Kuvat
Getty Images
Parhaat kirjat haluaisi säästää seuraavallekin sukupolvelle.
Parhaat kirjat haluaisi säästää seuraavallekin sukupolvelle.

Kuinka kukaan kirjafani voisi valita vain viisi rakkainta kirjaansa ja luopua kaikista muista? Pystyisitkö siihen itse? Kerro meille kommenteissa!

”Maailmankirjallisuutta saa kirjastosta, mutta nämä vanhat rakkaudet haluan omistaa, hypistellä ja helliä niitä katseellani, kun kuljen kirjahyllyn ohi”, mainitsi eräs KK:n toimituksen lukutoukka, joka uskaltautui listaamaan viisi rakkainta kirjaansa.

Suosikkikirjojen listat kertovat lukumieltymyksistä, mutta ehkä vielä enemmän elämäntilanteesta, tärkeimmistä hetkistä ja asioista, jotka haluamme muistaa – lukemalla tai ihan vain katselemalla hyllyssä olevaa kirjaa. 

Mitkä viisi kirjaa sinä säästäisit, jos olisi pakko valita? Kerro tämän jutun kommenteissa!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Vaikka rakastin Donna Tarttia, en oppinut viskinjuojaksi.”

  1. Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin (1992). ”Tämä romaani edustaa kiihkeää nuoruudenihastusta 1990-luvulta. Eihän sellaisia halua koskaan kokonaan unohtaa. Yritin jopa opetella tykkäämään viskistä, koska kirjan opiskelijaryhmä sai sen vaikuttamaan tyylikkäältä. En onnistunut.”
  2. Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla (1959–1962). ”Sain trilogiasta komean kuvitetun juhlapainoksen rippilahjaksi kummitädiltä. Kirja teki järisyttävän vaikutuksen. Oman suvun historiaakin osasi pohdiskella sen jälkeen uudesta vinkkelistä.”
  3. Elisabeth Beresford: Vompelit (1968). ”Olin jo melkein unohtanut Lontoon puistojen alla tunneleissa olevat pitkäkuonoiset otukset, jotka keräävät ihmisten roskia, mutta kun näin Vompelit kirpparilla, vannoin, että emme eroa enää koskaan.”
  4. Lea Pennanen: Piilomaan pikku aasi (1968). ”Sympaattisista Vompeleista eivät omat lapseni innostuneet, mutta tämä oli kauniisti aikaa kestänyt hitti, jonka luimme iltasatuna sen seitsemäntoista kertaa. Vieläköhän nuo teinit kerran sen kuuntelisivat?
  5. L. M. Montgomery: Pieni runotyttö (1923). ”Yksi lapsuuden kirjahurahduksista oli muita isompi. Tulevana kesänä Runotyttö-sarjan ensimmäisestä osasta ilmestyy uusi Kaisa Rannan käännös, jossa on hurmaava Nuppu Print Companyn kukkakansi. Tiedän jo, että se saa pysyvän paikan vanhemman painoksen vierestä.” Toimituspäällikkö Sanna Tyry on löytänyt taas itsestään lukutoukan hurjimpien ruuhkavuosien jälkeen.

”Tuntuu turvalliselta tietää jo etukäteen, että pidän kirjasta.”

  1. Annamaria Mennola: Romulus (1986). ”Paras lapsena lukemani kirja kertoo Tanjan ja kulkukoira Romuluksen ystävyydestä. Sen on kirjoittanut 12-vuotias tyttö, mikä ällistyttää vieläkin. Oma samanikäinen tyttäreni luki Romulukseni vastikään.”
  2. Risto Kunelius: Viestinnän vallassa (1993). ”Pääsykoekirjan pänttääminen avasi minulle 23 vuotta sitten portin haaveideni opintoihin ja omaan aikuiseen elämään uudessa kaupungissa. Marginaalit vilisevät merkitsemiäni huutomerkkejä.”
  3. Leena Lehtolainen: Jonakin onnellisena päivänä (2004). ”Ensimmäinen lukemani Lehtolainen, jonka jälkeen olen lukenut kaikki käsiini saamani Lehtolaiset. Tuntuu turvalliselta tietää jo etukäteen, että pidän kirjasta, koska sen on kirjoittanut juuri hän.”
  4. Miia Moisio: Lupa surra (2019). ”Tämä kirja lohdutti surussa, johon en uskonut olevan lohtua. Moisio kuvaa surua sillaksi, jonka yli menetyksen kokenut matkaa: Mitä useammin tuon matkan joutuu tekemään, sitä varmemmaksi tulee ainoastaan siitä, että surusta selviää.”
  5. Saima Harmaja: Kootut runot (1977). ”Harmajan tekstejä ovat lukeneet isoisoäitini, isoäitini ja tätini – ja nyt hieman arkaillen minä, joka en ole aiemmin runoja lukenut. En tiedä, kuka on taittanut sivuja hiirenkorvalle, mutta tuntuu tärkeältä lukea runo sieltä, toinen täältä.” Tuottaja Sanna Huolman jaksaa jonottaa himoitsemaansa kirjaa kirjastosta vaikka useita kuukausia.

”Valitsin esikoistyttäreni nimen lempikirjani mukaan.”

  1. L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet (1908). ”Monet meistä keski-ikäisistä naisista ovat lapsina olleet joko Anna-ihmisiä tai Emilia-ihmisiä. Minä luin molempia sarjoja yhä uudelleen, mutta Annoja vielä enemmän. Esikoistyttäreni nimen päätin 20 vuotta ennen hänen syntymäänsä.”
  2. Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu (1956). ”Kun esikoisvauvani ei vielä ollut saanut Anna-nimeään vaan oli kolme viikkoa vanha, hän joutui päiväksi sairaalaan. Hoitajat lähettivät minut kaupungille, mutta mitä minä siellä osasin tehdä ilman vauvaa, en mitään. Paitsi mennä kirjakauppaan ja ostaa Tiitiäisen satupuun. Omistuskirjoitukseen kirjoitin alle ’äiti’ ensimmäistä kertaa.”
  3. Kaisa Isotalo, Raija Kuittinen, Ragni Tennberg: Kotiruoka (1908). ”Olen kehno ruuanlaittaja, mutta vielä kehnompi olisin ilman tätä kirjaa. Tärkeämpää kuin sivuilla olevat ohjeet ovat sivujen välissä olevat muistot: edesmenneen työkaverini, ruokatoimittaja Kiia Rengon minulle kirjoittamat uuniperunaohjeet ja äitini taikinaohje. Sain kirjan 49. painoksen äidiltä, kun täytin 18, ja annoin uudemman painoksen tyttärelleni, kun hän täytti 18.”
  4. Alli Wiherheimo: Morsiamen kirja (1933). ”Omistuskirjoitus on kirjoitettu mustekynällä: Olgalle morsiamena 1934. Kirja opastaa sisustamisessa ja siivoamisessa ja antaa neuvoja: ’Koska miesväki yleensä on ruokaansa nähden kovin vanhoillista, on kai viisainta, että Sinäkin kaikkien taitavien morsianten tapaan otat hyvissä ajoin selkoa sulhasesi äidiltä, mitä ruokasuosioita ja ruokakammoja hänellä on.’ Noita aikoja ei ole ikävä, Olga-mummia on.”
  5. Pirkko Saisio: Pienin yhteinen jaettava (1998). ”Vaikutuin 25 vuotta sitten omaelämäkerrallisen romaanin kahdeksanvuotiaasta tytöstä ja Saision lauseista. Joka kerta vaikutun uudelleen.” Vastaava tuottaja Ulla Ahvenniemi ei melkein raaski lukea parhaita kirjoja loppuun.

Uudessa Kodin Kuvalehdessä kuusi muutakin lukutoukkaa paljastaa viisi kirjaa, joista ei ikinä luopuisi. Lue koko juttu Kodin Kuvalehdestä 5/2023 tai täältä. Jos et ole vielä tilaaja, kokeile digilehdet.fi-palvelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1.Mika Waltari: Sinuhe Egyptiläinen

Paras lukemani kirja ikinä! Hienosti kerrottu tarina, vanhahtavaa tekstiä mutta vaikuttava teos!

2. Hans-Ulrich Horster: Lapsi 312

Kirja lapsensa sodassa kadottaneesta äidistä, joka löytää lapsensa 10 vuoden etsinnän jälkeen. Tämän luin teini.ikäisenä ja se vaikutti niin, että muistan sen tarinan vieläkin.

3. Aleksi Kivi: Seitsemän Veljestä  (vanha painos, isokokoinen kirja)

Luin tämän myös teininä, kun jalkani on paketissa enkä voinut kunnolla kävellä. Muuta kirjaa en siihen hätään löytänyt, mutta kirja oli vaikuttava jo silloin nuorena.

4. Herbjorn Wassmo: Lasi maitoa, kiitos.

Riipaisena tarina liettualaistytön matkasta seksiohjaksi. Tarina on niin riipaiseva ja suorastaan raivoa herättävä, että muistan tämän tarinan aina. Kirja oli pakko lukea osissa, jotta pystyi lukemaan kaiken ja tuleeko tarinalle onnellinen loppu.

5. Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa.

Huikea tarina naisista, jotka kulkevat jalan Norjasta Suomen keskiosiin. Oikea sisunaisten taival! 

Grimmin sadut. Jo pelkän kirjan kädessä pitäminen oli juhlaa köyhälle lapselle rikkaassa naapurissa. Vain muutama kuva, mutta teksti loi ne lapsen mieleen.

Saima Harmajan kootut runot. Murrosiässä säkeet hyökyivät kuin omasta tunnekaaoksestani. Luen niitä yhä.

Jean-Dominique Bayby: Perhonen lasikuvussa. Pysähdyttävä.

Carlos Ruiz Zafon: Tuulen varjo. Tätä rakastan todella.

Alexander Mc Call Smith: Mma Ramotswe-sarja. Hitaasta , tarkasta kerronnasta huolimatta nautin tyylistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla