Pojan synnyttyä appivanhemmat menettivät kiinnostuksensa esikoistamme, tyttöä, kohtaan.

Ensimmäisen lapsemme synnyttyä kaikki tuntui sujuvan kuten pitikin. Lapsen isovanhemmat olivat mukana auttamassa, mikäli oli tarvetta. Kun tyttäremme oli 4-vuotias, perheeseemme syntyi ihana poika. Sen jälkeen anopin huomio kääntyi lähes täysin nuorimpaamme. Pikku hiljaa hän sai manipuloitua myös lasten isän toimimaan tahtonsa mukaan.

Viime jouluna tyttäremme sai isovanhemmiltaan lahjaksi käytetyt sukset, kun taas pojalle ostettiin kallis kolmipyörä. Mieheni ei muka nähnyt asiassa mitään epäreilua. Poika haetaan mielellään hoitoon mummilaan, mutta tyttären painiesityksiä ei muka ehditä tulla katsomaan.

Anopin epäreilu kohtelu on traumatisoinut tyttäremme ja hän on muuttunut hiljaisesta, kiltistä tytöstä ahdistuneeksi lapseksi, jolla ei juuri ystäviä ole. Anoppi ei ota vastuuta siitä, että syrjinnän johdosta tytär on esimerkiksi leikellyt keittiösaksilla veljensä lempipaidan ja kaatanut salaa aamupalajugurtin veljen koulureppuun. Anoppiani en pysty muuttamaan, mutta miten saisin edes mieheni uskomaan, että myös vanhempi lapsemme ansaitsee huomiota.

Mieheni ja hänen vanhempansa ovat vahvasti sitä mieltä, että tytöt ovat poikia alempana arvojärjestyksessä. Heidän mielestään tyttö tarvitsee oireilunsa takia terapiaa. Minun mielestäni tasapuolisella huomioinnilla tytön käytös voisi palautua normaaliksi.

Hätääntynyt

 

Mitä lukijan kannattaisi mielestäsi tehdä? Oletko kokenut vastaavaa? Keskustele alla!

Rauha

Lukijan kirje: Isovanhemmat syrjivät tyttöä

Vaikea uskoa, että lapsi traumatisoituisi isovanhempiensa syrjimisestä, vaikka se onkin ärsyttävää ja epäreilua. Tehdäänkö tästä liian iso asia kotona vai näkeekö lapsi isovanhempiaan päivittäin? Isä, äiti ja lapset ovat perhe, muut sukua. Pienelle lapselle on aivan se ja sama, ovatko lelut käytettyjä vai uusia. Molemmat lahjoista olivat käyttöesineitä, joten ihan reilua. Epäreilua lapsen mielestä olisi ollut ostaa toiselle sukset ja toiselle legolinna. Lapsen isän pitäisi kohdella molempia...
Lue kommentti
Mari Juuma

Lukijan kirje: Isovanhemmat syrjivät tyttöä

Tytön itsetunnon vahvistuminen jää varmaan äidin vastuulle, jonka tehtävänä olusi hokea tytölle, että hän on arvokas eikä hänen,tarvitse välittää hulluista isovanhemmista. Entäs tytön toiset isovanhemmat? Heidänkin korostunut kannustus tytölle on paikallaan. mll tarjoaa myös vara-vaari ja vara-mummo-palvelua. Isä voisi mennä terapiaan tai vaikka neuvolaan kysymään konkreettisia mielipiteitä noihin esimerkkitilanteisiin, jos ne hänen mielestään ovat tasapuolisia.
Lue kommentti

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Viime aikoina on käyty laajaa keskustelua seksuaalisesta häirinnästä. Se on hyvä, sillä häirintä voidaan kitkeä vain avoimen keskustelun avulla.

Keskustelusta puuttuu kuitenkin tasa-arvo. Missään en ole nähnyt otetun esiin sitä, että myös miehet ovat lisääntyvän seksuaalisen häirinnän kohteena.

Olen naisvaltaisella alalla työskentelevä mies ja joudun työssäni kokemaan seksuaalista häirintää. Se voi olla esimerkiksi seksistisiä vitsejä ja vihjailuja. Usein niitä heitetään julkisesti, ja härskejä puhuva nainen saa ympäristöltä palkaksi naurut.

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Istumme hiljaa, sillä naisille ei voi vastata samalla mitalla saamatta sovinistin leimaa. Mutta naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Me too

Siistittäiskö suut

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Meidän osastolla on 7 naista ja 1 mies, ja täytyy todeta että palavereissa huulenheitto on tuota tyyliä mitä kirjoittaja kirjoittaa. Minuakin välillä kyllästyttää se lähinnä muutaman naisen 2-mielinen vitseily,ja olen miettinyt, mitähän se ainoa mies oikeasti ajattelee. Hän nauraa kyllä mukana, välillä posket punastuen, mutta mikä olisi hänen vaihtoehtonsa? Jos ei naura tai jos jopa paheksuisi saisi tiukkapipon leiman.
Lue kommentti
Paljon jo elämää nähnyt nainen

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Vihdoinkin mies itse ottaa tämän asian esille. Itsekin naisena olen ajatellut,kuinka yksipuolista seksuaalisen häirinnän käsittely on. Kokevatko miehet että, jos he avaavat suunsa, heidät lynkataan ajatuksineen pystyyn. Vai olemmeko ajautumassa tilanteeseen, jossa on vain yksi totuus, "naisen totuus". Miesten on kestettävä, mitä vain, mutta auta auta armias, jos naista vain katsookin liian pitkään, on jos kyseessä "seksuaalinen häirintä", riippumatta siitä, että pukeutumisessaan naisella voi...
Lue kommentti