Pettäminen on surkea tapa hoitaa parisuhdetta. Mutta jos sotkusta selviää, palkintona voi olla unelmien avioliitto, väittää psykologi Kari Kiianmaa.

Parit, jotka hakevat apua, selviytyvät uskottomuudesta.

Uskottomuus ei johda aina eroon. Päinvastoin: useimmat parit, jotka hakevat ammattiapua, selviytyvät. Työssäni pariterapeuttina näen jatkuvasti, että luottamus on mahdollista palauttaa. Ehtona on se, että uskottoman on ymmärrettävä ensin omaa käytöstään. Perimmäinen syy uskottomuuteen on harvoin parisuhteessa. Yleensä pettäjää vaivaa tyytymättömyys itseensä. Hän elää elämää, jota ei tunnista omakseen. Tekee esimerkiksi töitä ympäri vuorokauden, muttei tunnista uupumustaan. Kun hän tapaa ihastuttavan työkaverin, hän näkee tässä lupauksen paremmasta.

Uskottomuus pakottaa parin miettimään, onko suhde säilyttämisen arvoinen – ja jos on, mitä siinä pitäisi muuttaa. Jos pettäjä selvittää syyt käytökseensä ja petetty saa tuskalleen ymmärrystä, pari voi olla kriisin jälkeen entistä läheisempi. Väitän, että uskottomuus voi olla tie unelmien avioliittoon. Mutta missään tapauksessa unelmien avioliittoon ei vaadita uskottomuutta. Pettäminen on surkea keino parisuhteen pelastamiseen.

 

Kuka tahansa voi pettää tai tulla petetyksi.

Jos sinulla on tapana julistaa, ettei uskottomuus voisi ikinä koskettaa omaa elämääsi, pidähän pienempää suuta. Uskottomuus on äärimmäisen tavallista. Tutkimusten mukaan sen kohtaa jopa 30–50 prosenttia suomalaispareista. Parisuhde voi olla onnellinen, mutta kenenkään suhde ei ole koko ajan niin onnellinen, ettei siihen mahtuisi kriisejä. Jokaisella meistä on identiteettikriisi noin kymmenen vuoden välein. Tunnistat kriisin siitä, että tunnet olevasi tyytymätön ja syytät siitä kaikkea paitsi itseäsi, vaikkapa väärää opiskelualaa tai väärää puolisoa. Yleisintä uskottomuus on 30–40-vuotiailla. He elävät vaihetta, jolloin tapahtuu paljon yhtä aikaa: synnytetään lapsia ja luodaan uraa. Ruuhkavuosista on vaikea selvitä selväpäisenä.

 

Naiset syyttävät uskottomuudestaan miestään.

Jos nainen on pettänyt, hänellä on tapana syyttää miestään. Miehessä on jotain niin pielessä, että vaimon on ollut pakko pettää. Uskottomat miehet sanovat useammin, että ”ei se johtunut susta vaan musta”. Jos nainen joutuu itse petetyksi, hän soittaa sukulaiset läpi ja kertoo, millainen roisto mies on. Petetty mies sen sijaan turvautuu suoraan toimintaan: heittää naisen ulos tai käyttää jopa väkivaltaa. On totta, että kun uskottomuus paljastuu, saattaa seurata hirveitä asioita. Siksi moni ei tunnusta.

Salaaminen ei aina ole epärehellisyyttä, vaan se voi olla yritys suojella puolisoa liian suurelta tuskalta. Toisaalta jos salaisuus ei paljastu, vakituinen suhde ei saa koskaan tilaisuutta kehittyä.

 

Sivusuhteessa on myönteiset puolensa.

Jos sivusuhdetta ajatellaan vain moraaliselta kannalta, suhde on pelkästään paha. Mutta sivusuhteessa on myös myönteiset puolensa. Suhde on usein poikkeuksellisen avoin, ja siinä pystytään puhumaan mistä tahansa. Sivusuhteen avulla ihminen voi peilata elämäänsä ja lisätä itsetuntemustaan. Juuri siksi se tuntuu niin hyvältä, ja juuri siksi se on molemmille tärkeä elämys. Suhteeseen liittyy usein suuria odotuksia. Kun sivusuhteen lopettaa, saattaa tuntea aitoa surua, johon ei saa ymmärrystä keneltäkään. Tuomitseminen on helppoa, mutta elämä ei ole koskaan mustavalkoista.

 

Yliromanttinen rakkauskäsitys ajaa uskottomuuteen.

