Peltipiirakan nerokkuus on helppoudessa: ei turhaa näpertelyä ja piirakka on helppo leikata sopiviksi annospaloiksi.
Peltipiirakan nerokkuus on helppoudessa: ei turhaa näpertelyä ja piirakka on helppo leikata sopiviksi annospaloiksi.

Rakastettu peltipiirakka taipuu makeaksi. Ohuiden pullataikinalevyjen sisältä löytyy omenasosetta.

Retrosuosikki peltilihapiirakka ei suotta ole suosiossa. Mehevän täytteen ja sopivan rasvaisen taikinan liitto hivelee makuhermoja, piirakasta saa kerralla pellin verran hyvää, se syntyy ilman näpertelyä ja piirakan voi leikata käteviksi annospaloiksi.

Runsaan omenasadon ansiosta päätin kokeilla peltipiirakkaa myös makeana. Ratkaisu olisi pullataikinassa, joka toisi samalla kivaa vaihtelua paistoksiin ja piimäpohjaisiin omenapiirakoihin, sekä paahdetussa omenasoseessa.

Omenasose pysyy mehevänä pullataikinalevyjen välissä.

Pullataikinasta leivottujen pikkupiiraiden päällä omenasose tuppaa ikävästi palamaan, mutta entä jos sen piilottaisi pullan sisään ja leipoisi pullataikinasta piirakan vanhan kunnon peltilihiksen hengessä.

Kimmoisasta taikinasta on helpoin leipoa

Peltilihapiirakassa olennaista on saada taikinalevyistä mahdollisimman ohuet. Pullataikinan täytyisi siis olla erityisen kimmoisaa, jotta kauliminen olisi helppoa. Taikinan täytyisi myös olla ilmavaa, jotta piirakka ei lässähtäisi.

Annoin monitoimikoukkujen tehdä vaivaamistyön ja kohotin taikinan kaksinkertaiseksi.

Tein piirakan yhden taikinalevyn tekniikalla: kaulin levystä kahden uunipellin kokoisen ja nostin levyn toisen puolen leivinpaperin päälle. Lisäsin omenasoseen, ripottelin päälle kanelia ja taitoin loppulevyn täytteen päälle. Sen jälkeen nipistelin reunat kiinni ja jätin piirakan kohoamaan.

Ison levyn etu on siinä, että kiinni nipistettyjä reunoja on vähemmän.

Jos näin ison levyn kaulitseminen tuntuu hankalalta, voi taikinan tietysti kaulia myös kahdessa osassa.

Kun piirakka oli kohonnut, voitelin sen kananmunalla ja pistelin kanteen reikiä. Paistoajaksi riitti 20 minuuttia.

Täydellinen isolle porukalle ja pakastettavaksi

Lopputulos on täydellinen. Peltiomenapiirakka maistuu ihanasti pullalta ja on supermehevää.

Levy on helppo leikata tarjoiluhetkeen sopiviksi paloiksi. Vaihtelua saa, kun leikkaa palat kolmioiksi tai suorakaiteiksi. Palat on myös helppo pakastaa ja sulattaa yksi kerrallaan.

Piirakka menee ehdottomasti jatkoon! Seuraavalla kerralla lisään piirakan päälle pähkirouhetta. Täytteen aion tehdä raastetusta omenasta, jonka käytän pikaisesti mikrossa ja sekoitan siihen sen jälkeen hieman fariinisokeria.

Tee peltiomenapiirakka tällä reseptillä: