Chiliä löytyy kaupoista tuoreena, kuivattuna ja valmiina kastikkeena. Tutustu erilaisiin chileihin ja valitse sopivin omaan käyttöösi.

Chilikastikkeet

Chilikastikkeet ovat käteviä marinadeissa, salaattikastikkeissa sekä pöytämausteena. Perinteisin ja tunnetuin kastike, Tabasco, valmistetaan viinietikasta, cayennepippurista ja chilijauheesta - turvallisuussyistä pisara-annostelupulloon. Thaikeittiön suosion myötä kauppoihin ovat tulleet myös miedot ja makeat chilikastikkeet. Niiden kiiltävää punaista kastiketta täplittävät chilihippuset ja siemenet.

Tuoreet chilit

Tuoretta chiliä kannattaa käsitellä väroen. Huuhtele käsiäsi chilin käsittelyn aikana ja pese ne lopuksi huolellisesti.Älä vain pyyhkäise silmiäsi chilikäsin.

Jalapeno on maailman käytetyin chili. Hedelmät ovat usein n. 6 cm pitkiä, suippoja, hieman pyöreäkärkisiä. Väri vaihtelee vaaleanvihreästä tummanvihreän ja punaiseen. Eniten käytetään vihreää jalapenoa.

Supertulinen Habanero on saanut nimensä Kuuban Havannan mukaan. Palko muistuttaa ruttuista minipaprikaa ja väri voi olla vihreä, keltainen, oranssi, punainen tai jopa valkoinen.

Turkinpippuri kuuluu käytetyimpien chilien joukkoon. Kypsymättömänä vihreä ja kypsänä punainen chili on monikäyttöinen ruoanlaitossa ja esiintyy usein erilaisten chilimausteseosten osana.

Kuivatut chilit

Chilit säilötään perinteisesti kuivattamalla. Kokonaiset kuivatut chilit voi "elvyttää" ennen ruoanlaittoa kaatamalle niiden päälle kiehuvaa vettä ja liottamalla puolisen tuntia. Kanta ja seinämät siemenineen poistetaan ennen kuin chilit viipaloidaan tai rouhitaan ruokaan.

Bird's Eye (linnunsilmächili), swahilin kielellä piri piri, maustaa mm. maailmankuulun piri piri -kastikkeen. Kokonainen pikkuruinen piri piri on erittäin voimakasta ja murskattuna vielä voimakkaampaa. Siksi sen annostelussa on syytä olla varovainen ja muistaa, että yksi kokonainen piri piri maustaa kymmenen litraa lientä!

Jauhettuna chilin käsittely ja annostelu on vaivatonta. Jauhetun chilin aromit säilyvät tiiviissä purkissa valolta ja lämmöltä suojattuna noin kolme vuotta. Chilin sukulaiset, mieto paprika ja voimakas cayenne kannattaa pitää niin ikään käden ulottuvilla kokattaessa. Muista myös, ettei voimakasta maustetta aina tarvitse käyttää paljon! Hyppysellinenkin tekee terää, kuten ripaus chiliä hedelmäsalaatissa.

Chilirouhe sisältää kantaa lukuun ottamatta koko chilipalon siemeniä myöten. Hiutaleet saavat nopeasti takaisin luonnollisen ja tuoreen makunsa, kun ne lisätään ruokaan valmistuksen alkuvaiheessa.

Chilien käsittely

Käsittele chiliä mieluiten kumihansikkailla. Vältä chilin käsittelyn jälkeen silmien, suun tai nenän limakalvojen tai muiden herkkien kohtien koskettelua muutamaan tuntiin! Eniten polttavaa kapsaisiinia on vaaleassa väliseinässä, jossa siemenet ovat kiinni. Suussa chilin­poltetta kannattaa lievittää leivällä tai keitetyllä riisillä. Vesi ei auta, yleensä se vain pahentaa tilannetta.

Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

  1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
  2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
  3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.
Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.