Kodin Kuvalehden toimitus paljastaa kotimaan matkakohteita, joihin et ehkä ole vielä löytänyt. Taidetta, historiaa ja hyviä ostoksia tiedossa. Kerro myös omasi!

1. Vanhanajan kempsu

Euran kemikalio on kuvataiteilija Pirjo Hamm-Hakamäen koti, jossa myös hänen vanhempansa aikanaan asuivat. Äiti toimi ompelijana, isä puuseppänä, ja talossa onkin aina ollut käsityötä ja taidetta. Suurin osa huonekaluista on Pirjon isän tekemiä.

Vuonna 1891 valmistuneessa talossa on kemikalio, ihana kemikaliomuseo ja taidegalleria, jossa on esillä emännän omaa taidetta: abstraktin taiteen näyttely nimeltä Paluu alkuun. Kesällä pihalle nousee ympäristötaideteos, joka täyttää koko pihan.

2. Maaseudun antimia

Orimattilassa vanhan Lahdentien varrella kannattaa pistäytyä vanhassa navetassa, jonne on perustettu lähiseudun ruokatuotteiden ja käsitöiden myymälä. Kotipiirin pihalla myydään kesäkukkia ja linnunpönttöjä. Vintillä voi pistäytyä kahvilla ja leivonnaisella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Kauneutta Keski-Suomessa

Göstan paviljonki on upea, vuonna 2014 avattu nykytaiteen museo kauniissa järvimaisemassa Mäntässä. Vieressä sijaitsee Joenniemen kartano, jossa on esillä taidetta Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmista.  Taidenälän tyydyttämisen jälkeen kannattaa nauttia herkullinen lounas tai kahvit Ravintola Göstassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Lapin aito helmi

Muonion Äkäsmylly on 1940-luvulla rakennettu, entisöity mylly. Se on loistava päiväretken tai pienen piipahduksen kohde Lapin-kävijälle.

Noin neljän sadan metrin mittainen, helppo patikkapolku vie Tiurajärvitieltä myllylle. Äkäsjoen virtaavat vedet tekevät paikasta ihmeellisen rauhoittavan ja pitkospuilla tarpomisessa on tunnelmaa. Paikalta löytyy myös laavu ja juhannuksesta ruska-aikaan asti avoinna oleva kahvila. Muina aikoina mukaan kannattaa ottaa omat eväät.

5. Surullinen ja kaunis muistomerkki

Kun teollisuusmies Fritz Arthur Juséliuksen tytär kuoli 11-vuotiaana tuberkuloosiin, isä rakennutti tämän muistoksi Juséliuksen mausoleumin. Pienen, kauniin ja surullisen rakennuksen freskot maalasi Akseli Gallen-Kallela ja alhaalla, valkoisen marmorin keskellä lepää Sigridin sarkofagi. Jossain rakennuksen sisällä ovat myös isän maalliset jäänteet. Sigridin äiti ja sisko saivat tyytyä sukuhautaan.

6. Yhden paukun taktiikka

Kulttuurikeskus Vanha Paukku Lapualla on juuri sopivankokoinen puolen päivän visitiille. Lapuan taidemuseon näyttelyiden jälkeen voit shoppailla Patalaukun nostalgisia kerholaukkuja tai Lapuan Kankureiden tekstiilejä ja käydä lounaalla keskuksen ravintolassa. Tarjolla on myös teatteria, elokuvia ja jokiristeily.

Minkä ihanan, erikoisen tai kiinnostavan paikan sinä olet löytänyt? Vinkkaa siitä muillekin! Kirjoita paikasta alla olevaan kommenttikenttään.

Säännöllinen ohikulkija

Jalavan kyläkauppa Taivalkoskella on elämysmatka historiaa ! Uusia tuotteita tuoreimmilta vuosikymmeniltäkin löytyy. Jos olet vanhempaa sukupolvea, täällä voit aistia ja muistella vanhempien tai vielä vanhempien sukupolvien aikaa. Ja nuoremmille elävää historiaa :)

Kulturelli

Posiolla avataan kesäkuun alussa Pentikäisten kunnostama Timisjärven taiteilijakoti, josta jo osa vierailijoista saanut esimakua.Aivan upea kohde uutta taidetta ja vanhaa miljöötä ja historiaakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla