Supersuosittu Pokémon Go -mobiilipeli on tuttu jo monissa lapsiperheissä. Puhelintaan tuijottava lapsi saattaa huolestuttaa, mutta pelistä on myös yllättävän paljon hyötyä. Asiantuntija kertoo, mitä.
Heinäkuun alussa julkaistu mobiilipeli Pokémon Go villitsee ympäri maailmaa. Suomessakin kadut ovat täyttyneet tiiviisti puhelintaan tuijottavista lapsista ja aikuisista, ja erityisesti Helsingissä samoille paikoille kokoontuvia pelaajia on ihmetelty tänä kesänä.
Lyhyesti tiivistettynä Pokémon Go:n idea on tämä: pelissä liikutaan maastossa ja kerätään vastaan tulevia Pokémoneja, pieniä otuksia. Pelin tarkoitus on pyydystää mahdollisimman monta Pokémonia, kouluttaa niitä ja taistella muita pelaajia vastaan.
Peli hyödyntää Google Maps -karttasovellusta ja puhelimen sijaintitietoja ja luo puhelimeen virtuaalisen näkymän ympäristöstä. Pelaaja liikkuu siis Pokémoneja keräillessään oikeasti ulkona. Kun kartalla tulee vastaan Pokémon, pelaaja voi yrittää napata sen pallon sisään. Tarkemmin pelin idea on selitetty esimerkiksi täällä.
Tarkkana liikenteessä
Pokémoneista innostuneen lapsen vanhempia peli saattaa mietityttää. Autoilijat ovat päivitelleet pelin perässä tielle käveleviä lapsia, jotka eivät huomaa varoa liikennettä. Vanhempien onkin syytä neuvoa lapselle, että puhelin on laitettava aina syrjään esimerkiksi tietä ylittäessä, sanoo pelikasvatusta väitöskirjassaan tutkiva Mikko Meriläinen.
"Sääntö pätee myös minkä tahansa Whatsapp-keskustelun tai netin selaamisen suhteen. Turvallisuus ensin."
Meriläinen on koulutukseltaan luokanopettaja ja elämänkatsomustieteen aineenopettaja. Hänen mielestään vanhemmat voivat suhtautua lapsen pelaamiseen joko huolella tai kiinnostuksella. Hän suosittelee jälkimmäistä.
"Pelaaminen voi tuntua vanhemmasta typerältä tai ajanhukalta. Lapsi kuitenkin elää omaa lapsuuttaan juuri nyt, ja hänellä on oikeus nauttia siitä nykypäivän resursseja ja teknologiaa hyödyntäen. Innostunut ja leikkivä lapsi on aina parempi kuin passiivinen."
Meriläinen tutkii väitöskirjassaan nuorten pelaamista. Hän haluaisi lisätä vanhempien tietoisuutta pelaamisesta, sillä vain siten vältetään pelaamisen aiheuttamat riidat ja väärinkäsitykset.
"Pokémon Go on erityisen hyvä tähän tarkoitukseen. Se on monin tavoin hyödyllinen peli lapsille."
Hyötyjä Pokémon Gossa todella on. Esimerkiksi tällaisia:
1. Se lisää liikuntaa ja ulkoilua
Pokémon Go on poikkeuksellinen peli, sillä sitä ei pelata sohvalla maaten vaan ulkona liikkuen. Mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän Pokémoneja tulee vastaan. Lisäksi pelissä voi saada munia, joista kuoriutuu yllätys-Pokémon vain, jos pelaaja ensin kävelee kahden, viiden tai kymmenen kilometrin matkan.
Meriläinen: "Monet arkiliikuntaa vihaavat aikuiset ystäväni ovat kertoneet kävelleensä kymmeniä kilometrejä pelin ansiosta. Tyttöystävälläni tuli täyteen jo sata kilometriä kävelyä."
2. Se lisää sosiaalisuutta
Pelissä näkyy kartalla pieniä maamerkkejä, pokéstoppeja, joiden kohdalla pelaaja saa kerrytettyä pallovarastoaan ja kerättyä esimerkiksi munia. Lisäksi kartalla on pokésaleja, joissa koulutetaan omia Pokémoneja ja taistellaan toisia vastaan. Tämän takia pelaajat kerääntyvät usein samoihin paikkoihin. Kokoontumispaikoilla ajautuu yllättävän helposti keskusteluun muiden pelaajien kanssa.
