Kerro sinäkin oman koirasi tarina
Autoilua rakastava Tiko-mopsi matkaa tässä Pohjanmaalle.
Autoilua rakastava Tiko-mopsi matkaa tässä Pohjanmaalle.

Mopsiherra Tiko liikkuu pienestä ja pyylevästä olemuksestaan huolimatta kuin ketterä gepardi.
Eikä Tiko jätä ketään yksin.

Lähetä sinäkin meille oman koirasi tarina!
Tai tunnetko jonkun muun sankarikoiran, joka auttaa ihmisiä, toimii vaikkapa pelastustehtävissä tai jonka tarina muuten ansaitsee tulla julkaistuksi?

Tikon tarina

"Kuinka kuvailisi Tikoa, kääpiökoirien sukukuntaan kuuluvaa mustaa, jo arvokkaasti ja charmantisti hieman harmaantunutta mopsiherraamme? Tiko on nokkela ja huumorintajuinen seikkailija, joka vartioi perhettämme ja reviiriämme uskollisesti kuin… no, koira ja nauttii lämpimistä peitoista ja pehmeistä unipesistä kuin tuhiseva vauva.

Tiko tuli perheemme jäseneksi ja kaveriksi toiselle mopsikoirallemme kaksivuotiaana. Vaalea Topi ilahtui saadessaan ison veikan.

Ihan kivuttomasti Tikon kodinvaihto ei kuitenkaan sujunut. Muutamaan päivään ruoka ei maistunut ja pieni musta koira vaani sohvan selustalla ohi ajavia autoja.

Osoitimme Tikolle hellyyttä ja rakkautta ja veimme häntä uusille lenkkipoluille uuden kodin maisemia katselemaan ja päivä päivältä Tiko tottui uuteen laumaansa, meihin, ja ruokakin alkoi maistua mopsimaiseen tapaan erittäin hyvin.

Ketterä gepardi

Pienestä ja pyylevästä olemuksestaan huolimatta Tiko osoittautui varsin ketteräksi gepardiksi.

Mopsimme Topi oli  liikuskellut pentuajoista asti pihamaalla vapaasti ja aina emännän kintereillä, joten pihaamme ei ollut aidattu. Tikon tullessa laumamme täysvaltaiseksi jäseneksi aitasimme koirille sopivan ulkoilualueen ihmisen polven korkeudelle ylettyvällä valmisaidalla.

Kun Tiko näki aidan, se katseli sitä hetken ja loikkasi sitten muitta mutkitta yli ja juosta kipitti pikku jaloillaan katselemaan onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella.

Tikon ketteryydestä hämmästyneinä aitasimme pihapiirin metrin korkuisella verkkoaidalla ja hyvä niin, sillä Tikolla on tapana spurttailla näin vanhemmitenkin pihamaata rstiin rastiin nähdäkseen, kuka naapureista milloinkin tulee ja menee, ja ihan matala aita ei lyhytjalkaistakaan kaveriamme pidättele.

Televisio haukututtaa, auto ihastuttaa

Tikon erityisominaisuus on se, että se tunnistaa koiran, piirretyn koirahahmon ja hevosen televisioruudusta aina. Oli hahmo sitten äänessä tai äänetön, saa se Tikossa aikaan haukkumisreaktion.

Toinen mopsimme ei telkkarin koirista ja hevosista piittaa pätkääkään, mutta Tikon tarve pitää nämä nelijalkaiset tv-ruudun sisäpuolella on tullut meille selväksi. Mystistä.

Ehkä erikoisominaisuutena voisi pitää myös Tikon seikkailijan luonnetta. Kun toinen kaverimme jänistää laitureita, veneitä ja hakeutuu autossakin mieluusti nukkumaan, on Tiko vesillä ja veneissä kuin Lasse Laivakoira konsanaan.

Ja autoilu, se se vasta hurmaavaa onkin. Isäntänsä kaverina Tiko istuu pitkät matkat pakettiauton penkillä kuono kohti menosuuntaa ja vaikka kuinka uni meinasi hiipiä ruskeisiin silmänpompuloihin, se sinnittelee ja sinnittelee, kunnes saa komennon käydä nukkumaan.

