Toimittajana joutuu heittäytymään vaikka mihin, vaikka vetämään paneelikeskustelun siitä, miten löytyy kiinnostavia ihmisiä lehtijuttuihin.

Mistä te löydätte lehteen haastateltavia, kaikkia niitä ihastuttavia, ihmeellisiä, kiinnostavia, koskettavia, kummallisia, erikoisia ja ainutlaatuisia ihmisiä? Tätä moni lukija kysyy usein toimittajilta.

Eipä se aina olekaan helppoa, ei sinne päinkään. Pitää miettiä, kuka on oikea haastateltava juuri nyt oman lehden tietynlaiseen artikkeliin. Löytyykö sellainen omasta tuttavapiiristä, Facebookista, kollegan vinkistä, asiantuntijan kautta vai vaikka sattumalta marketin kassajonosta tai sanomalehtiuutisen sivulauseesta?

Muun muassa tällaisia pohdimme tänään oman lehtitalomme (Sanoma Magazines Finland) koulutusseminaarissa, jonka aihe oli miten löydän haastateltavan. Ideoimme seminaarin lehtitalomme toimituksellisen henkilöstön koulutustoimikunnassa, johon itsekin kuulun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ja koska toimittajana joutuu usein moneksi, vedin tilaisuudessa paneelikeskustelun, jossa oli mukana neljä muuta toimittajaa eri lehdistä. Se oli jännittävää, mutta hauskaa ja palkitsevaa vaihtelua haastattelujen, tiedon keräämisen ja artikkelien kirjoittamisen välissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta nyt on kamala kiire kirjoittaa joulujuttu, sen deadline on ihan kohta, vaikka juttu ilmestyy vasta 2.12.
 
Vellamo Vehkakoski

(Kuvassa olen muiden paneelikeskusteluun osallistujien kanssa: Auto Bild -lehden toimittaja Markku Juntunen, Tiede-lehden toimituspäällikkö Annikka Mutanen, Me Naiset -lehden toimittaja Rosanna Serkamo sekä ET-lehden ja Kodin Kuvalehden yhteinen toimittaja Reija Ypyä.)

Kuvat Juha Salminen

Sisältö jatkuu mainoksen alla