Lapsikin totesi, että tulee kevyt joulu: meillä saadaan nykyään lahjoiksi vain kirjekuoria.
Lapsikin totesi, että tulee kevyt joulu: meillä saadaan nykyään lahjoiksi vain kirjekuoria.

TÄTÄ MIELTÄ. Vuosi sitten sanoin hyvästit tavaralahjoille. Perheemme antaisi ja toivoisi lahjaksi vain yhteistä aikaa – tai jotain, mikä kuluu pois. 

Lapsemme synttärit ovat heti joulun jälkeen, ja saan ensimmäiset lahjakyselyt sukulaisilta marraskuussa. Vuosi sitten ahdistuin tavaravyörystä. Päätin, että tästä lähtien perheemme toivoisi toisenlaisia lahjoja: sellaisia, joihin liittyisi yhteistä tekemistä, tai jotain sellaista, mikä kuluisi pois. 

Emme antaisi tavaraa edes kaverisynttäreillä.

Samalla päätin, että emme antaisi mitään tavaraa enää kenellekään – emme sukulaisille, emme toisillemme, emme edes lapsen kavereille.

Vuosi opetti kolme asiaa: 

Elämyslahjat vievät aikaa. Ne vievät helposti myös paljon rahaa. Aivan jokainen lahja on kuitenkin antanut suunnattomasti iloa.

Kulttuuri maksaa, kotonaolo ei

Aivan helppoa lahjojen ideointi ja toteuttaminen ei ole ollut. Kulttuurilahjakortit – erityisesti teatterit – ovat yllättävän kalliita, erityisesti silloin, jos me lahjanantajina olemme mukana.

Vanhempamme ovat siksi saaneet teatterielämyksiä ilman meitä. Veljille etsimme heidän kotipaikoiltaan edulliset stand up -esitykset.

Elämyslahjojen suunnittelu ja toteuttaminen on vienyt aikaa. Kalenterisulkeisia on tarvittu, kun olen halunnut merkitä jokaiseen lahjakorttiin valmiiksi päivän, milloin lasten leffaretki tai sisäleikkipuistokäynti toteutuu. Olemme hoitaneet myös kuljetukset, joten yhden retken toteuttamiseen on helposti mennyt viisikin tuntia. Tämä on onnistunut, koska olen perjantaisin hoitovapaalla. Lapsistakin perjantairetket ovat olleet parhaita, koska he ovat päässeet aloittamaan viikonlopun etuajassa.

Olen leiponut lapsen kavereiden kanssa mokkapaloja ja mieheni on opettanut taikatemppuja.

Osan lahjoista olemme toteuttaneet ajanpuutteessa ja kustannusten hillitsemiseksi kotonamme. Kotona on leivottu mokkapaloja, opeteltu taikatemppuja tai katsottu porukalla leffaa.

Aivan kaikkia lahjoja emme pystyneet jakamaan elämyksinä. Lapsen eskariopeille annoimme jouluna ja keväällä yrttikimput. Isovanhemmille annoimme lahjaksi puun mökille istutettavaksi.

Isovanhemmat saivat kyllä antaa lapsenlapselleen myös jonkin tavaralahjan. Emme myöskään esittäneet elämystoiveita lapsen kavereille.

Suunnatonta iloa

Kaikki elämyslahjamme ovat onnistuneet hyvin ja lahjansaajat nauttineet. Itselleni parasta on ollut se, että olen kaverisynttärilahjojen ansiosta tutustunut lapseni ystäviin vieläkin paremmin, eivätkä lapsetkaan näytä kaverin äitiä kavahtaneen. 

Isänpäivänä lapsi antoi paapalleen hemmotteluhoitoja omassa kauneushoitolassaan.

Elämyslahjat ovat tarttuneet myös lapseen: isänpäivänä hän antoi paapalleen hemmotteluhoitoja omassa kauneushoitolassaan, serkkunsa lapsi halusi viedä ratsastamaan ponilla.

Koulussa lapsi oli kertonut, että meillä on luvassa ohut joulu: kaikki lahjat kun kuulemma ovat nykyään kirjekuorissa.

Perheemme erilainen lahjavuosi 2017: näitä annoimme ja saimme

 • Leffaretki kaupungilla
 • Iltapäivä sisäleikkipuistossa
 • 10 kerran uimahallikortti, näistä yksi kerta perheemme kanssa
 • 7 vuotta täyttävälle paikallisliikenteen matkakortti ja siihen valmiiksi ladattua arvoa
 • Poniratsastuskerta
 • Ravintolalounas
 • Luonto-Liiton jäsenyys ja makkaranpaistoretki laavulla
 • Lahjakortteja teatteriin, stand up -klubille, museoon, kylpylään
 • Kaveri kylään niin, että me vanhemmat järjestämme ohjelman: mokkapalojen leipomista, taikatemppuja, leffan katsomista
 • Yrttikimput opettajille
 • Puu mökille istutettavaksi
Ulkosuomalainen

Vuosi ilman tavaralahjoja – hienosti meni! Annoimme elämyslahjoja myös kaverisynttäreillä

Meillä on viime vuosina myös kehittynyt vastaava käytäntö. Lapset ovat tosin jo aikuisia, mutta sitä vähemmän kiinnostuneet 'krääsästä' kun ovat muuttaneet asuntoa parin vuoden välein ja todenneet tavarat turhiksi. Yhteinen joulu vuokrakesämökillä on tullut jo tavaksi, ruoat nyyttärityyliin. Viime vuodesta myös vain jokaiselle yksi 'isohko' lahja á noin 30 e (antaja/ saaja aakkosjärjestyksessä seuraava jouluna mukana oleva). Lautapelejä pelaten menee joulunpyhät kivasti niin mummon kuin...
Lue kommentti
Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Vuosi ilman tavaralahjoja – hienosti meni! Annoimme elämyslahjoja myös kaverisynttäreillä

Ole läsnä kirjoitti: Tärkeintä on läheisyys ja yhdessäolo,muotona niin kuin sen voi tehdä.Parhaiten.On mielestäni aina hyvä opettaa toisillemme että et ole yksin.Halauksia ei tosiaan tarvita,ainoastaan läheisyys.Siinä olemista samalla,hetkellä.Ei päälletulevia halauksi vaan oleminen toisten/toisen kanssa.Sen oppii ,jos haluaa. Hei nimimerkki Ole läsnä, nuo asiat kuulostavat tosi arvokkailta ja viisailta. Hieno ajatus: "On hyvä opettaa toisillemme, että et ole yksin."
Lue kommentti

Muoviton maaliskuu -kampanja kehottaa vähentämään muovin käyttöä. Idean äiti Heidi Hautala kantaa itsekin kortensa kekoon arkisilla teoillaan.

”Ulkoilin tänä talvena Kaivopuiston rannassa Helsingissä ja huomasin, kun koiranulkoiluttajat noukkivat ahdistuneina muoviroskia rannalta. Aloin miettiä, mitä kaikkea muovijätteiden vähentämiseksi voitaisiin tehdä”, Hautala kertoo.

Muovikeskustelua jo pidempään sosiaalisessa mediassa seurannut Heidi heitti Twitteriin idean muovittomasta maaliskuusta.

”Se tuntui lähtevän heti lentoon. Keräsimme ryhmän, jonka kanssa pistimme pystyyn #MuovitonMaaliskuu -tapahtuman Facebookiin.”

Kertakäyttö on suurin ongelma

Hautala tietää, että ympäristöteot ovat usein käytännössä haastavia. Ongelma on monesti se, ettei vaihtoehtoja ole.

”Ihan kaikessa muovia ei voi välttää, eikä aina tarvitsekaan: suurin ongelma on sen kertakäyttö liian usein ja turhaan.”

Tarkista, ettei hammastahna sisällä mikromuovia.

Vaikka esimerkiksi hammastahnatuubia ei löydy muovittomana, Hautala vinkkaa varmistamaan ainakin sen, ettei itse tahna sisällä mikromuovia.

”Kuluttaja on aikamoisessa viidakossa, kun yrittää välttää muovia ja samalla arvioida, milloin on ekologisempaa valita jokin muu pakkausmateriaali. Siksi tämän ei pitäisi olla vain kuluttajien käsissä. Tärkeää on, että muovin kierrätys tehostuu. Mutta se ei tarkoita, että voimme jatkaa yltiöpäistä muovin kulutusta.”

Hautala on iloinen siitä, kuinka Muoviton maaliskuu -kampanja on saanut ihmiset jakamaan vinkkejä ja kokemuksia. Entä miten hän itse pyrkii vähentämään muovin käyttöä arjessaan?

Heidin 5 konstia muovin välttämiseen

 1. Paperipusseja ja -kasseja on helppo käyttää monta kertaa uudelleen. Käytän niitä sekä paistamani leivän säilytykseen että pientalouden kompostipusseina.
 2. Käytän kaupassa omaa pussia myös hedelmille ja vihanneksille. Ohuen kankaisen pussin voi joko ostaa tai ommella itse, vaikkapa vanhoista valoverhoista. Oma kestokassi kannattaa ottaa mukaan myös matkoille.
 3. Suosin paikallisia tuotteita. Läheltä tulevia tuotteita ei yleensä tarvitse pakata niin paljon. Jos vain mahdollista, kannattaa ostaa elintarvikkeita suoraan tiskiltä.
 4. Pidän mukana omaa kestävää pulloa, jota täytän aina uudelleen, sekä kuumalle että kylmälle juomalle. Samalla säästyy turhilta muovipulloilta ja take away -kupeilta. Kiireiselle suosittelen myös oman haarukan mukana kantamista, mikä helpottaa nopeasti ostettujen eväiden syömistä.
 5. Annan usein palautetta kaupoille ja tuottajille. Niin rohkaisevaa kuin rakentavaa.

Varo myös piilomuovia!

On myös asioita, joissa emme ehkä edes hoksaa käyttävämme muovia.

”Teen ystävänä on pistänyt silmään, että yksittäispakatuissa teepusseissa on usein muovia tai ne on ainakin pakattu muoviin.”

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.