Rakas lapsi saa monta lempinimiä

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin on meidän Tikollakin. Kohta kuusivuotisen tuttavuutemma aikana Tikosta on tullut Tiksu, Tiffe, Tiffukka ja yksinkertaisesti Kulta ja Rakas.

Tiko ei jätä ketään yksin. Jos joku laumastamme kaipaa saunakaveria, on Tiko kakkoslauteella omalla paikallaan valmiina löylyseuraksi. Lempeä lämpö, ah ihanaa, sillä lempeä ja lämmin on myös Tikon sydän."

Rakkaudella,
emäntänsä Johanna Paananen

Kerro sinäkin oman koirasi tarina. Tai tunnetko jonkun muun koiran, joka tekee esimerkiksi jotain tärkeää työtä?
Ohjeet löydät tästä linkistä.

Täältä löydät myös Tessan tarinan.

Ja lue myös Oivan tarina.

En silloin ajatellut englanninopen harrastavan seksuaalista häirintää. Nyt aikuisena ajattelen, että opettaja käyttäytyi huonosti.

Koulunkäyntini meni sekaisin yläkoulun ensimmäisellä luokalla seksuaalisen häirinnän takia. Olin 13-vuotias, ja häirintään syyllistyi englanninopettajani.

Opettaja oli nuori ja kaunis, kaunein nainen, jonka olin siihen ikään nähnyt. Hän pukeutui lyhyisiin vartalonmyötäisiin mekkoihin ja hameisiin. Kaula-aukot olivat syvään uurrettuja.

En kuullut koko vuonna sanaakaan opetuksesta. Korvissani kohisi hormonihyöky. Tunsin opettajan läsnäolon joka solullani ja haistoin hajuveden tuoksun. Vieläkin polveni vavahtavat, jos haistan saman hajuveden.

En silloin ajatellut englanninopen harrastavan seksuaalista häirintää viesteillään. Nyt aikuisena ajattelen, että opettaja käyttäytyi huonosti. En pysty kuvittelemaan, ettei hän olisi huomannut, miten me pojat häneen reagoimme. Onneksi englanninopettaja vaihtoi koulua vuoden sijaisuuden päätyttyä.

Tiedän naisten sanovan, että jokaisella on oikeus pukeutua niin kuin haluaa, seksistisesti ja provosoivastikin, ja että miesten on hillittävä viettinsä ja halunsa.

Totta toinen puoli.

Toisella puolella ovat hyvät käytöstavat, joihin sisältyy tilannetaju. Hyviin tapoihin kuuluu ottaa huomioon muut ihmiset. Suhteellisuudentaju kertoo, miten missäkin pukeudutaan ja käyttäydytään, esimerkiksi työpaikalla.

JoonaKoo

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

The Boss

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Sinä olet esimies, joten ole sitten esimies! Esimiehen tulee ajoittain olla myös "ikävä" ja antaa rehellisesti huonoa palautetta. Jos joku pitää liian pitkiä kahvitaukoja, tulee se hänelle kahden kesken kertoa ja painottaa että se ei vetele etenkään, kun hän ei pääse tavoitteisiin. Tosiasia on se, että työttömiä on niin paljon että joukosta löytyy taatusti tavoitteisiin sitoutuva tyyppi. Tämänkin voisit ystävällisesti hymyillen lusmuilijoille mainita. Voisit, jos siihen joudut, vilkaista vähän...
Lue kommentti
Keppiä ja porkkanaa

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Kuvaamasi tilanne on hyvin yleinen nykytyöpaikoilla. Kaikki eivät aina ymmärrä, että töissä ollaan tekemässä töitä. Chattailu on monen mielestä työntekoa. No keskustellaanhan siinä toki työkavereiden kanssa. Keppiä ja porkkanaa oikeassa suhteessa niin kaikki aasit saa tekemään töitä. Tiedostat näköjään itsekin, että olet ehkä liian kiltti. Jos ihminen ei ole jo lapsena maistanut oikeita rajoja, niitä on aikuisena vaikeampi enää opettaa. Mutta usein pomo on ihmisen loppukasvattaja. Vanhemmat...
Lue kommentti