Pelistä voi olla apua myös niille, joille sosiaalinen vuorovaikutus on hankalaa. Autististen lasten vanhemmat kertovat Twitterissä, että Pokémon Go on parantanut heidän lastensa elämää huomattavasti, kun lapsi on innostunut keskustelemaan pelistä muiden kanssa.
Meriläinen: "Yleensä tuntemattomalle juttelua pidetään kummallisena. Pokémon Gon ansiosta eri-ikäiset juttelevat kaduilla keskenään. Nimiä ei ehkä vaihdeta, mutta kaikenlainen vuorovaikutus on arvokasta niin lapsille kuin aikuisillekin."
3. Se parantaa mielenterveyttä ja
Fyysisen kunnon lisäksi Pokémon Go voi parantaa myös mielenterveyttä. Netistä löytyy artikkeleita, joissa masentuneet tai ahdistuksesta kärsivät kertovat päässeensä pelin ansiosta ylös sängystä ja saaneensa syyn lähteä ulos.
Meriläinen: "Moni mielenterveyden ongelmista kärsivä on sanonut, että tämä peli on pitkään aikaan ensimmäinen juttu, joka on motivoinut heitä lähtemään ulos ja jopa juttelemaan vieraiden kanssa."
4. Se voi tarjota perheelle yhteistä tekemistä
Jos lapsi joka tapauksessa pelaa Pokémon Go:ta, vanhempi voi nalkutuksen sijaan lähteä mukaan pelaamaan. Lapselle on tärkeää, että äitiä tai isää kiinnostaa sama asia kuin häntä. Lisäksi lapsi voi opettaa vanhempaa pelaamaan, mikä on itsessään arvokas kokemus lapselle, koska yleensä asetelma on päinvastainen.
Meriläinen: "Peli luo siltoja sukupolvien välille. Pokémon Go on helppo peli lähestyä, sillä se ei vaadi monimutkaista näppäimistön tai peliohjaimen käyttöä, joita monet vanhemmat vierastavat. Kerrankin tarjolla on peli, joka on yleensä yhtä hauska sekä lapsen että vanhemman mielestä."
5. Se voi toimia apuna liikennevalistuksessa
Yhteinen pelireissu on hyvä mahdollisuus opettaa lasta liikkumaan liikenteen seassa. Lapsen voi opettaa olemaan tarkkana, nostamaan katseen pelistä tarpeeksi usein, pysähtymään suojateiden kohdalla ja tarkkailemaan pyöriä ja autoja.
Meriläinen: "Vanhemman on hyvä käydä katsomassa lapsen kanssa lähimmät pokéstopit ja -salit ja nähdä itsekin, millaisissa paikoissa ne ovat. Lapsen huomio kannattaa kiinnittää ympäristön vaaran paikkoihin, kuten vilkkaisiin risteyksiin."
6. Se on hauskaa
Pokémon Go on oikeasti hauska peli. Se on mukava tapa rentoutua ja kivaa tekemistä lasten kaveriporukoille. Lasten pelaamista pohdittaessa ohitetaan helposti hauskuus ja ajatellaan, että vain oppimispelit ovat arvokkaita.
Meriläinen: "Eihän kirjoistakaan ajatella, että vain oppimiskirjat ovat hyviä ja romaanit huonoja. Pelaamista itsessään pitäisi arvostaa enemmän. Jokainen tarvitsee asioita, jotka tekevät iloiseksi ja jotka ovat vain hauskoja, iästä riippumatta."
// Artikkelia on muokattu 2.8.2016 klo 15.30. Pelin hyvien puolien ryhmittelyä on muokattu.
Itse olen löytänyt myös hyviä puolia siitä, että muistomerkkeihin ja oman kaupungin taideteoksiin tulee tutustuttua Pokémon stopeilla. En ole tiennyt aiemmin kotikaupunkini patsaiden tai muistomerkkien nimiä.
Hei Vipusantsanen, kiitos ajatuksistasi! Kehitys kehittyy ja paljon kaikenlaista teknisesti ihan uutta on vielä näkemättä. Toivotaan, että se kaikki tulee myös kouluissa oppimisen ja lastenkin kehityksen hyväksi.