Merja Mähkä kannustaa kaikkia sijoittamaan, koska karttunut omaisuus tuo elämään vapautta.
Merja Mähkä kannustaa kaikkia sijoittamaan, koska karttunut omaisuus tuo elämään vapautta.

Sijoittamista ei tarvitse osata heti, sillä sitäkin voi harjoitella, sanoo Merja Mähkä.  Hän on kasvattanut kuudessa vuodessa noin 300 000 euron omaisuuden.

”Sijoittaminen tuo vapautta.

Rahankäyttöäni motivoi eniten se, että säästäminen eli sijoittaminen lisää vapauttani. Jossain vaiheessa elämää voisin tehdä töitä vaikka vain neljänä päivänä viikossa.

Ei tarvitse olla rikas pystyäkseen sijoittamaan, vaikkakaan viimeisiä rahojaan ei kannata sijoittaa. Tilillä on hyvä pitää sen verran puskuria, että se riittää yllättäviin menoihin kuten uuden pesukoneen hankintaan. Jos pystyy säännöllisesti sijoittamaan vaikkapa 50 euroa kuussa, kerryttää vuosikymmenien aikana muutaman kymmenentuhannen euron potin. Sen turvin voi pitää vähän vapaata tai toteuttaa jonkin muun unelman.

Shoppailun voi vaihtaa sijoittamiseen.

Moni sijoittaja on huomannut, että sijoituksen ostaminen tuo enemmän iloa kuin saman satasen tuhlaaminen esimerkiksi vaatteeseen. Tietoisuus omista valinnoista kehittyy, kun miettii, miten saisi vähän lisää rahaa säästöön ja sijoitettavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sijoittaminen ei ole vaikeaa.

Sijoittamisen mystifiointi on ollut keino päteä ja myydä palveluita. Oli erilaisten ammattilaisten etu, että ihmiset mielsivät sijoittamisen hankalaksi asiaksi, johon he tarvitsivat kallista apua. Tässä on tapahtunut paljon edistystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äkkirikastumista ei sijoittamalla kannatakaan havitella, koska se on äärettömän harvinaista.

Itsenäisen sijoittamisen voi aloittaa omassa nettipankissakin, jossa rahastoja voi ostaa vaikka heti. Ota kuitenkin selvää rahaston kuluista ja siitä, mihin se sijoittaa. Vähimmällä pääsee, jos valitsee indeksirahaston. Ne toimivat edullisin kuluin, koska ne valitsevat sijoituskohteensa ikään kuin autopilotilla pörssi-indeksiä seuraten. Osakkeita varten pitää avata nettipankissa arvo-osuustili. Sekin käy helposti, mutta osakkeiden menestyksekäs valikointi on vaikeaa, eikä siihen ole mitään kikkaa.

Vaikka kyse on rahasta, kaikkea ei tarvitse osata heti: voi aloittaa alkeista ja harjoitella.

Naiset ovat hyviä sijoittajia.

Miesten sijoitustulokset ovat keskimäärin huonompia kuin naisten. Syy lienee se, että naiset eivät yleensä hötkyile eivätkä tavoittele nopeita voittoja.

Monet pelkäävät, että sijoittamalla menettää kaikki rahat. Se on turha pelko.

Äkkirikastumista ei sijoittamalla kannatakaan havitella, koska se on äärettömän harvinaista. Olennaista on sijoittaa kärsivällisesti, mielellään joka kuukausi, sekä nousu- että laskukausina.

Et menetä omaisuuttasi.

Monet pelkäävät, että sijoittamalla menettää kaikki rahat. Se on turha pelko. Pörssiyhtiöiden konkurssit ovat harvinaisia. Jos sijoittaa sellaiseen indeksirahastoon, joka sijoittaa laajalle alueelle kuten koko maailmaan, koko omaisuuden menettämiseen tarvitaan käytännössä maailmanloppu.

Tilapäisesti rahaa voi hävitä, mutta historia ei tunne yhtään tapausta, jossa pörssikurssien yleistä kehitystä mittaavat indeksit eivät olisi palautuneet entiselle tasolleen. Varaudu kuitenkin laittamaan rahat kiinni sijoitukseen vähintään seitsemäksi vuodeksi. Olennaista on, ettet joudu myymään sijoituksiasi rahapulan takia silloin, kun kurssit ovat alimmillaan.”

Merja Mähkä

41-vuotias viestintäyrittäjä ja Onnellinen omistaja -blogin pitäjä on kuudessa vuodessa sijoittamalla kasvattanut 60 000 euron omaisuuden noin 300 000 euroon. Pitää turhana rahan laittamista esimerkiksi sisustukseen, koska kauneutta löytää edullisesti kodin ulkopuolelta – vaikkapa luonnosta ja museoista.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mutta edelleen se on valtionsalaisuus että tarkalleen ottaen mihin. Miksei sitä voi selkokielellä kertoa.

Olihan siinä indeksirahasto sanottu. Tosin sillä ei saada 60 tuhatta 300 tuhanneksi kuudessa vuodessa, mutta 17 vuodessa kyllä. 

  • ylös 22
  • alas 10
Vierailija

Sopivasti aloittanut pörssiromahduksen jälkeen ja nyt nousukaudella saanut voitot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla