Näin pidät huolta elintarvikkeiden kylmäketjusta arkena ja juhlissa.

Kuumina kesäpäivinä juhlien järjestäminen ja mökille lähteminen on elintarvikkeiden säilymisen kannalta tavallista haastavampaa.

Ruokakauppojen pakastealtaiden päällimmäiset jäätelöt tuntuvat pehmenneiltä, ja kylmä-avohyllyissä edessä olevat lihat ja muut kylmäsäilytystä vaativat tuotteet ovat käsin tunnustellen joskus aivan lämpimiä. Tämä todistaa valitettavasti sen, että varsinkin kesällä kuluttajan pitää olla todella tarkka ja huolellinen valitessaan jääkaappituotteita kaupoista.

Jos kylmäsäilytystä vaativien elintarvikkeiden kuljetusmatka esimerkiksi mökille on pari tuntia, ja kylmäketju on katkennut jo kaupassa, piilee ruuissa pilaantumisvaara. Herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ovat raaka kala, äyriäiset, lihat sekä maitotuotteet. Poikkeus on iskukuumennettu maito, joka säilyy avaamattomana huoneenlämmössä kesälläkin. Avattu purkki pysyy juomakelpoisena jääkaapissa noin viisi päivää.
Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää + 6 asteessa.
Muista, että muoviset kylmälaukut ja styrox-laukut eivät riitä elintarvikkeiden säilytykseen hellesäällä. Ne on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen kuljetukseen. Jos mahdollista, osta kylmäsäilytystä vaativat tuotteet vasta mahdollisimman läheltä määränpäätä. Poimi nämä tuotteet ostoskärryyn kauppareissun lopuksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aterian jälkeen korjaa loppu ruoka nopeasti jääkaappiin, sillä sekään ei pidä helteistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Buffet-pöytä kylmäksi

Kesäjuhlien ongelma saattaa olla buffet-pöytä, jossa ruuat ovat pitkäänkin pöydässä hellesään armoilla. Ruokien suunnittelussa kannattaa huomioida niiden säilyvyys. Esimerkiksi pehmeälehtiset salaatit nuukahtavat auringonpaisteessa puolessa tunnissa. Kalat ja lihat vaativat viileää ympärilleen, ja kermakakut sulavat nopeasti.

Pöytäliinan päälle voi laittaa kylmäkalleja ja niiden päälle toisen, pienen liinan. Lihat ja kalat nostetaan kylmäkallejen päälle. Kaunista viilennystä saa myös laittamalla jääpaloja laakeaan, isoon astiaan ja nostamalla tarjoiluvadin jääpala-astian päälle. Työpaikoilta ja astiavuokraamoista voi kysellä lainaksi jäähdytysalustoja. Laavakivialustan voi laittaa pakkaseen, jonka jälkeen se toimii pöydässä pitkään viileänä alusena. Juomia varten kannattaa varata reilusti jääpaloja isoon astiaan ja työntää pullot sinne. Myös kylmäkasseissa, joissa on kylmäkalleja, juomat säilyvät viileinä muutaman tunnin.

Näin säilytät kylmäketjun:

  • Varaa ruokien kuljetukseen kova kylmälaukku ja monta kylmäpatruunaa. Kova laukku on kassia tiiviimpi ja pitää viileän pidempään
  • Jos pakasteet ovat ehtineet sulaa kuljetuksen aikana, käytä ne vuorokauden sisällä.
  • Pakkausten viimeinen käyttöpäivä- ja parasta ennen -merkinnät koskevat vain avaamattomia tuotteita.
  • Jääkaapin lämpötilan pitää olla 4-6 astetta, pakastimen -18 astetta.
  • Älä sullo jääkaappia tai pakastinta liian täyteen, muuten jäähdytysteho heikkenee. Ennen juhlia säädä kylmälaitteet tavallista kylmemmälle.
  • Jäähdytä valmiit ruuat mahdollisimman nopeasti esimerkiksi tiskialtaassa kylmässä vedessä. Siirrä heti jäähdytyksen jälkeen jääkaappiin.
  • Kun kuumennat ruokaa uudelleen, ota jääkaapista vain se määrä, jonka tarvitset. Uudelleen lämmitettyä ruokaa ei pidä lämmittää enää toista kertaa.
  • Laita noutopöytään tarjolel ruokia pienissä erissä ja täytä tarjoiluvateja menekin mukaan.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla