Pakastaminen on helppo tapa säilöä kesän sato. Pakasta sekä marjoja, kasviksia että sieniä.

Kun pakastat tuotteet valmiiksi maustettuina ja lisäkkeiksi jalostettuina, kotitekoisia puolivalmisteita on näppärää hyödyntää ruuanlaitossa.

Muista nämä ohjeet:

1. Kun ryhdyt pakastamaan, pakasta vain tuoreita ja ensiluokkaisia raaka-aineita. Pakastettujen tuotteiden väri, maku ja vitamiinit säilyvät lähes ennallaan.

2. Jäädytä tuotteet nopeasti vähintään -18 asteessa ja sulata myös nopeasti. Käytä sulatetut tuotteet mahdollisimman pian, jotta mikrobitoiminta ei pääse vauhtiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Kypsennetyt tuotteet pitää muistaa jäähdyttää kunnolla ennen pakastimeen panemista. Kun pakastat, et tarvitse säilöntäaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin pakastat:

Kiinteät marjat

Kiinteät marjat voi pakastaa perattuina ja kokonaisina, suurikokoiset mansikat kannattaa paloitella. Pakasta hieman pehmenneet marjat viipaloituina, soseina tai survoksena.

Ripottele marjojen päälle sokeria 1-2 desilitraa marjakiloa kohti. Jos pakastat marjat soseina tai survoksina, sekoita sokeri soseutettujen marjojen joukkoon. Sokeri edesauttaa pakasteen rakenteen, maun ja värin säilymistä.

Kokonaisten marjojen tapaan voit pakastaa myös omenalohkoja. Voit maustaa lohkot valmiiksi sokerin lisäksi kanelilla ja neilikalla, jolloin ne voi levittää piiraspohjan päälle kohmeisina.

Kovakuoriset marjat

Kovakuoriset marjat, kuten karviaiset, kirsikat, luumut tai kriikunat, on hyvä pakastaa sokeriliemessä. Kiehauta 5-6 desilitraa sokeria, jäähdytä ja kaada marjojen päälle. Voit halutessasi maustaa sokeriliemen esimerkiksi kanelilla, neilikalla, kardemummalla, sitruunamehulla tai vaniljalla. Sokeriliemessä pakastaminen estää kuorta sitkistymästä.

Kasvikset

Kasvikset on hyvä pakastaa paloiteltuina. Kiehauta ne nopeasti ennen pakastamista. Se lopettaa kasvisten entsyymitoiminnan, ja näin kasvikset säilyvät pakastimessa paremmin.

Tomaatin, purjon, paprikan ja yritit voi pakastaa ilman esikiehauttamista. Voit pakastaa kasvikset myös kypsinä ja soseutettuina.

Pakastettavaksi ei suositella tuoretta kurkkua, retiisiä, avokadoa, munakoisoa, salaatteja eikä kokonaisia tomaatteja tai raakaa sipulia.

Uudet perunat voi pakastaa kokonaisina ja kiehautettuina (noin 5 minuuttia). Perunaa ei suositella pakastettavaksi soseena, koska sen rakenne kärsii pakastamisesta.

Sienet

Sienet on hyvä pilkkoa ja keittää kokoon omassa liemessään pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Kuumennus lopettaa sienten oman entsyymitoiminnan ja niiden säilyvyys paranee.

Kuumennettaessa sienten tilavuuskin pienenee, ja ne vievät pakastimessa vähemmän tilaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla