1 iso sipuli
noin 600 g parsakaalia
1,2 l vettä
2 kasvisliemikuutiota tai 3–4 rkl kasvisfondia
1 1/2 rkl sokeria
ripaus chilijauhetta
3 tl sitruunaruohotahnaa
1 prk (250 ml) Flora Fraichea
(ripaus suolaa)

Koristeeksi
ruokakermaa


Kuori ja paloittele sipuli.
Paloittele parsakaali.
Kiehauta vesi ja liemikuutio
tai fondi. Lisää kasvikset kiehumaan
ja keitä ne pehmeiksi,
noin 20–25 minuuttia. 

Soseuta sauvasekoittimella
ja mausta sokerilla, chilillä
sekä sitruunaruohotahnalla.
Lisää suolaa halutessasi.
Lisää ruokafraiche ja kuumenna
sekoitellen. Älä keitä
enää. 

Juuri ennen tarjoilua ota
ruokakermaa ruokalusikkaan
ja tee kermalla keiton pintaan
haluamiasi kuvioita. 

Vinkki! Sitruunaruohotahnan
voi korvata samalla määrällä
inkivääritahnaa tai ruokalusikallisella
tuoretta, hienoksi
raastettua inkivääriä.

Teksti Kiia Renko, kuva Ato Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.