Yhteiskunnassamme vallitsee rakkauskäsitys, jonka mukaan maailmassa on jokaiselle yksi puolisko, joka on löydettävä, jotta voisi olla kokonainen. Se on satua ja lisää uskottomuutta. Jos suhtautuu rakkauteen yliromanttisesti, on vaihdettava suhdetta vähintään viiden vuoden välein. Niin moni tekee jo nyt. On tosiasia, että uskottomuus tulee lisääntymään. Suhteet lyhenevät ja erot lisääntyvät. Maaseutuyhteiskuntaan luotu seksuaalimoraalimme ei toimi enää urbaanissa yhteiskunnassa, jossa ihmiset tapaavat kiinnostavia ihmisiä enemmän kuin koskaan ennen. Siksi moraalimme on vähitellen muututtava ja uskottomuuteen on suhtauduttava hieman sallivammin – tuntuipa se kuinka huolestuttavalta tahansa.

 

Koska viimeksi yllätit vaimosi romanttisesti?

”Tänään, kun kävimme ostamassa vaimolleni kevättakkia. Lieneekö tuo yllätys, mutta toimin makutuomarina ja meillä oli kivaa yhdessä. Ensimmäinen avioliittoni kesti 15 vuotta, tämä toinen on kestänyt jo yli 20 vuotta. Pidän itseäni romanttisena, vaikka harhakuvitelmat ovat työssäni ropisseet. Romantiikka säilyy, kun otamme vaimoni kanssa irtioton arjesta: reissaamme ulkomaille, mökille tai elokuviin.”

 

Lue lisää Suoria sanoja täältä.

 

 

Kirjailija ja opettaja Tommi Kinnunen, 44, asuu Turussa perheensä kanssa. Hän opettaa suomen kieltä ja kirjallisuutta Luostarivuoren koulussa. Kinnusen molemmat romaanit Neljäntienristeys (2014) ja Lopotti (2016) nousivat Finlandia-ehdokkaiksi.

SUORAT SANAT. Teineillä on paha maine tuiskahtelevina, epäkohteliaina mörökölleinä. Oikeasti he ovat hienoja tyyppejä, sanoo kirjailija ja yläkoulun opettaja Tommi Kinnunen.

Teinien kanssa on kivaa.

Kun kerron työskenteleväni yläkoulun opettajana, ensireaktio on usein sama: ”Eikö se ole kauheaa?” Ei todellakaan ole, vaan äärimmäisen ihanaa.

Teinit ovat mahtavia tyyppejä. Pidän kasvattajan roolista, vaikka kasvattamisella on ikävä klangi: se liitetään helposti kurinpitoon. Tykkään olla aikuisena läsnä nuorten elämässä ja vastata heidän kysymyksiinsä. Millainen pitää olla, että on pidetty? Olenko ok, vaikka en tajua matematiikasta mitään? Olenko vain minä vai kaikki muutkin vähän eksyksissä?

Kun kerron työskenteleväni yläkoulun opettajana, ensireaktio on usein sama: ”Eikö se ole kauheaa?”

Teini elää herkkää aikaa lapsuuden ja aikuisuuden kynnyksellä. Siinä iässä harvinaisen moni asia askarruttaa: aikuistuminen, seksuaalisuus ja tulevaisuuden suunnittelu.

Teinit eivät ole mörököllejä.

Oman kokemukseni mukaan uuden sukupolven teinit ovat lahjakkaita keskustelijoita ja hyviä perustelemaan kantansa. Vaikka sukupuoliroolit istuvat sitkeässä, ne ovat vähitellen murtumassa. Tytön ei enää tarvitse olla hiljaa, vaan ilmaisunvapaus kuuluu kaikille.

Kysy, miten menee, ja pysähdy oikeasti kuuntelemaan vastausta.

Teinin avautuminen voi vaatia houkuttelua. Se ei tarkoita, etteikö nuori tahtoisi rupatella vanhempansa kanssa. Keskusteluyhteys vaatii yksinkertaisesti sopivien tilanteiden luomista yhdessäolon kautta. Tärkeintä ei ole paikka, vaan kiireetön tunnelma. Se voi löytyä päivällisellä, kirjastoreissulla tai metsäretkellä. Kysy, miten menee, ja pysähdy oikeasti kuuntelemaan vastausta.

Teinin ei tarvitse pärjätä.

Maailma aukeaa teinille helposti kaoottisena. Siksi nuorelle on tärkeää osoittaa, ettei hän ole yksin. Hukassa saa olla ja apua saa – ja pitääkin – pyytää.

