Lapsi oppii uusia taitoja ja löytää aina kotiin, kun hänellä on älypuhelin. Älypuhelimen voi hankkia jo alakouluikäiselle, sanoo mediakasvattaja Tommi Tossavainen.

Virtuaalikaverit ovat todellisia.

Älypuhelin on lapsilla väline aitoon sosiaaliseen kanssakäymiseen. Ala-asteikäiset ottavat kuvia toisistaan, pelaavat pelejä yhdessä ja vertailevat puhelintensa ominaisuuksia. Viimeistään yläasteella he siirtyvät sosiaaliseen mediaan hoitamaan ihmissuhteitaan.

Älypuhelin on monilla lapsilla tämän hetken ykkösjuttu. Ilman omaa puhelinta saattaa tuntea olonsa ulkopuoliseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä nuorempana, sen parempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alakouluikäinen lapsi kuuntelee vanhempiaan paremmin kuin teini-ikäinen. Siksi älypuhelimen ja netin käyttöä kannattaa harjoitella jo pienestä pitäen.

Lasta ei kuitenkaan pidä jättää yksin älypuhelin kädessään. Puhelimen käytön harjoittelu yhdessä lähentää lasta ja vanhempaa ja helpottaa yhteisten pelisääntöjen luomista sovellusten lataamisesta ja netin käytöstä.

Ilman nettiyhteyttä älypuhelin on melko turha. Hyvän älypuhelimen GPS:llä ja 3G:llä saa jo alle 200 eurolla, ja arvokas puhelin on hyvä tapa opettaa lapselle omaisuudesta huolehtimista.

Pelit kehittävät monia taitoja.

Lapset ja aikuiset nauttivat pelaamisesta älypuhelimillaan. Pelit kehittävät luovia ongelmanratkaisutaitoja sekä havainnointikykyä, josta on hyötyä esimerkiksi liikenteessä.

Peli on myös turvallinen ympäristö epäonnistumiselle, koska peliä voi yrittää aina uudelleen. Samalla lapsi oppii hallitsemaan tunteitaan.

Yhteinen pelailu kehittää myös tiimityötaitoja, ja kännykkäpelit ja -sovellukset voivat innostaa liikkumaan. Zombies, Run! -pelissä juostaan pakoon zombeja kuulokkeisiin saatujen ohjeiden mukaan. Tiedän myös perheitä, joille geokätköilysovellukset ovat tarjonneet älypuhelinten kautta yhteisen luontoharrastuksen.

Älypuhelimella säästää.

Älypuhelimen avulla perhe säästää kustannuksissa. Lapselle ei tarvitse ostaa erillistä kännykkää, kameraa ja musiikkisoitinta.

Älypuhelimessa ja tableteissa toimivat Netflix- ja Spotify-jäsenyydet, eikä hyllyjä tarvitse täyttää cd-levyillä ja elokuva-dvd:illä.

Varsinaiset puhelinlaskutkin jäävät pieniksi, kun käyttää älypuhelinten ilmaisia viestisovelluksia, kuten Whatsappia ja hoitaa puhelut Skypellä tai Google Hangoutsilla.

Puhelin luo turvallisuudentunnetta.

Turvan tunne syntyy siitä, että isä tai äiti on aina napin painalluksen päässä. Vanhemmat voivat puolestaan paikantaa lapsensa tarkasti paikannussovelluksella. Eksynyt lapsi löytää kotiin karttasovelluksella ja puhuvalla navigaattorilla.

Puhelimen takavarikoinnin uhka on myös tehokas motivaattori. Älypuhelin on monella tavalla vanhemmuuden moderni työkalu ja virtuaalinen talutushihna.

Koulussa pärjää puhelin kourassa.

Ennen oli kynä ja kumi. Nyt on älypuhelin. Älypuhelimesta löytyvät laskin, muistilehtiöt ja liuta ladattavia sovelluksia, joilla kielitaidot ja tekniset taidot kehittyvät.

Medialuku- ja netinhallintataidot on syytä oppia jo nuorena. Monet lapset ovat luontaisesti kiinnostuneita uudesta tekniikasta.

Osalle aikuisista puhelimen ainut funktio on, että sillä voi soittaa. Aikuisen kannattaa kuitenkin höristää korvansa, kun lapsi kertoo uusista sovelluksista ja peleistä - silloin lapsi pääsee loistamaan asiantuntijana. Enää ei ole niin, että vain aikuinen on opettaja lapselle, vaan myös lapsi voi opettaa vanhempaansa.

Teknologinen kehitys on vauhdikasta ja tulee samaan aikaan kaikille ikäluokille. Älypuhelimen lupaaminen lahjaksi on myös hyvä motivaattori vaikkapa arvosanojen nostamiseen.

Terveisia ulkomailta - tyon puolesta kohtaan paljon nuoria rikoksen uhreja. Ryostojen maarat ovat taallapain (EU maa) lisaantyneet reippaasti, jossa kohteena ovat nuoret lapset kalliine alypuheliminen. Se 10-v lapsi ei todellakaan tarvitse I-phone 5:sta kaikilla herkuilla - lapsesta tehdaan paikkakunnan nisteille erittain helppo ansion kohde. 

Kaikki "hyvat puolet" mita artikkelissa listattiin voidaan saavuttaa ihan peruskoneella, kotona, tarvittaessa vanhempien valvovien silmien alla. Ja jos se lapsi ihan valttamatta tarvitsee sen puhelimen (mika voi olla niin tarkeaa etta kannykkaa tarvitsee tunnilla raplata?) niin tuollainen parinkympin perusmalli ajaa asiansa. 

  • ylös 24
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla