Pellillinen omenapiirakkaa riittää isommallekin porukalle.

Omenapiirakka

1 kg omenia
1½ dl sokeria
1 rkl kanelia

Taikina
5 pientä munaa
3 dl sokeria
3 dl piimää
2 dl voisulaa tai juoksevaa margariinia
1½ dl kaurahiutaleita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Pinnalle
sokeria
1 dl pähkinärouhetta
 

1. Levitä leininpaperi uunipellille. Voitele paperi kevyesti.
2. Pese omenat hyvin. Halkaise ja poista siemenkodat. Leikkaa pieniksi paloiksi ja pyörittele sokeri-kaneliseoksessa.
3. Vaahdota munat ja sokeri.
4. Lisää piimä sekä voisula hiutaleiden, jauhojen ja leivinjauheen kanssa. Kääntele varovasti sekaisin.  
5. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Asettele sokeri-kanliseoksessa pyöritellyt omenaviipaleet päälle. Sirottele hieman sokeria ja pähkinärouhetta päälle.
6. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Nosta pelti sen jälkeen keskitasolle ja jatka paistamista 15-20 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Vinkki! Jos leivot piiraan edellisenä päivänä, jäähdytä se ja peitä leivinpaperilla. Laita astiapyyhe leivinpaperin päälle. Säilytä viileässä. Pähkinärouheen voi jättää pois tai korvata esimerkiksi kookoshiutaleilla.

 

Naistenviikon kunniaksi lue mitä mieltä Olga Temonen on omasta kehostaan.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.