”Tänä vuonna vietämme onnistuneen sukujoulun isolla porukalla. Edellisistä vuosista viisastuneena laadimme joulun järjestyssäännöt, joihin jokainen mukaan tuleva sitoutuu”, lukijamme kirjoittaa.

  1. Emme tavoittele täydellisyyttä. Siivoamme joulunviettopaikan eli mummolan yhdessä pikaisesti ennen aattoa.
  2. Kaikki osallistuvat joulupöydän kustannuksiin ja ruokien valmistukseen, koska emme halua juhlapöytäämme yhtään marttyyria. Budjetin laadimme niin, että jokaisella on siihen varaa.
  3. Lahjoilla emme pröystäile. Serkukset saavat kukin noin viisi pakettia, jotta kenellekään ei tule paha mieli pukin epäreiluudesta. (Mahdolliset muut lahjat jokainen voi avata myöhemmin kotonaan.)
  4. Jokainen vastaa osaltaan tunnelmasta. Poliittisista kiistakysymyksistä ja muista erimielisyyttä tunnetusti porukassamme aiheuttavista aiheista emme keskustele. Joulun hengen mukaisesti jokainen ajattelee vähän enemmän muita kuin itseään, muistaa kohteliaisuuden eikä anna ärsytyksille tai pikkumaisuuksille valtaa.
  5. Alkoholilla emme läträä. Viinilasillinen ruuan kanssa on ok, mutta tissuttelua ja humaltumista ei sallita.
  6. Huolehdimme koronaturvallisuudesta. Rokotukset ovat kunnossa ja jokainen tekee vielä kotitestin ennen saapumistaan.

Joulurauhan julistaja

Mitä ajatuksia kirje sinussa herätti? Keskustele alla kommenttikentässä tai lähetä sähköpostia: ihmisten.kesken@sanoma.com

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Itse jo vanhana ihmisenä saan osan aikuisista lapsista jouluksi kotiin. Pesen, puunaan ja laitan ruokia yksin muistaen kaikki ruokarajoitteet. Mieheni ei osallistu töihin ja lapset ovat töissä ja kotona omilla paikkakunnilla. Jouluna olen tosi väsynyt ja tapanina toivon jo kodin tyhjenevän, jotta pääsisin korjaamaan juhlimisen jäljet. Pakastan loput jouluruuat ja niitä sitten syödään pitkin tammikuuta.
En pysty sanomaan lapsilleni, etten oikein enää jaksaisi. Viime vuoden corona-joulu oli hyvä, kun vietimme sen mieheni kanssa kaksistaan. Ei kaikkia jouluherkkuja, ainoastaan niitä joista oikeasti pidimme ja nekin ripoteltuna eri päiville, kävelylenkkejä, joulukonserttien kuuntelua televisiosta, päiväunia ja kirjojen lukemista. Ymmärrän lapsiani ja heidän perheitään, sillä he ovat väsyneitä työnteosta ja on aivan ihanaa päästä valmiiseen pöytään ja nähdä toisiaan. Olen kuitenkin tullut vanhaksi ja hitaaksi ja se, mikä kesti tehdä ennen tunnin vie nykyisin kolme ja sen jälkeen pitää levätä eli valmistelen aattoa ja joulupäivää pari viikkoa.

Vierailija

Kivahan se on, että jouluna lapset tulevat kotiin, mutta koska jo ovat aikuisia, niin mielestäni voit kertoa heille tuon, mitä tässä kirjoitit, että olet jo väsynyt yksin huolehtimaan joulun siivouksesta ja ruokailusta.  Varmasti he ymmärtävät asian, ehkäpä he ajattelevat, että haluat yhä pitää perinteistä kiinni ja toimia noin.

Kannattaa ottaa asia esille jo nyt hyvissä ajoin ennen joulua, voithan vaikka ehdottaa, että tänä jouluna pidetäänkin nyyttikestit, eli kukin jouluvieras tuo tarjottavaa (sovitte mitä kukin tuo) ja osallistuu muutenkin töihin, mm. ruokailun jälkeen tiskeihin ym.  Ja sen joulusiivouksen voi jättää myös joulun jälkeen tehtäväksi, aiemmin itsekin siivosin kotona opitun mukaisesti jouluksi ja juhannukseksi ns. katosta lattiaan, mutta viime vuosina olen antanut itselleni luvan hellittää, tehdä niin paljon kuin viitsii ja jaksaa ja ihan hyvin olen päässyt joulutunnelmaan, vaikka kaikki komerot ei olekkaan siivottu jouluksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla