Chiliä löytyy kaupoista tuoreena, kuivattuna ja valmiina kastikkeena. Tutustu erilaisiin chileihin ja valitse sopivin omaan käyttöösi.

Chilikastikkeet

Chilikastikkeet ovat käteviä marinadeissa, salaattikastikkeissa sekä pöytämausteena. Perinteisin ja tunnetuin kastike, Tabasco, valmistetaan viinietikasta, cayennepippurista ja chilijauheesta - turvallisuussyistä pisara-annostelupulloon. Thaikeittiön suosion myötä kauppoihin ovat tulleet myös miedot ja makeat chilikastikkeet. Niiden kiiltävää punaista kastiketta täplittävät chilihippuset ja siemenet.

Tuoreet chilit

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuoretta chiliä kannattaa käsitellä väroen. Huuhtele käsiäsi chilin käsittelyn aikana ja pese ne lopuksi huolellisesti.Älä vain pyyhkäise silmiäsi chilikäsin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jalapeno on maailman käytetyin chili. Hedelmät ovat usein n. 6 cm pitkiä, suippoja, hieman pyöreäkärkisiä. Väri vaihtelee vaaleanvihreästä tummanvihreän ja punaiseen. Eniten käytetään vihreää jalapenoa.

Supertulinen Habanero on saanut nimensä Kuuban Havannan mukaan. Palko muistuttaa ruttuista minipaprikaa ja väri voi olla vihreä, keltainen, oranssi, punainen tai jopa valkoinen.

Turkinpippuri kuuluu käytetyimpien chilien joukkoon. Kypsymättömänä vihreä ja kypsänä punainen chili on monikäyttöinen ruoanlaitossa ja esiintyy usein erilaisten chilimausteseosten osana.

Kuivatut chilit

Chilit säilötään perinteisesti kuivattamalla. Kokonaiset kuivatut chilit voi "elvyttää" ennen ruoanlaittoa kaatamalle niiden päälle kiehuvaa vettä ja liottamalla puolisen tuntia. Kanta ja seinämät siemenineen poistetaan ennen kuin chilit viipaloidaan tai rouhitaan ruokaan.

Bird's Eye (linnunsilmächili), swahilin kielellä piri piri, maustaa mm. maailmankuulun piri piri -kastikkeen. Kokonainen pikkuruinen piri piri on erittäin voimakasta ja murskattuna vielä voimakkaampaa. Siksi sen annostelussa on syytä olla varovainen ja muistaa, että yksi kokonainen piri piri maustaa kymmenen litraa lientä!

Jauhettuna chilin käsittely ja annostelu on vaivatonta. Jauhetun chilin aromit säilyvät tiiviissä purkissa valolta ja lämmöltä suojattuna noin kolme vuotta. Chilin sukulaiset, mieto paprika ja voimakas cayenne kannattaa pitää niin ikään käden ulottuvilla kokattaessa. Muista myös, ettei voimakasta maustetta aina tarvitse käyttää paljon! Hyppysellinenkin tekee terää, kuten ripaus chiliä hedelmäsalaatissa.

Chilirouhe sisältää kantaa lukuun ottamatta koko chilipalon siemeniä myöten. Hiutaleet saavat nopeasti takaisin luonnollisen ja tuoreen makunsa, kun ne lisätään ruokaan valmistuksen alkuvaiheessa.

Chilien käsittely

Käsittele chiliä mieluiten kumihansikkailla. Vältä chilin käsittelyn jälkeen silmien, suun tai nenän limakalvojen tai muiden herkkien kohtien koskettelua muutamaan tuntiin! Eniten polttavaa kapsaisiinia on vaaleassa väliseinässä, jossa siemenet ovat kiinni. Suussa chilin­poltetta kannattaa lievittää leivällä tai keitetyllä riisillä. Vesi ei auta, yleensä se vain pahentaa tilannetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla