Näin pidät huolta elintarvikkeiden kylmäketjusta arkena ja juhlissa.

Kuumina kesäpäivinä juhlien järjestäminen ja mökille lähteminen on elintarvikkeiden säilymisen kannalta tavallista haastavampaa.

Ruokakauppojen pakastealtaiden päällimmäiset jäätelöt tuntuvat pehmenneiltä, ja kylmä-avohyllyissä edessä olevat lihat ja muut kylmäsäilytystä vaativat tuotteet ovat käsin tunnustellen joskus aivan lämpimiä. Tämä todistaa valitettavasti sen, että varsinkin kesällä kuluttajan pitää olla todella tarkka ja huolellinen valitessaan jääkaappituotteita kaupoista.

Jos kylmäsäilytystä vaativien elintarvikkeiden kuljetusmatka esimerkiksi mökille on pari tuntia, ja kylmäketju on katkennut jo kaupassa, piilee ruuissa pilaantumisvaara. Herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ovat raaka kala, äyriäiset, lihat sekä maitotuotteet. Poikkeus on iskukuumennettu maito, joka säilyy avaamattomana huoneenlämmössä kesälläkin. Avattu purkki pysyy juomakelpoisena jääkaapissa noin viisi päivää.
Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää + 6 asteessa.
Muista, että muoviset kylmälaukut ja styrox-laukut eivät riitä elintarvikkeiden säilytykseen hellesäällä. Ne on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen kuljetukseen. Jos mahdollista, osta kylmäsäilytystä vaativat tuotteet vasta mahdollisimman läheltä määränpäätä. Poimi nämä tuotteet ostoskärryyn kauppareissun lopuksi.

Aterian jälkeen korjaa loppu ruoka nopeasti jääkaappiin, sillä sekään ei pidä helteistä.

Buffet-pöytä kylmäksi

Kesäjuhlien ongelma saattaa olla buffet-pöytä, jossa ruuat ovat pitkäänkin pöydässä hellesään armoilla. Ruokien suunnittelussa kannattaa huomioida niiden säilyvyys. Esimerkiksi pehmeälehtiset salaatit nuukahtavat auringonpaisteessa puolessa tunnissa. Kalat ja lihat vaativat viileää ympärilleen, ja kermakakut sulavat nopeasti.

Pöytäliinan päälle voi laittaa kylmäkalleja ja niiden päälle toisen, pienen liinan. Lihat ja kalat nostetaan kylmäkallejen päälle. Kaunista viilennystä saa myös laittamalla jääpaloja laakeaan, isoon astiaan ja nostamalla tarjoiluvadin jääpala-astian päälle. Työpaikoilta ja astiavuokraamoista voi kysellä lainaksi jäähdytysalustoja. Laavakivialustan voi laittaa pakkaseen, jonka jälkeen se toimii pöydässä pitkään viileänä alusena. Juomia varten kannattaa varata reilusti jääpaloja isoon astiaan ja työntää pullot sinne. Myös kylmäkasseissa, joissa on kylmäkalleja, juomat säilyvät viileinä muutaman tunnin.

Näin säilytät kylmäketjun:

 • Varaa ruokien kuljetukseen kova kylmälaukku ja monta kylmäpatruunaa. Kova laukku on kassia tiiviimpi ja pitää viileän pidempään
 • Jos pakasteet ovat ehtineet sulaa kuljetuksen aikana, käytä ne vuorokauden sisällä.
 • Pakkausten viimeinen käyttöpäivä- ja parasta ennen -merkinnät koskevat vain avaamattomia tuotteita.
 • Jääkaapin lämpötilan pitää olla 4-6 astetta, pakastimen -18 astetta.
 • Älä sullo jääkaappia tai pakastinta liian täyteen, muuten jäähdytysteho heikkenee. Ennen juhlia säädä kylmälaitteet tavallista kylmemmälle.
 • Jäähdytä valmiit ruuat mahdollisimman nopeasti esimerkiksi tiskialtaassa kylmässä vedessä. Siirrä heti jäähdytyksen jälkeen jääkaappiin.
 • Kun kuumennat ruokaa uudelleen, ota jääkaapista vain se määrä, jonka tarvitset. Uudelleen lämmitettyä ruokaa ei pidä lämmittää enää toista kertaa.
 • Laita noutopöytään tarjolel ruokia pienissä erissä ja täytä tarjoiluvateja menekin mukaan.

 

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

 1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
 2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
 3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
 4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
 5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
 6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.