Jos luulit, että videobloggaaminen on teinien juttu, ajattele uudestaan. Nyt tulevat Heli Järvenpää ja muut aikuiset vloggaajat.

Videobloggaaminen mielletään nuorten harrastukseksi, mutta vlogimaailmaan on pikkuhiljaa alkanut ilmestyä myös aikuisia, jotka juttelevat mietteitään kameralle ja joita muut aikuiset katsovat. Yksi heistä on 41-vuotias viestintäpäällikkö Heli Järvenpää. Hän teki ensimmäiset YouTube-videonsa kolme vuotta sitten ja aloitti julkisen vloggaamisen viime vuoden helmikuussa. Helin videot käsittelevät hänen työtään.

”Kerron, millaista viestintäpäällikön työ on ja millaisiin kysymyksiin törmään ammatissani. Toivon, että videoista olisi hyötyä vaikkapa aloitteleville yrittäjille ja viestinnän ja markkinoinnin opiskelijoille, miksei myös kollegoille”, Heli sanoo.

”Aloitin, koska ajattelin, etten voi olla vakuuttava viestinnän ammattilainen, ellen tunne nykyaikaisia kanavia. Olen myös äiti, ja minusta on tärkeää, että osaan opastaa lapsiani somen käytössä.”

Heli jakaa videoillaan vinkkejä siitä, mistä sosiaalisessa mediassa ja tubettamisessa on oikeastaan kyse. Hänen kanavaltaan löytyy myös musiikkivideoita, sillä Heli harrastaa sanoittamista ja säveltämistä.

”En suunnittele videoita, vaan kuvaan, kun jokin asia mietityttää. Suurin osa videoistani on kuvattu muutamassa minuutissa kännykällä ja editoitu puolessa tunnissa.”

Suuritöisten videoiden tekoon kuluu tietysti enemmän aikaa. Sellainen on esimerkiksi Mun päivä, jolla Heli kertoo päivänsä kulusta.

Parasta vloggaamisessa on Helin mielestä palaute. Sitä tulee kaikenikäisiltä. Hänen vanhemmilla videoillaan on vain muutamia kymmeniä katsojia, mutta kun Heli teki ”This is Tubecon” - Tubecon aikuisen silmin -videon, jotain tapahtui.

”Se räjäytti potin. Olen saanut yhteydenottoja aikuisilta, jotka haluavat aloittaa vloggaamisen. Minulle kirjoittavat myös nuoret, jotka kertovat näyttäneensä videon vanhemmilleen, jotta nämä ymmärtäisivät, mistä tubettamisessa on kyse.”

Heli iloitsee siitä, että aikuisia vloggaajia on yhä enemmän. Mutta miksi yli nelikymppisen pitäisi perustaa videoblogi?

”Monilla aikuisilla olisi valtavasti mielenkiintoisia näkemyksiä ja osaamista jaettavaksi. Netti ei katoa minnekään. Jos jättäytyy sen ulkopuolelle, jää jälkeen työelämään nyt marssivista aktiivisista verkkoviestijöistä”, Heli sanoo.

”Vloggaaminen opettaa sitä paitsi esiintymistaitoja, joista on hyötyä elämässä muutenkin. Suosittelen kokeilemaan!”

Oletko jo perustanut vlogin? KK etsii aikuisvloggaajia. Kerro itsestäsi tai ystävästäsi toimitukselle sähköpostitse tästä tai jätä kommenttisi alla olevaan kommenttilaatikkoon.

 

Heidi Ekholm-Talas

Videoblogia pitävä 41-vuotias Heli: Tämän takia sinunkin kannattaisi perustaa vlogi

Äiti Yrittää blogin Youtube-kanava löytyy täältä http://www.youtube.com/c/AitiyrittaaBlogspotFiheidi Lifestyle- ja perheblogissa kerron yrittäjäperheen elämästä kahden pienen lapsen kanssa. Matkustelu, lasten vaatteet ja tarvikkeet, sisustaminen ja elämästä nauttiminen kuuluvat bloggausteemoihin. Tervetuloa seuraamme :)
Lue kommentti

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.