Lapsikin totesi, että tulee kevyt joulu: meillä saadaan nykyään lahjoiksi vain kirjekuoria.
Lapsikin totesi, että tulee kevyt joulu: meillä saadaan nykyään lahjoiksi vain kirjekuoria.

TÄTÄ MIELTÄ. Vuosi sitten sanoin hyvästit tavaralahjoille. Perheemme antaisi ja toivoisi lahjaksi vain yhteistä aikaa – tai jotain, mikä kuluu pois. 

Lapsemme synttärit ovat heti joulun jälkeen, ja saan ensimmäiset lahjakyselyt sukulaisilta marraskuussa. Vuosi sitten ahdistuin tavaravyörystä. Päätin, että tästä lähtien perheemme toivoisi toisenlaisia lahjoja: sellaisia, joihin liittyisi yhteistä tekemistä, tai jotain sellaista, mikä kuluisi pois. 

Emme antaisi tavaraa edes kaverisynttäreillä.

Samalla päätin, että emme antaisi mitään tavaraa enää kenellekään – emme sukulaisille, emme toisillemme, emme edes lapsen kavereille.

Vuosi opetti kolme asiaa: 

Elämyslahjat vievät aikaa. Ne vievät helposti myös paljon rahaa. Aivan jokainen lahja on kuitenkin antanut suunnattomasti iloa.

Kulttuuri maksaa, kotonaolo ei

Aivan helppoa lahjojen ideointi ja toteuttaminen ei ole ollut. Kulttuurilahjakortit – erityisesti teatterit – ovat yllättävän kalliita, erityisesti silloin, jos me lahjanantajina olemme mukana.

Vanhempamme ovat siksi saaneet teatterielämyksiä ilman meitä. Veljille etsimme heidän kotipaikoiltaan edulliset stand up -esitykset.

Elämyslahjojen suunnittelu ja toteuttaminen on vienyt aikaa. Kalenterisulkeisia on tarvittu, kun olen halunnut merkitä jokaiseen lahjakorttiin valmiiksi päivän, milloin lasten leffaretki tai sisäleikkipuistokäynti toteutuu. Olemme hoitaneet myös kuljetukset, joten yhden retken toteuttamiseen on helposti mennyt viisikin tuntia. Tämä on onnistunut, koska olen perjantaisin hoitovapaalla. Lapsistakin perjantairetket ovat olleet parhaita, koska he ovat päässeet aloittamaan viikonlopun etuajassa.

Olen leiponut lapsen kavereiden kanssa mokkapaloja ja mieheni on opettanut taikatemppuja.

Osan lahjoista olemme toteuttaneet ajanpuutteessa ja kustannusten hillitsemiseksi kotonamme. Kotona on leivottu mokkapaloja, opeteltu taikatemppuja tai katsottu porukalla leffaa.

Aivan kaikkia lahjoja emme pystyneet jakamaan elämyksinä. Lapsen eskariopeille annoimme jouluna ja keväällä yrttikimput. Isovanhemmille annoimme lahjaksi puun mökille istutettavaksi.

Isovanhemmat saivat kyllä antaa lapsenlapselleen myös jonkin tavaralahjan. Emme myöskään esittäneet elämystoiveita lapsen kavereille.

Suunnatonta iloa

Kaikki elämyslahjamme ovat onnistuneet hyvin ja lahjansaajat nauttineet. Itselleni parasta on ollut se, että olen kaverisynttärilahjojen ansiosta tutustunut lapseni ystäviin vieläkin paremmin, eivätkä lapsetkaan näytä kaverin äitiä kavahtaneen. 

Isänpäivänä lapsi antoi paapalleen hemmotteluhoitoja omassa kauneushoitolassaan.

Elämyslahjat ovat tarttuneet myös lapseen: isänpäivänä hän antoi paapalleen hemmotteluhoitoja omassa kauneushoitolassaan, serkkunsa lapsi halusi viedä ratsastamaan ponilla.

Koulussa lapsi oli kertonut, että meillä on luvassa ohut joulu: kaikki lahjat kun kuulemma ovat nykyään kirjekuorissa.

Perheemme erilainen lahjavuosi 2017: näitä annoimme ja saimme

 • Leffaretki kaupungilla
 • Iltapäivä sisäleikkipuistossa
 • 10 kerran uimahallikortti, näistä yksi kerta perheemme kanssa
 • 7 vuotta täyttävälle paikallisliikenteen matkakortti ja siihen valmiiksi ladattua arvoa
 • Poniratsastuskerta
 • Ravintolalounas
 • Luonto-Liiton jäsenyys ja makkaranpaistoretki laavulla
 • Lahjakortteja teatteriin, stand up -klubille, museoon, kylpylään
 • Kaveri kylään niin, että me vanhemmat järjestämme ohjelman: mokkapalojen leipomista, taikatemppuja, leffan katsomista
 • Yrttikimput opettajille
 • Puu mökille istutettavaksi
Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Vuosi ilman tavaralahjoja – hienosti meni! Annoimme elämyslahjoja myös kaverisynttäreillä

Ole läsnä kirjoitti: Tärkeintä on läheisyys ja yhdessäolo,muotona niin kuin sen voi tehdä.Parhaiten.On mielestäni aina hyvä opettaa toisillemme että et ole yksin.Halauksia ei tosiaan tarvita,ainoastaan läheisyys.Siinä olemista samalla,hetkellä.Ei päälletulevia halauksi vaan oleminen toisten/toisen kanssa.Sen oppii ,jos haluaa. Hei nimimerkki Ole läsnä, nuo asiat kuulostavat tosi arvokkailta ja viisailta. Hieno ajatus: "On hyvä opettaa toisillemme, että et ole yksin."
Lue kommentti
Ulkosuomalainen

Vuosi ilman tavaralahjoja – hienosti meni! Annoimme elämyslahjoja myös kaverisynttäreillä

Meillä on viime vuosina myös kehittynyt vastaava käytäntö. Lapset ovat tosin jo aikuisia, mutta sitä vähemmän kiinnostuneet 'krääsästä' kun ovat muuttaneet asuntoa parin vuoden välein ja todenneet tavarat turhiksi. Yhteinen joulu vuokrakesämökillä on tullut jo tavaksi, ruoat nyyttärityyliin. Viime vuodesta myös vain jokaiselle yksi 'isohko' lahja á noin 30 e (antaja/ saaja aakkosjärjestyksessä seuraava jouluna mukana oleva). Lautapelejä pelaten menee joulunpyhät kivasti niin mummon kuin...
Lue kommentti

Uraohjus, termidroppailija, vanhempaintoimikunta-aktiivi... Tunnistatko näistä vanhempainiltatyypeistä naapurin? Tai itsesi?

