Näin pidät huolta elintarvikkeiden kylmäketjusta arkena ja juhlissa.

Kuumina kesäpäivinä juhlien järjestäminen ja mökille lähteminen on elintarvikkeiden säilymisen kannalta tavallista haastavampaa.

Ruokakauppojen pakastealtaiden päällimmäiset jäätelöt tuntuvat pehmenneiltä, ja kylmä-avohyllyissä edessä olevat lihat ja muut kylmäsäilytystä vaativat tuotteet ovat käsin tunnustellen joskus aivan lämpimiä. Tämä todistaa valitettavasti sen, että varsinkin kesällä kuluttajan pitää olla todella tarkka ja huolellinen valitessaan jääkaappituotteita kaupoista.

Jos kylmäsäilytystä vaativien elintarvikkeiden kuljetusmatka esimerkiksi mökille on pari tuntia, ja kylmäketju on katkennut jo kaupassa, piilee ruuissa pilaantumisvaara. Herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ovat raaka kala, äyriäiset, lihat sekä maitotuotteet. Poikkeus on iskukuumennettu maito, joka säilyy avaamattomana huoneenlämmössä kesälläkin. Avattu purkki pysyy juomakelpoisena jääkaapissa noin viisi päivää.
Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää + 6 asteessa.
Muista, että muoviset kylmälaukut ja styrox-laukut eivät riitä elintarvikkeiden säilytykseen hellesäällä. Ne on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen kuljetukseen. Jos mahdollista, osta kylmäsäilytystä vaativat tuotteet vasta mahdollisimman läheltä määränpäätä. Poimi nämä tuotteet ostoskärryyn kauppareissun lopuksi.

Aterian jälkeen korjaa loppu ruoka nopeasti jääkaappiin, sillä sekään ei pidä helteistä.

Buffet-pöytä kylmäksi

Kesäjuhlien ongelma saattaa olla buffet-pöytä, jossa ruuat ovat pitkäänkin pöydässä hellesään armoilla. Ruokien suunnittelussa kannattaa huomioida niiden säilyvyys. Esimerkiksi pehmeälehtiset salaatit nuukahtavat auringonpaisteessa puolessa tunnissa. Kalat ja lihat vaativat viileää ympärilleen, ja kermakakut sulavat nopeasti.

Pöytäliinan päälle voi laittaa kylmäkalleja ja niiden päälle toisen, pienen liinan. Lihat ja kalat nostetaan kylmäkallejen päälle. Kaunista viilennystä saa myös laittamalla jääpaloja laakeaan, isoon astiaan ja nostamalla tarjoiluvadin jääpala-astian päälle. Työpaikoilta ja astiavuokraamoista voi kysellä lainaksi jäähdytysalustoja. Laavakivialustan voi laittaa pakkaseen, jonka jälkeen se toimii pöydässä pitkään viileänä alusena. Juomia varten kannattaa varata reilusti jääpaloja isoon astiaan ja työntää pullot sinne. Myös kylmäkasseissa, joissa on kylmäkalleja, juomat säilyvät viileinä muutaman tunnin.

Näin säilytät kylmäketjun:

  • Varaa ruokien kuljetukseen kova kylmälaukku ja monta kylmäpatruunaa. Kova laukku on kassia tiiviimpi ja pitää viileän pidempään
  • Jos pakasteet ovat ehtineet sulaa kuljetuksen aikana, käytä ne vuorokauden sisällä.
  • Pakkausten viimeinen käyttöpäivä- ja parasta ennen -merkinnät koskevat vain avaamattomia tuotteita.
  • Jääkaapin lämpötilan pitää olla 4-6 astetta, pakastimen -18 astetta.
  • Älä sullo jääkaappia tai pakastinta liian täyteen, muuten jäähdytysteho heikkenee. Ennen juhlia säädä kylmälaitteet tavallista kylmemmälle.
  • Jäähdytä valmiit ruuat mahdollisimman nopeasti esimerkiksi tiskialtaassa kylmässä vedessä. Siirrä heti jäähdytyksen jälkeen jääkaappiin.
  • Kun kuumennat ruokaa uudelleen, ota jääkaapista vain se määrä, jonka tarvitset. Uudelleen lämmitettyä ruokaa ei pidä lämmittää enää toista kertaa.
  • Laita noutopöytään tarjolel ruokia pienissä erissä ja täytä tarjoiluvateja menekin mukaan.

 

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

Imelletty perunalaatikko

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.

Tarjoa porovuohenjuustorullat näkkileivän päältä. Katso videolta, miten rullaus onnistuu kätevimmin.

Poro-vuohenjuustorullat

12 annosta | 15 min + 1 vrk pakastaminen

Ainekset:

  • 1 pkt (100 g) poron kylmäsavupaistia viipaleina (Pirkka)
  • 1 pkt (150 g) pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • ½ dl kuivattua marjasekoitusta (Biokia)
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  1. Levitä iso pala tuorekelmua työlaudalle. Asettele päälle poroviipaleet hieman limittäin 25 cm x 25 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Lusikoi vuohenjuusto ja smetana kulhoon. Vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä seos nuolijalla poroviipaleiden päälle.
  3. Ripottele päälle kuivatut marjat ja hienonnettu rosmariini. Kääräise rullaksi kääretortun tapaan kelmua apuna käyttäen. Kääri rulla sitten kelmuun ja nosta leikkuulaudan päällä pakastimeen. Anna jäätyä mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Anna pororullan sulaa kohmeiseksi puoli tuntia leikkuulaudalla. Leikkaa rulla reilun sentin viipaleiksi. Nostele palat vadille pienten saaristolaisnäkkärien päälle. Anna sulaa vielä vartti ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa alkuruokien tai aperitiivin kanssa.

Vinkki! Aseta pororullat näkkärien päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jotta näkkärit eivät pehmene. Voit tarjota rullat myös saaristolaisleipänappien päältä.