Oiva on rodultaan Bichon Frise, ja hänellä on värikäs menneisyys.
Oiva on rodultaan Bichon Frise, ja hänellä on värikäs menneisyys.

Oiva katsoo ruskeilla silmillään ja ymmärtää toisen tunteet. Terapiakoirana töitä tehnyt Oiva elelee nyt rauhassa maalla.

Oivan tarina

Oiva, viralliselta nimeltään Snow White täyttää pian 10 vuotta. Oiva on rodultaan Bichon Frise, ja hänen menneisyytensä on värikäs.

Tyttäreni hankki Oivan itselleen, toisen samanrotuisen koiransa kaveriksi. Kun Oiva oli vuoden ikäinen, häneltä petti lonkka ja koiraparka joutui isoon leikkaukseen. Siitä selvittiin ajan kanssa, onneksi oli lemmikkivakuutus.

Oiva oli hieno terapiakoira

Oivan luonne on mahtava, hän ymmärtää vastapuolen tunnetilat aisteillaan, katsoo ruskeilla silmillään. Koira aistii myös sen, kuka hänestä pitää oikeasti ja ketä rakastaa eniten maailmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oiva on toiminut koirakoulun mallioppilaana ja erään monivammaisen tytön terapiakoirana. Sama tyttö piristyi ja kehittyi oleellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös tytön totinen olemus muuttui; koiran pehmeä turkki ja syvä kiintymys Oivaan saivat tytön hymyilemään ja onnellisen näköiseksi. Oivalle riitti tytön sylissä istuminen ja annetut pienet makupalat.

Ja Oiva on myös koulukoira ja lukukoira

Oiva on toiminut myös koulukoirana parissa eri koulussa. Ensin vilkkaiden lasten oppituntien rauhoittajana ja myöhemmin vanhetessaan lukukoirana.

Oiva makoili sohvalla ja lapset lukivat vuoronperään kirjaa koiran kuunnellessa. Koira ei tuomitse eikä korjaa virheitä, se vain nauttii.

Oiva pääsee maaseudulle

Viiden vuoden ikäisenä Oiva alkoi vältellä vasemman takajalan käyttöä. Eräänä syyskuisena päivänä Oiva ei noussut enää petiltään, uikutti vain surkeasti. Lemmikki oli halvaantunut ja kärsi kovista kivuista.

Onneksi Helsingin seudulla saa apua nopeasti. Lääkärit eivät luvanneet mitään, mutta vaikea leikkaus onnistui ja toipuminen alkoi. Eläinfysioterapeutti kuntoutti Oivaa 6 viikon ajan muun muassa vesialtaassa.

Tämän jälkeen sain Oivan omakseni. Eläinlääkärit kertoivat, että Oiva ei selviäisi paikassa, jossa on muitakin koiria temmeltämässä ja asunnossa paljon portaita. Niinpä Oiva tuotiin minulle maaseudulle eläkepäiviään viettämään.

Ensimmäinen viikko oli hankala, kun Oiva etsi omaa paikkaansa. Löytyihän se ikioma lempituoli täältäkin.

Teimme pieniä lenkkejä pururadalla. Kärsin itsekin kroonisista selkävaivoista ja yhdessä tallasimme lempeitä metsälenkkejä.

Koiran eroahdistus iskee

Leikkaus ja pitkittyneet kivut olivat kuitenkin jättäneet Oivan mieleen arven. Sitä kutsutaan eroahdistukseksi. Tämä koira voi olla yksin korkeintaan tunnin kerrallaan. Olin jäänyt pois jo työelämästä, joten yksinolosta ei tullut ongelmaa.

Oiva vie minut aamuisin lenkille, kostealla ilmalla se on kummallekin hieman vastenmielistä. Mutta lenkin jälkeen olo on ihmeen piristynyt.

Tuttavat sanovat, että olemme Oivan kanssa samannäköisiä. Minulla on yleensä kihara vaalea tukka, samanoloinen kuin Oivan turkki. Kun avasin Facebook-tilin, laitoin profiilikuvakseni Oivan kasvokuvan. Ja täydestä on mennyt.

Jääkiekkoa televisiosta

Eräänä iltana palasin asioilta ja ihmettelin, kun koira ei tullut enää eteiseen tervehtimään. Säikähdin kovasti mutta rauhoituin, kun löysin Oivan katsomassa jääkiekkoa miehen kanssa. Siinä ne kumpikin telkkaria tuijottivat vierekkäisillä tuoleilla.

Tämän koiran kanssa on erityisen helppoa matkustaa. Kun juna nytkähtää liikkeelle, Oiva nukahtaa saman tien.

Näitä kaikkia kivoja juttuja ajattelen, nyt kun koiranpäivänä matkustan takaisin kohti Etelä-Karjalaa. Oiva nukkuu junan lattialla ja näkee koiranunta.

Toivon hänelle terveyttä ja pitkää ikää!

Rakastan Sinua Oivaseni!   

Anne Birschin

Lähetä sinäkin meille oman koirasi tarina!
Tai tunnetko jonkun muun sankarikoiran, joka auttaa ihmisiä, toimii vaikkapa pelastustehtävissä tai jonka tarina muuten ansaitsee tulla julkaistuksi?

Lue myös Tessan tarina.
Ja täältä löydät Tikon tarinan.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla