Peltipiirakan nerokkuus on helppoudessa: ei turhaa näpertelyä ja piirakka on helppo leikata sopiviksi annospaloiksi.
Peltipiirakan nerokkuus on helppoudessa: ei turhaa näpertelyä ja piirakka on helppo leikata sopiviksi annospaloiksi.

Rakastettu peltipiirakka taipuu makeaksi. Ohuiden pullataikinalevyjen sisältä löytyy omenasosetta.

Retrosuosikki peltilihapiirakka ei suotta ole suosiossa. Mehevän täytteen ja sopivan rasvaisen taikinan liitto hivelee makuhermoja, piirakasta saa kerralla pellin verran hyvää, se syntyy ilman näpertelyä ja piirakan voi leikata käteviksi annospaloiksi.

Runsaan omenasadon ansiosta päätin kokeilla peltipiirakkaa myös makeana. Ratkaisu olisi pullataikinassa, joka toisi samalla kivaa vaihtelua paistoksiin ja piimäpohjaisiin omenapiirakoihin, sekä paahdetussa omenasoseessa.

Omenasose pysyy mehevänä pullataikinalevyjen välissä.

Pullataikinasta leivottujen pikkupiiraiden päällä omenasose tuppaa ikävästi palamaan, mutta entä jos sen piilottaisi pullan sisään ja leipoisi pullataikinasta piirakan vanhan kunnon peltilihiksen hengessä.

Kimmoisasta taikinasta on helpoin leipoa

Peltilihapiirakassa olennaista on saada taikinalevyistä mahdollisimman ohuet. Pullataikinan täytyisi siis olla erityisen kimmoisaa, jotta kauliminen olisi helppoa. Taikinan täytyisi myös olla ilmavaa, jotta piirakka ei lässähtäisi.

Annoin monitoimikoukkujen tehdä vaivaamistyön ja kohotin taikinan kaksinkertaiseksi.

Tein piirakan yhden taikinalevyn tekniikalla: kaulin levystä kahden uunipellin kokoisen ja nostin levyn toisen puolen leivinpaperin päälle. Lisäsin omenasoseen, ripottelin päälle kanelia ja taitoin loppulevyn täytteen päälle. Sen jälkeen nipistelin reunat kiinni ja jätin piirakan kohoamaan.

Ison levyn etu on siinä, että kiinni nipistettyjä reunoja on vähemmän.

Jos näin ison levyn kaulitseminen tuntuu hankalalta, voi taikinan tietysti kaulia myös kahdessa osassa.

Kun piirakka oli kohonnut, voitelin sen kananmunalla ja pistelin kanteen reikiä. Paistoajaksi riitti 20 minuuttia.

Täydellinen isolle porukalle ja pakastettavaksi

Lopputulos on täydellinen. Peltiomenapiirakka maistuu ihanasti pullalta ja on supermehevää.

Levy on helppo leikata tarjoiluhetkeen sopiviksi paloiksi. Vaihtelua saa, kun leikkaa palat kolmioiksi tai suorakaiteiksi. Palat on myös helppo pakastaa ja sulattaa yksi kerrallaan.

Piirakka menee ehdottomasti jatkoon! Seuraavalla kerralla lisään piirakan päälle pähkirouhetta. Täytteen aion tehdä raastetusta omenasta, jonka käytän pikaisesti mikrossa ja sekoitan siihen sen jälkeen hieman fariinisokeria.

Tee peltiomenapiirakka tällä reseptillä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Peltiomenapiirakka
Resepti
Peltiomenapiirakka
Mehevin lohi on juuri sopivasti punervaa.
Mehevin lohi on juuri sopivasti punervaa.

Uunilohi on yksi rakastetuimmista kotiruuista. Kolmella niksillä vältät kalan ylikypsentämisen ja saat tutusta ruokalajista entistäkin mehukkaamman.

1. Kypsennä miedolla lämmöllä

Säädä uuni 150 asteeseen. Matalassa lämmössä kala muhii kypsäksi lempeästi. Jos haluat pinnan ruskistuvan, käytä 200 asteen lämpöä ja lyhennä kypsennysaikaa.

2. Odota hetki

Käytä pehmeän makuista merisuolaa ja anna sen imeytyä kalan pintaan 10 minuuttia ennen kypsentämistä.

3. Anna punertaa

Valmiin lohen täydellinen sisälämpötila on 42–50 astetta. Digitaalinen paistolämpömittari helpottaa arviointia. 42-asteinen kala punertaa sisältä reilusti. 50-asteinen on kypsää, mutta mehevää. Yli 60-asteisesta kalasta tulee ylikypsää ja kuivaa.

Tee perinteinen uunilohi tällä reseptillä – löydät ohjeesta myös kolme ihanaa maustamisvinkkiä!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Perinteinen uunilohi
Resepti
Perinteinen uunilohi

 

Omenamuffinit sopivat erinomaisesti pitkille aamiaisille ja iltapäiväkahveille. Ne valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin pannullinen kahvia.
Omenamuffinit sopivat erinomaisesti pitkille aamiaisille ja iltapäiväkahveille. Ne valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin pannullinen kahvia.

Syksyn nopeimmat ja helpoimmat muffinit maustetaan kanelilla ja kardemummalla. Mehevyyden takaa omenasose ja maku on ihanan maustekakkumainen.

Huikea omenakausi jatkuu aina vaan ja mehukkaita omppuja riittää vieläkin soseeksi ja piirakaksi!

Näihin muffineihin saa omenasosetta kulutettua mahtavalla tavalla: sose tuo taikinaan mehevyyttä, mutta omenan maku ei tule esiin liikaa. Omenasoseen ansiosta taikina ei kaipaa edes kananmunaa ja rasvaakin kuluu vain pieni loraus.

Helppojen muffinien kaava: sekoita, pyöräytä, paista

Muffineihin on helppo ihastua, koska työvaiheita on vain muutama: sulata rasva (tai käytä öljyä, jolloin tämänkin vaiheen voi unohtaa), sekoita kuivat aineet ja pyöräytä sekaisin soseen kanssa. Taikinaa ei kannata sekoittaa yhtään ylimääräistä, ettei se sitkisty.

Omenasoseesta tehdyt muffinit ovat maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia.

Nämä omppumuffinit maustoin perinteisesti kanelilla ja kardemummalla. Jauhoina käytin tummaa gluteenitonta jauheseosta sekä gluteenittomia kauraleseitä.

Sain siis muffineista kätevästi maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia. Muffineista tulee tietysti herkullisia myös käyttämällä tavallisia vehnäjauhoja ja pieniä kaurahiutaleita.

Muffinit säilyvät mehevinä useita päiviä

Samaan tapaan kuin suosituissa mustikkamuffineissa, myös näissä muffinin pinta on ihanan rapea juuri paistamisen jälkeen. Jos rapeuden kanssa ei ole niin tarkka, näitä muffineita kelpaa jemmata pari päivää: muffinien mausteinen maku vain syvenee ja muffinien rakenne säilyy hyvänä ja kosteana.

Jos muffinit haluaa pakastaa, kannattaa käyttää isoja vuokia, jotta muffinit eivät kuivahda.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Supernopeat omenamuffinit
Resepti
Supernopeat omenamuffinit