No kysypäs kuule vaikka välillä iskältä, kun äitiä just alkoi vähän väsyttää. Äiti ottaa nyt nokoset, käy niin voimille nää vaalit.”

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla