Lapsikin totesi, että tulee kevyt joulu: meillä saadaan nykyään lahjoiksi vain kirjekuoria.
Lapsikin totesi, että tulee kevyt joulu: meillä saadaan nykyään lahjoiksi vain kirjekuoria.

TÄTÄ MIELTÄ. Vuosi sitten sanoin hyvästit tavaralahjoille. Perheemme antaisi ja toivoisi lahjaksi vain yhteistä aikaa – tai jotain, mikä kuluu pois. 

Lapsemme synttärit ovat heti joulun jälkeen, ja saan ensimmäiset lahjakyselyt sukulaisilta marraskuussa. Vuosi sitten ahdistuin tavaravyörystä. Päätin, että tästä lähtien perheemme toivoisi toisenlaisia lahjoja: sellaisia, joihin liittyisi yhteistä tekemistä, tai jotain sellaista, mikä kuluisi pois. 

Emme antaisi tavaraa edes kaverisynttäreillä.

Samalla päätin, että emme antaisi mitään tavaraa enää kenellekään – emme sukulaisille, emme toisillemme, emme edes lapsen kavereille.

Vuosi opetti kolme asiaa: 

Elämyslahjat vievät aikaa. Ne vievät helposti myös paljon rahaa. Aivan jokainen lahja on kuitenkin antanut suunnattomasti iloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kulttuuri maksaa, kotonaolo ei

Aivan helppoa lahjojen ideointi ja toteuttaminen ei ole ollut. Kulttuurilahjakortit – erityisesti teatterit – ovat yllättävän kalliita, erityisesti silloin, jos me lahjanantajina olemme mukana.

Vanhempamme ovat siksi saaneet teatterielämyksiä ilman meitä. Veljille etsimme heidän kotipaikoiltaan edulliset stand up -esitykset.

Elämyslahjojen suunnittelu ja toteuttaminen on vienyt aikaa. Kalenterisulkeisia on tarvittu, kun olen halunnut merkitä jokaiseen lahjakorttiin valmiiksi päivän, milloin lasten leffaretki tai sisäleikkipuistokäynti toteutuu. Olemme hoitaneet myös kuljetukset, joten yhden retken toteuttamiseen on helposti mennyt viisikin tuntia. Tämä on onnistunut, koska olen perjantaisin hoitovapaalla. Lapsistakin perjantairetket ovat olleet parhaita, koska he ovat päässeet aloittamaan viikonlopun etuajassa.

Olen leiponut lapsen kavereiden kanssa mokkapaloja ja mieheni on opettanut taikatemppuja.

Osan lahjoista olemme toteuttaneet ajanpuutteessa ja kustannusten hillitsemiseksi kotonamme. Kotona on leivottu mokkapaloja, opeteltu taikatemppuja tai katsottu porukalla leffaa.

Aivan kaikkia lahjoja emme pystyneet jakamaan elämyksinä. Lapsen eskariopeille annoimme jouluna ja keväällä yrttikimput. Isovanhemmille annoimme lahjaksi puun mökille istutettavaksi.

Isovanhemmat saivat kyllä antaa lapsenlapselleen myös jonkin tavaralahjan. Emme myöskään esittäneet elämystoiveita lapsen kavereille.

Suunnatonta iloa

Kaikki elämyslahjamme ovat onnistuneet hyvin ja lahjansaajat nauttineet. Itselleni parasta on ollut se, että olen kaverisynttärilahjojen ansiosta tutustunut lapseni ystäviin vieläkin paremmin, eivätkä lapsetkaan näytä kaverin äitiä kavahtaneen. 

Isänpäivänä lapsi antoi paapalleen hemmotteluhoitoja omassa kauneushoitolassaan.

Elämyslahjat ovat tarttuneet myös lapseen: isänpäivänä hän antoi paapalleen hemmotteluhoitoja omassa kauneushoitolassaan, serkkunsa lapsi halusi viedä ratsastamaan ponilla.

Koulussa lapsi oli kertonut, että meillä on luvassa ohut joulu: kaikki lahjat kun kuulemma ovat nykyään kirjekuorissa.

Perheemme erilainen lahjavuosi 2017: näitä annoimme ja saimme

 • Leffaretki kaupungilla
 • Iltapäivä sisäleikkipuistossa
 • 10 kerran uimahallikortti, näistä yksi kerta perheemme kanssa
 • 7 vuotta täyttävälle paikallisliikenteen matkakortti ja siihen valmiiksi ladattua arvoa
 • Poniratsastuskerta
 • Ravintolalounas
 • Luonto-Liiton jäsenyys ja makkaranpaistoretki laavulla
 • Lahjakortteja teatteriin, stand up -klubille, museoon, kylpylään
 • Kaveri kylään niin, että me vanhemmat järjestämme ohjelman: mokkapalojen leipomista, taikatemppuja, leffan katsomista
 • Yrttikimput opettajille
 • Puu mökille istutettavaksi
Ole läsnä

Tärkeintä on läheisyys ja yhdessäolo,muotona niin kuin sen voi tehdä.Parhaiten.On mielestäni aina hyvä opettaa toisillemme että et ole yksin.Halauksia ei tosiaan tarvita,ainoastaan läheisyys.Siinä olemista samalla,hetkellä.Ei päälletulevia halauksi vaan oleminen toisten/toisen kanssa.Sen oppii ,jos haluaa.

Ulkosuomalainen

Meillä on viime vuosina myös kehittynyt vastaava käytäntö. Lapset ovat tosin jo aikuisia, mutta sitä vähemmän kiinnostuneet 'krääsästä' kun ovat muuttaneet asuntoa parin vuoden välein ja todenneet tavarat turhiksi. Yhteinen joulu vuokrakesämökillä on tullut jo tavaksi, ruoat nyyttärityyliin. Viime vuodesta myös vain jokaiselle yksi 'isohko' lahja á noin 30 e (antaja/ saaja aakkosjärjestyksessä seuraava jouluna mukana oleva). Lautapelejä pelaten menee joulunpyhät kivasti niin mummon kuin serkkujenkin kera. Ulkomailla asuvana on helpoin ja halvin (postimaksujen takia) lähettää myös vuohia (Afrikkaan)... tai kastelahjaksi nimikko-oliivipuu (Palestiinaan).

Sisältö jatkuu mainoksen alla