 1. Se, jonka mielestä peruskoulujärjestelmän ensimmäinen virhe oli sen perustaminen vuonna 1972. ”No, te opettajat teette varmaan voitavanne tämän järjettömän uuden opetussuunnitelman rajoissa.”
 2. Ihmelapsen vanhempi. ”Miten luokassa on huomioitu ne oppilaat, jotka eivät saa tavallisista tehtävistä tarpeeksi haastetta? Olisiko mahdollista järjestää matematiikasta jonkinlaista mestarikurssia?”
 3. Ei-ihmelapsen vanhempi. ”Miten luokassa on huomioitu se, että jokaisella lapsella on oma yksilöllinen tapansa oppia?”
 4. Meidän Liisamaijan vanhempi. ”Meidän Liisamaija on kyllä saanut paljon apua keskittymisvaikeuksiinsa, kun… Meidän Liisamaija unohti tuossa yks päivä laittaa puhtaat alushousut liikkatunnin jälkeen, niin voiskohan opettaja jatkossa… Meidän Liisamaija…”
 5. Huolestunut vanhempi. ”Oletetaanko tosiaan, että kaikki ekaluokkalaiset osaavat ihan itse mennä pihan yli iltapäiväkerhoon?”
 6. Opettajan äitiyslomasijainen. ”Syksy on lähtenyt oikein mukavasti käyntiin, ollaan kaikki tutustuttu toisiimme pikku hiljaa ja luokassa tuntuu olevan tosi hyvä henki. Vähän työrauhasta ollaan keskusteltu, kun luokassa on paljon aktiivisia ja sanavalmiita tyyppejä.”
 7. Rehtori. ”Vastaus tuohonkin kysymykseen löytyy helposti täältä lukuvuosioppaasta. Olettehan kaikki saaneet sellaisen?”
 8. Termidroppailija. ”Saako hei kysyä, miten teillä täällä on lähtenyt toi ryhmäytyminen käyntiin? Millaiset vuorovaikutustaidot lapsilla on?”
 9. Konkari. ”No moi Maikki, hauska nähdä taas! Hei Sirpa, mitä teidän Vilholle kuuluu? Joo, Aaro on nyt jo tuolla yläkoulun puolella, mutta… Ai hauskaa, täällä on vieläkin tuo sama luokkanalle kuin silloin, kun meidän Lea oli täällä ekalla viis vuotta sitten! Onkohan ne vieläkään saaneet vessaa remontoitua?” 
 10. Hygieenikko. ”Voitaisko sopia porukalla, että muistutetaan lapsia, ettei pipoja vaihdella, kun täitkin ovat taas liikkeellä. Ja hei nimikoikaa ne pipot, just katsoin, että tuossa naulakossa on neljä mustaa pipoa ihan vierekkäin! Pestäänkö täällä muuten aina kädet ennen ruokailua?”
 11. Aktiivi. ”Me täällä vanhempaintoimikunnassa otetaan ihan tosi tosi mielellämme kaikki mahdollinen apu vastaan! Ihan pienikin riittää, esimerkiksi pikkujouludiskoon voi tulla vaikka vaan tunniksi valvomaan. Saa myös laittaa luokan tilille rahaa!”
 12. Ei-aktiivi. (Ne kaikki muut, jotka muistavat äkkiä, että se anopin toissapäiväinen WhatsApp-viesti kaipaa vastausta juuri tällä sekunnilla.)
 13. Uraohjus. ”Harmittaa tosi paljon, kun jää taas se pikkujouludisko väliin, mut oon just silloin koneessa tulossa duunireissulta Shanghaista ja heti seuraavana päivänä mulla pitää olla osavuosikatsaus about valmiina.” *näpyttelee samalla läppäriään*
 14. Marttyyri. ”No kai mä nyt sit voin, jos ei kukaan muu.”
 15. Se ihana. ”No niin, eiköhän tää ollut tässä, ei kai kellään ole enää kysymyksiä?”

Jos olet odottanut australialaisen Kotiin takaisin -sarjan paluuta televisioon, tänään on onnenpäiväsi. Jos taas et ole vielä sarjaa huomannut, nyt pääset alusta asti mukaan.

Elizabeth Bligh, Sarah Adams, Jack Duncan… Pelkät nimetkin lämmittävät Kotiin takaisin -sarjan rakastajia! 1950-luvulle sijoittuva draamasarja on saanut valtavan suosion maailmalla ja myös meillä.

Uusia jatkoja odotellessa voi nyt palata lämmittämään muistoja vanhojen äärellä. Sarjan kaikki neljä ensimmäistä tuotantokautta, jotka on jo nähty kertaaseen Suomessa, ovat tänä aamuna ilmestyneet Yle Areenaan.

Lisäksi Yle TV1:ssä alkaa tänään kello 12.30 uusintana kolmas tuotantokausi maanantaista perjantaihin, jonka jälkeen sen perään nähdään myös neljäs tuotantokausi arkisin kello 12.30.

Ja nyt ihana tieto sarjan ystäville: aivan uusia jaksoja eli viides tuotantokausi alkaa TV1:llä suoraan neljännen kauden uusinnan jälkeen! Tärkeä päivämäärä on 5. tammikuuta 2018.

Jos et vielä ole ehtinyt kyytiin, KK suosittelee hyppäämään upeiden miljöiden, jännittävien käänteiden ja hyvien roolihahmojen seuraan. Erinomaista viihdettä marras-joulukuun hämäriin päiviin tai pimeisiin iltoihin!