1 iso sipuli
noin 600 g parsakaalia
1,2 l vettä
2 kasvisliemikuutiota tai 3–4 rkl kasvisfondia
1 1/2 rkl sokeria
ripaus chilijauhetta
3 tl sitruunaruohotahnaa
1 prk (250 ml) Flora Fraichea
(ripaus suolaa)

Koristeeksi
ruokakermaa


Kuori ja paloittele sipuli.
Paloittele parsakaali.
Kiehauta vesi ja liemikuutio
tai fondi. Lisää kasvikset kiehumaan
ja keitä ne pehmeiksi,
noin 20–25 minuuttia. 

Soseuta sauvasekoittimella
ja mausta sokerilla, chilillä
sekä sitruunaruohotahnalla.
Lisää suolaa halutessasi.
Lisää ruokafraiche ja kuumenna
sekoitellen. Älä keitä
enää. 

Juuri ennen tarjoilua ota
ruokakermaa ruokalusikkaan
ja tee kermalla keiton pintaan
haluamiasi kuvioita. 

Vinkki! Sitruunaruohotahnan
voi korvata samalla määrällä
inkivääritahnaa tai ruokalusikallisella
tuoretta, hienoksi
raastettua inkivääriä.

Teksti Kiia Renko, kuva Ato Vuohelainen

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.