Yksinäisyys on yleistä kaiken ikäisten suomalaisten keskuudessa, mutta usein tuntuu, että teinit jäävät erityisen yksin. Heidän itsenäisyydellään jopa ylpeillään: meidän lapsi on niin reipas ja pärjää itsekseen, se vietti koko kesän kotona yksin. Pärjäämisen korostaminen kulttuurissamme kannattaa kyseenalaistaa.

Teinien itsenäisyydellä ylpeillään: meidän lapsi on niin reipas ja pärjää itsekseen, se vietti koko kesän kotona yksin.

Teinin suru on totta.

Unohda päteminen, sillä teini ei kaipaa ylhäältä päin neuvomista. On tärkeää ymmärtää, että aikuiselle arkipäiväisen kuuloiset ongelmat ovat nuorelle isoja juttuja.

Kun ensimmäinen parisuhde loppuu, ”se kuuluu tuohon ikään” -lause ei lämmitä. En minäkään haluaisi eron hetkellä kuulla mummoltani, että avioero kuuluu tiettyyn ikään.

En minäkään haluaisi eron hetkellä kuulla mummoltani, että avioero kuuluu tiettyyn ikään.

Some tekee teinille hyvää.

Sosiaalinen media ei ole sen pahempi muoti-ilmiö kuin mikään muukaan. On totta, että teinien keskittymiskyky on välillä koetuksella, mutta heidän aktiiviseen somettamiseensa liittyy myös paljon hyvää. Somen kautta se välitunnilla yksin nurkassa kyhjöttävä tyyppikin voi löytää ryhmän, johon kuulua.

Kysyin taannoin seiskaluokkalaisilta, kuinka monella on netin kautta ystävä, jota ei ole koskaan tavannut. Kolme neljäsosaa viittasi. Joillekin nettiystävä oli se läheisin, jolle voi kertoa ihan kaiken. Se on lohdullista.

Somen kautta se välitunnilla yksin nurkassa kyhjöttävä tyyppikin voi löytää ryhmän, johon kuulua.

Teiniltä voi oppia paljon.

Arvomaailmaltaan nuoret ovat vanhempiaan liberaalimpia. Lisäksi teini-ikäiset ovat suoria ja mutkattomia, ja se on hienoa. Palaute tulee äkkiä – oli se myönteistä tai kielteistä. Teinit eivät pelaa pelejä tai pullota mielipahaansa, vaan purskauttavat tunteensa ulos. Aikuisilla olisi siitä oppimista.

Teinit eivät suhtaudu juuri mihinkään hohhoijaa-asenteella, sillä he eivät ole ehtineet kyynistyä. Maailma on heille uusi ja kiinnostava. Siitä voimme olla heille suorastaan kateellisia!

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Kirjailija ja yläkoulun opettaja Tommi Kinnunen ylistää teinejä: ”Oikeasti he ovat hyviä keskustelijoita ja mahtavia tyyppejä”

Ria Hafren kirjoitti: Minusta edellisenkin sukupolven teinit olivat fiksuja, kohteliata, iloisia ja mukavia. Kun tyttäreni oli teini-ikäinen meillä ramppasi paljon teinejä. Heidän kanssaan oli mielenkiintoista keskustella. Siitä on pyöreästi 25 vuotta... Hei Ria, hauska kuulla! Ja niin se aika kiitää...
Lue kommentti
Ria Hafren
Seuraa 
Liittynyt17.8.2015

Kirjailija ja yläkoulun opettaja Tommi Kinnunen ylistää teinejä: ”Oikeasti he ovat hyviä keskustelijoita ja mahtavia tyyppejä”

Minusta edellisenkin sukupolven teinit olivat fiksuja, kohteliata, iloisia ja mukavia. Kun tyttäreni oli teini-ikäinen meillä ramppasi paljon teinejä. Heidän kanssaan oli mielenkiintoista keskustella. Siitä on pyöreästi 25 vuotta...
Lue kommentti

SUORAT SANAT. Ikävöi kumppaniasi, se tekee parisuhteelle hyvää, seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen muistuttaa.

Intohimon voi saada kestämään.

On vaikea haluta sitä, mitä jo on. Paluuta suhteen kiihkeään alkuhuumaan ei 15 vuoden yhdessäolon jälkeen tule, mutta intohimoa voi silti kokea.

Seksuaalinen halu syntyy kumppaneiden välisestä jännitteestä. Alussa sitä luo uutuudenviehätys. Pitkässä suhteessa jännite pysyy, kun kumppanit pystyvät olemaan sekä lähekkäin että erillään toisistaan.

Jännite ei tarkoita jännitystä tai kriiseilyä.

Jännite ei tarkoita jännitystä tai kriiseilyä. Vääntäessä syntyy kyllä draamaa, ja sitten harrastetaan sovintoseksiä. Sitä ei pidä sekoittaa intohimoon.

Parempaan seksiin kannattaa pyrkiä.

Ennen vanhaan ajateltiin, että jos puoliso ei lyö, juo tai petä, ei saa valittaa. Uutta on, että on lupa haluta ja tarvita enemmän. Meillä on vahva kaipuu kokea sekä rakkautta että himoa.

Seksi lisää tutkitusti hyvinvointia. Tarpeiden tyydytykseen toimii hyvin itsetyydytyskin, mutta se, että tuntee itsensä halutuksi, on jotain ainutlaatuista. Siihen kannattaa pyrkiä.

Läheisyyttä voi olla liikaa.

Ajattelemme usein näin: parisuhde on hyvä, kun puhumme tauotta, halaamme jatkuvasti, kosketamme, vietämme paljon aikaa yhdessä.

Tiiviissäkin suhteessa yhteys voi kadota ja pusun antamisesta tulla vain mekaaninen rutiini.

Mutta voikin käydä niin, että liika läheisyys kostautuu seksielämän hyytymisellä. Meistä voi tulla toistemme jatkeita emmekä enää tiedä, keitä olemme tai mitä haluamme. Vaikka ollaan sinänsä tiiviisti, yhteys katoaa, pusun antamisesta tulee mekaaninen rutiini ja keskusteluja käydään ilman, että ollaan läsnä. Ei ihme, jos nuokin tavat alkavat sitten hiipua.

Seksielämälle tekee hyvää ikävöidä.

Jos elää elämäänsä autopilotilla, aistit kaipaavat herättelyä. Ajanpuute ja stressi eivät myöskään auta intohimon vaalimista.

Sen sijaan, että hakisimme lisää läheisyyttä, voimme välillä kokeilla sitä, että menemme toiseen suuntaan. Tarvitsemme tilaa, jotta voimme tutkia, missä kumpikin menee ja mistä kiinnostuu.

Itsekseen ollessaan voi oivaltaa, miten kiinnostava kumppani on.

Tekee hyvää ikävöidä kumppania. Vaikka olisi fyysisesti kaukana, henkisesti voi olla todella lähellä – ja päinvastoin. Itsekseen ollessaan voi oivaltaa, miten kiinnostava kumppani on.

Kiinnostu itsestäsi.

On vaikea olla kiinnostava, jos ei itse pidä it­seään kiinnostavana ja arvokkaana. Mieti, mitkä ovat motiivisi lähteä vaikka lenkille. Ovatko itsekriittiset ajatukset saaneet vallan ja uskot, että keho kaipaa kuritusta? Vai haluatko antaa ainutlaatuiselle kehollesi sen kaipaamaa liikettä?Se, että saa yhteyden itseensä ja kehoonsa, voi auttaa saamaan paremmin kiinni myös siitä, mitä haluaa seksiltä.

Hanki myös oma elämä.

Toimiva parisuhde antaa sopivasti hyvää erillisyyttä. Erillisyyttä voi kokea vaikka toisen kainalossa, mutta usein tarvitsemme myös konkreettista etäisyyttä: sitä, että molemmilla on yhteisen elämän lisäksi oma elämänsä.

Ero voi olla oikea ratkaisu, jos yrittämisestä huolimatta tuntuu pahalta mennä kotiin.

Etäisyydenotto voi joskus olla ainoa tapa pysyä yhdessä. Toisaalta joskus käy niin, että etsiessään erillisyyttä ihmiset eroavat. Vaikeat vaiheet ovat normaaleja ja niistä selviää, mutta erokin voi olla oikea ratkaisu, jos yrittämisestä huolimatta tuntuu pahalta mennä kotiin – tai jos huomaat, että lopulta voit paremmin itseksesi.

Vaikka erillään olo voi tuntua haastavalta, siihen kannattaa totutella. Erillisyys edellyttää tietysti luottamusta. Turvallisuuden kokemusta ei kannata järkyttää tahallaan: vaikka olemme sinä ja minä, olemme myös me.